DDS vs RIVM! ‘Factchecker’ KRO-NCRV haalt RIVM erbij: ‘DDS beweert onterecht dat RIVM liegt’ GELUL!

De dataredactie voor onderzoeksjournalistiek bij KRO-NCRV, Pointer genaamd, blijkt behoorlijk incompetent! Niet alleen gooien ze DDS op één hoop met nepnieuws platformen, ze gaan een stapje verder: factchecken met het RIVM! En wat blijkt? Het RIVM vindt het onterecht dat het ‘door DDS’ van leugens wordt beschuldigd! Wij van WC-eend… Maar goed, we hebben zat bewijs!

De ‘facts’ volgens Pointer en het RIVM
Ze richten zich op vijf beweringen (allen van Michael van der Galiën) die een centraal punt ondersteunen dat Michael probeerde te maken. Ze zeggen ze alle vijf zeggen onderuit te hebben gehaald. We lopen ze even langs:

Centrale claim: ‘Doel RIVM was economische schade door paniek voorkomen.’

RIVM: “Klinkklare onzin. Het punt is dat niet-deskundige mensen zelf iets lezen en interpreteren zonder dat ze de bagage hebben om dat op de juiste wijze te wegen.”

#1 Vliegverkeer van Wuhan – RIVM deed vanaf begin alsof het allemaal meeviel

RIVM: ‘Schiphol, niet RIVM, zei ‘kans is nihil’. Wij zeiden ‘vooralsnog kleine kans’.’

Ja, Michael verwarde inderdaad de Schipholwoordvoerder met het RIVM. Niet handig! Prima, dan vervangen we de ‘nihil’ van Schiphol voor de ‘vooralsnog kleine kans’ van het RIVM. Wat verandert dat precies aan de bewering dat het RIVM deed alsof het wel meeviel? Het zijn niet de woorden voor het slaan van alarm in ieder geval…

#2 Virus verspreiden zonder symptomen

RIVM: ‘Klopt niet, verspreiding gaat via druppeltjes in de lucht, dus alleen bij symptomen zoals snotteren, niezen en hoesten. “De een heeft minder klachten dan de ander. Zolang het virus in jou zit en je hoest of niest niet, dan kun je niemand besmetten. Maar als je een snotneus hebt, dan heb je misschien niet door dat je ziek wordt, maar dan ben je wel al besmettelijk.”

Hartstikke mooi dat het RIVM gewoon doodleuk het tegenovergestelde blijft beweren (zonder bron!). Ze weten het nu blijkbaar zeker, op 26 januari in ieder geval nog niet:

Bewijs leveren ze in ieder geval niet. Ondanks dat wij diverse bronnen hebben (waar zij niet op ingaan):

Schrijver en columnist Ilja Leonard Pfeijffer benoemt symptoomloze besmetting in deze column. Maar kijk vooral ook naar deze (Science Alert), deze (The Guardian) en deze (BBC) links.

Voor een wetenschappelijk instituut is het verrekt onwetenschappelijk om zó stellig te beweren dat symptoomloze besmetting niet zou kunnen. Helemaal omdat het virus kennelijk wél een tijd op oppervlakten kan overleven.

#3 RIVM vindt dat scholen niet dicht moeten

RIVM: “We weten dat de bijdrage van kinderen aan verspreiding van het virus heel beperkt is. Dat is niet nul, maar wel heel beperkt.”

Michael haalde een Duitse viroloog aan die beweerde dat kinderen wél voor veel meer besmettingen zouden zorgen. Maar naast ‘er was veel kritiek op zijn bewering’ komt er vanuit het RIVM géén bewijs voor het tegendeel!

#4 Twitteraar aan RIVM: Iemand gesproken uit besmet gebied, bij klachten laten testen of niet?

RIVM: ‘Ze zei ‘klachten, niet ‘erge klachten’. Daarom was “Thuisblijven en uitzieken” prima advies.’

Ja kom nou toch… Gaan we nou gewoon autisme veinzen en noemen we de bewering dan ge-factchecked en ontkracht?

