Groot alarm: ‘Over twee dagen zitten intensive cares helemaal vol als corona even snel blijft verspreiden!’

Het lijkt helemaal mis te gaan met de behandeling van corona-patiënten op de intensive cares die Nederland momenteel rijk is. Als de stijging van met corona besmette Nederlanders nog twee dagen zo doorgaat, zo vertelt het belangrijkste IC-hoofd van Nederland, dan beginnen ziekenhuizen aan hun maximum te geraken. “Dat geeft geen goed gevoel,” zegt hij met enig stoïcijns alarmisme.

Alle ogen zijn dezer dagen gericht op Diederik Gommers. Niet alleen de topman van de intensive care van het Erasmus MC in Rotterdam, maar ook de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care. Hij vertelt vandaag bij Rijnmond dat er een groot probleem is. Er komt een fnuikend tekort aan IC-bedden aan, zo vertelt hij:

“Als de toestroom van coronapatiënten zo blijft toenemen, zou de intensive care-afdeling van het Erasmus MC wel eens binnen twee dagen vol kunnen zijn. Dat zegt Diederik Gommers, hoofd van de ic van het Rotterdamse ziekenhuis en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care.

Gommers maakt zich dan ook zorgen om de toeloop van patiënten. “In ons ziekenhuis hebben we in een dag tijd tien patiënten opgenomen. We hebben nu ruim zeventig bedden voor coronapatiënten gecreëerd, maar er zijn er al vijftig bezet. Als het zo doorgaat, zitten we over twee dagen aan ons maximum. Dat geeft geen goed gevoel.”

Vanochtend in de Tweede Kamer heeft Gommers die woorden ook met cijfers en statistieken opnieuw uitgedragen. Hoe het moet over slechts twee dagen? Hoe moeten ziekenhuizen omgaan met de medische zorg als de intensive cares de patiëntenstroom niet meer aankunnen? Op die retorisch vraag gaf Gommers in de Troelstrazaal van onze belangrijkste vergaderzaal een beangstigend antwoord: “We weten het eigenlijk niet.”

Yikes!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Lambieck

  Op die retorisch vraag gaf Gommers in de Troelstrazaal van onze belangrijkste vergaderzaal een beangstigend antwoord: “We weten het eigenlijk niet.”
  .
  Het zou DDS en Tim sieren dit antwoord zonder commentaar te accepteren

 2. ikweetwatikwil

  Ben het met je eens Tim Yices.

  1. ikweetwatikwil

   Yikes

 3. Heras

  Stemmingmakerij.
  Mocht het zover komen dat er bij ons geen plek meer is, dan worden patienten in Duitsland opgenomen.
  Tot dusver zijn er genoeg plekken.
  Eerlijkgezegd hoop ik dat DDS niet mee zal gaan in de hysterie en de eenzijdige berichtgeving. We hebben al genoeg media die opgefokte verhalen vertellen.

 4. Boudewijn Hummelinck

  Zou DDS ook nog een artikel plaatsen met het verheugende bericht dat Corona in Nederland duidelijk op z’n retour is?

  1. Klaus

   Boudezwijn?

  2. Bijenzwerm

   @boudewijntje het huistrolletje loopt hier weer in zijn verwarde enthousiasme te jokkebrokken.
   @boudewijntje het huistrolletje kan beter een andere dagbesteding kiezen waar hij niet hoeft te jokken.

 5. Veteraan

  Een arts bij Nieuwsuur en zijn collega’s geven aan dat een IC opname eigenlijk alleen is voor mensen die dat ook fysiek kunnen volhouden, hij vergeleek het met topsport. Dus alle mensen die al ernstig ziek waren door obesitas, roken en drinken en geen beweging zouden dit verteld moeten worden.
  Misschien dat ze dan beslissen om dit traject niet in te gaan maar gewoon humaan in slaap te vallen en niet meer wakker te worden.
  De meeste hebben zelf voor dit soort leven gekozen en houden nu IC bedden bezet terwijl er gezonde mensen hadden kunnen liggen. De doden zijn bijna allemaal mensen die al minimaal een week de IC bezet hielden terwijl de artsen al konden voorspellen dat ze het toch niet gingen redden.
  Dus voor al die verslaafden die de gezondheidszorg al decennia overbelasten, wees een kerel en sta je plaats af aan iemand die wel een kans maakt en iets van zijn leven wil maken.

