D66-cultuurminister redt alleen de gesubisidieerde grachtengordelkunst met corona-noodpakket: de rest kan de pot op

Niet alle kunstenaars zijn even gelijk, zo blijkt maar weer deze coronacrisis. OCW-minister Ingrid van Engelshoven rolt een reddingspakket uit, maar wie profiteren daarvan? Alleen de grachtengordeldieren onder de kunstenaars. De rest kan lekker failliet gaan, aldus de bewindsvrouw.

Het is weer eens te wild om los te lopen: de coronacrisis gebruiken om alleen één culturele smaak overeind te houden, en de rest gewoon doodleuk te laten omvallen. Een soort crony capitalism meets sociaal darwinisme. Maar dan met een overheid en zakken geld die op basis van arbitraire maatstaven wél worden uitgedeeld aan grote en bekende Amsterdamse theaters en musea, maar níét bedoeld zijn voor al die kleine kunstenaars die hun hoofd net boven water kunnen houden.

Of zoals 3voor12 het uitdrukt: alleen geld voor de subsidie-elite, en de rest krijgt helemaal niets, noppes, nada:

“De 300 miljoen van het kabinet blijven vooral voor de subsidie-elite

 

De nu al gesubsidieerde basis van de Nederlandse cultuur blijft leidend bij de verdeling van het steunpakket van het kabinet. Dat is slecht nieuws voor de popsector, die slecht vertegenwoordigd is bij de kunstelite. Dat bleek uit de toelichting van minister Van Engelshoven (OCW).”

Mooi man, zo’n democratische rechtsstaat waarin iedereen precies even gelijk is. Ook iedere culturele ondernemer. Maar wanneer je een duidelijk streepje voor hebt indien je woont in de achtertuin van de GroenLinks-, D66- en PvdA-partijtop. Dan ben je nét iets meer gelijk en kan je aanspraak maken op een eindeloze stroom geld van het kabinet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. AS210854

  Gisteren zitten zappen naar het debat, mijn god wat is dit toch voor een minister met haar gestamel,
  Neem echt mijn petje af ,voor degenen die de hele middag dit gestamel hebben moeten aan horen.
  Niks anders gehoord als uuuuuh, ummmmm, niet om aan te horen.

  1. Lugor

   Interessant.
   Welke debat was er gisteren op de TV?
   Kan weinig vinden op de agenda van de 1e of 2e kamer.

   1. AS210854

    Gisteren op npo politiek live.

 2. Waldorf_en_Statler

  Baudet zit goed, grachtengordel artiesten worden financieel ondersteund.

  1. Fortiori

   😛 😛

 3. rory

  Weg met de cultuurridders, ze gaan maar eens werken voor hun geld!
  Stratemaker, dakdekker, baantjes genoeg!

 4. lotje

  Weer zo’n heks van D66 die er een potje van maakt zoals al die mislukte nietszeggende graaiende losgeslagen linkse gehandicapten idioten.

 5. perry

  `Cultuur` is de ultieme ontsnappingsroute om te ontkomen aan een vermoeiende. zinvolle levensinvulling!

 6. Cootje

  Waar een socialistische inslag plaats vind groeit nooit geen gras meer , maar om de socialisten uit te roeien is nog minimaal 50 jaar voor nodig , zittten in alle lagen van bestuur en subsidie stromen

 7. Sleipnir

  Ik heb liever dat hardwerkende middenstanders in leven worden gehouden dan die altijd hun hand ophoudende cultuur nietsnutten.

 8. Dennis76

  Ik vind dat ook als je de cultuur zit en normaal gesproken maak je of bied iets aan waar mensen voor betalen en je dus gewoon je boterham mee kan verdienen ook steunt verdient als je dat vak momenteel niet uit kan oefenen.

  Maar dan ben je eigenlijk gewoon ondernemer

 9. harte385

  politici die alleen eigen dingen en belangen voorstaan per direct ontslaan zonder uitkering stelletje tering hufters

 10. Rosasolis

  Ook cultuur zit momenteel midden in een enorme crisis. Geen concerten, geen inkomen. Alleen stilstand, en thuis oefenen of dat via groep video.
  Niet alleen voor de uitvoerende musici, zzp’ers en professionele koor- en orkestleden maar ook de concert organisatoren en medewerkers. Daarom heeft radio 4 (onze klassiek muziek zender) steeds een oproep voor liefhebbers van klassiek muziek concerten doorgegeven, om in plaats van je geld terug te vragen, wegens een afgelaste concert wegens de corona,
  dat je je reeds betaalde geld doneert aan de concert manager voor de fonds voor de solo uitvoerenden, en iets voor de professionele koor en orkest musici, die het nu vreselijk moeilijk hebben. Dit heeft min. I. van Engelshoven ook gevraagd in een recent ochtend interview met Margriet Vroomans op radio 4. D66 of niet…wat kan welke minister van cultuur dan ook momenteel doen tijdens de huidige stilstand van cultuur! De stilstand van openbare concerten is voor zowel de professionele solisten, koor en orkestleden, en al de liefhebbers van live concerten Een Grote Ramp.
  Als de corona crisis eindelijk achter de rug is moet er veel gedaan om onze grote
  Nederlands International bekend klassiek muziek talent al weer op te bouwen.
  Zonder twijfel weten we dat dit zal lukken, want het lukte ook in de jaren na de oorlog.
  Muziek kunstenaren weten dat zij begaafd zijn om onze geliefde kunst door te zetten.
  Maar na deze zware tijd zullen ze heel veel steun van onze muziek liefhebbende publiek nodig hebben om te zorgen dat onze geliefde concerten mogen doorgaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.