Column Jan Roos: Het RIVM faalt met hoofdletter F, en toch blijft Rutte blind op hun corona-adviezen varen

Normaalgesproken moet je in crisitijd gewoon luisteren naar de deskundigen. Maar ditmaal is het anders, aldus Jan Roos. Want het RIVM heeft zoveel onwaarheden verspreid, dat je het Nederlanders niet kwalijk kan nemen dat zij zelf informatie bij elkaar zijn gaan sprokkelen.

‘Zeventien miljoen mensen, waarvan zestien miljoen virologen.’ Dat zou zomaar het nieuwe coronalied kunnen worden. Want inderdaad heeft sinds kort zo’n beetje iedereen verstand van pandemieën en de bestrijding ervan. Normaal word ik altijd een beetje moe van types die, zonder kennis van zaken, staan te brullen hoe het allemaal moet.

Alleen deze keer is het heel begrijpelijk dat mensen zelf informatie gaan verzamelen en hun standpunten delen, aangezien de overheid steeds tegenstrijdigheden verspreidt en de deskundigen van het RIVM iedere keer weer aantonen niet erg deskundig te zijn. We kennen de tijdlijn van berichten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu. Eerst was er niks aan de hand en zou het virus nauwelijks besmettelijk zijn van mens op mens en nu zitten we in een “intelligente lockdown” omdat er dagelijks meer dan honderd mensen aan die ongevaarlijke corona sterven. Dat geeft de burger nou niet echt vertrouwen en is een reden om dan maar zelf op onderzoek uit te gaan. Falen met een hoofdletter F, en toch blijft Rutte blind op hen varen.

‘Mondkapjes op doen heeft geen enkele zin’, zei RIVM-directeur infectieziektebestrijding Jaap van Dissel van de week. Ook dat is weer ingehaald door de tijd. In andere landen in Europa wordt het belang van die mondkapjes juist steeds groter. In Oostenrijk is het zelfs verplicht als je de supermarkt in wil. Ook in China, waar het virus vandaan komt, moet je een mondkapje verplicht dragen als je naar buiten wil. Amerika overweegt het nu ook aangezien wetenschappers daar het belang van het dragen hebben aangetoond. De Duitse tegenhanger van het RIVM, het Robert Koch-Institut, heeft zijn richtlijnen in de strijd tegen het coronavirus aangepast en pleit nu ook voor het mondkapje.

Nu wil ik afstand doen van complotgekkies – de waarheid is immers al eng genoeg – maar we hadden nou eenmaal niet genoeg mondkapjes in Nederland. En hopla, het Rijksinstituut vindt die dingen opeens onnodig. Dan kan je de klok erop gelijk zetten dat we over twee weken ook die mondkapjes moeten dragen. Waarschijnlijk precies op het moment dat er wel genoeg zijn.

Ook was de misrekening van het aantal dagen op de IC van corona-patiënten opvallend. Het RIVM berekende dat het tien dagen betreft. Pas 19 maart kwam daar opeens verandering in, het bleek in werkelijkheid om een ligduur van tussen de twee en vier weken te gaan. Er zijn mensen om minder grote fouten aan de kant gezet. Edoch blijft het kabinet het grootst mogelijke vertrouwen in ze houden. Dat zou er mee te maken kunnen hebben dat het onderschatten van die ligdagen Rutte cum suis goed uitkwam, omdat het aantal IC-plekken in ons land dramatisch laag is. Niet geheel toevallig door het vernietigende bezuinigen van dezelfde premier.

Ook het idee van groepsimmuniteit komt uit de koker van het RIVM. De strategie om de bevolking corona te laten krijgen om zo immuniteit te creëren is riskant. Zeker als het aantal IC-bedden niet toereikend is. Zelfs het opschalen van 1150 naar 2400 bedden is dan niet genoeg. Terwijl die 2400 al een illusie genoemd wordt door de voorzitter van beroepsvereniging voor verpleegkundigen. Ook is groepsimmuniteit gevaarlijk als dat niet in combinatie is met heel veel testen. Dat testen was tot voor kort ook niet nodig volgens het RIVM. Maar afgelopen dinsdag opeens weer wel, volgens minister Hugo de Jonge.

