Experts over corona-apps: ‘Privacy onvoldoende gewaarborgd, kabinet heeft te veel haast”

Zorgminister Hugo de Jonge kondigde een corona-app aan en er zijn nu, na een hypersnelle selectie uit zo’n 660 inzendingen, al zeven kanshebbers. Het ministerie van Volksgezondheid zegt, “na consultatie van tientallen deskundigen,” dat deze zeven apps aan “belangrijke eisen rond contactonderzoek, privacy en informatiebeveiliging” voldoen. Maar daar is toch niet iedereen het mee eens!


Zowel een data-expert als een privacykenner, waarbij die laatste minimaal één consultatie met het ministerie heeft bijgewoond, zeggen dat enkele van die geselecteerde apps erdoor zijn gedrukt, ondanks forse bezwaren.

Data-expert Peter Boncz beweert zelfs dat slechts twee van de zeven apps over een informatiepagina beschikt. En dat een ander, en volgens hem veel beter, alternatief niet eens is geselecteerd! Dat gaat namelijk over een app die werkt met bluetooth, waarbij gegevens alleen lokaal worden bewaard (dus jij en je buurman zien alleen van elkaar wie al dan niet besmet is (geweest)). Komt geen overheidsdatabase aan te pas en wordt volgende week getest middels een pilot in Zwitserland (app: DP-3T).

Nu ken ik niet alle details, maar dit klinkt precies als de app die we nodig hebben, toch? Werd de app dan afgeschoten om andere redenen dan die veiligheidseisen, die de data-expert niet benoemt? Of werd die app afgeschoten om een hele andere reden, kosten bijvoorbeeld?

Ik zie het kabinet er wel voor aan om prioriteit te geven aan het kostenplaatje en privacy ergens onderaan het prioriteitenlijstje te laten bungelen. Dat ze de conclusie trekken dat het kiezen voor een slechter maar goedkoper alternatief, en het aanvechten of negeren van kritiek op die besluitvorming, goedkoper is dan de dure, betere variant. En ik zeg niet dat het zo is of dat het perse die kant uitgaat. Maar het past volgens mij wel prima in het hele plaatje.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

39 reacties

 1. Antiglobalist

  Flikker op met apps waarin medische gegevens gedeeld mogen/moeten worden. Bij vrijwilligheid werk ik er niet aan mee en bij verplichting koop een ik een ouderwetse telefoon. Medische gegevens zijn vertrouwelijk en behoren alleen voor patiënten en hun behandelaars inzichtelijk te zijn.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Dan blijf je toch lekker in de lockdown, Antiglobalist.

   1. Bertus bumperding

    Wat zou een eikenhouten jas jou mooi staan .
    Maar gezien jouw voortdurende aanwezigheid zal het wel eentje van spaanplaat gaan worden . Want werken wil je niet en zal je waarschijnlijk nooit hebben gedaan .
    Hopen dat je snel corona krijgt lamlul .

   2. Antiglobalist

    Als de lockdown lang genoeg duurt, komt er wel een opstand. Zolang brood en spelen geboden worden, houdt het volk zich koest. Ontneemt men die twee dingen door lockdown, samenscholingsverbod en social distancing dan is de shortcut naar sociale onrust ingeslagen.

    De middelen zijn erger dan de kwaal en dienen zodoende teruggedraaid te worden. Al 70000 faillissementen door het corona-debacle. Wat voor psychologische en economische schade heeft dit tot gevolg?

    Even veel doden als bij een bovengemiddelde influenza-uitbraak, geen IC-tekort. Was er trouwens ook een influenza-uitbraak of is influenza vervangen door covid-19?

    Het is wel toevallig dat beide virussen dezelfde symptomen hebben en in hetzelfde seizoen toeslaan.

    Degenen die deze maatregelen geadviseerd hebben en degenen die het hebben doorgevoerd moeten berecht worden voor machtsmisbruik. Ook moeten het CBS en het RIVM voor angstzaaien worden vervolgd, net als de mainstream media.

    Ook moeten van de EU en de WHO af.

   3. Antiglobalist

    Het feit dat jij iemand een langere lockdown toewenst, laat zien dat je geen empathie hebt voor andersdenkenden. Triest hoor.

