Het economisch motief bij RIVM-advies over mondkapjes voor zorgwerkers: ‘wél bij griep en niet bij veel gevaarlijker corona’

Duidelijker dan dit krijg je het haast niet: Wat opvalt is dat adviezen minder streng zijn dan de bestaande influenzarichtlijn. Daarin adviseert het RIVM zelfs bij griep een mondkapje te gebruiken. Maar bij corona, dat veel gevaarlijker en besmettelijker is, geldt dit niet,” stelt beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) vast. Geld boven gezondheid.

Het RIVM krijgt steeds meer kritiek over zich heen. Voorzichtig, maar wel uit de juiste hoeken: de experts. Het virus werd gewoon grof onderschat door zowel het kabinet als het RIVM. Kwalijk, dat wel, maar daar waren ze niet alleen in! Het probleem is nu alleen dat het RIVM steeds meer door de mand valt bij het ontwijken van die verantwoordelijkheid.

Het is niet moeilijk om te zien hoe het RIVM de boel vanaf het begin compleet heeft onderschat. Termen als ‘kleine kans’, ‘niet heel besmettelijk’, ‘goed voorbereid’ en ander RIVM-jargon voor ‘niks aan de hand’ vlogen je in februari om de oren. Ziekenhuispersoneel kon gewoon zonder bescherming blijven werken! En toen kwamen de ‘oepsie’s’ en de ‘sorry’s’…

Het RIVM lijkt actief met advies te komen dat economische belangen vooropstelt. Bij de mondkapjes sowieso, want “volgens het RIVM is de coronarichtlijn mede vanwege de tekorten soepeler dan de griepleidraad.” Maar het RIVM hield ook heel lang vol dat er niets aan de hand was, dus wat voor signaal gaf dat richting het kabinet? Want mede daardoor werden er in maart nog mondkapjes en handschoenen aan China verkocht!

En dat economische belangen meewegen, snap ik ook heel goed. Als het RIVM daar vanaf het begin gewoon open en eerlijker over was, zou er veel minder om te doen zijn geweest. Maar nee, het RIVM kiest liever voor liegen. Want mondkapjes zouden ‘niet effectief’ zijn. Net als dat asymptomatische verspreiding nauwelijks voor zou komen. Of dat carnaval geen grote katalysator zou zijn geweest, dat vier je namelijk in klein gezelschap:

En zorgpersoneel kon na 24-uur klachtenvrij te zijn geweest, gewoon weer aan het werk. Besmetting kon mogelijk nog tot wel drie weken ná die 24 uur, maar ja: economische belangen. Dat lijkt de strategie van het ‘wetenschappelijke’ RIVM te zijn: gewoon adviezen met keiharde beweringen geven, teren op het beeld van expertise en dan weken later toegeven dat het advies ‘praktisch’ (lees: op geld gericht) was ingesteld.

Het RIVM had zich gewoon moeten blijven richten op wat het beste advies vanuit gezondheidsperspectief was geweest. De afwegingen maken tussen andere belangen, dat is aan het kabinet. Maar genoeg voor vandaag, straks vindt het RIVM dit artikel ook weer fake news.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. CLoVis

  Het RIWM

  met hun vinger in de lucht
  of in Ruttes…

  1. CLoVis

   oorspronkelijk ‘natte’ vinger in de lucht
   maar ik wil geen aanstoot geven.

 2. CLoVis

  Of met de de lucht van Ruttes…
  aan hun vinger.

 3. CLoVis

  De conclusie:

  “Hier zit een luchtje aan”.

 4. Ritter

  Uit onderstaand verslag blijkt maar weer eens hoe onbetrouwbaar de media zijn en ze allerlei onware anti-Trump mantra’s promoten.

  Vandaag gaan te media tekeer tegen Trump over wat hij gisteren heeft gezegd. Uiteraard hebben de media de woorden van Trump uit de context gehaald.

  Trump reageerde op een onderzoek waaruit bleek dat zonlicht en een bleekmiddel het virus kunnen verkorten………………maar dat vertellen veel media er niet bij.

  De media stellen nu voor alsof Trump uit eigen beweging met dit bleekmiddel kwam en mensen adviseert een bleekmiddel te nemen tegen corona. Dat is uiteraard niet waar.