Al met al is de overheidscommunicatie niet alleen verwarrend, maar ook onbetrouwbaar gebleken. De rol van het RIVM daarin is bijzonder groot. Dus dat mensen zelf op zoek gaan naar informatie, als de zogenaamde deskundigen er al een potje van maken, kan je ze niet kwalijk nemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

57 reacties

 1. Julian

  Ineens hoort Jan bij de lekendeskundigen! Maar ja wie luisterd er nou naar Jan.. Die is goed bij de koe in de kont kijken.. Zo te lezen steekt hij zijn hele hoofd er in. Ik had meer verwacht van een journalist….

  1. Vee

   Heb je het stuk wel gelezen.

   1. CZ

    “Heb je het stuk wel gelezen.”

    Dat denk ik niet Vee.

  2. Marija

   Zijn bijdragen zijn heel wat interessanter dan die van u.

  3. Kretoloog

   Ik moet het je nageven: deze column heeft een hoog koe-in-de-kont-kijken gehalte. Vermengd met wat rare complottheorietjes.

   Jan Roos heeft wel een betere columns geschreven.

   1. CZ

    ‘Vermengd met wat rare complottheorietjes’

    Zoals?

    1. Kretoloog

     Ik tel er 3: over de mondkapjes, de IC-bedden en de testen.

     1. Stanly2000

      Kretoloog,
      Hoezo, zijn er voldoende mondkapjes? Zijn er voldoende IC-bedden? Wordt er dan misschien getest?
      Zoek de complotten!

  4. Bullshit16

   Jul jij hebt je rot kop en de kont nan de koe huilbaby

 2. Lambieck

  Nederlanders steunen corona-aanpak

  Van alle Nederlanders zegt 99 procent
  1,5 meter afstand te houden.97 procent
  zegt vaker zijn handen te wassen en 93
  procent blijft zoveel mogelijk thuis.
  Dat blijkt uit een onderzoek onder 2300
  mensen van I&O en Universiteit Twente.

  Over de Nederlandse corona-aanpak is 88
  procent tevreden;onder zorgmedewerkers
  is dat 94 procent.De meeste mensen (81
  procent) achten het niet waarschijnlijk
  dat ze zelf corona krijgen;38 procent
  denkt wel dat een besmetting voor hen
  serieuze gevolgen zal hebben.

  Bijna de helft van de jongeren (18 tot
  24 jaar) voelt zich momenteel eenzamer.
  Onder 65-plussers is dat 22 procent.
  .
  .
  Arme Jan, Regering, groot gedeelte oppositie en het Nederlandse volk denken er anders over.
  Dag Jan tot de volgende klaagzang.

  1. Willem Bever

   Een rotsvast vertrouwen in peilingen Lambik; vooral blijven vertrouwen.
   Verstandige mensen lopen niet als een blind paard achter deze (jouw)stemmingmakerij aan en kijken verder dan de neus lang is.

  2. Original NL

   Precies Jan…geen mondkapjes nodig, eenvoudig omdat we ze niet hadden.
   Dat het grootste gedeelte van het volk tevreden is met de aanpak..is geen verrassing..zij kijken niet verder dan hun neus lang is.
   Wat gisteren werd beweerd blijkt vandaag achterhaalt…en dat keer op keer.
   Dat 80 % van de leken het eens is met de maatregelen zegt niets over de juistheid hiervan, dat zien we ook bij de klimaathysterie.

  3. Stanly2000

   Lambieck, houdt u vooral vast aan de grote Leider dan zal alles goed komen.

 3. harte385

  De bedoeling is ook dat er een slagveld ontstaat onder de burger waar ter wereld ook omdat er de laatste jaren zich steeds meer wereldwijd tegen de huidige maffia praktijken van de overheden in opstand komen dus komt deze crisis hen mooi gelegen om het tij te keren en de totale macht te grijpen.

