Een triest feit, Johns Hopkins University: wereldwijd 100.000 sterfgevallen door corona

The Johns Hopkins University, die alle cijfers met betrekking tot corona bijhoudt, meldt zojuist dat het aantal coronadoden de 100.000 is gepasseerd. Italië, Spanje en Amerika zijn tot nu toe het hardst getroffen. Frankrijk is wat dat betreft ook hard op weg en rapporteerde vandaag bijna duizend nieuwe sterfgevallen.

De laatste paar dagen heb ik helemaal niet meer zoveel gelet op dagelijkse cijfers van Nederland of andere zwaar getroffen landen. Dat zit allemaal grofweg tussen de 100 – 1.000 sterfgevallen per dag. Dramatisch natuurlijk, maar het nieuws went nu eenmaal wel. Daardoor heb ik even gemist dat we wereldwijd al de 100.000 zijn gepasseerd.

Het duurde 83 dagen tot het dodental wereldwijd op 50.000 stond. Acht dagen later, deze vrijdag, zijn 100.000 sterfgevallen gemeld.”

En ook bij dit cijfer moet weer gemeld worden dat het echte dodental vele malen hoger ligt en dat dit ‘slechts’ de officiële, vastgestelde gevallen zijn. Het gaat écht hard:

Amerika met al bijna een half miljoen bevestigde besmettingen en 1.300 doden in één dag, China die nog steeds mooi weer speelt en Frankrijk die Italië binnenkort wel eens zou kunnen gaan inhalen. Wat een catastrofe zeg.

Hier en daar zijn er al weer landen die hun burgers weer naar hun werk laten gaan. In de meeste gevallen zijn dat landen die ook daadwerkelijk snel en effectief in hebben gegrepen, maar ook die zijn nog steeds héél voorzichtig. De vrees voor een tweede golf heerst daar ook. Terecht, want er zijn nog steeds weinig concrete aanwijzingen dat het virus écht kan worden overwonnen. Het opbouwen van immuniteit, de effectiviteit (of überhaupt de mogelijkheid) daarvan of mogelijke geneesmiddelen, de informatie is allemaal (hoewel begrijpelijk) nogal karig. Ik hoop echt dat er snel wat doorbraken komen. Dat zouden we wel eens echt nodig kunnen gaan hebben.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

47 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  Er waren hier nogal wat reaguurders die stug bleven volhouden dat Corona vergelijkbaar is met een gewone wintergriep en alle maatregelen zwaar overdreven.

  Die stemmen hoor ik gelukkig niet meer.

  1. RvdBe

   Jaarlijks 350.000 tot 650.000 dodem door griep wereldwijd, in 1e kwartaal 2018 9500 griepdoden in NL.

  2. Bockbeer

   Niet te vergelijken met een gewone wintergriep, maar met een zware wintergriep
   Zoals in 2018.

  3. -Bo-Realist

   Hummel
   Het dodental van corona is nog steeds vergelijkbaar met dat van een gewone griep.

   Misschien worden sommigen het zat om op jou te reageren.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Nog steeds vergelijkbaar.

    Lees je wel eens een krant?

    Zucht!

    1. golie

     maar boudwijntje dat is nou juist het probleem, nu word je bijna doodgegooid met elke dode die er valt en 100.000 doden op 7.776.261.183 mensen dat is niets vergeleken met jaarlijks 56.000.000 moorden op weerloze ongeboren baby’s

    2. RvdBe

     Hummel leest de (volks) krant en laat de feiten links liggen, lekker simpel.

  4. Rammstein

   De gewone ‘influenza’ griep veroorzaakt jaarlijks 3 tot 5 miljoen ernstige zieken wereldwijd en 290.000 tot 650.000 doden.

   Boudewijn Hummelinck staat weer met zijn broek op z’n enkels.

   1. Beukman

    Ja @Rammelkamparts, en hoe denk je dat het komt dat er tot nog toe veel minder doden aan corona zijn gevallen? Hebben wellicht al die genomen maatregelen daarmee te maken?

    Lees ook dit even. Op sjabbesavond schrijf ik in principe geen samenvattingen.

    volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-corona-zelfs-de-griep-van-17-18-overtreft~ba9c1f10/

    1. Rammstein

     Je vervalt in herhaling en herhaling en herhaling Beukman. Je begint oud te worden. Deze zelfde kots heb je al zeker acht keer eerder geplaatst. Inclusief link.