  1. Peetjoh

   Aangezien iedereen het zelfde betaald voor zorg, heeft iedereen recht op die zorg. Mensen zoals jij zouden eigenlijk niet geholpen moeten worden. Puur en alleen al omdat je een ander de zorg wil ontzeggen. Waarschijnlijk ben je zo’n lamzak die corona naar Nederland heeft gebracht met wintersport of met carnaval.

   1. Veteraan

    Gaan we raar doen ?
    Ik hoef ook niet geholpen te worden want ik rook niet, ik ben niet te dik, ik sport en werk en ik drink nauwelijks, dus een perfecte gezondheid.
    Jij wel ?

    Zorg is er voor mensen die ook voor zichzelf zorgen, niet voor een stel verslaafden die alleen behandeld willen worden ipv er zelf wat aan te doen.

   2. Lambieck

    Verpleegkundigen trachten iedereen in leven te houden.
    Veteranen hebben iets anders geoefend of uitgeoefend

  2. Kretoloog

   Exact Veteraan. Het IC-bed wordt nu met deze Coronavirus te vaak gebruikt voor het terminale stadium. Patiënten liggen er 2 tot 3 weken in, om dan te overlijden. Daar is de IC-capaciteit niet voor bedoeld. Maar wie durf het aan om dit bespreekbaar te maken?

   1. Boudewijn Hummelinck

    @Kretoloog,
    Als de arts, gelet op de fysieke conditie, voorziet dat opname op de IC geen uitzicht op herstel biedt wordt dat wel degelijk met de patiënt besproken. In de praktijk worden alleen patiënten met reëel uitzicht op genezing op de IC opgenomen.

    Ik herinner me overigens dat vorige week hier op DDS nog moord en brand werd geschreeuwd omdat huisartsen het waagden patiënten op dit dilemma te wijzen.

   2. Lambieck

    @Kreet.
    Praat eens met IC en Cohort verpleegkundigen.
    Daarna piept u wel anders, misschien zelf harder dan de door hun behandelde patiënten.

  3. Boudewijn Hummelinck

   In Nederland wordt het recht op zorg goddank niet afhankelijk gesteld van de vraag of je een gezonde dan wel ongezonde leefwijze hebt geleid. Het is om die reden ook immoreel mensen met een ongezonde leefwijze onder druk te zetten met het doel hun recht op zorg in te leveren.

   Er is maar één criterium: biedt een medische behandeling uitzicht op herstel. Die beoordeling is aan de arts.

   1. Veteraan

    Bla, bla, zo saai, doorzichtig en voor zeurend.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Ik erken dat jouw bijdrage, waarin patiënten met een ongezonde leefwijze onder druk zouden moeten worden gezet om hun recht op medische zorg op te geven, niet saai was.

     Het was wel immorele waanzin.

     1. Veteraan

      Spring eens van een flat of zo en gun jezelf een vredig einde.
      Je hoeft niet verder te lijden aan je complex, er is een uitweg.

    2. Seneca

     @veteraan
     eigenlijk ben ik het nooit met hummeltje eens, maar in dit geval heeft hij het gelijk, voor 100%, aan zijn zijde.

     1. Veteraan

      Tja, meningen verschillen Seneca.
      Maar iemand die op een wat rechtse site alleen maar komt zieken omdat hij een complex heeft en dat al jaren doet gun ik alleen maar een snel einde want dit is ziek en het blijft ziek.

     2. ervi

      Ik ook Seneca. Er worden hier uitspraken gedaan die mij doen denken aan de nationaal -socialistische opvattingen van weleer. Onthoud categorieën, mensen zorg, en je houdt een gezond ras over.
      Als zorgprofessional die dagelijks met deze categorieën werkt vind ik dat ronduit walgelijk.