  1. Lambieck

   Hoedt u voor dit plan van de NWO.

 4. Rosasolis

  Wij hebben de hele rapport van J van Dissel gevolgd. En waren onder de indruk van zijn duidelijk uitleg van het verloop van de Coronavirus …Hou schokkend en verdrietig het ook was. In deze uitgebreide rapport was er niets verzonnen en niets overdreven. Merkwaardig is het in deze tijd dat compleet onervaren mensen in het wetenschap en medicinale vakken de meeste kritiek hebben. Vooral journalisten en politici die altijd voor sensatie op zoek zijn.

  1. Bullshit16

   Ros
   Huilbaby

   1. Rosasolis

    @Shit. Bent u soms een vrouwenhater? Het valt op dat u letterlijk op alle mails van vrouwelijke DDS abonnees beantwoord als “huilbaby”, en dat u het vaak mannen
    “met ballen” bejubeld! Uw gedrag hoort niet in onze moderne samenwerkend
    Man-Vrouw maatschappij! Onze huidige westerse maatschappij steunt gelijke kansen en plichten voor mannen en vrouwen…In het samenleving werken we bij elkaar en steunen elkaar; zo hoort het… Nu zijn er mannen die dagelijks huilen, omdat zij iemand hebben verloren. Gisteren een artikel in Trouw van een broer en zus die beide ouders enkele dagen geleden hebben verloren wegens de Corona.
    En dan zijn er zo veel moedige vrouwen die of voor de zware takken van hun werk opkomen, of voor hun gezin zorgen. Kortom: als een man of vrouw verdriet heeft, vooral gedurende deze tijd, mag hij of zij wel gaan huilen!

    1. Bullshit16

     Ros
     Nee ik ben geen vrouwen hater sterker nog ben gelukkig getrouwd dus dat klopt al niet
     Wat ook niet klopt dat is die tegenspraak telkens van rivi die liegen constant verder die vrouwen die bij de overheid werken maken er een dikke klerezooi van overigens ook mannen
     Ik geef je een goede raad stem de volgende keer op fvd of pvv dan waren er nu veel minder dooden geweest en hoefden de vrouwen waar jij het over heeft nu niet zo te blèren en waren we nu al van deze klerezooi af maar omdat jullie de waarheid niet willen zien in constant op die landverraders partijen blijven stemmen zal ons land een 3e wereld land worden
     Stem fvd of PVV uit de eu

 5. Bullshit16

  Zo lang de staatsomroep maar blijven zeggen dat Rutte het goed doet dan geloven ze het zelf
  Rutte krijgt al gratis reclame op de tv was op RTL 7 te zien
  De staatsomroep is niet meer en staat om eerlijk nieuws te vertellen daarom kijk ik naar ON of blue tiger of jensen of oorlog reeds verloren dat is eerlijk nieuws
  Al eerder gezegt we worden genaaid waar we bij staan met deze regering
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. Fortiori

   Waarom schrijft u eigenlijk genaaid met een D ? Het is namelijk goed. Nu de rest nog.

  2. Julian

   #136 van Jensen…. mijn God die man is echt de weg kwijt. HIj heeft het bijvoorbeeld over macht toe eigenen…. En vergeet sowieso een man die de volledige macht op zich heeft genomen… En daar zegt hij niks over. Ik heb het 9 minuten volgehouden.. Toen was het klaar….Die man is zelfs niet meer rijp voor de GGZ….

   1. Bullshit16

    Jul nee de waarheid is hard daar kan jij niet tegen kop en zand steken is makkelijker
    Huilbaby

 6. Meriadoc Brandebok

  Over een jaar is deze crisis achter de rug. We kijken er dan terug op als dat de deskundigen haar werk overwegend goed hebben gedaan (op wat verbeterpunten na, zoals deskundigen bij elke crisis sinds de Eerste Wereldoorlog verbeterpunten kregen aangewreven), Rutte wordt herkozen vanwege diens crisismanagement en de rechtspopulistische hetze tegen het RIVM wordt beschouwd als irrelevant gebabbel in de marge.

