Zeg onzorgvuldige KRO-NCRV, zwaai eens even niet zo achteloos met dat labeltje ‘nepnieuws’

Eén ding is zeker: kwaadaardige en/of ronduit domme lui misbruiken de coronacrisis om een flinke dosis onzin in het publieke debat te injecteren. Daar kunnen we het allemaal over eens zijn. Wat echter net zulke schadelijke onzin is, is dat KRO-NCRV vanochtend ons eigen medium beschuldigde van die laaghartige daad.

Terwijl de Amerikaanse complotdenker Alex Jones tandpasta verkoopt dat zogenaamd “helpt” tegen het coronavirus, doet Robert Jensen z’n best om te doen alsof de pandemie een soort heftig griepje is waartegen niet hoeft te worden opgetreden. Ook kwakzalver Marcel Crok doet een duit in het zakje: twintig minuutjes in de sauna, en je bent genezen van corona. Rare complotdenkblogs leggen een verband tussen corona en 5G-netwerken, en ga zo maar door.

Die laatste categorie wordt ook daadwerkelijk aangepakt door KRO-NCRV, die – terecht – stelt dat de corona-pandemie niet bij alle internetpublicaties het beste naar boven haalt. “Nepberichten zijn onder meer te herkennen aan ontbrekende bronvermelding of sensationele beweringen. De websites Transitieweb en JD Report leggen bijvoorbeeld het verband tussen de coronauitbraak en de ontwikkeling van het 5G-netwerk, zonder een bron aan te halen die dat ondersteunt,” stelt de NPO-datajournalist Jerry Vermanen.

Tot zover akkoord, maar de kerel slaat daarna ontzettend door. Vermanen meent ook dat hij bijdragen aan het publieke debat moet aanmerken als nepnieuws, zoals een opinie-artikel van DDS-auteur Michael van der Galiën. Van der Galiën stelde – nogal cru, wellicht, maar dat mag – dat D66 wel blij zou zijn met dat coronavirus. Het neemt namelijk voornamelijk ouderen in het vizier: een groep waarmee de partij van Rob Jetten niet veel op heeft. Dit is gewoon een bijdrage aan het politieke debat rondom het coronavirus. Het is überhaupt geen nieuws, laat staan nepnieuws.

Ook een column van Jan Roos wordt besproken. Jan heeft op basis van politiebronnen begrepen dat het OM rekening houdt met het scenario dat een bepaalde aangifte wegens mishandeling verzonnen is. Hoe Jerry Vermanen dat classificeert? “Zonder bronnen aan te halen.” Dat is dus echt volstrekt onwaar.

Nogmaals: DDS is een groot voorstander van het bestrijden van corona-nepnieuws. Mede daarom hebben we kwakzalvers Robert Jensen en Marcel Crok vanochtend ook al aangepakt. Wij zijn niet de vijand. Dus Jerry Vermanen: richt je wapens op degenen die daadwerkelijk onzin verspreiden, en niet op onze website aan op basis van onze politieke kleur.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

32 reacties

 1. AnnaKlaver

  Een provocateur als Michael geniet…

 2. JBoul

  “wij zijn niet de vijand” wie wel? iedereen die niet de mening van DDS deelt mbt het corona virus is de vijand?.. Sneu zeg dat je als een vijand wordt weg gezet op het moment dat je een andere mening hebt

 3. Kretoloog

  Oei, de redacties DDS is op zijn pik getrapt. (Ik kan dat zeggen, want alle redacteuren zijn van het mannelijke geslacht). Hoe luidt het gezegde ook alweer: “Een koekje van eigen deeg”.

 4. Ritter

  De media die over “nepnieuws” klagen verspreiden zelf nepnieuws.

  Neem als voorbeeld het volgende: de media verspreiden de leugen dat Trump corona een “hoax” heeft genoemd. Je hoort deze leugen op zowat iedere zender.

