Gewaagd hoor! Advocaat: ‘Stop met keiharde aanpak jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten’

De Utrechtse strafrechtadvocaat Anis Boumanjal (42) komt met een gewaagde uitspraak, hij zegt: “De ‘gestrekt-beenmentaliteit’ zorgt voor verharding en zwaardere criminaliteit. Het is tijd om deze jongens een kans te geven hun leven te beteren.” En ik moet zeggen, hij maakt een prima punt!

Wie enkel en alleen op de titel van het artikel afgaat, kan zomaar denken dat Boumanjal de maatschappij oproept om weg te kijken van de problemen. Dat is (gelukkig) totaal niet het geval! In het interview schetst hij zijn achtergrond, waarin hij laat blijken dat hij veel met ‘dit soort Nederlands-Marrokaanse jongens’ heeft gewerkt.

Zijn punt is vrij helder, ik parafraseer: ‘jonge Marokkaantje hard aanpakken zodra ze in de fout zijn gegaan, trekt ze verder over de streep richting het (zware) criminele circuit. Dat betekent niet dat er moet worden weggekeken, ze moeten namelijk wel gewoon verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden, maar we moeten ze wel aan deze kant van de samenleving zien te houden.’

En ik ben het grotendeels met zijn analyse van het probleem eens. De oplossing zit mij echter wel dwars. Boumanjal wijst op een cruciaal punt: “Zo’n jongen staat al op achterstand. Dat is geen excuus, maar een verklaring. (…) waar we iets mee moeten, willen we erger voorkomen. De meeste jongens hebben het hart op de goede plek, (…). Maar als je geen rekening houdt met hun referentiekader, dan is het gedoemd te mislukken.” Want hoe moet dat ‘rekening houden met hun referentiekader’ er dan uitzien? Kan dat überhaupt?

Die jongens maken het voor zichzelf ook ontzettend moeilijk om sympathie voor te krijgen, vooral wanneer ze een houding aanmeten die laat blijken dat ze zélf onze maatschappij de rug hebben toegekeerd. Maar zelfs al hebben ze (nog) niet zo’n houding, in hoeverre is het wenselijk om rekening te houden, en dus mee te gaan, met hun referentiekader? Moet niet het doel zijn dat hún referentiekader wordt aangepast aan dat van ons, de maatschappij?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. AS210854

  Die advocaat heeft wel humor. 😂😂😂😂😂😂😂😂😂😂

  1. Bertus bumperding

   @AS210854
   Inderdaad.
   Iets met zachte heelmeesters?

   1. hans-e-pans

    Dit is hetzelfde als toen men deze jongeren een vechtsportcursus liet volgen omdat ze dan zelfvertrouwen/zelfbeheersing en respect voor anderen “zouden” kunnen leren.

    Daarna vreemd opkijken dat dat voor geen centimeter werkte en ze redelijk/erg crimineel gedrag gingen vertonen.

    Het woord “zouden” in de eerste zin zegt al genoeg, maar aangezien deze jongeren toch anders opgevoed werden/worden in de familie/clan traditie werkte dat dus niet.

  2. Vraagtekentje

   Tja, zijn naam zegt al veel.

  3. BigBadJohn

   De Nederlandse-marokkaanse jongens krijgen toch ook gewoon een kans om hun leven te beteren, voordat ze strafbaar gedrag vertonen, gemotiveerd door “gestrekt been-mentaliteit” van justitie?
   Dit geldt overigens voor elke inwoner van Nederland.

   We hebben nu eenmaal een systeem waarbij we mensen straffen na het plegen van een stafbaar feit, de hoogte van de straf mag gerust de ontwrichting in de maatschappij reflecteren die de daad van de dader teweeg heeft gebracht.

 2. Alfred Bentinck

  Verstandige bijdrage, mijn complimenten.

  1. Seneca

   @bentinck
   toen jij in de fout ging, had je zeker een advocaat die niet zo in je ‘achterstand’ geloofde. je hebt er nog steeds last van gezien je plempsels, rien.

