Groningse microbioloog Alex Friedrich: als regering ons beleid had geadopteerd waren er veel minder mensen overleden

In een lang interview met De Telegraaf veegt UMCG-microbioloog Alex Friedrich op ongekende wijze de vloer aan met het wanbeleid van de regering en het RIVM. Al heel vroeg in de crisis begon men in het noorden met een andere strategie: testen, opsporen, isoleren. Als de regering en het RIVM diezelfde strategie hadden gebruikt waren er veel minder mensen ziek geworden én gestorven.

Al maanden roept Friedrich dat er op grote schaal getest moet worden in ons land. Toen hij dat publiekelijk stelde werd hij meteen teruggefloten door minister Hugo de Jonge. Het kon allemaal niet wat Friedrich zei. Nou, zegt de microbioloog nu, dat is onzin. “De capaciteit in de laboratoria was nooit een probleem. Maar er was een verkeerde keuze gemaakt door het RIVM, dat uit veertig testlabs er slechts veertien aanwees.”

“Dat was geen goed besluit,” gaat Friedrich verder. “Toen hebben wij gezegd: maakt niet uit wat het RIVM zegt, wij willen dat onze labs in het noorden en het oosten zich gaan voorbereiden. Daardoor testen wij eerder en veel meer dan de rest van Nederland.”

“Het aantal besmettingen is hier veel lager,” stelt hij vervolgens terecht. “Ik denk dat als heel Nederland, buiten Noord-Brabant dat al snel te veel infecties telde, dit beleid had gevolgd, er veel minder mensen ziek waren geworden of waren overleden.”

Met andere woorden, het wanbeleid van het RIVM en het kabinet heeft levens gekost. Letterlijk.

Dat is al veelzeggend genoeg, maar Friedrich was nog niet klaar met zijn kritiek op het RIVM en het kabinet. Het RIVM blijft eigenlijk maar roepen dat kinderen het virus niet of nauwelijks verspreiden. Onzin, zegt Friedrich. “Natuurlijk dragen kinderen bij, anders zouden we het contact tussen kinderen en grootouders niet afraden. Bij virusziektes worden ouders elke winter ziek doordat hun kinderen hen besmetten. Waarom zou dat nu anders zijn?”

Het enige punt is, zegt hij, dat kinderen van basisschoolleeftijd weliswaar besmet raken maar zelf bijna nooit echt ziek worden. “Maar ik vraag me dan af,” gaat hij verder, “hoe gaat dat met hun ouders, vooral zij die lijden aan hoge bloeddruk of kanker en dus kwetsbaar zijn voor besmetting? Moeten die kinderen niet thuisblijven?”

En dan komen we bij het mogelijk openstellen van de verschillende regio’s. Friedrich geeft aan dat dit gebaseerd moet worden op de ziektecijfers per regio. In het noorden is de verspreiding stopgezet en in het midden van het land gaat het momenteel ook een stuk beter. “Laat contactberoepen onder strenge voorwaarden — denk aan mondkapjes en gezichtsschermen — weer aan het werk gaan in het midden van het land. Als het aantal besmettingen dan beweegt richting de aantallen in het noorden, kun je dit doorzetten.”

Ah ja. Mondkapjes. Misschien dat het kabinet ook in dit opzicht beter naar Dr. Friedrich kan luisteren dan naar Jaap van Dissel. Want als dat niet gebeurt krijgen we ongetwijfeld over twee maanden te lezen dat de economie alweer veel eerder opengezet kon worden… waardoor duizenden faillisementen voorkomen waren.

Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het deze week over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken volgens steeds meer experts wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus waarschijnlijk én verminderen mogelijkerwijs zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

44 reacties

 1. Antiglobalist

  Het is reeds bekend dat Rutte voornamelijk wanbeleid voort.

  1. Antiglobalist

   voert

  2. Annie Klavan

   Mand!

  3. hans-e-pans

   Mark R. roeptoeterd volverve tijdens persconferenties die er gegeven worden alleen maar wat hem door, waarschijnlijk in deze, de verkeerde mensen om hem heen word ingefluisterd.

 2. Politiek Profeet

  Pinokkio en zijn roverskliek moeten die van dissel laten opsluiten en eens gaan luisteren en leren van deze Alex Friedrich…

 3. Alfred Bentinck

  En achteraf kijken we allemaal de koe in de kont.

  1. hans-e-pans

   Als ze op tijd hadden gehandeld, en niet gehoopt hadden dat het over zou waaien, hadden ze de koe in de bek kunnen kijken. Maar ja Nederland he, het mag niet teveel kosten.

  2. fisufisu

   alfred kijkt liever kleine jongetje in hun kont..

 4. Alfred Bentinck

  Nederland doet het, als zeer dichtbevolkt land, bepaald niet slechter dan alle omringende landen.
  Dit soort gewauwel is allemaal achteraf geklets.