  Ik kan niet wachten tot het zo ver is, eerlijk gezegd.

  1. Bullshit16

   Maria
   Noem eens wat wat gaat er goed dan als je het vaak genoeg veranderd ja dan gaat het goed
   Maar het blijft slecht
   Als ik bv een 4 krijg voor mijn toets en ik ga die fouten verbeteren dan krijg ik een 6 ga ik die overige fouten weer verbeteren krijg ik een 8 maar per slot van rekening blijft het een 4 duidelijk huilbaby
   Dus noem eens wat wat gaat er goed
   Stem fvd of PVV uit de eu

  2. Kretoloog

   Zwak weer, Brandebok. Niet voor de eerste keer doe je kritiek op het RIVM – die soms best terecht is – af als een hetze. Je bent en blijft intellectueel gezien maar een beperkt mannetje.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik doe hetzes af als hetzes en kritiek als kritiek.

    1. Kretoloog

     Ga maar weer terug naar de kleutersite, Brandebok. Zelfs DDS is nog te hoog gegrepen voor jouw denkraampje.

   2. Julian

    Kritiek op het RIVM is prima. Maar oordeel met dezelfde informatie als het RIVM had op het moment dat er adviezen werden gegeven en niet met de wetenschap van nu.

   3. Meriadoc Brandebok

    Neem nou DDS. Tussen de alarmistische artikelen over de hoeveelheid doden verschijnt het ene na het andere anti-RIVM-artikel. “RIVM liegt…”, “RIVM door het stof”, “Flut-RIVM…”, “Hoe de RIVM…”, “RIVM wil dat…” etc etc. Dat is geen normale kritiek meer.

    1. Bullshit16

     Meria
     Kom met voorbeelden dan als jij denkt dat rivm het zo goed doet
     Mijn mening de rivi heeft van af dag 1 gefaald het zelfde voor die STIKSTOF CRISIS liegen ze ook telkens weer hoe kun je zo’n instituut nog vertrouwen dan als ze elke keer met cijfers sjoemelen
     Maar je weet niks daarom draai je er weer met een grote boog omheen
     Stem fvd of PVV uit de eu

  3. Bullshit16

   Meria
   Je weet niks he
   Huilbaby

  4. Boudewijn Hummelinck

   “Rutte wordt herkozen vanwege diens crisismanagement en de rechtspopulistische hetze tegen het RIVM wordt beschouwd als irrelevant gebabbel in de marge.”

   Touché!

   1. Fonz

    We weten dat Nederlanders te dom zijn om te begrijpen dat leugenclown Rutte niet het beste met Nederlanders voor heeft…

  5. Maurits Dekker

   “…. de deskundigen haar hun werk overwegend goed hebben gedaan”

   Behoudens een enkel taalfoutje klinkt u echt als een voorlieger van het kabinet.

   1. Meriadoc Brandebok

    Trieste sukkel.

    1. Maurits Dekker

     O, ik trapte op uw lange tenen ? Excusez !

     1. Meriadoc Brandebok

      Er komt geen spatie tussen het einde van een zin en een leesteken, trol.

  6. Stanly2000

   Guus, blijf vertrouwen op de grote Leider.
   Vergelijk Nederland eens met buurland Duitsland:
   Besmettingen: 85903
   Doden: 1122
   Hersteld: 22440
   En dan Nederland:
   Besmettingen: 15819
   Doden: 1490
   Hersteld: 260
   Zouden we toch iets niet goed doen?

 7. Beukman

  Het aardige is dat van het luiestoelgebabbel van een Roos, een Wilders, een Klaver en een Baudet de deskundigheid van het RIVM alleen maar meer glans krijgt.