     Gek dat je niet op de cijfers ingaat die ik post. In een influenza hoogseizoen vallen er per kwartaal dus zo’n 162.500 doden. In dit Corona kwartaal ‘slechts’ 100.000.

     En laat die parodie op mijn nick achterwege, daar ben je zelf ook niet van gediend.

     1. Beukman

      Je hebt er dan ook al zeker acht keer omheen gedraaid, @Rammelman. Hoeveel doden waren er denk je gevallen als bij deze corona-epidemie het openbare leven was doorgegaan zoals dat ook bij een normaal influenza-seizoen het geval is?

      Verder wordt ergte niet alleen bepaald door aantal doden. Enfin. Zie artikel.

     2. Rammstein

      De naam is Rammstein, Beukman.

     3. Beukman

      Je hebt er dan ook al zeker acht keer omheen gedraaid, @Rammstein. Hoeveel doden waren er denk je gevallen als bij deze corona-epidemie het openbare leven was doorgegaan zoals dat ook bij een normaal influenza-seizoen het geval is?

      Verder wordt ergte niet alleen bepaald door aantal doden. Enfin. Zie artikel.

     4. Rammstein

      Beukman, het artikel van Maarten Keulemans (die ik hoog acht en graag lees) heb ik vorige week op de dag van publicatie al gelezen, en eerlijk gezegd vond en vind ik het een nietszeggend artikel. Van de drie ‘redenen’ zijn er twee ridicuul (1. Er waren wel degelijk capaciteitsproblemen, 2. De patienten lagen korter op de IC dan nu: Clovid 19 is nieuw). Ja, dank je de koekoek.

      In het derde punt heeft hij gelijk: Corona kwam later op gang dan de griep in 17/18 en vertoont een hogere sterfte. Maar Keulemans heeft het uitsluitend over Nederland – ik vond het een van zijn zwakkere artikelen.

      De cijfers wereldwijd die ik boven gaf, blijven onverlet.

     5. Beukman

      @Rammstein
      Wat je onder 1) bedoelt begrijp ik niet.
      2) Dat coronapatienten veel langer op de IC liggen, maakt deze hele epidemie wel degelijk erger.
      Daar komt nog bij dat corona bij veel mensen blijvend letsel veroorzaakt. Ik heb geen cijfers gezien, maar kreeg wel de indruk dat dit veel meer is dan normaal bij een influenza-golf.

      Maar op die ene vraag van mij heb je nog steeds niet gereageerd. Hoeveel doden waren er denk je gevallen als bij deze corona-epidemie het openbare leven was doorgegaan zoals dat ook bij een normaal influenza-seizoen het geval is?

      Ik kan me trouwens ook niet herinneren dat er eerder een half verzorgingstehuis werd uitgeroeid door een griepepidemie.

     6. Rammstein

      Met die capaciteitsproblemen (onder 1) bedoelde Keulemans dat er in het griepseizoen 17/18 ook in veel ziekenhuizen problemen met medische- en verpleegcapaciteit waren, maar dat dit nauwelijks publiciteit trok. Wat ik al zei: dank je de koekoek. Het bewijst verder niks, is alleen maar een voor de hand liggende conclusie. (Zijn artikel draait om 3 ‘bewijzen’).

      Natuurlijk weet ik niet wat het aantal doden zonder de maatregelen was geweest. Waarschijnlijk (flink) hoger. Maar, alweer, kijk naar Zweden waar de maatregelen veel minder waren: scholen, kroegen en restaurants bleven open. Het heeft er niets mee te maken dat Zweden dun bevolkt is: elke volle schoolklas of kroeg zou een besmettingshaard moeten zijn, maar in Zweden is dat niet terug te vinden in het aantal doden.

     7. Niemandalletje

      “Hoeveel doden waren er denk je gevallen als bij deze corona-epidemie het openbare leven was doorgegaan zoals dat ook bij een normaal influenza-seizoen het geval is?”

      Wat een rare vraag.

      Dat weet niemand, oftewel dat kunnen er meer zijn maar ook minder of misschien wel evenveel.
      Je zou naar landen kunnen kijken die niets gedaan hebben, maar dat is niet echt representatief, losstaand van het feit dat het nog niet over is.

      Maar ongetwijfeld heeft u wel een antwoord gekregen van uw glazen bol?

     8. Boudewijn Hummelinck

      “ Natuurlijk weet ik niet wat het aantal doden zonder de maatregelen was geweest. Waarschijnlijk (flink) hoger.”