  1. Original NL

   Kunnen jullie aub ophouden met kritiek hebben op kim mark rutte oen, alfredje staat al onder zware medicatie en nog meer kalmerende middelen hebben we niet in huis.
   Bedankt.

 5. Ritter

  Dr. Fauci: Chinese “onjuiste informatie” vertraagde Amerikaanse reactie op Corona

  h**ps://www.realclearpolitics.com/video/2020/04/13/fauci_chinese_misinformation_delayed_us_response_to_coronavirus.html

  1. Alfred Bentinck

   Heeft Ritter al vernomen dat de bleekwater-aanbevelngen allemaal sarcastisch bedoeld waren?

   1. Ritter

    @Alfred Bentinck

    Trump heeft niet geadviseerd om bleekwater in te nemen.

    Er werd tijdens de persconferentie een rapport van wetenschappers besproken waaruit bleek dat UV licht en een bleekmiddel het virus konden verkorten. Daarop stelde een journalist de vraag of het bleekwater ook geïnjecteerd kon worden. Kennelijk heeft Trump op zo’n domme vraag een sarcastisch antwoord gegeven.

    Hoe dan ook ,Trump heeft nooit geadviseerd aan mensen om bleekwater in te nemen of te injecteren.
    ====================

    Nepnieuws: Trump vertelde mensen niet om bleekmiddel of lysol in hun aderen te injecteren om het coronavirus te bestrijden

    h**ps://pjmedia.com/trending/fake-news-trump-didnt-tell-people-to-inject-bleach-or-lysol-into-their-veins-to-fight-coronavirus/

    1. Alfred Bentinck

     Inmiddels proberen de medewerkers van Trump en zijn partijgenoten hem ervan te weerhouden door te gaan met die persconferenties. Uit de peilingen blijkt dat die hem grote schade berokkenen, en terecht: de Amerikanen zien dat hun President zwetst als een dronken aardbei:

     ht*ps://edition.cnn.com/2020/04/24/politics/white-house-briefings-coronavirus/index.html

     1. Sleipnir

      Die domme lul citeert CNN, hahaha…

     2. fisufisu

      adolf sweinhund alfred

    2. Alfred Bentinck

     “Hoe dan ook ,Trump heeft nooit geadviseerd aan mensen om bleekwater in te nemen of te injecteren.”

     Zelfs als Trump het letterlijk zegt blijft Ritter het domweg ontkennen.

     1. Maks

      Alfred Fallus Bentinck?

  2. Beukman

   Wat ook niet zal hebben geholpen is het feit dat Trump de weken nadat hij zogenaamd het luchtruim voor China had gesloten, hij nog 40.000 Chinezen het land liet binnenkomen.

   Donald prees China maar liefst 15 keer in januari en februari, en bedankte president Xi namens het Americaanse volk voor zijn transparantie en zijn harde werk. In februari zei Donald nog te menen dat China het prima deed. Dat was allemaal lang nadat de “misinformation” waarop Fauci doelt.

   1. Ritter

    @Beukman

    Toen Trump al in januari een inreisverbod instelde voor China werd hij door de Democraten en hun vriendjes in de media beschuldigt van racisme en dat soort dingen.

    Want de Democraten en media vonden een inreisverbod niet nodig. Immers het virus vormde geen gevaar voor de VS.

    Hetzelfde liedje toen Trump een inreisverbod voor Iran en Europa instelde. Toen kreeg hij ook veel kritiek van de media.

    Achteraf gezien waren de beslissingen van Trump verstandig omdat het veel besmettingen heeft voorkomen.

    Zelfs in februari heeft Pelosi gezegd dat het chinese nieuwjaar gewoon gevierd kon worden.

    Kortom, het waren vooral de Democraten en media die de omvang van het virus onderschatte.

    1. Sleipnir

     Je weet nu toch onderhand wel Ritter dat Beukman en consorten aan selectief geheugenverlies lijden? Die krijgen welhaast een orgasme wanneer zij Trump in een verdomhoek kunnen plaatsen.

     1. Beukman

      Ik denk dat jij opmerking veel zegt over de dingen waar jij op klaarkomt, @Sleip. Ligt kritiek op jouw idool gevoelig? If you can’t stand the heat, stay out of the kitchen.

    2. Beukman

     @Ritter
     Joe Biden waarschuwde de VS al op 27 januari dat de regering-Trump het land onvoorbereid had gelaten voor een pandemie.
     Joe drong er vervolgens bij Donald op aan om onmiddellijk Americaanse gezondheidsdeskundigen “on the ground” naar China te sturen. In plaats daarvan twitterde Trump:

     China has been working very hard to contain the Coronavirus. The United States greatly appreciates their efforts and transparency. It will all work out well. In particular, on behalf of the American People, I want to thank President Xi!

