Column Jan Roos – Coronacrisis toont nogmaals aan: we krijgen in EU vrijwel nooit onze zin, we moeten er uitstappen

Jan Roos complimenteert deze week de regering met de weigering akkoord te gaan met eurobonds – “heel geniepig opeens coronabonds genoemd” – maar ziet verder geen heil in een Europese oplossing voor de coronacrisis. Of welke crisis dan ook. Jan: “In één ding geef ik Rob Jetten gelijk: we moeten onderdeel worden van de oplossing en niet meer van het probleem. Dit is precies waarom we zo snel mogelijk uit de Europese Unie moeten stappen.”

Of het te maken heeft met de aanstaande Tweede Kamerverkiezingen van volgend jaar om “populistisch rechts” alvast de wind uit de zeilen te nemen, of dat de keuze daadwerkelijk in landsbelang is genomen, weet ik niet. Maar dat het kabinet weigert zich te laten chanteren om door de pomp te gaan en toch eurobonds te accepteren is een compliment waard. Het zou vernietigend zijn voor ons land om, naast het zijn van de de grootste nettobetaler van de Europese Unie, ook nog eens de staatsschulden van het zuiden over te nemen.

De emotionele woorden die over en weer vlogen voordat de uiteindelijk keuze werd gemaakt door onze minister van Financiën Wopke Hoekstra zijn tekenend voor het faillissement van het Europese project. Het zuiden boos dat het noorden zich niet nog verder financieel laat uitkleden. Het noorden boos dat het zuiden een Rupsje Nooitgenoeg is. Brusselse ambtenaren en diplomaten vonden de noordelijke afwijzing een blamage voor de EU. De Franse minister van Financiën Le Maire voorspelde dat door de verdeeldheid de rente voor het zuiden, en dus ook Frankrijk met haar enorme schuldenlast, omhoog zou schieten. En zo toont het de Europese Unie weer eens haar ware gezicht: het is een groot continentaal nivelleringsproject. Een transferunie, waar ons geld wordt afgenomen en gegeven aan landen waar de zon een stuk meer schijnt en je al met een jaar of zestig met pensioen kan.

Nederland zou egoïstisch, zuinig, benepen, hardvochtig, onwaardig en asociaal zijn, volgens het parasiterende zuiden, om niet zijn eigen hoofd in de strop te leggen. De Italiaan David Sassoli, voorzitter van het Europees Parlement, waarschuwde ons dat ze anders geen tulpen meer zouden kopen. Heel vervelend voor onze tulpenboeren, alleen als we akkoord waren gegaan met die eurobonds (heel geniepig opeens coronabonds genoemd alsof ze van tijdelijk aard zijn en bedacht vanwege de pandemie) konden we hier die tulpenbollen gaan eten.

De rol van D66 in het kabinet is even opmerkelijk als dubieus. Rob Jetten ziet ook dat zijn geliefde EU aan het imploderen is. Zoals het een echte eurofiel betaamt pleit hij dan altijd voor meer Europese Unie, op het moment dat de Europese Unie aantoont weer eens niet te functioneren. Het is als oproepen om een obees meer eten te geven zodat hij straks meer kan afvallen. In het regeerakkoord, waar D66 voor tekende, staat duidelijk dat Nederland niet de schuldenlast van het zuiden zou gaan overnemen. Nu wil Jetten dat opeens toch. Hij toont daarmee aan een onbetrouwbare partner te zijn in de coalitie. Als een wilde gilt hij dat Nederland alle medestanders kwijt was geraakt. ‘Als zelfs Berlijn met verbazing naar Nederland kijkt, weet je dat het fout zit.’ Niet veel later maakte Merkel duidelijk dat Berlijn de Nederlandse lijn zou volgen. Jetten: ‘Zonder gunfactor staat Nederland de komende tijd alleen in alle andere Europese onderhandelingen.’

D66 zegt hier dat Nederland zichzelf in de armoede moet storten, zodat we een gunfactor creëren bij andere onderhandelingen. Het is pure zelfmutilatie voor het Europese project. Je zet je benen af om later beter te kunnen onderhandelen of je jouw tenen kan terug krijgen. Jetten vervolgt: ‘In een Unie met 27 landen krijgt nooit één land helemaal z’n zin. We moeten samenwerken. Luisteren naar elkaar. Alle opties openhouden. Onderdeel worden van de oplossing, en niet meer van het probleem. Voor anderen en voor onszelf.’

We krijgen inderdaad vrijwel nooit onze zin. We moeten steeds betalen en ontvangen vrijwel niks. Kijk maar naar het corona-noodpakket waar Nederland twee miljard euro inlegde en maar 25 miljoen euro teruggestort kreeg, terwijl ons land een van de hardst getroffen landen is. Je moet juist niet alle opties openhouden. Nederland moet in eigenbelang onderhandelen, niet in het belang van andere landen. Dat doen zij immers ook niet. Maar in één ding geef ik Jetten gelijk: we moeten onderdeel worden van de oplossing en niet meer van het probleem. Dit is precies waarom we zo snel mogelijk uit de Europese Unie moeten stappen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. lotje

  Dat doen we ook. Volgend jaar als deze landverraders die er nu zijn , zijn opgerot.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Natuurlijk lotje.