  Trump beweerde nooit dat het virus niet bestond of dat het ‘een hoax’ was. (Al in Januari heeft Trump een inreisverbod uit China ingesteld. Dat heeft de VS veel besmettingen bespaard),

  Waar Trump het over had waren de inspanningen van de Democraten en hun vriendjes in de media om deze crisis te gebruiken als hefboom voor politiek gewin.

  Dat is het deel dat Trump als “hoax” benoemde. Net als de Russia hoax en de impeachment hoax.

  1. AnnaKlaver

   Waar het hart vol van is, loopt de mond van over.
   Slaapt vast onder een dekbed met een print van Trump.

   1. Seneca

    @klavertje
    daar heb je misschien gelijk in. onder welke print slaap jij? iets van Jesse of Jetten of Pol Pot, of Stalin, of vul maar in. stomme doos, je denkt echt niet verder dan de bodem van je pint.

  2. Julian

   Het is bijna April. Ben benieuwd of de voorspelling van Trump uit komt. We hoeven ons geen zorgen te maken. Met de komst van de lente zou het virus wel verdwijnen…

  3. Julian

   Welke media? Bron!

 5. Lambieck

  Amerikaans onderzoek toont aan dat Amerikanen het virus niet gemaakt hebben.
  En wij van WCeend….

  1. Peetjoh

   Je kan ook gewoon blij zijn dat iedergeval de mensheid er waarschijnlijk niet achter zit. Een kat achtige (corona =katteziekte) kan gebeten zijn door een vleermuis. Vleermuizen worden gegeten. Maar een slang kan ook een zieke vleermuis gegeten hebben. Slangen worden ook gegeten. Ook kat achtigen worden gegeten en in medicijnen gestopt (cervet, tijger). Ik ga ook meer van zoiets met dieren uit dan een wapen. Ja en ik weet dat het grootste lab naast de vismarkt zit. Dus een ongeluk kan ook. Maar daar ga ik vooralsnog niet van uit.

 6. Ego-non-solus

  Veel eenzamen spuien hun gal weer. Moet kunnen, geen misverstand maar dat voortdurend demonstreren van gebrek aan empathie. Geldt gaandeweg ook voor mij, mijn begrip voor deze stumperds wordt dagelijks minder. Maar je zal je leven maar moeten vullen met dagelijks 100 commentaren op DDS: eenzaam en vooral ook alleen.

  1. Lugor

   Veel eenzamen spuien hun gal weer.

   Daar hebben we weer zo een laag geletterde.
   Kritiek spuien of gal spugen.

   1. Ego-non-solus

    @Lugor
    Ik reageer gewoonlijk niet maar hier ging het dus echt fout.
    Shame over me, dat meen ik…. ;-(

    1. Lugor

     Shame over me,

     Shame ON me

     Het intellectuele laagje wordt steeds dunner

     1. Ego-non-solus

      @Lugor
      Het intellectuele laagje wordt steeds dunner…

      Nee, niet opnieuw! Dit wordt een moeilijk dag voor mij, 2-0 voor Lugor. Ik word volledig overklast. Nu, weet ik ook eens hoe dat voelt. ;-(

      (Zo, overlezen, overlezen, nogmaals overlezen, geen fouten?… Nee denk ik, geloof ik, hoop ik.)

   2. Rammstein

    Het is ‘gal spuWen’, ongeletterde.

    1. Ego-non-solus

     Ongeletterde? Yep, klopt helemaal. Goed overgeschreven trouwens!

    2. Lugor

     Correct.
     En dat voor een Duitser.
     Chapeau, herstel, Hut!

 7. Maxks

  Het is de manier waarop DDS formuleert en een twist geeft aan zaken. Ik zie hen dan ook niet als journalisten maar als columnisten immers zij laten, in-between, hun eigen opinie los op allerlei nieuwsgebeurtenissen.

  Als zij zich presenteren als journalist dan brengen ze nepnieuws gevormd door eigen mening.
  Als columnist zijn ze de katalysator van de forumleden die eigenlijk met elke bijdrage ook als columnist fungeren.
  Maar voor de goede orde en ter verdediging van DDS is het wel ironisch dat de linkse media de ketel verwijdt dat hij……juist ja.

