De feiten en fabels over CBD-olie op een rijtje

De laatste jaren is het gebruik van CBD-olie steeds verder toegenomen. Mensen nemen deze olie, die formeel cannabidiol heet, soms in omdat ze last hebben van stress, angst of pijn. Ook wordt CBD-olie wel ingenomen als er sprake is van een slechte nachtrust. Maar hoewel er steeds meer mensen zijn die CBD-olie in huis hebben, is er ook nog altijd een grote groep mensen die een verkeerd beeld heeft van deze olie. Er bestaan namelijk nogal wat misverstanden over dit product, die we door middel van dit artikel graag willen wegnemen.

Geen wietolie

Op de eerste plaats is CBD-olie niet afkomstig van de wietplant. Vaak wordt dat wel gedacht, maar het is dus een hardnekkig misverstand. Op zich valt ook wel te verklaren hoe dit misverstand heeft kunnen ontstaan, want CBD-olie komt van de hennepplant en sommigen menen dat dit hetzelfde is. Niets is echter minder waar. Een hennepplant is geen wietplant, hoewel beide planten behoren tot de cannabisplanten. Een belangrijk verschil is dat wietplanten veel THC (tetrahydrocannabinol) bevatten. Dat is de stof die ervoor zorgt dat je high wordt als je wiet rookt. Maar die stof zit dus nauwelijks in de hennepplant. Deze plant bevat daarentegen juist veel CBD en die stof is nou net de belangrijke stof die de basis vormt voor de CBD-olie. Om het allemaal nog verwarrender te maken, bestaan van beide stoffen oliën. Maar alleen CBD-olie is gewoon vrij verkrijgbaar in de handel.

Niet verslavend

In tegenstelling tot THC is CBD totaal niet verslavend. Aangezien de hennepplant slechts een zeer lage concentratie van de stof THC bevat en juist veel CBD, is het niet verslavend om CBD-olie te gebruiken. Dat is ook de reden dat het in de reguliere handel verkrijgbaar is.

Voedingssupplement

Vaak wordt gedacht dat CBD-olie een medicijn is. Ook dat is niet correct. Het is geen geneesmiddel maar een voedingssupplement. Waarschijnlijk is de verwarring hierover ontstaan doordat de hennepplant al eeuwenlang voor medische doeleinden wordt gebruikt. Maar het één staat natuurlijk los van het ander. Aan CBD-olie worden diverse positieve eigenschappen toegeschreven, maar dat maakt het nog niet tot een geneesmiddel.

Verschillende kwaliteiten

Ook wordt vaak gedacht dat alle CBD-olie hetzelfde is. Er zijn echter veel verschillende kwaliteiten op de markt. Op de website Cibdol.nl vind je een overzicht van de meest pure varianten van CBD-olie, geproduceerd op basis van zeer strenge kwaliteitseisen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

4 reacties

 1. Brenda Welsh

  Je beleeft meer plezier aan het idee dat het helpt. Het bezit van de zaak is het einde van het vermaak. Zie het als een zakje lavendel.

 2. Terminator

  Zijn de fabels omtrent de CBD-olie volgens de gemiddelde DDS-reageerder óók verspreid door de Mainstream Media?

 3. Rosasolis

  Voor jaren lang heb ik voor onze twee prachtige ouderwetse geurende rozen tuinen gezorgd, met tussen de grote rozenstruiken, ook veel geurende kruiden. Ik heb vele jarenlang heerlijke potpourri mengsels gemaakt, een ook geur sachets, die ik als kerstcadeaus voor de buren hadden gemaakt. Vorige jaar heb ik mijn lieve zus verloren, en ik was zo verdrietig dat het heeft maanden geduurd totdat ik weer bewust werd dat het leven hier doorgaat. Dat mijn zus ergens anders is. Nu ben ik met mijn stijve spieren bezig om veel van mijn tuin te redden en het opnieuw te laten bloeien.
  Ik wil heel veel heerlijk geurende rozen-kruiden sachets maken met wat patchwork, en
  een lieve boodschap erop: zoals “hou vol”! Dat je onder je kussen kan zetten om van te genieten van een heerlijk natuurlijke geurende rozen en kruiden sachet vanuit de landelijke gebieden van Nederland…Ik heb vele oude potpourri en geur sachet recepten. En ook kan ik vertellen hoe je leuke cadeautjes kan maken, nadat je je
  oogst van geurende rozen en kruiden binnen heeft gehaald, en naar wekenlang heeft
  laten drogen. En daarna verder gaat met het verwerken met deze ouderwetse
  heerlijk geurende bloemen en kruiden, zoals dit nog steeds gebeurt overal in ons oude kruiden tuinen. De leer van botanicus Claudius Clusius is nog steeds zeer actueel in Noord- Holland.

  1. Alfred Bentinck

   Mooi, Rosasolis, veel plezier met uw hobby.

   U beheerst de levenskunst, de enige kunst die werkelijk van betekenis is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.