  Ik vind het pijnlijk dat het RIVM en andere mensen en instanties die keihard aan het werk zijn om met deze crisis te dealen, stelselmatig ter verantwoording worden geroepen door figuren als Roos. Ik stel voor om de kritiek even te verzamelen tot na de coronacrisis, zodat er nu even flink kan worden doorgewerkt.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Uit de laatste cijfers blijkt dat de prognoses van het RIVM heel goed blijken te kloppen: de voorspelde afname van besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt duidelijk lager dan de afgelopen dagen.

   Het virus is op z’n retour.

   1. Maurits Dekker

    de voorspelde afname van besmettingen, ziekenhuisopnames en sterfgevallen ligt duidelijk lager dan de afgelopen dagen.

    U beweert dus dat de voorspelde afname niet klopte !

    1. Boudewijn Hummelinck

     Nee, dat de afname conform de prognose verloopt.

     1. Maurits Dekker

      Dan was uw bewering niet correct.

   2. Bullshit16

    Boudewijntjje
    Ik heb weer ándere cijfers gehoord dat rivi er gigantisch naast zit
    Het is maar net wat je wil geloven
    En jij gelooft wat jij het beste uitkomt

 8. wietordok

  Wist niet dat “Edoch” een Nederlands woord was.

  Ik zit hier al weken thuis in huis arrest.

  Alleen met een voorgedrukt speciaal papiertje A4 mogen we boodschappen doen, naar de doctor (andere klachten dan CoVid-19),
  om ouderen te helpen en voor kinderopvang. Naam, Adress en handtekening verplicht.

  Mijn vriendin heb ik al weken niet meer gezien (afstand 100 km) en volgens haar zeggen heeft
  ze al 8 personen verloren aan CoVid-19. Haar moeder is 86 en woont ook daar.
  De angst heerst. Het zal nog wel weken duren.

  Zij werkt als administratief in een tehuis voor geestelijk gehandicapte mensen en droeg haar KN-95 (chineese versie van N-95 maskers).
  Het schijnt dat ze nu zelf ook besmet is. Over enkele dagen weten we meer.

  Nu weet ik dat de Nederlandse overheid smerige en leugenachtige schoften zijn, zoals Nederlanders in het algemeen.
  Daarom ben ik ook alweer 30 jaar weg uit dat vervloekte kutland.

  De trouwe lezers van DDS kennen mijn verhaal en weten waarom ik de Nederlandse overheid vervloek.
  Smerig tuig van die andere richel.

  Ik wacht nog steeds op een excuse, nu na 10 jaar moet er een hoop geld bij om mijn mening bijtedraaien.
  Echter, geld kan mij niet kopen.

  Ze geven géén moer om het leven en welzijn van de burger.

  Smerig arrogant klote volk.

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Daarom ben ik ook alweer 30 jaar weg uit dat vervloekte kutland.”

   In dat geval zou ik me ook niet meer met Nederland bemoeien en ons ook niet lastig vallen met je gekanker op dit geweldige land.

   1. P. Breetveld

    HuMongool,
    De weg kwijt? Om je heen slaan? Eerst prachtige volzinnen en nu het K woord bezigen?
    De ziekte die ik en anderen ternauwernood overleefd hebben door een keiharde discipline voor jezelf te programmeren? Bereid zijn de hevige pijn en ongemak te verdragen en tegerlijkertijd je naasten proberen te troosten. Waar velen hun dierbaren weg hebben zien teren en mee hebben verloren?
    De discussies worden heet maar fair gespeeld. Niet tegen onbekenden ziektes gaan roepen die zulk tragiek oplevert. Dat hoort niet en altijd met lange teksten gooien, prima. Maar nu wordt er verliezers gedrag getoond en daarmee uw ware aard. In mijn ogen onbetrouwbaar, naar zichzelf gericht, bang en riskant.
    Ben echt blij dat ik toen in apenlandtour 1,2,3,4 & Operatie ziekenhuis 1/7 niet aan zulke klootzakken mijn leven moest toevertrouwen!