  1. Maxks

   verwijdt=verwijt

 8. Piet51

  Ik heb de afgelopen tijd, sinds het begin van mijn activiteit hier op DDS, tientallen malen nepnieuws geprobeerd recht te zetten. Dat rechtzetten lukte wel, is ook niet zo moeilijk, maar de schrijver een reactie ontlokken lukte vrijwel nooit. Ook n.a.v. teksten van Van der Galien heb ik wel wens nepnieuws rechtgezet (o.m. die uitgereikte pennen met een spelfout bij de impeachmentprocedure van Trump, terwijl dat heel lang geleden bij Bill Clinton was, door Republikeinen). Nooit een reactie gehad of gerectificeerd. Het is daarom voor mij tekenend maar niet verrassend, dat DDS als eerste genoemd werd in het rijtje van Pointer.nl.
  Het is een paar keer aanleiding geweest om mijn activiteit hier te heroverwegen. Ik wil niet meewerken aan het in de lucht houden van heel schadelijk nepnieuws. Het effect kan hier in dit topic gelezen worden: er zijn nog steeds naïevelingen die geen twijfel tonen bij aantoonbare nep, of dat in ieder geval niet uitsluiten. Pointer kan van veel nut zijn bij het checken van nieuws. Warm aanbevolen.

  1. Veteraan

   @ Piet.
   Niet heroverwegen om te stoppen hoor, gewoon stoppen.
   Stoppen met ademen mag ook, niet te moeilijk doen vind ik.
   Maar wel stoppen hé.

   1. Piet51

    @Veteraan
    Dank voor je milde en constructieve opstelling. Ik heb nooit heroverwogen om te stoppen, want ik heb nog nooit besloten om te stoppen. Ik heb wel heroverwogen om hier actief te zijn. Maar ik realiseerde me gelukkig op tijd niet zonder jullie te kunnen. Ik moet tenslotte op de hoogte blijven van hoe een klein extreem deel van de kiezers over allerlei politieke kwesties denkt. Bovendien vind ik het allemaal erg vermakelijk hier; puur amusement.

    1. Piet51

     @Veteraan
     Nu bovendien DDS hoog op het lijstje van nepnieuwsbronnen staat, telt het ook in de grote buitenwereld een beetje mee. Nog een reden om DDS in de kijker te houden.

    2. Veteraan

     Graag gedaan Piet, ik ben er voor je hé.
     En als het tijd wordt voor euthanasie bellen hoor.

     1. Julian

      Beetje lafjes veteraan… Lekker in Duitsland gaan zitten wachten tot de storm voorbij is…….

     2. Piet51

      @Veteraan
      Dank voor je steun. Van je vrienden moet je het hebben, wordt wel eens gezegd. Maar jij bent HET voorbeeld van zo’n vriend. Dank, dank, dank. Enthanasie, ik moet er nog lang niet aan denken, maar toch goed om te weten dat je me niet in de steek zult laten. Vergeet je dan niet je mondkapje voor te doen en die 1,5 meter afstand? Je weet maar nooit.

