Experts OMT kijken naar versoepeling coronamaatregelen, lijkt richting lokaal opheffen van lockdowns te gaan

Experts van het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert over het coronabeleid, is bezig met kijken naar mogelijkheden om de coronamaatregelen te versoepelen. Daar zitten eisen, voorwaarden en richtlijnen aan verbonden, en die leiden ergens toe!

Een paar dingen zijn voor het OMT nu van belang: de zorgcapaciteit, het heropenen van basisscholen en kinderdagverblijven, het heropenen van de horeca, de detailhandel en andere ‘contactberoepen’, het terugdringen van de virusverspreiding (al wordt aanvaardt dat dit nu nog niet kan), de beperkingen en mogelijkheden gezien de stand van zaken (op moment van beraad).

Daarbij noemen ze een belangrijke overweging voor de basisscholen, namelijk: “De experts stellen in hun advies van 14 april dat heropening (…) waarschijnlijk weinig effect zal hebben op het aantal IC-bedden dat nodig is, omdat infecties bij kinderen vrijwel steeds mild verlopen. Het virus zal zich meer verspreiden onder basisschoolkinderen en hun ouders, maar voor de intensive cares betekent dat dus niet direct iets.” Weinig impact op de zorgcapaciteit en beperkt besmettingsrisico door het feit dat die groepen mensen dicht bij elkaar in de buurt wonen. Om diezelfde reden twijfelt men over het heropenen van de middelbare scholen: het potentiële besmettingsgebied is dan veel groter. En hetzelfde geldt natuurlijk ook voor de situaties bij de horeca en de detailhandel.

Een oplossing wordt niet echt genoemd. Men lijkt vooral benieuwd naar met welke plannen ondernemers straks zullen komen. Maar misschien ligt de oplossing juist wel in het groeperen/selecteren van mensen op regio. Er zijn landen waar men, om verschillende situaties (olieprijs, smog), heeft gekozen voor het groeperen en selecteren van automobilisten op basis van hun kentekens. ‘Even getallen zijn toegestaan op het ene moment, oneven getallen zijn toegestaan op het andere moment’, zoiets. Zouden we in dat geval niet ook eens kunnen kijken naar zo’n maatregel, gebaseerd op regio?

Stel dat een café weer open mag. Op donderdag alleen lokale gasten, of alleen voor stadsdeel Noord. Bij middelbare scholen zou je de klassen misschien tijdelijk kunnen herschikken, zodat alleen/voornamelijk mensen uit dezelfde streek in dezelfde klas zitten? Het hangt af van de regio, het type bedrijf en een boel andere (lokale) factoren natuurlijk. Maar wellicht zou het in sommige situaties kunnen werken, dan draagt het alleen maar bij, toch?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. ikweetwatikwil

  Laat onze regio (het Noorden) nog maar even zoals het is anders zitten we straks met vakantiegangers uit regio’s waar nog veel besmetting is. Kijk naar Heuvelland. Die mensen trekken zich nergens wat van aan. Daar zitten we niet op te wachten. Op Rutte en zijn maten kun je niet rekenen.

  1. Pijnstiller

   Laten we het Noorden helemaal afsluiten. Hoeft u zich nooit meer zorgen te maken.

   1. fisufisu

    Minachting voor het Noorden daar hebben politici ook last van…

 2. fusilier

  Rutte doet precies wat de Duitsers van hem verlangen, wij zijn inmiddels toch al een deelstaat van voormalig nazi Duitsland. En de meeste vvders hebben er gewoon vrede mee, wat die clown ze allemaal voorspiegelt,zolang het maar geld opbrengt.

 3. Politiek Profeet

  Laat ze het maar bekijken in nederigland, jarenlang op de gevestigde wanorde partijen gestemd, de zorg op zijn gat, islamisering en sharia in de oudere wijken….blijf lekker weg uit het noorden, hoop dat de 3 noordelijke provincies zich gaan afscheiden van de rest van baggerland…

  1. Peetjoh

   De drie haha je bedoelt die 3 provincies die al 40 jaar aan de tiet van den haag hangen. Zonder subsidies zouden daar al 35 jaar geen mensen meer wonen. Hou toch man. Groningen Friesland en Drenthe zijn provincies met spookdorpen en steden zoveel leegstand als daar is zelfs in het midden oosten niet.

   1. ikweetwatikwil

    Gelukkig hebben we door onze nuchterheid en zorg voor elkaar mensen uit het Zuiden van het land kunnen helpen.
    t,Ja en wat subsidies betreft, jammer hé dat het gas op is.

 4. hans-e-pans

  In Duitsland is ook een lockdown van kracht, maar die zal vlak voor de rammadan opgegheven worden. Ben ik nu simpel om daar iets achter te zoeken?

  1. Willem Bever

   Hans vanwaar de argwaan 🙂

  2. ikweetwatikwil

   hans-e-pans. Daarom ben ik erg benieuwd wat Rutte te vertellen heeft Dinsdag.

 5. Lex

  Dan maar hopen dat ze er weer niet naast zitten en het Corona Virus niet opnieuw een impuls krijgt met alle gevolgen van dien.

  Ook ik begin er beetje moe van te worden.

  Alle nieuw Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona Corona en nog eens Corona.

  Blijkbaar is er geen ander nieuws meer.

  1. Waarom 1

   Ben t met je eens. Alles draait om de corona. Mensen zijn ineens sociaal. Doen ineens lief voor elkaar. Steken elkaar hart onder de riem met berichten. Overal hoor je samen tegen corona. Dat zagen we met t hamsteren. Als dit achter de rug is is het ikke ikke. En de andere medische zorg gebeurt niet. Huisartsen doen alleen telefonisch spreekuur. GGZ doet helemaal niets meer. UWV vergeet fouten recht te zetten omdat ze het druk hebben,terwijl andere mensen daardoor in de financiële problemen raken.
   Iedereen geilt op Rutte terwijl zijn waardeloos optreden de reden van de ellende in NL is.
   Ik vind de mensen ontzettend schijnheilig momenteel.

 6. fisufisu

  “experts”!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.