#5 “Ook zonder symptomen kun je iemand besmetten”

RIVM: “Er zijn wat onderzoeken naar geweest, waarvan er ook eentje is teruggetrokken. Maar het antwoord is nog steeds hetzelfde.” En dat is dat als iemand nog niet ziek is en nog niet hoest of niest, hij daarom ook nog niet besmettelijk zal zijn voor anderen.”

Ja, we doen punt 2 gewoon nóg een keer, maar nu zonder de Duitse viroloog die werd bekritiseerd. Van de meerdere aanwijzingen (hier nog één van The Lancet), waarvan er eentje terug werd getrokken, heeft het RIVM de conclusie getrokken dat de rest van die onderzoeken óók maar onzin zijn. De factchecker en het RIVM vonden verdere toelichting niet nodig. Ongelofelijk!

RIVM vs. de wereld
Die centrale claim is met deze vijf flut ‘fact checks’ niet ontkracht en staat wat ons betreft nog steeds overeind! En wel om de volgende redenen (met bron!):

26 januari – kans klein dat het zich hier verspreidt:

En deze, let op de tekst:

1 februari – zeer goed voorbereid met maatregelen die verdere verspreiding voorkomen.

12 februari – Flink contrast met eerdere tweets! Beetje bitchen op China en beweren dat ze ‘proportionele maatregelen’ nemen:

Kijk naar de datum van de tweets versus de tijdlijn van CNN: (klik op de afbeeldingen om ze te vergroten)

En vergelijk dit ook eens:

Het wordt tijd dat het RIVM eens wat meer openheid van zaken geeft, in plaats van loopt te teren op de status van autoriteit. En dat ze bij Pointer meer aan een smearcampaign doen dan aan fact checken, moge ook duidelijk zijn.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Michael deed mee aan de rechtspopulistische sport om te schoppen tegen de deskundigen en de overheid tijdens ’s lands zwaarste crisis. Daarbij zijn de feiten uiteraard niet relevant. Overspannen blijft men roepen dat het RIVM onbetrouwbaar is en panisch beschouwt men de “lockdowb” (een verder inhoudsloos woordje in de huidige situatie, maar het bekt lekker) als de ingenieuze oplossing van de problemen.

  Ik begin hier eerlijk gezegd wel een beetje moe van te worden. Kijk gewoon naar de situatie ter plaatse en denk mee, in plaats van het constant tegendraads reageren. Luister naar de deskundigen, in plaats van twijfel over hen te zaaien.

  1. Seneca

   @brandebok
   ik word een beetje moe om niet van strontziek te spreken als ik jouw gezeik lees. als je echt moe bent, rot dan op en val, in ieder geval mij, niet meer lastig met dat oeverloze gezwets. deze hype is inderdaad een machtsgreep zoals Pieter Stuurman hieronder schrijft.

  2. Lambieck

   Sommige mensen gaan heel ver in het pleasen van hun werkgever.
   En anderen hebben meer principes.
   En weer anderen een groot vlakgom.

  3. Fonz

   Deskundigen? jij bent van het type paniek zaaien

  4. ET007

   Het probleem is dat het RIVM zich niet toont als kundig, aangezien hun uitspraken niet overeenkomen met feiten uit China (al vanaf begin af aan).
   En als meerdere dat opvalt kun je de conclusie trekken dat het alles om geld gaat.
   Zeker als je nu ziet hoe het in het bedrijfsleven gaat. Alle beslissingen worden genomen op basis van de adviezen van de RIVM.
   Het probleem van vele mensen, zoals jij (M.B.) is dat jullie liever de kant kiest van de beste optie. Als je toch zo moe bent van die discussie, waarom bemoei je je dan ermee? Waarschijnlijk omdat je ongerust bent en hopeloos voelt.
   En daarom is daadkracht nodig.
   Het Koningshuis gaat wel in quarantaine zonder dat RIVM een oordeel had over Lech en Willem Al geen verschijnselen.
   Bij het bedrijf waar ik werk moet je werken als je geen verschijnselen hebt. Zelfs de mensen die thuiswerken worden weer terug geroepen omdat de managers ze weer op de plek terug willen.
   Geld Geld Geld. Daar gaat het om. En daar word ik moe van!
   Het is een feit dat er alles gedaan moet worden om pieken in de Zorgopname te voorkomen. Dat weten velen en daar zijn ook genoeg waarschuwingen van Experts die met Corona te maken hebben in hun dagelijkse praktijk.
   En zolang onze Overheid de waarschuwingen negeren is het normaal dat mensen tegendraads worden.

