Column Ozair Hamid: Bevrijd Nederland van de lockdown!

Maar liefst €92 miljard: het geschatte Nederlandse begrotingstekort voor 2020, hetgeen waarschijnlijk nog verder zal oplopen terwijl de Nederlandse economie met minstens 7,5% zal krimpen. De zwaarste recessie sinds de jaren ’30 voltrekt zich in het stille Nederland. De enige oplossing: stop de lockdown!

Kelderende koersen, massaontslagen in de Verenigde Staten en een significante reductie in verscheepte goederen. De pandemie laat er geen gras over groeien. Miljarden verdampen op het moment door aangekondigde lockdowns. De afweging tussen een enigszins fatsoenlijk functionerende economie en mensenlevens moet worden gemaakt door de politiek. Op het moment leunen de Haagse volksvertegenwoordigers naar een continuering van de intelligente lockdown. Is deze echter wel intelligent, en moet de lockdown niet worden opgeheven om zo onze welvaart te beschermen?

De afweging tussen mensenlevens en welvaart wordt constant gemaakt. Toen in 2011 de maximumsnelheid werd verhoogd naar 130 km/h was men ervan bewust dat dit zou leiden tot additionele verkeersdoden, en toch ging de Tweede Kamer akkoord met het voorstel. 130 km/h rijden moest immers gewoon kunnen en het zou leiden tot verkorte reistijden. Genot en welvaart prevaleerden over de veiligheid.

Hoe is deze situatie dan anders? Onze volksvertegenwoordigers betoogden dat een lockdown van belang was opdat de zorg zo niet overbelast raakte. Zo kwam ook de volgende leus tot leven: Flatten the curve.

En de curve is ook afgevlakt. De Volkskrant heeft zich – voor het eerst – nuttig gemaakt, en een grafiek opgesteld van de belasting op de intensive care in Nederland. Te zien is dat het aantal patiënten op de intensive care wegens het coronavirus beduidend is afgenomen.

Er is ruimte voor verspoeling, voor economische voorspoed, die zo hard nodig is en waar zoveel Nederlanders naar verlangen. Uiteraard is het comme il faut om rekening te houden met de zwakkeren onder ons door hen bijvoorbeeld niet te bezoeken. Deze gepaste afstand tussen de zwakkeren en de meerderheid van de bevolking is echter verenigbaar met een versoepeling van de aangekondigde maatregelen, zoals FVD ook terecht stelt.

In Oostenrijk, Zweden en tal van andere landen leeft men inmiddels zoals voor de pandemie (afgezien van de mondkapjes e.d.) en ook daar, in onder andere Oostenrijk en Zweden, neemt het aantal besmettingen af. Een lange lockdown blijkt dus niet eens efficiënt, laat staan prettig.

Laat de dromen van zoveel mensen dus niet ten onder gaan om zo mogelijkerwijs een aantal mensen te redden. Onze sociale contacten, onze welvaart en onze toekomst zijn tóch veel meer waard?

Volg mij op Twitter.

Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het deze week over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken volgens steeds meer experts wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus waarschijnlijk én verminderen mogelijkerwijs zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeggen wij: doen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. lotje

  Iedereen weet het behalve die sukkels in Den Haag.

  1. Alfred Bentinck

   … weet van lotje heel zeker.

  2. CLoVis

   – gevangen worden eerder vrijgelaten
   – degenen die hun straf moeten uitzitten worden niet opgeroepen
   – proefverloven worden met onbepaalde tijd verlengd

   Iedereen wordt opgesloten
   behalve de criminelen.

   1. Alfred Bentinck

    Het moet niet gekker worden, Clovis.

    🙂

    1. CLoVis

     @lamlul

     Er is niets zo vervelend
     als mensen die willen laten zien
     “dat ze ook gevoel voor humor hebben”.

 2. Alfred Bentinck

  Wel ja, een conservatieve atheneumleerling ziet het veel scherper dan het RIVM en de medici.

  De moraal van de puber weet hij overigens helder onder woorden te brengen: “Laat de dromen van zoveel mensen dus niet ten onder gaan om zo mogelijkerwijs een aantal mensen te redden.”

  Ik wed dat hij Baudet stemt, die onnozelheid maakt school.

  1. CLoVis

   @lamlul
   Was jij maar verder gekomen dan een paar jaar voortgezet onderwijs.

   Wie weet wat jij dan misschien had kunnen worden;
   misschien wel verstandig?

  2. Antiglobalist

   De onnozele ziet niet dat hij onnozel reageert. Tevens regeert onnozelheid in Den Haag. Hulde aan Baudet om nu het noodzakelijk is voor versoepeling te pleiten. Ik zie de lockdown en de 1,5 meter samenleving als een mislukt sociaal experiment.

   1. CLoVis

    Eigenlijk is er maar één antwoord aan hem:
    h**ps://www.youtube.com/watch?v=4NfkJSJDWW8

 3. Heinz

  Eerst die mondkapjes ! Daarna verder praten. Wij zijn toch niet van lotje getikt. En dan Big Ben regenjassen, die lange tot op de enkels, de volgende stap. Met rubber handschoenen voor in de bouw.

  1. CLoVis

   @lamlul zet de joker in.

