EU zwicht voor druk uit China om kritiek op Chinese aanpak coronavirus af te zwakken

The New York Times komt met een behoorlijk beladen artikel, en zegt dat de Europese Unie voor China is gezwicht, door kritiek op het Chinese beleid inzake het coronavirus te hebben afgezwakt. Al die tijd maar mekkeren over fakenews en Russische trollen en dan wel dit doen…

Handel
China wordt in Brussel gezien als een belangrijke handelspartner. Eentje die je te vriend wilt houden dus, want dat levert geld op. Helemaal met zo’n Trump die om de haverklap ruzie met China zoekt. Maar ja, waarheidsvinding is, helaas voor Brussel, ook nog steeds een ding in Europa. En China heeft een aantal zaken nu eenmaal flink verkloot, waardoor de halve wereld zo’n beetje plat ligt op het moment.

De fratsen van China
China ontkende in eerste instantie dat er iets aan de hand was. Mensen die wat anders beweerden, belandden achter de tralies. The Times beweerde zelfs bewijs te hebben voor Chinese laboratoriums die het coronavirus in een vroeg stadium ontdekten, maar alle data moesten vernietigen van de Chinese regering. Niet zo gek dat het laboratorium in Wuhan nu dan ook niet mag worden geïnspecteerd door veiligheidsinspecteurs. China moest uiteindelijk wel toegeven dat er wat aan de hand was, maar wist de schijnwerpers toch vooral op het spektakel van ziekenhuizen uit de grond stampen te houden. Je zou dan zomaar gemist kunnen hebben dat het China was die de VS beschuldigde van doelbewuste verspreiding van het coronavirus in China. Of dat Frankrijk volgens China niet opschoot met reageren op de pandemie, dus stookten ze zelf de boel maar flink op zodat de Fransen de aandacht erbij hielden. Precies rond de tijd dat Frankrijk 600 miljoen maskers vanuit China had besteld. Vorige week waren ze nog steeds niet ontvangen…

Brussel buigt voor China
Maar China gaat verder dan dat. The New York Times heeft informatie waaruit blijkt dat Chinese diplomaten actief bezig zijn om kritische informatie over China af te zwakken, te veranderen of anderzijds onschadelijk te maken. Brussel werkt daar dus gewoon aan mee. Trump daarentegen zoekt het gevecht juist op en blijkt, los van de overduidelijke pogingen om berichten over het eigen falen af te zwakken, wel gelijk te hebben over China.

Maar precies in de periode van dat bekvechten tussen China en de VS, zou een EU-rapport naar buiten komen over allerlei desinformatie over het coronavirus. Rusland, de VS (want Trump) en Beijing kwamen er allemaal in voor, en met name die laatste. En dat vonden ze in Brussel iets te ongemakkelijk worden, dus begon het schrappen van tekst. En China weet nu hoeveel invloed het daadwerkelijk heeft.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Alfred Bentinck

  “China wordt in Brussel gezien als een belangrijke handelspartner. Eentje die je te vriend wilt houden dus, want dat levert geld op. Helemaal met zo’n Trump die om de haverklap ruzie met China zoekt.”

  Gelukkig zijn ze in Brussel niet gek.

  1. Maks

   Alfred Fallus Bentinck?

  2. slayer

   even off topic maar uhh alfred fallus bentinck?

  3. Pijnstiller

   Aldus de kindervriend

  4. lotje

   Hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha hahahaha. In Brussel zijn ze niet gek. Hahahaha hahahaha. Beterschap.

   1. hans-e-pans

    Wanneer zal hij opgenomen worden?

  5. Arbeider65

   Nee, alleen laf. Dat is wel een verschil. Alles voor het geld, maar ja, dat wil nog wat worden mer de 1.5mtr afstand en minder vliegen.

  6. Jack Flash

   ‘gelukkig zijn ze in Brussel niet gek’
   Whoehaha!

  7. Peetjoh

   Dus het hard spelen om zoveel mogelijk gedaan te krijgen noem jij ruzie zoeken. En dat ongebreidelde geld weggeven zonder te kijken waar het komt noem jij vrienden maken. Jij bent net zo gek als Brussel. Misschien moet je jezelf laten opnemen .

  8. faraday

   Het is ook al eens Westers fake nieuws over China waarbij alles perfect past in het beeld dat onze Westerse media willen voorhouden over China inclusief compleet verzonnen verhalen, fake-dissidenten en interviews met “partijwoordvoerders” die zelfs geen lid zijn van de CCP. Heel af en toe loopt het eens uit de hand, barst de etterbuil helemaal open. Het geval Oscar Garschagen is daar een prachtig voorbeeld van. Garschagen, sinds meer dan 10 jaar NRC correspondent in China, had daar een uitgebreide eigen staf van Chinese drivers, gidsen, vertalers en nieuwsaangevers. Zijn rechterhand Zhang Chaoqun werd het na twee jaar van gefabriceerde verhalen stilaan beu en eiste begin dit jaar van Garschagen een meer rechte redactionele lijn en een loonsverhoging. Dat leidde tot wrijvingen en uiteindelijk stevige conflicten. Zhang begon in alle stilte heel gedetailleerde rapporten te maken van de mistoestanden en fabricaties. Die publiceerde hij eerst in het Chinees op Weibo, later op WeChat. Toen Garschagen die ontdekte nam Zhang ontslag en publiceerde een Engelse vertaling op Chinadatainsider. Toen dat ter ore kwam van Peter Vandermeersch, hoofdredacteur van NRC Handelsblad, gaf hij Garschagen eerst nog de kans om de rapporten van Zhang te weerleggen. Op 5 september schreef Vandermeersch daarover zelf een lang artikel. De argumenten van Garschagen klonken niet erg overtuigend. Vandermeersch liet een eigen onderzoek instellen. Op 21 september werd Oscar Garschagen, na een lange carrière bij NRC, enkele maanden voor zijn pensioen dan toch oneervol en op staande voet ontslagen. Bijna alle reportages over China die op de tv-schermen in Europa te zien zijn, worden op die manier in scene gezet. Alle oude clichés en westerse vooroordelen over China worden op die manier nog eens goed benadrukt. Blijkbaar vinden de Chinese bedrijven die daaraan meewerken dat niet zo erg, zolang zij daar maar hun winst kunnen uit halen.