      Nee, R*ammstein weet niet hoeveel slachtoffers er waren gevallen zonder maatregelen, maar deskundige wetenschappers weten het wel en voorspellen miljoenen doden.

      Als hij dit tot zich laat doordringen, waar haalt hij dan de vermetelheid vandaan te beweren dat we de maatregelen prima achterwege hadden kunnen laten omdat Corona vergelijkbaar is met een gewone wintergriep?

     9. Rammstein

      Hummelinck: “…deskundige wetenschappers weten het wel en voorspellen miljoenen doden.”

      Deskundigen slaan er ook maar een slag naar en stellen hun prognoses dagelijks bij.

      Ook in de USA waar minimaal een miljoen doden voorspeld werden, staat de teller nu op 18.430 en lijken de cijfers af te vlakken.

     10. Niemandalletje

      Ah, nu komt de aap uit de mouw.
      De glazen bol is in bezit van de deskundigen die al vaker last van mist hebben gehad in de bol.
      Experts waarschuwen juist voor zulk natte vingerwerk. ( bron: uw eigen MSM)
      Nogmaals, dat kan niemand weten of berekenen.

     11. Maks

      @Rammstein: Willem Welsh pist in jouw schoenen en jij staat erin te soppen!

      🙂

     12. Boudewijn Hummelinck

      “Deskundigen slaan er ook maar een slag naar en stellen hun prognoses dagelijks bij.”

      Natuurlijk, wetenschap is ook maar een mening, dus we kunnen beter mensen met gezond boerenverstand laten dobbelen met mensenlevens.

      Dit is populistische logica: omdat wetenschappers in het maken van modellen over een totaal onbekend virus er wel eens, gedeeltelijk, naast zitten kunnen we beter vertrouwen op de deskundigheid van Jensen, Wilders en uiteraard professorandus R*ammstein die Op basis van hun boerenverstand zeker weten dat het allemaal zo’n vaart niet zal lopen.

      Goddank baseert onze regering zich op de adviezen van professor Van Dissel en de vele deskundigen in zijn wetenschappelijke instituut en de medici die de gevolgen voor de Zorg kunnen inschatten.

     13. Rammstein

      “Ook in de USA waar minimaal een miljoen doden voorspeld werden, staat de teller nu op 18.430 en lijken de cijfers af te vlakken”, zei ik in mijn reactie, iets waar jij natuurlijk weer niet op in gaat.

      Deskundigen voorspelden enkele weken geleden een miljoen doden in de USA. Nu zeggen ze dat het er waarschijnlijk niet meer dan 60.000 zullen worden.

      Jij bent een kwaadaardige onbenul Hummelinck en je speelt vals. Dit was mijn laatste reactie op jou.

     14. Boudewijn Hummelinck

      “ Ook in de USA waar minimaal een miljoen doden voorspeld werden, staat de teller nu op 18.430 en lijken de cijfers af te vlakken.”

      Onjuist, in de V.S. werd tussen de 100.000 en 200.000 doden geprognosticeerd. De teller staat nu op 20.000 en Fauci gaf zojuist aan dat de piek nog lang niet is bereikt.

      Het vlakt geleidelijk af in New York, de rest van het land moet de golf nog over zich krijgen.
      Trump beweert dat hij het fantastisch heeft gedaan als het aantal doden beperkt kan worden tot 100.000.

     15. Boudewijn Hummelinck

      “Deskundigen voorspelden enkele weken geleden een miljoen doden in de USA. Nu zeggen ze dat het er waarschijnlijk niet meer dan 60.000 zullen worden.“

      Ja, zonder maatregelen werden een maand geleden miljoenen doden voorspeld. Met lockdown maatregelen voorspelde men minimaal 100.000.

      Het getal van 60.000 ken ik niet, maar je hebt vast een bron, R*ammstein.

    2. Boudewijn Hummelinck

     Ik hield R*mmstein gisteren hetzelfde artikel voor. Toen reageerde hij ook niet.

     1. Rammstein

      Beukman en Hummelinck weigeren in te gaan op de cijfers/jaardoden van een gewone influenza-griep. Waarschijnlijk is dit aantal te schokkend voor hen, wisten ze daar totaal niet van en moeten ze er nu conclusies aan verbinden die ze niet aankunnen.