  5. Bullshit16

   Mari
   Normaal reageer ik niet meer op jou gezwets
   Maar deze virus is voor mensen die verder niet zelfstandige kunnen nadenken na geloof mij maar ik kom overal in binnen in buitenland in ik leef ook nog begrijp je het nu huilbaby

 2. Fonz

  Nog maar een x..

  blockquote>De machten achter COVID-19
  Door Pieter Stuurman op zaterdag 14 maart 2020

  Het is verbijsterend om te zien hoe de wereldbevolking zich laat meeslepen door een virus dat, vergeleken met normale griep, maar een fractie van het aantal slachtoffers maakt. Gaan we werkelijk alles dat we van belang vinden op het spel zetten? Alleen om iets dat qua symptomen vergelijkbaar is met een griep?

  Gaan we werkelijk onze samenleving laten vernietigen, vanwege ‘milde, griepachtige verschijnselen’ (RIVM)? En daarmee een ‘noodtoestand’ rechtvaardigen die al onze vrijheden en verworvenheden wegneemt?

  Als we meegaan met het tot stilstand brengen de samenleving en de economie, zullen de gevolgen (mega-crisis) enorm zijn. En vele malen ernstiger dan die van dit ‘virus’. We zullen dan letterlijk alles verliezen waaraan we waarde hechten (inclusief onze voedselvoorziening EN dus onze gezondheid).

  Hoe erg wordt het?
  Drie weken geleden stelde het tijdschrift The Economist zich op de voorpagina de vraag: How bad will it get?

  Ik schreef toen het onderstaande. Je ziet het nu in Italië ontvouwen, en volgens de NOS is het binnen 1 a 2 weken hier hetzelfde. Ik vind het vervelend om “zie je wel” te zeggen. Maar ik doe het toch, in de hoop dat mensen alsnog hun kop uit het zand trekken. Het is namelijk werkelijk dringend. Het gaat waarschijnlijk heel erg worden Niet omdat het virus een grote bedreiging is voor de gezondheid. (‘Corona’ is maar een naam voor een vrij normale seizoensgriep), maar omdat de hype wordt ingezet om een ongekende wereldwijde (economische) crisis te veroorzaken.

  En die crisis zal worden gebruikt om maatregelen te rechtvaardigen die zonder deze “overmachtsituatie” niet zouden worden geaccepteerd. Het is in werkelijkheid geen pandemie, maar een wereldwijde machtsgreep. Ons laten meeslepen in deze hype is véél gevaarlijker dan het virus.

  Wat staat er op het spel?

  De belangrijkste beleidsdoelen van de afgelopen jaren:
  – Het uitbannen van contant geld

  – Het verplichten van vaccinaties

  – Het uitfaseren van het financieel en medisch ondersteunen van ouderen (lees: niet-rendabelen)

  – Het opvoeren van de lasten, en daarmee de armoede.

  – Het inperken van vrijheden
  Dit ‘coronavirus’ maakt het in één klap allemaal mogelijk. Het moet dus als geroepen komen, voor de beleidsmakers. Maar kennelijk vinden veel mensen het virus, dat tot nu toe maar een fractie van de slachtoffers van normale griep voortbrengt, toch bedreigender dan:
  – Het verlies van VRIJHEID (zie Italië),

  – Het verlies van VOORSPOED (door de crisis zal vrijwel iedereen zijn inkomen kwijtraken)

  – Het verlies van VREDE (er zullen rellen zijn waar politie en leger op afgestuurd worden)

  – Het verlies van GEZONDHEID (als de economie plat gaat, stagneert de voedselvoorziening, en verhongeren is niet goed voor de gezondheid)
  Wie niet beseft dat de draconische maatregelen onherroepelijk leiden tot een ongekende crisis en alle bovenstaande gevolgen, snapt werkelijk niets van hoe de wereld functioneert.