  2. Bertus bumperding

   Nouwwwww daar zitten ze op te wachten .
   Wat een eer .
   De complimenten van een zedendelinquent te krijgen .
   Waarschijnlijk ook nog in de orde van Martijn

  3. Maks

   Alfred Fallus Bentinck?

  4. fisufisu

   Als islamistische nedermoslim vind afred dit natuurlijk prima…

 3. evil knievel

  Tuurlijk!
  Als we ze maar in de watten blijven leggen,dan wordt t wel beter!
  Heeft in t verleden ook al goed geholpen zeker!?
  Zelfs reisjes naar t beloofde land van herkomst n weet ik wat voor n priveleges dit volk al in de schoot geworpen hebben gekregen in t verleden,hebben totaal geen zin gehad!
  T gespuis heeft r maling aan n zal NOOIT N TE NIMMER assimileren met de ECHTE Nederlander n de nederlandsche normen,waardes n cultuur!
  Wanneer wordt dit voor t wegkijkende n deugende volk eens duidelijk!?
  Die dubbele paspoorter zelf heeft volgens mij net ietsje te lang met zn muil aan de waterpijp gehangen!
  Logisch dat deze t opneemt voor dit ranzige gajes!
  Ik zeg,by misgeplaatst gedrag,NL paspoort afpakken n linia recta(al) naar t voor hun zo beloofde land!
  Opgeruimd staat netjes n klaar met liefkozen!
  Tijd voor actie n aanpakken die hap!
  Stem PVV!

  1. Marija

   Goedzo !

 4. Adriaen van Bergen

  “wij van wc eend…”
  Die advocaat is zelf het bewijs dat die achterstand er niet is.
  In de jaren zeventig werden er nog geen oude vrouwtjes beroofd.
  De immams met hun koran op de islamitische zondagsschool zijn het probleem.
  Die zorgen ervoor dat die jochies een zeer misplaatst superioriteitsgevoel krijgen.
  Dat is het probleem.

 5. Vrijedenkert

  De ‘gestrekt-beenmentaliteit’ zorgt voor verharding en zwaardere criminaliteit. Het is tijd om deze jongens een kans te geven hun leven te beteren.”

  Klinkklare onzin, pamper en wegkijk-mentaliteit!

  Voor het overgrote deel zijn het allemaal veelplegers en dus al meerdere keren heeft men de kans gehad om zijn leven te beteren, veelplegers dus gewoon criminelen die niet anders willen en compleet lak hebben aan ons land en onze maatschappij moet je keihard aanpakken!
  Van leven beteren is absoluut geen sprake, daar heeft men al ruim 50 jaar en vele generaties tijd voor gehad en het maar blijven pamperen en wegkijken bied geen oplossing…

 6. Paardenmiddel

  Ja hoor, de zieligheidskaart wordt weer getrokken. Hoezo, achterstand. Iedereen krijgt evenveel kansen. Kijk maar naar marokkaanse leiders. Laat hij de opvoeders eens aanspreken ipv te gaan meehuilen.
  En laat hij eens de slachtoffers van overvallen spreken. Of van verkrachtingen, die nooit meer een normaal leven kunnen leiden.

 7. 56RdK

  “Hun referentiekader”.

  Eh, hij bedoelt de gevolgen van inteelt waar ze mee te kampen hebben of de gevolgen van de islamitische indoctrinatie?

 8. LifeBuddy

  Het is heel simpel om dat probleem op te lossen. Geertje Wilders heeft het luidkeels geroepen ,maar niemand luistert ernaar. Net zoals Therry Baudet 3 x gewaarschuwd heeft voor het corona virus. Gewoon paspoort innemen en de grens overzetten en als ze minderjarig zijn, de ouders ook. Dan verander je het karakter van die gasten en keren ze hun rug niet naar onze samenleving toe. Ik denk dat de Ultra sLinkse nog heel veel moeten leren.

 9. lotje

  Zo zijn naam te lezen is het zelf een marokkaan. Wat een sukkel. Moeten ze soms een aai over een bol. Ik hoop nog steeds dat ik zo’n ***marokkaan tegen kom dan zal ik hem wel in de watten leggen.

