Klimaatknurft Marcel Crok wordt kwalijke coronakwakzalver: ‘Heropen sauna’s, ze helpen tegen het virus!’

We stropen vanochtend even de mouwen op en helpen het gevecht tegen desinformatie omtrent het coronavirus een handje. De prominente klimaatscepticus beweert namelijk dat je de dodelijke ziekte kan stoppen door twintig minuten met je kop in de sauna te hangen. Aperte nonsens, maar Marcel Crok grossiert er desalniettemin in.

Houd prominente klimaatsceptici lang genoeg in de gaten, en vroeger of later blijken het allemaal charlatans, mafketels of anderszins lui die niet normaal met de werkelijkheid kunnen omgaan. Neem nu Marcel Crok: op het schild gehesen door gasten als Robert Jensen als de zogenaamd rationele stem in het klimaatdebat – iemand die net doet alsof mensen niet het broeikaseffect in werking hebben gesteld en we dus ook niets hoeven te doen tegen de escalerende klimaatcrisis.

En fin, Robert Jensen is inmiddels echt off the deep end dankzij het coronavirus, maar ook zijn klimaatsceptische protegé Marcel Crok gaat daar nu vrolijk achteraan. En wel door met je reinste kwakzalverij op de proppen te komen. Want hoe je het virus geneest? Nou, gewoon even in je geboortekostuum in de sauna rondhangen en álles geneest vanzelf:

Nee, we gaan die video niet linken. Het is gewoon ordinaire pulp, allang gedebunkt en gefactcheckt door het AFP. Compleet, en potentieel levensgevaarlijk, verzinsel. Of zoals senator Ruard Ganzevoort het stelt:

“Voor diegenen die dachten dat Crok een serieuze wetenschappelijke mening had over klimaatverandering is dit een pijnlijke ontmaskering… voor wie al wisten dat hij onzin verkondigt is het een bevestiging.”

Dat dus.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. Kretoloog

  🙂

 2. Peetjoh

  Marcel crok. Nooit van gehoord, is hij van die slippers?.

 3. Appelstroop

  🙂

 4. JBoul

  Triest, DDS begint steeds meer ‘mainstream media’ trekjes te vertonenen, iedereen met aan andere mening wordt direct weg gezet als een soort van wappie. Blijkbaar moeten we van DDS allemaal dezelfde mening hebben

 5. inert

  Marcel Crok kan misschien zonder mondkapje gaan helpen in een verpleeghuis, tussen besmette ouderen!
  Want klaarblijkelijk is hij erg begaan met de patiënten, besmet met het Coronaviris! Zoveel empathie moet hij uitleven, op de juiste manier, nietwaar?

 6. Fortiori

  Enkele republikeinse Senatoren en een Democraat hebben goud geld verdiend met Coronanieuws verspreiding. Zij zwakten de impact af van het virus en verkochten in de beursmalaise aandelen in de pharmacie sector. Dat gaat nog gevolgen krijgen.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   En wie dacht jij dat de grootste oorlogen en crisis profiteurs waren ???

 7. Appelstroop

  stukje deze ochtend op nu.nl over nepnieuws corona:

  Het gaat daarbij om onbetrouwbare nieuwsberichten zonder bronvermelding of onderzoek. Volgens deze berichten van websites zoals De Dagelijkse Standaard, Xander Nieuws en Amalek.. blabla

  das 2 vermeldingen op 1 ochtend.

  1. Rammstein

   Nu.nl is een volstrekt onbetrouwbare overheidssite die alle onwelgevallig nieuws weg zuivert, andere sites basht en zelf regelmatig met fakenieuws komt.

   Wie bij Nu.nl zijn nieuws haalt weet zeker dat hij een onvolledige en gemankeerde mening opbouwt.

 8. Maxks

  Of hij dit hilarisch en sarcastisch bedoel heeft weet ik niet…en is het wel van hem?