    Dat moest er even uit mensen!!

  2. Beukman

   Nu weet ik dat de Nederlandse overheid smerige en leugenachtige schoften zijn, zoals Nederlanders in het algemeen.
   Daarom ben ik ook alweer 30 jaar weg uit dat vervloekte kutland.

   Denk je dat je jezelf geliefd maakt door ons en onze overheid smerige en leugenachtige schoften te noemen?
   Ik neem aan dat je zelf een voortreffelijk mens bent?

   1. Seneca

    @beuk
    de man spreekt wel de waarheid. dat slaat niet alleen op de huidige ‘beleidsmakers’ maar eveneens op die in het verleden! of ga jij me nu vertellen, dat al die ‘beleidsmakers’ door de jaren heen zo goed voor ons en NL gezorgd hebben? een iets pietsje minder naïviteit zou je niet misstaan!

  3. wietordok

   Ha dat beukmannetje en die Hummelinckske.
   Die kennen we al langer

   1. Beukman

    Ja, we kennen jou ook al wat langer, @dok.
    Je zit je door corona een beetje te vervelen op dat eiland van je, dus je dacht: kom ik die smerige en leugenachtige schoften op DDS eens effe pesten?

 9. loodklopper

  @wietordok
  Ik moet je helemaal gelijk geven. Tis hier een overgeregelde bananenrepubliek. En dat is met Lubbers in de jaren 80 begonnen. Faal op faal op faal.

 10. loodklopper

  Rijks Instituut Voor Mongolen.

 11. sleepwalker

  Best Jan,
  Laat ik maar meteen in huis vallen. Ik heb betere columns van je gelezen. Deze bijdrage heeft een hoog, heel hoog, aluminium hoedjes gehalte.

  Mondkapjes zijn schijnveiligheid. Ik heb jarenlang op de operatiekamer gewerkt. Onderzoek heeft allang duidelijk gemaakt dat mondkapjes alleen onder zeer specifieke omstandigheden tijdelijk bescherming bieden.

  Het aantal IC bedden in Nederland is niet lager als gevolg van beleid, maar als gevolg van betere gezondheidszorg met meer non-invasieve behandeling. Met andere woorden: Waar 10 jaar geleden nog een snee van 40cm in de buik werd gemaakt en 4 uur lang darmen aan de kant werden geperst om een aneurysma te verhelpen, gebeurt dat nu met een catheter in de lies. Dat scheelt een week IC opname. De ICs in Nederland lagen zelden vol. Dat was alleen het geval tijdens de jaarlijkse griep epidemie. Waarom zouden we dubbele capaciteit, inclusief schaarse, want onderbetaalde, verpleegkundigen als dat niet nodig is?

  Ach, het zal de frustratie over de betweterigheid wel zijn.
  Kies voortaan alstublieft onderwerpen waar u wel verstand van heeft.

 12. cuoretx

  Allebei deugen ze niet Rutte en RIVM. Vele handen op één buik hé

 13. Rud56

  Jan, er is een totale waslijst van wat dat RIVM verkeerd heeft geadviseerd! En die Van Dissel dient na de crisis, als we er doorheen komen, voor moord te worden aangeklaagd, of op zijn minst voor doodslag! Én natuurlijk ook Rutte c.s., ook die mogen hun straf niet ontlopen!

  Want als die opgeblazen brulkikker, die Van Dissel van dat faalinstituut, bijvoorbeeld in januari had geadviseerd beslist geen carnaval te laten vieren, had dat tientallen doden gescheeld.
  Maar wat zei die janlul: “Ach, carnaval vieren doen ze in kleine groepjes, kan geen kwaad.”

  Ja Jan, en dit is dan nog maar één van zijn dodelijke flaters!
  En tja, onze nationale volksverlakker, die Rutte blijft die lul maar volgen. Zou dat dan toch te maken hebben met de verborgen omvolkingsagenda en het beleid van D66 om ouderen te ruimen!? Ga er steeds meer in geloven!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.