   2. Kretoloog

    Kan zijn, BH. Maar gisteren meldde een IC-arts dat 90 % (!!!) van de Coronapatienten op de IC lijden aan obesitas. In de VS blijkt Corona ook vooral onder zwaarlijvigen tot de dood te leiden. Italië, Spanje en Frankrijk idem dito.

    Corona heeft nu al in deze 4 landen meer dodelijke slachtoffers gemaakt dan in China, waar toch de brandhaard zit. Dat heeft dus ook met het gewicht te maken. Obesitas komt in Aziatische landen veel minder voor dan in Westerse landen.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Dat is juist, Kretoloog. Obesitas verkleint de kans van Corona-patiënten om het virus te overleven, evenals andere vormen van onderliggend lijden, zoals hartfalen, Hepatitis en COPD.

     Dat betekent echter niet dat mensen die hieraan lijden zorg moet worden onthouden, zoals Veteraan stelt op grond van de bedenkelijke redenering dat ze hun kwalen aan zichzelf hebben te wijten.

   3. Brenda Welsh

    Bolsonaro zag ik op TV. Die is van mening dat zwaar werk je vrijwaart van Corona.
    De oppositie was laaiend. Dus keihard aan de arbeid dan heb je geen dure zorg nodig. Is dit iets wat wij willen? Ik luister.

  4. Willem Bever

   Aha Veteraan en Kretoloog.

   Voorstanders van 1e 2e en 3de rangs burgers creeren beetje vreemde denkpiste.

   Das hetzelfde als iemand die van een berg afvalt bij het beklimmen niet te helpen onder het mom van jij ging die berg toch op

   1. Veteraan

    Ach gossie toch.
    Heb je daar lang over moeten nadenken ?
    Verantwoording nemen voor je eigen leven is lastig hé
    En als ik moet kiezen tussen een bergbeklimmer en een normaal mens die zonder extra risico’s leeft omdat hij die kick niet nodig heeft [tja, weer een verslaving] gaat het IC bed naar ……..

    1. Willem Bever

     Ach gossie zeg is dat alles wat je met je belachelijke uitspraken kan neerkalken.

    2. Seneca

     @veteraan
     nu begrijp ik je standpunt inzake. op zich is daar niets op tegen edoch, dan dien je wel premiedifferentiatie toe te passen. echter ook dat stuit op praktische problemen. iemand, die ‘normaal’ lees zonder risico’s zou leven, op een gegeven moment ‘uit de band springt’, zou dan – als dit ‘uit de band springen’ een medische consequentie zou hebben – niet verzekerd zijn, daar hij de polisvoorwaarden schendt. heb je daar over nagedacht?

     1. Veteraan

      Dat is mij teveel op de details vanuit een juridisch oogpunt bekeken.
      Voorbeeld wat een vriendin mee maakte [en ja, die heeft jaren op een IC gewerkt en daar krijg ik ook info van over welke mensen daar het meeste liggen, en dat zijn niet de mensen die een ongeluk krijgen].
      Iemand overlijd na een ongeluk en zijn longen zijn goed en mogen getransplanteerd worden. Nu gaan die longen ook naar een zware roker met daarbij de kans van meer dan 50 % dat die gewoon weer gaat roken, want fijne nieuwe longen die weer een tijdje meegaan.
      Of geef je die longen aan iemand die niet rookt, gezond leeft en per ongeluk een longziekte krijgt ?
      En dat mag van mij op een IC worden toegepast, zeker als de kans op overleven nog eens minimaal is vanwege slechte conditie door eigen schuld.

    3. Lambieck

     Vindt de stoere veteraan dat de stratenmaker, die zelf voor dit beroep gekozen heeft, recht heeft op nieuwe kniegewrichten?
     Of de veteraan, welke met giftige verf gewerkt heeft?
     Of psychische hulp voor beroepsmilitairen na uitzending?