 10. ervi

  De huidige generatie jonge Marokkanen zit verknipt in elkaar. Daar waar de vorige generatie nog tussen 2 culturen (Islam-Westerse) heen en weer werd geslingerd heeft de huidige jonge generatie een duidelijk “referentiekader”ontwikkeld.
  Schijt aan de “Kaaskopcultuur”met zijn regels en normen.Islam wordt gebruikt op momenten dat het uitkomt (homohaat).Bijzonder overigens,dit laatste,omdat veel Marokkaanse jongens zelf veelal op Brokeback Mountain kamperen.
  De jonge Marokkaan heeft de straatcultuur en die bepaalt dat de sterkste alle rechten heeft en als je iets wilt hebben, dan pak je dat gewoon.Wollah.
  Hoe kan dit nu? Van oudsher is het Berbervolk niet gewend om te werken en maakt gebruik van rooftechnieken; zoals de voorouders al karavanen overvielen en de Levant onveilig maakten met piraterij.
  Ik ken een paar aangepaste Marokkanen en dat zijn prima mensen.
  De rest is tuig van de richel, schorem en dient onverwijld Nederland uit getrapt te worden, na inlevering van het Nederlandse paspoort. Ik seg tog!

 11. Bullshit16

  Dat volk past zich nooit aan bij onze normen en waarden wij moeten ons aanpassen bij dat volk
  Zij mogen homo’s en mekaar slaan ze mogen meisjes vrouwen verkrachten ze mogen 5 keer en de week roep toeteren uit de boxen van moskeeën enz enz wat en nu mogen wij hun belonen met een gratis huis gratis auto rijles
  Als dat schuitvolk stampot krijgt slaan ze de boel in mekaar wat nou trap gvd dat ondankbaar schuitvolk het land uit is dit duidelijk genoeg linkse ratten
  Stem fvd of PVV uit de eu

 12. plakband

  ‘Stop met keiharde aanpak jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten’ aldus advocaat Anjis Boemanjal.
  In werkelijkheid is er helemaal geen sprake van een keiharde aanpak.
  Natuurlijk, voor de bühne wordt heel hard boe geroepen. Maar daarna gaat de rechter zich ermee bemoeien. Dan komt de keiharde aanpak neer op een taakstrafje oid. Justitie en de samenleving wordt uitgelachen en de eerste stap naar een volgend delict wordt al snel gezet.

 13. fisufisu

  Hoezo keiharde aanpak, ze krijgen taakstrafjes en foeigesprekjes

 14. fisufisu

  “‘jonge Marokkaantje hard aanpakken zodra ze in de fout zijn gegaan, trekt ze verder over de streep richting het (zware) criminele circuit.”

  Onzin, als je die gasten op een harde manier duidelijk maakt wat wel en wat niet kan dan is het duidelijk maar het probleem met dit soort jongens is dat als ze de waarheid gezegd word ze gelijk in een slachtofferrol kruipen en daar zijn Nederlandse deugers zeer gevoelig voor

 15. Peetjoh

  Inderdaad mee stoppen,. Het werkt niet ze gaan toch door. Voortaan gewoon uitzetten met de hele familie. Veel goedkoper.

 16. NoDoubt

  Het betreft al de 3e generatie. Misschien zit het in het feit dat ze niet mogen integreren. En maar volhouden aan het Arabisch in de moskee en dat ze hun Marokaanse paspoort moeten behouden. Dan kom je niet los van je ‘oude cultuur’. Net als Erdog die voortdurend dreigt met onze ‘gebouwen’zijn onze helmen en torentjes zijn onze zwaarden.

 17. Politiek Profeet

  Na 3 x voor het hekje een 9mm oplossing

 18. Bolkestein

  ‘Stop met keiharde aanpak jonge Nederlands-Marokkaanse verdachten’

  Hoe kan je nou stoppen met iets waar nooit aan begonnen is?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.