     2. Beukman

      Ik ben er juist wél op ingegaan, @Rammstein. En wel door jou te vragen of het wellicht bij jou is opgekomen dat als er geen ingrijpende maatregelen waren getroffen, het aantyal coronadoden veel en veel hoger was geweest.
      Tevens heb ik je er voorzichtig op attent gemaakt dat de ergte van corona niet louter kan worden afgelezen aan het aantal doden.
      Als ondersteunend materiaal plaatste ik deze link:

      volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/waarom-corona-zelfs-de-griep-van-17-18-overtreft~ba9c1f10/

      Wordt dit de 9e keer dat je er niet op ingaat, @Rammstein?

   2. Boudewijn Hummelinck

    R*mmstein meent dat de hele wereld gek is geworden. Niemand snapt, zoals hij, dat we dit gewoon hadden kunnen afdoen als een gewone wintergriep en ons normale leven hadden kunnen voortzetten.

    Ik word een beetje moe van dit soort dwazen.

    1. Rammstein

     Hummelinck, ik raad je dan ook aan niet meer op mij te reageren en me verder te negeren. Daar zou je me tevens een groot plezier mee doen.

     1. Boudewijn Hummelinck

      Maar jij reageert op bijdragen van mij wel met scheldpartijen, beste R*ammstein.
      Hoe moet ik dat dan duiden?

     2. Rammstein

      Goed, dan stel ik voor dat we elkaar vanaf nu over en weer negeren. Dat is voor ons beiden beter.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Daar ga ik niet op in. Als je op een debatblog beweringen doet moet daarop gereageerd kunnen worden, zeker als het onzin betreft.

     4. Maks

      Dat jij nog reageert op Willem Boudewijn Hummelinck Welsh is mij een volkomen raadsel Rammstein. Je moet haast wel een sarcastisch genoegen beleven om deze zwijnendraak te willen voeden met jouw aandacht.

     5. ivanhoe

      Iedereen moet die zuigstaaf negeren dat roep ik hier de hele tijd al geen aandacht dan flikkert ie vanzelf op en met hem de vele nick’s denk daar eens aan mensen .

     6. Maks

      @ivanhoe: ‘zuigstaaf’

      Dat zegt je goed! Hij laat zich lekker zuigen door gasten als Rammstein etc.

    2. -Bo-Realist

     De wereld is niet gek geworden, voornamelijk de mainstream politiek en de mainstream media en de mensen die de mainstream actief tot zich nemen, zoals @Hummel. De ‘complotdenkers’ als Jensen en Icke zouden serieuzer genomen moeten worden. Helaas steekt links liever de kop in het zand. Die blue pill mentaliteit win je geen oorlog mee.

     1. Boudewijn Hummelinck

      Ja, Bo-Realist, de complotdenker Icke is wel geestig:

      ht*ps://barracudanls.blogspot.com/2020/04/interview.html

     2. Maks

      Willem Bruno Falus?

  5. JochemX

   Die 100.000 klopt niet. Ze durven de miljoen-plus slachtoffers uit China er niet bij op te tellen. Maar niettemin als je naar de relatieve aantallen kijkt is dat relativeren nog niet zo gek. Verder doen die “strenge regimes” het geen snars beter dan de meer soepele. Sommige maatregelen zijn over de top, maar daar mag je niets over zeggen. Echtpaartje in België even op een bankje uitrusten 500 euri!

  6. Bolland

   Jawel gewone griep per jaar verantwoordelijk voor veeeel meer doden dr drs prof Hummelinck

 2. Kretoloog

  China: 1,4 miljard inwoners. Aantal doden: + 1
  India: 1 miljard inwoners. Aantal doden: + 19

  Dit soort cijfers doet ernstige twijfels rijzen aan de betrouwbaarheid van de data uit die landen.

 3. Jack Flash

  100.000 valt dus heel erg mee.
  Gelukkig maar.

 4. Maks

  En wereldwijd wonen er 7.530.000.000 mensen.

  Aantal doden = 0.001%

 5. -Bo-Realist

  Met corona, niet door corona.
  De meeste geregistreerde coronadoden hebben onderliggende problemen, dus valt een groot aantal niet direct toe te wijzen aan corona. Zie hier een voorbeeld van angstzaaien.

 6. Adriaen van Bergen

  Voor heel veel dodelijke “slachtoffers” komt corona als een zegen.
  Oudere (demente) bejaarden krijgen dan eindelijk rust.
  Na 10 jaar de geraniums hebben zien groeien, heb je het echt wel gehad met je leven.

  1. Rammstein

   Je bent een mongool, je weet niet waarover je praat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.