     1. Veteraan

      Waar kom je nu allemaal mee aan, lees nog eens wat ik schreef.
      Mensen die zelf ervoor gezorgd hebben dat ze lijden dragen ook zelf verantwoordelijkheid.
      Wat sleep je er allemaal bij ? Heb ik gezegd dat de drie voorbeelden die jij er bij haalt niet geholpen mogen worden. In tegendeel.
      Maar ik heb het over ZWARE ROKERS, DRINKERS, OVERETERS.
      Dus mensen die bewust voor een ziekte kiezen.
      En dan dus de keuze als je moet kiezen op een IC, vind ik niet moeilijk.
      Dus even niet teveel onzin erbij halen graag.
      Zijn we het nu eens ?

     2. Boudewijn Hummelinck

      “Maar ik heb het over ZWARE ROKERS, DRINKERS, OVERETERS.
      Dus mensen die bewust voor een ziekte kiezen.
      En dan dus de keuze als je moet kiezen op een IC, vind ik niet moeilijk.”

      Dat Veteraan dat niet moeilijk vindt is duidelijk maar Goddank heeft deze onnadenkende sukkel in dat keuzeproces geen enkele rol.

   2. Kretoloog

    Willem Bever was met zijn broer Ed een slimme jongen. Helaas kan ik dat van de Willem Bever op DDS niet zeggen.

    Als ik stel dat het IC-bed niet bedoeld is voor het terminale stadium, komt hij met het voorbeeld de van een berg afvallende beklimmer. Slaat als een tang op een vanger (of misschien in Bever’s jargon: als kut op Dirk).

    1. Kretoloog

     Wie wel slim is: mij autocorrectie. Die verbindt vallen met vanger. Maar het moet natuurlijk zijn: varken (een dier, net als een bever).

    2. Willem Bever

     Volgens mij had je men punt niet helemaal begrepen Kretoloog.
     We moeten niet naar het punt gaan dat we moeten kiezen

     1. Kretoloog

      Nou raak je nog verder van het paadje Willem. Er moet juist altijd gekozen worden: wel of geen ziekenhuisopname, wel of geen operatie, el of geen IC-bed enz. Medische zorg is geen automatische, het is iedere keer afwegen wat de beste aanpak is. Ook ethisch en financieel.

  5. EvertB

   De situatie in Spaanse IC’s lijkt kritiek te zijn. Officieus schijnen Spaanse artsen een leeftijdsgrens van 70 te hanteren. Boven de 70 is de sterftekans veel hoger dan eronder.

   Ook wordt gefilosofeerd over de ‘sociale waarde’ van een patiënt. Zo heeft een moeder van 30 een hogere sociale waarde dan een kinderloze vrouw van de zelfde leeftijd.

   Bovenstaande is (nog) geen onderwerp in het publieke debat.

 6. Rosasolis

  Van ochtend heeft L. van Dissel, directeur van de RIVM een uitgebreide rapport op TV over de huidige gang van zakken omtrent de Corona crisis gegeven.
  Het lijkt nu stabiel te zijn,
  maar ook waarschuwt hij dat de “piek” van ernstig zieken is nog niet bereikt. Daarom blijft alle openbare ruimtes, behalve supermarkten, grotendeels nog steeds tot 28 april
  dicht. Ook zei hij dat er na een ziekenhuis verblijf van ongeveer 3 weken bedden in de
  IC vrij komen. Wij kunnen alleen hopen dat wegens de huidige maatregelen, dat de
  piek van zieken snel zal dalen.

 7. fusilier

  Veteraan. En wat gaan wij doen met 142000 mensen, met een verstandelijke beperking?

  1. Vrijedenkert

   D666, Groene Khmer, PvdAllochtonen, DENK, PvdE, Nida en BIJ1 tellen veel meer aanhangers…

   1. Thierry Trollinator

    Vergeet al die Telegraaf-tokkies met de bierbuikjes niet.

 8. inert

  Peter R. de Vries?
  Neen, dank je, géén commentaar!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.