     Samengevat: Donald geloofde Xi op zijn woord. Eind januari sloot hij zogenaamd het luchtruim met China, maar door de achterdeur liet hij 40.000 Chinezen het land binnen. Ja, zo kan ik het ook.

     Leugens die Donald over Pelosi verspreidde:

     Trump falsely tweeted that “Crazy Nancy Pelosi” had deleted a video from Twitter of her visit to Chinatown. “She wanted everyone to pack into Chinatown long after I closed the BORDER TO CHINA,” Trump said. But there is no record such a video was ever posted on Twitter by Pelosi.

     Lees verder:
     factcheck.org/2020/04/trumps-false-claims-about-pelosi-and-chinatown/

     1. Ritter

      @Beukman

      Een videoclip van eind februari toont Nancy Pelosi die grote groepen mensen aanmoedigt om samen te komen in Chinatown in San Francisco voordat ze later de vroege ‘ontkenning’ van president Trump de schuld zal geven voor de verspreiding van het coronavirus.

      De beelden, die op 24 februari zijn gemaakt, worden geïntroduceerd door een verslaggever die opmerkt hoe Pelosi wilde dat de bewoners zouden begrijpen hoe het is ‘hier volkomen veilig te zijn’ in Chinatown.
      Pelosi moedigde eind februari publieke ontmoetingen aan, weken na het Chinese reisverbod van Trump.

      h**ps://www.washingtonexaminer.com/news/pelosi-encouraged-public-gatherings-in-late-february-weeks-after-trumps-china-travel-ban

     2. Ritter

      Beukman

      Slechts 8 dagen geleden ging Joe Biden nog steeds tekeer tegen de reisverboden van Trump

      Slechts acht dagen geleden was Joe Biden nog steeds vocaal tegen het reisverbod van president Donald Trump uit Europa en zelfs China als racistisch.

      Met andere woorden, als Biden de president was, kunnen we ons niet voorstellen hoe veel erger het er in Amerika vandaag zou uitzien dankzij de weigering van president Biden om mensen weg te houden van dezelfde plaatsen waar het Chinese coronavirus woedt.

      h**ps://twitter.com/BarbaraRKay/status/1241862620547887107

     3. Beukman

      @Ritter
      Dat verhaal wordt nogal gerelativeerd in de link die ik al gaf:

      As for the coronavirus, Pelosi didn’t deny its existence — contrary to Trump’s remarks — while visiting Chinatown. She struck a middle ground. “Prevention, prevention, prevention. We want people to be concerned and vigilant,” she said. “However, we don’t want them to be afraid.”

      Overigens was er toen nog helemaal geen lock down in SF. Niemand vond het op dat moment vreemd wat Pelosi deed.

      Maar als Donald werkelijk zo bang was dat Chinezen het virus de VS binnen zouden brengen, waarom liet hij er na de travel ban dan nog 40.000 toe?

     4. Beukman

      @Ritter
      De bewering dat Joe de travel ban “racist” noemde, is ook al een verzinsel van de president. Dit is wat Biden werkelijk zei:

      Americans need to have a president who they can trust what he says about it, that he is going to act rationally about it. This is no time for Donald Trump’s record of hysteria and xenophobia – hysterical xenophobia – and fearmongering to lead the way instead of science.

      Die opmerking sloeg helemaal niet over het Chinese reisverbod.

   2. Original NL

    Quote…bedankte president Xi namens het Americaanse volk voor zijn transparantie en zijn harde werk…….
    Hij volgde hiermee de mening van de who, later bleek dit een leugen en heeft Trump direkt de financiële steun aan deze sukkels ingetrokken.

 6. lotje

  Dat is niet de bedoeling. Ze willen van de oudjes af. Daarom heeft Rutte ook iedere keer bezuinigt op de ouderen. Rutte is een ramp voor Nederland en dat al 8 jaar. Heeft helemaal geen vooruitziende blik. Weet niets, kan niets, doet niets en zo’n klein volgevreten tuinkabouter van de RIVM moet ineens de leiding nemen over Nederland. Iemand die constant de verkeerde informatie liegt en bedriegt. Maar dat heeft hij niet van een vreemde.

  1. Alfred Bentinck

   “Ze willen van de oudjes af.”

   Van lotje.

  2. Heinz

   Hola, @lotje ! heeft bezuinigt ? Dat is niet goed. Begrijp ik u goed dat Rutte in oudjes handelt ?

   1. Original NL

    Nee heinz..rutte speelt russische roulette met de gezondheid van ouderen..de van bewoners uitgedunde verzorgingshuizen zijn het bewijs.
    Niet bewust maar door onwetendheid en verkeerde aannames van zogenaamde “specialisten”.