  2. Nestor Makhno

   “Inzichtelijk” of zichtbaar?

   inzichtelijk bijv.naamw.Uitspraak: [ɪn’zɪxtələk] zo dat je het goed kunt begrijpen Voorbeelden: `een inzichtelijke website met alle informatie duidelijk gepresenteerd`, `door een gespecificeerde rekening de kosten inzichtelijk maken`Synoniem: begri…

   Inzichtelijk
   1) Begrijpelijk 2) Bevattelijk 3) Duidelijk 4) Helder
   Gevonden op https://www.mijnwoordenboek.nl/puzzelwoordenboek/Inzichtelijk/1

   Nou ja. Het intellectueel niveau is hier ook treurig. Gebruiken woorden die ze niet begrijpen. Maar daarom stemmen ze ook op op PVV en Fvd want die slaan dezelfde onzin uit. Dat begrijpen ze.

 2. Kretoloog

  Overheid en ICT, altijd al een ongelukkige combinatie geweest. Het heeft de belastingbetaler al miljarden gekost. Maar functioneren? Ho maar!

 3. Boudewijn Hummelinck

  Uiteraard heeft het Kabinet haast.

  Dit gezeik is bijzonder irritant.

  1. fisufisu

   Boudewijn kan jij even je smoel houden hier, zieke geest dat je bent…

  2. Bertus bumperding

   Moet je ons eens gaan vragen hoe irritant wij jou vinden lamzak .
   Een permaban is schijnbaar de enige oplossing voor jou en jouw alter ego’s .
   De redactie zou er eens wat meer aan moeten doen om jou en al jouw stemmen in jouw hoofd hier te weren .
   En als je hier weg bent kun je je weer wat meer op jouw oude ziekelijke hobby gaan richten .
   Win win zou ik zeggen , ooooowww wacht de scholen zijn dicht dus je moet jouw perversiteiten nog even beteugelen .

   1. Boudewijn Hummelinck

    De enige met al teveel stemmen in je hoofd ben je zelf, domme Bertus.

    Probeer eens inhoudelijk te reageren of donder alsjeblieft op.

    1. Sleipnir

     Ga is dood lul!

     1. Rammstein

      Bij deze uit het hart gegrepen wens, sluit ik me gaarne aan.

     2. Boudewijn Hummelinck

      eens

    2. Bullshit16

     Boudewijntje
     Gaan we huilen Huilbaby

    3. Bertus bumperding

     Aaaaaahhh .
     De gevoelige snaar .
     Boudewijntje reageert als een kind die betrapt is .
     Dat doet me deugd .
     Krijgt BS toch gelijk .
     Je bent dus echt een huilbaby .

    4. Nestor Makhno

     Met die opmerking ben ik het eens. Inhoudelijk reageren of de mond houden.

   2. Nestor Makhno

    Nou ja. Ik vind dat u uw toon wel een beetje kunt matigen. Strikt genomen heeft u al lang een ban verdiend want u bedient zich van schuttingwoorden en u van ad homini ( u speelt op de man ) hetgeen beide aspecten zijn die volgens het huisreglement niet kunnen. Maar wat erger is, is het gegeven dat u Boudewijn Hummelinck weliswaar beledigt, maar dat u zich niet schijnt te realiseren dat u zichzelf omlaag haalt door het gebruik van scheldwoorden. Als u daar uw toevlucht tot moet nemen, dan ontbreekt het u kennelijk aan argumenten en zou u beter het zwijgen ertoe doen in plaats van uzelf te bespotten door scheldwoorden te gebruiken. Ik ben zeer wel in staat u op uw plaats te zetten zonder een onvertogen woord. Ik heb dat niet nodig.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Die observatie lijkt me juist Nestor Makhno: het schelden en tieren vangt meestal aan als de inhoudelijke argumenten niet kunnen worden geleverd. Ik zie het als een uiting van inhoudelijke onmacht. Veel reaguurders hier hebben niet zoveel mogelijkheden tot het voeren van een inhoudelijke discussie.

     1. Bertus bumperding

      Weer met jezelf in debat ?
      In het Pieter Baan centrum zou je een welkome aanvulling zijn op het cliënten bestand .

     2. fisufisu

      boudewijn is een enorme zieke debiel die saampjes met z’n voorbipsmaatje nestor niet inhoudelijk reageert, is het iedereen opgevallen? ik dacht het wel natuurlijk…

    2. Bertus bumperding

     Aaaaaaaahhh weer een nieuwe nick is geboren .
     En ?
     Op welke plek heb je me nu gezet ?
     Het is weinig verrassend wat je hier probeert te bewerkstelligen boudewijntje lao tra rientje noppes .
     Deze manier is zo uitgekauwd dat niemand er meer in trapt .
     Probeer nog eens om te filteren .

     1. Boudewijn Hummelinck

      Deze onmacht bedoelde ik inderdaad.