  Opzettelijke crisis
  De topbeleidsmakers die dit wel snappen, sturen opzettelijk aan op deze crisis. Of beter gezegd: de grootste misdaad aller tijden. Hun macht en rijkdom bestaan immers nergens anders uit dan uit de onvrijheid en armoede van de rest. En zo gemakkelijk kunnen ze hun slag slaan.

  Zo gemakkelijk zijn de meeste mensen bang te maken. En bange mensen zullen letterlijk alles inleveren in ruil voor ‘bescherming’. De truc is al zo oud als de weg naar Rome, maar blijft effectief zolang mensen erin trappen. Maar op deze schaal is het een primeur.

  Als we het nog kunnen navertellen, zullen we ons over enkele jaren hoofdschuddend afvragen hoe we dit in godsnaam konden laten gebeuren.

  Pieter Stuurman…

  1. Bullshit16

   Fonz
   Dit probeer ik al zo lang te zeggen vaak genoeg gezegt kijk naar jensen.nl .ik geloof jensen eerder dan onze corupte oplichters overheid.kijk maar in de wereld alle problemen zijn in een keer opgelost geen geele hesjes meer geen demonstraties meer .ik blijf er bij dat dit puur opzet is van onze landverraders kabinet in van Brussel
   Het is wel een drama dat geert Wilders in baudet zich er zo druk om maken dat Nederland op slot moet.maar ze zullen wel moeten anders krijgen ze straks weer het verwijt dat ze niks hebben gedaan of gezegt
   Stem fvd of PVV uit de eu

 3. Bullshit16

  Hier zit meer achter rivm in de overheid zijn niet van de eerste leugen gebarsten
  Ik heb al eerder gezegt maar bruins heeft ontslag genomen om dat hij misschien de leugens niet meer kon verdragen anders had hij niet plotsklaps ontslag aangevraagd

 4. Bijenzwerm

  Het rivm heeft zich hier werkelijk mee in zijn eigen platvoet geschoten.
  Gewoon fakenews verspreiden, of misschien vette dikke joint roken tijdens werk.
  Voor mij was dit nog het laatste overheid instituut dat nog geloofwaardig was voor mij.
  Het knmi ook al niet meer na het wegpoetsen van hittegolven uit begin 20e eeuw om te laten lijken alsof de aarde extreem snel opwarmt.
  En dan de npo die al decennia lang fakenews verspreid.

 5. Rud56

  Ja, het publiekelijk maken van het volledig en vastgesteld falen van een incapabel overheidsinstituut en dito minister(ie) dient met alle kracht te worden tegengehouden!
  En dit is dan het democratische Nederland, waar de bagger meer en meer zichtbaarder en zichtbaarder wordt!

  Ten koste van vele, vele doden, Van Dissel en Rutte!
  W i j zullen dat nimmer vergeten, ondanks alle fakenews dat jullie laten lanceren om je eigen falen te verbloemen!.

  1. Politiek Profeet

   Idd, dat soort van landverraders en volksverlakkers voor een volkstribunaal slepen en opbossen voor jaren met zware dwangarbeid…

 6. Madpo

  Het wordt tijd dat de zogenoemde “RIVM wetenschappers” betaald worden naar waarde voor de Nederlandse Samenleving en niet omdat ze door onze uiterst zwakke “beleidvormers” met kapitalen aan salaris worden begustigd als “wetenschappers”. Wanneer het RIVM bij een ramp als de huidige met adviezen niet verder komt dan “geen handjes schudden, afstand houden en handen wassen” vindt ik dit zeer bedroevend. Hangt van dit soort “wetenschappelijke” informatie mijn en 17 miljoen andere mensen het leven af? Het is toch om te huilen dat er niet meer echte wetenschap over pandomiën onder het fundament van het VVD beleid ten aanzien van corona ligt. Wat een ellende!!