 7. Ritter

  Onderstaande lijst geeft een beeld van het aantal doden per land. Nederland staat op de zesde plaats.

  Coronavirus (COVID-19) deaths worldwide per one million population as of April 24, 2020, by country

  Belgium 6,490 11.42 568.2
  Spain 22,157 46.72 474.21
  Italy 25,549 60.43 422.78
  France 21,856 66.99 326.27
  United Kingdom 18,738 66.49 281.82
  Netherlands 4,177 17.23 242.41
  Sweden 2,021 10.18 198.46
  Switzerland 1,549 8.52 181.88
  Ireland 794 4.85 163.59
  United States 49,889 327.17 152.49
  Portugal 820 10.28 79.75
  Denmark 394 5.8 67.96
  Germany 5,575 82.93 67.23

  h**ps://www.statista.com/statistics/1104709/coronavirus-deaths-worldwide-per-million-inhabitants/

  1. Kretoloog

   Opvallend dat 4 landen met de zwaarste lockdown-maatregelen allemaal bovenaan staan. Al komt ook Zweden pijlsnel omhoog.

 8. Willem Bever

  Dit is nou al de zoveelste deskundige die stelt dat het regeringsbeleid crap is
  en tot onnodige doden heeft geleid.

  Het is moeilijk uit te leggen aan de familie van de slachtoffers.
  De verantwoordelijken kunnen en mogen hier niet mee wegkomen.
  flutte en consorte dienen gewoon opgesloten te worden

 9. Kretoloog

  Beetje makkelijk scoren voor die Duitse arts in Groningen. In het noorden wordt geen carnaval gevierd. En dat scheelt heel veel besmettingen en doden. Niet voor niets dat de meeste slachtoffers in Brabant en Limburg vallen. In Duitsland zie je hetzelfde patroon: daar de meeste slachtoffers in Beieren, de deelstaat met een uitbundige carnavalstraditie.

  Blijft wel een feit dat het RIVM bepaald ongelukkig is geweest met haar adviezen, vooral net voor de grote uitbraak begin maart. En de regering heeft haar preventieve taak verwaarloosd door onvoldoende beschermingsmateriaal en testmiddelen in voorraad te houden voor eigen zorgpersoneel. Zelfs toen het virus hier al was uitgebroken, werd er nog doorverkocht naar het buitenland! En dat mag Minister de Jonge en zijn voorganger Bruins worden aangerekend!

  1. Politiek Profeet

   Ter Apel had een optocht met praalwagens….ze deden het niet….op adviezen vanuit GRONINGEN ,beetje nuchter nadenken als de noordelingen hier doen….

 10. Beukman

  Misschien kan deze bioloog even aansluiten achteraan de rij van 17 miljoen hobbyvirologen, die allemaal zeker weten dat als er naar hen was geluisterd….

  1. CLoVis

   @lamlul
   valt iedere dag, zonder enige kennis van zaken, mensen lastig met zijn onzinnige gebral.

   Uit zijn debiele opmerking valt wel weer af te leiden:
   er zijn 17 miljoen mensen in Nederland die altijd ongelijk hebben
   en alleen zijn mening telt.

   Nog even en hij start zijn eigen geloof;
   De66 lamlullen.

  2. Antiglobalist

   Dus jij wilt alleen varen op de statistische interpretaties van het RIVM?
   Naïef hoor.

 11. ikweetwatikwil

  Fijn dat we hier deze viroloog en collega’s hebben . Tot nog toe heeft hij gelijk.

 12. Waldorf_en_Statler

  Toen in het zuiden de ernst van het virus duidelijk werd en in het noorden nog niets aan de hand was, konden ze in het noorden met de kennis uit het zuiden een strategie ontwikkelen vanaf de start, terwijl in het zuiden het virus-peleton reeds op volle snelheid voort raasden.
  Na de finish stapt Alex Friedrich uit de bezemwagen en vertelt hoe hij had kunnen winnen.

  1. Politiek Profeet

   Uit de bezemwagen stappend verteld Alex dat pinokkio en zijn roverskliek,gesteund door japio en zijn mondkapjesbende hem constant de weg afsneden en een rookgordijn loslieten…

 13. LifeBuddy

  ”Het wanbeleid van het RIVM en het kabinet heeft levens gekost.” Nou, das ff een uppercut naar de ultra slinkse toe. Maar de meeste mensen [alfred de beuker niet] wisten dit al en hebben dit met lede ogen aan moeten zien. Gelukkig ziet de toekomst er beter uit voor het volk .als we een Rechts kabinet krijgen.Het is jammer dat de WHO [dat is hetzelfde als de rivm ,maar dan kleiner] amerika, europa en al die andere landen, voorgelogen en op het verkeerde been hebben gezet. Hulde aan Geert en Thierry.!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.