  Maar natuurlijk weten de media beter want ze waren gisteren bij de persconferentie. Blijkt maar weer eens dat de media niet te vertrouwen zijn.
  ======================

  “De opmerkingen van de president kwamen nadat de ambtenaren de bevindingen van een onderzoek hadden voorgelegd dat suggereerde dat verhoogde hitte, licht en vochtigheid in de zomer de tijd die het coronavirus nodig heeft om zich op oppervlakken en in de lucht te verspreiden, zou kunnen verkorten en mogelijk de verspreiding van de ziekte zou vertragen tijdens de warmere maanden.

  Ze zeiden ook dat isopropylalcohol en bleekmiddel zeer effectief waren in tests om het virus op oppervlakken te doden – met bleekmiddel binnen vijf minuten en isopropylalcohol in slechts 30 seconden.

  h**ps://www.foxnews.com/politics/media-erupt-over-trump-comments-on-disinfectant-heres-what-he-said

  1. Wesley Benley

   Ja! En vervolgens filosofeerde Trump over de aanlokkeijke gedachte om deze methode maar eens meteen te te gaan uitproberen. Alleen het hardop uitspreken van de suggestie kan sommige mensen al op op het verkeerde been zetten. Onhandig dus.

   1. Ritter

    @Wesley Benley

    Trump heeft niets over “injecteren” gezegd. Dat is een media verzinsel.

    Trump werd onmiddellijk gevraagd door een journalist of hij van plan was in het lichaam te injecteren zei Trump:

    “Het zou niet door middel van injecties zijn, je hebt het over bijna een reiniging en sterilisatie van een gebied”, zei Trump. “Misschien werkt het, misschien werkt het niet, maar het heeft zeker een groot effect als het op een stilstaand object zit.”
    ===============

    Het was de journalist die het over “injecteren” had en niet Trump.

    1. Mar

     @Ritter

     De gegeven link gevolgd:

     “And then I said, supposing you brought the light inside the body, which you can do either through the skin or in some other way. And I think you said you’re gonna test that, too. Sounds interesting, right?”

     He continued: “And then I see the disinfectant where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that by injection inside or, or almost a cleaning? Because you see it gets on the lungs and it does a tremendous number, so it will be interesting to check that. So that you’re going to have to use medical doctors. But it sounds, it sounds interesting to me. So we’ll see.

     Het staat er toch echt, Ritter. Welke verklaring gaat u hier voor verzinnen?

     1. Ritter

      @Mar

      Dus Trump heeft gezegd dat verder onderzoek nodig is. Gebaseerd op een rapport van wetenschappers die hebben onderzocht dat UV licht en desinfectiemiddel het virus verkorten.

      Omdat het volgens wetenschappers werkt vind Trump het interessant en wil verder onderzoek.

      Wat is daar mis mee?

      Trump suggereerde niet dat mensen dit zouden doen, noch suggereerde hij dat het zelfs zou werken.

     2. Wesley Benley

      –And then I see the disinfectant where it knocks it out in a minute. One minute. And is there a way we can do something like that by injection inside or, or almost a cleaning? Because you see it gets on the lungs and it does a tremendous number, so it will be interesting to check that. So that you’re going to have to use medical doctors.–

     3. LifeBuddy

      Mar. geef ff de gegeven link door. dan kunnen we kijken wat voor kletskoek je hier verkoopt.

     4. Alfred Bentinck

      Het staat er inderdaad letterlijk, Mar, en Ritter zwijgt.

    2. Rosasolis

     Ritter. hoe dan ook heeft Trump wel gezegd dat mensen moeten desinfectie middelen gebruiken, om voor het lichaam van binnen tegen de corona te gebruiken…Wie wil Glorix of Dettol in sinaasappel sap of koffie drinken? Duidelijk is het dat de orange- face monster aan het dementeren is.
     Gelukkig hebben honderden artsen meteen gewaarschuwd:
     “Levensgevaarlijk, niet doen”!

     1. Alfred Bentinck

      “Duidelijk is het dat de orange- face monster aan het dementeren is.”

      Hear, hear!

      🙂

  2. Mar

   @Ritter

   En waarom hoor ik dan Trump injections zeggen in de video’s die nu op o.a.youtube circuleren?