   🙂

  2. AnnaKlaver

   Peilingen:
   PVV – 17
   FvD – 15
   SGP – 3

   Dat gaat hem dus nooit worden 🙂 🙂 🙂

   VVD zal helaas wel weer de grootste worden.

   1. -Bo-Realist

    Volgens peilingen had Clinton 92% kans om Trump te verslaan en hadden Britten in meerderheid spijt van de Brexit. Wie zich veel van peilingen aantrekt of zich er door laat beïnvloeden, heeft liggen slapen.

    1. AnnaKlaver

     @-B
     Feit blijft, deze drie partijen zullen nooit uitgroeien tot een meerderheid.

     1. -Bo-Realist

      Anna
      Mijn punt is juist dat je je niet op peilingen kunt baseren, omdat deze onbetrouwbaar blijken te zijn.

      De enige peiling die telt, is de verkiezingsuitslag en die zal zich in 2021 openbaren.

      VVD en CDA proberen zich altijd als eurokritisch te profileren. Als zij met FVD/PVV/SGP/50+ gaan regeren zit er heus een meerderheid in.

      We zullen het beleven.

   2. henkie

    VVD stemmers zijn gewetenloze egoisten!
    Dankzij hen worden list, leugen, oplichting en bedrog de nieuwe Nederlandse normen en waarden.

    Leermeester in het kwaad Mark Rutte, volksverrader nummer 1 zet het goede voorbeeld en vindt bijval van het partijkartel, media en elite van Nederland

 2. P.Sisterons

  Ja Jan, gelijk hebben en gelijk krijgen zijn twee verschillende dingen.
  De meeste Nederlanders hebben nooit om dit wanstaltig beleid en uitvoering daarvan gevraagd maar het Kalergi plan moet en zal er doorgeduwd worden. Het maakt de overheid geen reet uit of je daar wel of niet gelukkig van wordt.

 3. LifeBuddy

  Er uit stappen kan alleen maar, als we de Propaganda machine kunnen stoppen en elimineren. Dan pas krijgen we het eerlijke verhaal en een eerlijke
  samenleving. [Samen] moeten wij daar ons sterk voor maken. Anders zijn die mooie dromen straks allemaal bedrog.

  1. AnnaKlaver

   @L
   Propaganda machine, het moet niet gekker worden….

  2. bas van der bijl

   Propagandamachine ? Volgens mij bent u ook onderdeel van zo ’n machine.

   1. LifeBuddy

    bijltjesdag. Volgens mij bent u het onderdeel van de jaren 40/45. toen was er ook zo’n propaganda machine. U verdedigd het zo Hard.

 4. AS210854

  Dit is de derde CDA’ER die ons erin heeft geluisd. Grotere farizeeërs als het CDA geven het niet. Begonnen met Balkenende toen die dikke (ben effe zijn naam kwijt) en nu Wopke Hoekstra. De gewone Nederlander mag de komende jaren op water en droog brood zodat de zuidelijke landen kunnen doorleven zoals ze altijd gewend zijn. Zum kotsen.

  1. AnnaKlaver

   @AS
   Tja , zo heeft ieder zijn eigen interpretatie van het gebeuren…

   1. AS210854

    AK, voor de altijd maar geld uitgevende linksekliek, zonder ook maar in het huishoud boekje te kijken , komt de waarheid hard aan.

  2. -Bo-Realist

   Jan-Kees de Jager aka Jan-Kees de Slager, vakkundig in snijden in Nederlandse vermogens en Nederlandse koopkracht.

   1. AS210854

    BR, dankjewel

 5. Heras

  Dit bananenkabinet heeft weer last van een korte termijnvisie. Ook nederlanders kun je maar tot op zekere hoogte, kaal plukken. Dan hebben ook zij niets meer uit te geven.
  In de afgelopen jaren is de armoede onder ons weer gestegen. Tot hoever kan onze “rijkdom” nog opgerekt worden.

  Ook ik denk dat een nexit noodzakelijk is, willen we nog wat overhouden. Zaken doen kan altijd, ook zonder de EU.

 6. DennisEijs

  Ja, alsof je een patatkraam hebt, en je voorbijgangers geld geeft zodat ze een.oatatje bij je kunnen kopen. Je verkoopt wel.patat, maar je verdiend niets.

 7. Rud56

  Inderdaad Jan, we moeten uit die EU.
  Voor het behoud van onze zeggenschap, cultuur, souvereiniteit, financien (pensioenen), onze veiligheid en onze rechtspraak etc. etc.

  Want als voorbeeld: het is toch te absurd voor woorden dat wij tot aan onze dood moeten doorwerken terwijl in de landen die ons geld opeisen men met 56 of nog eerder met pensioen kan. Dat in die landen wettelijk vastgestelde belasting niet wordt geind.
  Dat wij fraude met onze uitkeringen buiten ons land niet kunnen aanpakken wegens vanuit de EU opgelegde regels. En ga zo maar door!

  Maar ja Jan, volk dat als dom stemvee telkenmale de verkeerde keuzes maakt krijgt wat het verdient!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.