     2. fisufisu

      nestor wesley boudewijn aytas tengo

    3. fisufisu

     nestor wesley

    4. Boudewijn Hummelinck

     Met de term ‘voorbips’ wordt het vrouwelijke geslachtsdeel bedoeld.

     Men kan natuurlijk niet alles weten, dus ik leg het maar even uit.

  3. Antiglobalist

   Haastige spoed is zelden goed.

 4. fisufisu

  Die troep moet er helemaal niet komen, deze so called crisis is heeft niets met gezondheid te maken maar met cöntröle

 5. Antihedo

  “Ik zie het kabinet er wel voor aan om prioriteit te geven aan het kostenplaatje en privacy ergens onderaan het prioriteitenlijstje te laten bungelen.”

  Een journalist van enig niveau zou dit nooit zo zeggen. Suggestieve shitzooi.

  1. Bertus bumperding

   De privacy is er met de sleepnet regeling vanaf gesodemieterd .
   Het hing nog aan een zijden draadje maar die heeft het 2 jaar geleden begeven .

   1. Antiglobalist

    Onder leiding van de ‘immer charismatische’ Dictatuur66-minister Kajsa Ollongren. Dezelfde minister die schone taak kreeg om een kroonjuweel van haar partij, het raadgevend referendum, ten grave te dragen.

    Een doodzonde voor mensen die van vrijheid, democratie en mensenrechten houden. Weg ermee!

 6. Bullshit16

  App of geen app de overheid steekt die app maar en hun hol wie vertrouwd deze overheid nog ze hebben ons land verkocht en niks werkt er bij die corupte overheid Mensen met gezond verstand weten maar al te goed dat de overheid corupt is niks werkt er bij de overheid maar ja dat kan je boudewijntjje niet wijs maken
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Nestor Makhno

   U denkt toch zeker niet dat ik úw advies op welke politieke partij ik zou moeten stemmen au serieux neem? U beheerst nog niet de basale regels van de Nederlandse taal qua grammatica en stijl. Als ik daar op zou stemmen dan zou ik me bij de club raaskallende lege vaten voegen waar u er kennelijk een van bent. Laat die kelk maar aan mij voorbijgaan. Holle vaten klinken het hardst, bedenk ik dan maar.

 7. M. Brandenburg

  Wanneer er niet massaal getest word om exact de omvang van de uitbraak in kaart te brengen, is elke apo nutteloos, je kan namelijk niet volgen van wat je niet weet waar het is. Op deze.manier is het enkel en alleen het nasaal volgen van de bevolking en jiets meer dan dat. Je kan er bijvoorbeeld samenkomen NH stem mee voorkomen, makkelijk wanneer je bang bent voor een opstand of ingewilligd stemmen die samen willen komen om te bespreken hoe ze zaken gaan aanpakken. Een virus volgen terwijl je niet weet wie het heeft is op dit punt een keiharde en doorzichtige leugen.

  1. Brenda Welsh

   @Alleen een hond kan nasaal volgen. Het reukorgaan van de hond is 40x beter ontwikkeld dan van een mens. Laat staan van een app.

   P

 8. Nestor Makhno

  Edward Snowden waarschuwt nadrukkelijk voor de zogeheten invoering van “Corona apps ”
  As authoritarianism spreads, as emergency laws proliferate, as we sacrifice our rights, we also sacrifice our capability to arrest the slide into a less liberal and less free world. Here’s how it happens: https://www.youtube.com/watch?v=k5OAjnveyJo

 9. Nestor Makhno

  Overigens ben ik het niet eens met de stellingen die verwoord zijn in het huisreglement dat Russia Today “pulp” zou zijn. Dan kan met meer recht de Bildzeitung als pulp gekwalificeerd worden. Tevens ben ik het oneens met de stelling uit het huisreglement dat zou vaststaan dat de aanslag op de Twintowers op 11 september 2001 door al Qa’ida zou zijn gepleegd. Meer dan 2500 architecten en constructeurs van naam en faam hebben ernstige twijfels bij het verhaal dat deze aanslag door al Qa’ída zou zijn gepleegd, mede vanwege het feit dat op zuiver natuurkundige gronden het onmogelijk wordt geacht dat 2 vliegtuigen 3 gebouwen in de as hebben kunnen leggen. Bovendien heeft de universiteit van Fairbanks in Alaska op grond van diepgaand en jarenlang wetenschappelijk onderzoek de rapportage van de US overheid afgedaan als onhoudbaar en in strijd met de waarheid.

  1. fisufisu

   Inhoudelijk 0

 10. perry

  krijgt iedereen die nog géén smartphone heeft, van de Overheid een Apple iphone 12 cadeau?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.