 9. Piet Klein

  Een uitermate hinderlijk verschijnsel is dat er journalisten, politici etc. zijn die het publiek willen helpen door anderen te typeren als verspreiders van nepnieuws. Dat je anderen helpt te doorgronden of iets wel of niets nepnieuws is door te laten zien waar nieuws niet klopt is prima. Maar iemand labelen als nepnieuws verspreider zonder uit te leggen waarop dat gebaseerd is, is zelf zeer waarschijnlijk nepnieuws. Irritant was de bijdrage van Rob de Wijk in Trouw waarin hij Wilders en Baudet beschuldigt dat ze de aanpak van de crisis bewust verstoren. Ze begrijpen het wel maar misbruiken het moment om hun tegenstanders te beschadigen en zand te gooien in de machine die ons moet helpen op dit onderwerp waarin veel levens bedreigd worden. Hierin zijn Wilders en Baudet wat mij betreft niet de onrust stokers maar is Rob de Wijk dat zelf. Er is een fundamenteel verschil in aanpak, de gereguleerde verspreiding waarvan de regering voorstander is en lockdown waarvan Wilders en Baudet voorstander zijn. Wilders en Baudet bevinden zich in gerespecteerd gezelschap o.a. viruloog Osterhaus vindt dat de lockdown zo snel mogelijk moet starten. Het is zo helder dat er verschillende opinies zijn. Met de beschuldigingen van Rob de Wijk is hij zelf de persoon die het open debat verstoort, probeert misbruik te maken van het moment op zijn tegenstanders te beschadigen, is hij de lijkenpikker. Het is mij raadsel dat deze man de titel van hoogleraar mag dragen. Maar Rob de Wijk zit in de D66 school en het blijft verbazen hoezeer D66 gespecialiseerd is in het framen en beschadigen van hun tegenstanders op totaal doorzichtige foute argumenten en niet in staat zijn het open debat te voeren. Hoe is het mogelijk dat deze partij met eens zeer gerespecteerde voormannen zoals Terlouw zo diep kan zakken.

 10. LNGR

  Gozer. Kap eens met iedereen als kwakzalver neer te zetten.

  Volgens mij weten we nog steeds niet wat er echt gebeurd.

  Het aantal besmettingen ligt waarschijnlijk een factor 100 hoger.

  En ja. Mensen gaan dood aan het virus. En mensen blijven leven.

  Als iedereen nou eens zou kappen met een slaatje te slaan uit dit virus…. ook deze site.

  Clicks clicks clicks.

 11. Lugor

  De redactie met het vlakgom is weer zeer actief.

 12. Rosasolis

  Volste lof voor omroepster Margriet Vroomans die ieder werkdag van 7 tot 9 uur het programma “de ochtend van 4 ” van de KRO presenteert op radio 4. Behalve mooie actuele muziek op onze nationale klassiek muziek zender doet zij een of twee belangrijke interviews met mensen in de nieuws. Omdat het altijd Nederlanders zijn in het politiek,
  wetenschap, sociale zakken, en cultuur, is er nooit sprake van nep-berichten. Omdat al de mensen die Margriet interviewt bekend zijn, en verantwoordelijk zijn, in zijn of haar vaak. Als je onderweg ben naar je werk, zou je veel informatie over actuele zakken kunnen krijgen. Als er ooit een prijs zou mogen komen voor een fantastische omroeper
  vanuit radio of TV, zou M. Vroomans die moeten krijgen.

 13. Bes Tolen

  Veel christenen hebben vaak een dubbele moraal. De ene keer hebben ze het christelijk gewenste (naar zij denken) standpunt en dan weer vallen ze terug op hun eigen standpunt. Deze zijn vaak geheel tegengesteld. Het beroerde daarbij is dat ze als het om het handhaven gaat van het christelijk gewenste standpunt dat men ook heel onverdraagzaam wordt tegenover de door hen verdachte mensen. Dat onverdraagzame is niet niks maar maakt samen leven niet echt mogelijk. Openheid is maar heel betrekkelijk mogelijk. Er is een zware dam opgeworpen om ongewenste uitspraken tegen te gaan. Dat leidt tot tegenstellingen. In gezinnen en op het werk. Berucht is de gereformeerde baas, die naar gesteld wordt een hufter is of het achter zijn ellebogen heeft. Dat laatste geldt dan ook voor Rooms katholiek en daar niet alleen voor de bazen. En dan is er ook nog het valselijk partij trekken, dat trouwens ook bij andere dogmatische groepen voor komt en nu in deze tijd van multiculturalisme het zo goed doet. Ja, zo kun je je beter handhaven, toch? En zo verandert er nooit iets ten goede en dat is nu net de bedoeling van de grootste macht in deze wereld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.