   1. Alfred Bentinck

    En Klootviool moet passen.

    1. CLoVis

     @lamlul

     En daar moest je twee uur over denken?
     Prutser.

    2. fisufisu

     alfred jodokus kwak met z’n bon-bonnetje

 4. Cycle25

  ht*ps://www.telegraaf.nl/watuzegt/124073699/de-kwestie-houden-we-dit-nog-wel-een-jaar-vol

  Net zo vaag als ’t RIVM, gewoon een lockdown tussen de 1 en 3 jaar.

  Economie volledig kapot, en alle burgers krijgen een enkelband, want daar gaat dit naar toe. Dezelfde straf als een crimineel met enkelband, om een groep te beschermen die het hardst geraakt is door incompetent optreden van een ex personeel plaspop en een ex leraar.

  Goed gedaan Den Haag..

 5. Bullshit16

  Doen ze niet het bevalt die landverraders kabinet veel te goed zo ze kunnen doen waar ze zin en hebben niemand die hun voor de voeten loopt klootjes volk de mond snoeren dictators zijn het
  Stem fvd of PVV uit de eu

 6. fusilier

  De helden staan op de werkvloer,en niet in Den Haag. Zij gaan aan het werk met gevaar voor eigen leven. Rutte moet zich doodschamen,omdat hij aan het begin geen leiderschap getoond heeft, en wat vele extra doden tot gevolg heeft.

 7. CLoVis

  @lamlul is trouwens verdacht stil..

  hij zal wel weer bezig zijn met achterhoedegevechten of zo.

  Iemand die voor alles is waar ‘achter’ bij hoort.

 8. Beukman

  Stel dat Rutte en Van Dissel ook werkelijk zouden luisteren naar alle hobbyvirologen die het land rijk is, mét al hun elkaar contrasterende adviezen, zouden ze dan überhaupt nog aan beleid toekomen?

  De argumentatie van hobbyviroloog Ozair is niet heel sterk. Het is al gebleken hoe moeilijk het is om landen met elkaar te vergelijken. Ook weten we nog niet wat de gevolgen van een versoepeling zullen zijn op het aantal slachtoffers dat de te verwachten tweede golf zal maken.

  1. Alfred Bentinck

   De argumentatie van onze Ozair is niet sterk maar erger is de impliciete Jort Kelder-moraal: het is een goede zaak om mensenlevens te redden maar het mag niet teveel geld gaan kosten.

  2. Peetjoh

   Ehh hobby biologen? De baas van de IC Erasmus zegt dat Gommers.

 9. Peetjoh

  Ja veel oudjes zijn voor een lockdown. Maar laat alles maar weer draaien. Want de pensioenen zijn al miljarden kwijt door de vallende beurzen dus ze gaan vanaf volgend jaar nog maar de helft(pensioen) krijgen. Aangezien het kwartje vaak te laat valt bij die groep moeten wij de wat jongeren maar gewoon verder met leven. Komt bij dat niemand mij en de rest van Nederland garantie kan geven dat de zogenaamde corona doden zonder corona een dag langer geleefd hadden dan nu. Je dood is het lot dat komt ongeacht een ziekte.

  1. Beukman

   Je dood is het lot dat komt ongeacht een ziekte.

   Dat zal ongetwijfeld mooi staan op een tegeltje.
   De waarheid is echter dat de dood doorgaans komt mét een ziekte of een aandoening. Voor een deel heeft men het moment waarop dit gebeurt zelf in de hand: een levensstijl van niet roken, weinig of niet drinken, gezond eten en veel lichaamsbeweging verhoogt de kans om de 85 te halen aanzienlijk.

 10. fisufisu

  40 minuten duidelijkheid

  h**ps://soundcloud.com/niels-lunsing/het-nieuwe-normaal-als-machtsgreep

 11. 56RdK

  Wat een ontzettend walgelijke, egocentrische en uitermate domme column.
  Soms last van de eerste verschijnselen van de Ramadan?
  (In Den Haag in de Schilderswijk en omgeving schijnt bepaald volk er ook nogal veel last van te hebben. Uiteindelijk komt dat volk in onze overbelaste ziekenhuizen terecht én als ze dan de pijp uitgaan mag de rest van de gemeenschap ruimte vrijmaken en ook nog dokken!)

  Nee, Versoepeling kan nog niet en wel omdat onze zorginstellingen in brede zin dat niet aan kunnen (mede dankzij bezuinigingen van Rutte c.s.!) en zeker het zorgpersoneel niet, dat nu op hun tandvlees loopt door de vierentwintiguurdiensten die het, veelal onbeschermd, heeft moeten en moet draaien!

  Werken met gevaar voor eigen leven, laat dat maar eens héél diep tot je doordringen Ozair!

  En ondernemersschap betekent ook risico, dat weet je als je als ondernemer begint of bent. Deze crisis is dus zo’n risico, de economisch zwakkere ondernemers vallen dus om. Het zij zo!
  Beter dan dat er mensen fysiek aan dit virus ten ondergaan.

  Versoepeling zal dus pas kunnen als er voldoende vastgestelde veiligheidswaarborgen zijn ingebouwd. Met dit huidige VVD-beleid (zie poll De Hond ….!!) zijn die nog ver weg!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.