   1. Michel Bloemkist

    Heel mooi, als het allemaal waar is wat je schrijft. Een duidelijk voorbeeld van het (uiteindelijk!) zelfreinigend vermogen van een kwaliteitskrant.

    Daar kan meneer Bilderbedprg een puntje aan zuigen.

  9. Adriaanv

   Alfred komt uit een heropvoedingskamp in china. Dat is goed gelukt en vandaar zijn haat tegen Trump. Veroordeel hem niet.. hij is gebrainwashed.

 2. fusilier

  China is een gore dief.

  1. Michel Bloemkist

   En je naaste heb je lief.

 3. JochemX

  “zo’n Trump die om de haverklap ruzie met China zoekt”, een rare zin. Trump zoekt helemaal geen ruzie, hij heeft gewoon door dat China de boel voortdurend besodemietert en in feite een bedreiging voor de U.S. is.

  1. Pijnstiller

   👍

 4. Cootje

  Dat probleem wordt nog veel groter want China is nog steeds een derde wereldland met 1,5 miljard inwoners en niet zelfvoorzienend , dan ligt India er ook nog in de buurt met het zelfde aantal mensen en verder nog eens een miljard in de andere landen , waar de wereld economie instort moeten ze hun bevolkingen in toom gaan houden zonder inkomen en vangnet, en dat gaat een dominosteentjes worden , zuid Europa staat op instorten en de rest van Europa heeft het dan ook niet best , wie gaat die spulletjes uit die regio kopen en verkopen , plus dat Amerika en Canada eerst voor hun zelf gaan zorgen . En Europa wordt uit elkaar gespeeld want er bestaat geen solidariteit , let wel in Europa word de recessie ongekend

  1. NoDoubt

   Door de EU worden we helemaal leeggezogen want bij ons is nog geld te halen. Die hele corona is een farce. 200.000 doden op 8 miljard mensen. Met dank aan WHO die zei dat er miljoenen zouden sterven. We moeten uit de EU want het heeft ons totaal niets opgeleverd, de belastingbetaler zijn pensioenleeftijd omhoog. De hoogste van de EU. Pensioenen verdampen. Wachtlijsten huizen van meer dan 8 jaar. Kosten gelukszoekers, 500 miljard. NEXIT

  2. Seneca

   @cootje
   als je wilt weten wat er gebeurt als die mensenmassa in beweging komt, mag ik je dan uitnodigen om het boek ‘de ontscheping’ van Jean Raspail te lezen? dit boek verscheen in 1973 en als men over een ‘profetisch’ boek praat, dan is het dit wel.

 5. Ritter

  Typisch is dat veel media zeer mild (en soms lovend ) schrijven over China en het Corona virus. Vreemd want china ( en de WHO) hebben in het begin stadia gelogen over de virus uitbraak en manipuleren nog steeds de informatie.

  Dit in tegen stelling tot Trump die door de media word gehaat en dagelijks word aangevallen en gedemoniseerd.

  Kennelijk hebben deze media maar een doel waar ze hun pijlen op richtten; en dat is Trump.

 6. Ritter

  In het artikel staat de zin: “Helemaal met zo’n Trump die om de haverklap ruzie met China zoekt.”
  =========
  Trump zoek geen ruzie met China maar bestrijd de oneerlijke handelspraktijken van China. ( hoge tarief muren; het stelen van intellectueel eigendom; enzovoorts)

  Hij heeft daarvoor de moed om dat te doen.

  In Europa word er allang geklaag over deze oneerlijke Chinese handelspraktijken maar de EU heeft niet de moed om deze aan te pakken. Trump doet het wel. En je ziet dat de EU wel klaagt over Trump maar stiekem vinden ze het wel goed.

  1. AS210854

   Ritter, 👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 7. rory

  “China wordt in Brussel gezien als een belangrijke handelspartner”
  Jaja, dmv Dealextreme en Alixpress en soortgelijke bedrijven, die de Europese tussenhandel schade toebrengen!

 8. Kretoloog

  Weten we het nog? Op 7 februari 2020 (nog geen 2 maanden geleden) een motie van GroenLinks die verbood om grappen te maken over Chinezen en Corona.

  Heel de Kamer stemde voor. Nou ja, op 2 dappere leden na. Hun namen? Thierry Baudet en Theo Hiddema. Waarvan akte!

 9. rory

  China een prima handelspartner!
  De export van de Europese knowhow, op álle vlakken is al járen in de uitverkoop!
  De EU economie kan binnenkort niet meer concurreren met China, lagere loonkosten geven de doorslag!

 10. Seneca

  EU zwicht voor druk uit China. blijkbaar weet de EU het nog niet, maar de EU is dood. alleen nog cremeren en dan zijn we daar ook vanaf.

 11. Ja man

  Ehhh….. hoe zat het ook alweer?
  Een land dat voor tyrannen zwight of zoiets?

 12. Cycle25

  China deelt gewoon de lakens uit hier, sinds de euro is grotendeels in handen gevallen van de Chinezen. Europa heeft China eerder “nodig” om Brussel te faciliteren, inclusief 5G, Europa is op weg naar een politiestaat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.