  En dan Van Rijn, onze “nieuwe minister” die als reddende engel moet gaan optreden omdat de slapjanus Bruins er uit pure ellende de brui aan gaf. Van Rijn notabene, de man die in het vorige kabinet ongeveer alles heeft wegbezuinigd wat ons Nederlanders nu had kunnen helpen. Volgens Rutte heeft hij de benodigde ervaring. Ervaring waarin? Dat we nu op onze tenen moeten lopen in de zorg, en onzelf door het ontbreken van middelen moeten opofferen, heeft een uitdrukkelijke Van Rijn smaak. Is er onder de huidige parlementariers zo weinig kwaliteit dat men moet kiezen voor een uitknijper als Van Rijn?? Ik houd mijn hart vast, na het geklungel van Bruins, in welke misére deze pias ons de komende weken zal storten.

 7. KingAmsta

  Hoi,
  Ik wordt een beetje moe van dwazen die als schoothondjes achter een zelfmade-instituut RIVM scharen. Lees jezelf even in wanneer dit instituut is opgericht en met welke reden en bovenal waarom wij dit dachten nodig te hebben. Niet transparant zijn van wat kabineten besloten. Het is op papier een onafhankelijk bedrijf. Echter zo’n beetje compleet in dienst van de regering. Wij van wc eend. Precies dat!
  Hoe kunt u moe zijn door kritiek van anderen op een zelfmade-instituut als het RIVM? Bent u echt moe of loopt u gewoon graag achter de kudde aan als slaaf? Dan gok ik dat u financieel goed boert en dat u als karakter eigenschap zoiets als ego hoog hebt staan.
  Dit gaat over feiten vs leugens van het RIVM. Persoonlijk feit vssn mij die u mag ontkrachten: verpleging in Brabant niet testen tot er koorts is. Ouderen opsluiten in verpleeghuizen. Incubatietijd covid-19 , 14 tot 29 dagen. Na 21 dagen opsluiting van onze zogenaamde kwetsbaren ouderen blijken ze massaal besmet te zijn. Ik hoef u niet uit te leggen dat het komt door het personeel. Het personeel wat door de regering steevast als “helden” omschreven worden. Werkelijkheid is dat deze rivm/regering onze helden misbruiken om juist de kwetsbaren ouderen te besmetten.
  Stop alles in een NPO doofpot dan ben je ervan af. Dus voor degene die als dombo’s achter onze beste deskundigen blijven verstoppen…doe het goed en stop je hele hoofd in die poepert! Dit is moord op kwetsbaren ouderen die dit land opgebouwd hebben voor ons!! SHAME ON YOU!
  Alex

 8. Neversaynever

  Met verbazing heb ik de hele gang van zaken rondom deze coronacrisis en het optreden van het kabinet de afgelopen 6 weken gevolgd. Wat echter onverteerbaar is, is de censuur die het kabinet heeft afgedwongen en het deskundigen monopolie rondom corona door het Rivm heeft geclaimd. Dit terwijl niemand mbt dit onderwerp helaas ook maar enige deskundigheid toegerekend kon en kan worden. Andere deskundigen dan die van Rivm zijn in de media weggezet als opruiend en maatschappij ontwrichtend . Dit heeft een goede samenwerking tussen deskundigen belemmerd en een snelle uitweg in deze crisis volledig in de weg gestaan. Nog maar niet te spreken over de erbarmelijke toestand waarin onze gezondheidszorg al jaren verkeert voorafgaand aan deze pandemie terwijl NL per hoofd van de bevolking zo goed als de duurste gezondheidszorg heeft van de EU (waar is dat geld dan aan besteed al die jaren???)

  Ik herken Nl niet meer in deze benadering en waan mij eerder in een totalitair systeem momenteel. Ik vind de hele gang van zaken schokkend en dit mag hoe dan ook na deze crisis niet zonder politieke en zelfs persoonlijke consequenties blijven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.