   Zijn die dan gemanipuleerd?

   1. Ritter

    @Mar

    Voor verder onderzoek. Trump suggereerde niet dat mensen dit zouden doen, noch suggereerde hij dat het zelfs zou werken.

    Ook zegt Trump duidelijk dat hij geen dokter is en het dus niet weet.

    1. Alfred Bentinck

     Inmiddels probeert de FDA de schade te beperken die Trump heeft veroorzaakt door mensen met nadruk te adviseren de suggesties van Trump niet serieus te nemen.

    2. Mar

     Te laat, Ritter.

     Trump heeft laten weten dat de vragen sarcastisch bedoeld waren.

     Waar dat dan weer op slaat, mag Joost weten.

 5. lotje

  Wat weet deze opgezette tuinkabouter hier nu van. Ze hebben nog niets anders gedaan dan mensen voorliegen.

 6. Politiek Profeet

  Vanaf dag 1 dat deze charlatan en zijn mensen… olv pinokkio zijn leugens en bedrog het land inslingerde….wist ik vanuit inside info(dochter werkt in jeroen bosch)….een verschil in meldingen en persconferenties…
  Deze van dissel en zijn mensen, alsmede pinokkio en zijn roverskliek moeten echt aan de schandpaal….
  Dit soort gajus is een gevaar voor de nederlandse samenleving en gezondheidszorg.

 7. Cycle25

  Duidelijk dus : Rijks Instituut Voor Mongolen.

 8. Lugor

  Gelukkig zijn alle DDS virologen er als de kippen bij om geheel wetenschappelijk onderbouwd hun mening hier te ventileren.
  Zoveel kennis op een plek, een verademing om te lezen.

  1. CLoVis

   Gelukkig is lamlul hier:

   om ons over ‘wetenschappelijk’ te onterhouden;
   over het “Onvoltooid Verleden Onderwijs”.

 9. Kretoloog

  Een vaak gemaakte fout, niet alleen tijdens deze crisis: het RIVM is GEEN wetenschappelijk instituut. Ik herhaal: het RIVM is GEEN wetenschappelijk instituut.

  Het RIVM gebruikt wetenschappelijke studies en monitoringsgegevens om modellen te ontwikkelen. Met die modellen worden de kansen berekend op het ontstaan en de verspreiding van ziekten en de maatregelen die ingezet kunnen worden om die ziekten te bestrijden.

  1. Politiek Profeet

   Daarom hebben ze bij het rivm alleen de lagere school gehad, 3x blijven zitten en vervolgens als randdebiel op de samenleving losgelaten…

 10. perry

  “economische belangen vooropgesteld mbt de mondkapjes? ”
  Maar de miljarden naar Eurobonds, illegalen import en de groenzifterij gaan gewoon door!

 11. 56RdK

  Ja Ritter, het journaille hier heeft zich volledige op die ‘oh zo enge’ Trump gericht.

  Terwijl hier al duizenden doden door pure leugens, pure domheid en een politieke agenda volgend zijn gevallen.

  Duizenden doden en verminkten, wat veelal te voorkomen was geweest, evenzo als alle andere ontstane lichamelijke, sociale en economische ellende.
  Als men zich had laten leiden door échte deskundigen, als men had geluisterd naar de talrijke signalen.

  D a a r had het journaille in dit land zich op moeten richten, maar ja, het overgrote deel van het journaille hier loopt aan de leiband van de politiek.

  En ja, gelukkig is er nog DDS voor de onafhankelijke, kritische weergave. Zodat we nét nog geen Noord-Korea zijn.

  En het gezegde is nu eenmaal “Dat je niet in de hand bijt die je voedt.” Overduidelijk dus.

  En laten we hopen dat ook die Van Dissel zijn straf niet ontloopt, op zijn minst ontslag!

 12. 56RdK

  Correctie
  Andere indeling zinnen:

  D a a r had het journaille in dit land etc..
  En het gezegde is nu eenmaal “Dat je niet bijt in de hand .. etc.

 13. Pescador

  rutte is nederland compleet aan het slopen en een mensenleven telt darbij niet voor hem , alleen eigen gewin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.