  Wat ik wel weet is dat hij m.b.t. het klimaat een goede insteek heeft.
  Ook zijn bevindingen m.b.t. het in mindering brengen van hittegolven, voor 1950, door het KNMI met als doel de huidige hittegolven op te voeren als exorbitant zijn goed onderbouwt.
  Hij ontkracht de cijfers en de modellen die het KNMI heeft bedacht.
  Vroeger was een model nog een leuke vrouw nu zijn het misbaksels in een PDF of ander hip bestand.

  Valt op dat men meteen ook maar alle klimaatcritici (DDS noemt hem sceptici) de mond snoert door ze belachelijk te maken inzake Corona.
  Het zijn geen sceptici immers dat betekent dat ze achterdochtig zijn en achterdochtigheid leidt naar complotdenken…nee…het is gewoon gezonde kritiek met goede tegenargumenten voortgekomen uit twijfels en leugens door de tegenpartijen.

  1. Veteraan

   @ Maxks +++

   Zeg dat maar eens tegen een Links draaiend virus geinfecteerde zoals onze gemiddelde Trol hier op deze site.

 9. Rammstein

  ….allang gedebunkt en gefactcheckt door het AFP. Aldus Tim.

  “AFP is a global news agency delivering fast, accurate, in-depth coverage of the events shaping our world from conflicts to politics, economics, sports, entertainment and the latest breakthroughs in health, science and technology.”

  A news agency. En onder de editors zit geen enkele medicus.

 10. Dropje

  Kijk nou, alt right gekkies zoals Jensen, Crok, Baudet en DDS vegen nu zelfs elkaar de tent uit
  Is dit virus toch nog ergens goed voor 🙂

 11. Piet51

  Ik blijf me verbazen over DDS. Meestal is dat in negatieve zin, maar nu zeer positief. Dat komt door de volgende opmerking van Engelbart, hierboven: “Neem nu Marcel Crok: op het schild gehesen door gasten als Robert Jensen als de zogenaamd rationele stem in het klimaatdebat – iemand die net doet alsof mensen niet het broeikaseffect in werking hebben gesteld en we dus ook niets hoeven te doen tegen de escalerende klimaatcrisis.”

  Ik kan het genist hebben, maar zoveel expliciete steun voor de menselijke invloed op de klimaatverandering heb ik nog niet eerder op DDS gelezen.

  1. Te Salutant

   Het verzet van klimaatsceptic tegen de klimaatagenda is een achterhoedegevecht. Aanvankelijk werd de opwarming van de aarde ontkend, daarna werdhet feit dat de mens die opwarming veroorzaakt ontkend en vervolgens tegen de verschillende maatregelen die de opwarming moeten terugdringen.
   We becinden ons nu in de tweede fase en het is goed dat ook op DDS nu wordt erkend dat de mens de veroorzaker van de opwarming is.

   De discussie kan zich nu richten op het ‘hoe’ van de klimaatagenda, het enige onderwerp waar met rede over kan worden betwist.

   1. 777

    Eeuwig gebande!

   2. 777

    Kwakzalver?

    Virussen sterven af door verhitting, en wat doe je in een sauna?

 12. Maurits Dekker

  Als je in aanmerking neemt dat griepvirussen verdwijnen zodra de buitentemperatuur zomerse waarden aanneemt is het misschien wel aannemelijk dat dit ook gebeurt als je de hitte van de sauna opzoekt.
  Misschien is er zelfs wel een viroloog die zijn theorie wil onderzoeken.
  Ik zou Marcel Crok niet bij voorbaat als een idioot willen kwalificeren.

  1. Piet51

   Ik heb begrepen, dat veel virussen niet van warmte houden en dan minder effectief zijn. Dat zou o.m. komen door de droogte die vaak samengaat met zomerse warmte. En virussen houden van vocht, vandaar die zorg bij hoesten en niezen. In de sauna is het zonder twijfel warmer dan nu buiten, zelfs warmer dan in de zomer buiten, maar ook heel veel vochtiger dan meestal ’s zomers buiten. Kortom, er is weinig zinnigs te zeggen zonder onderzoek. Ik heb sterk de indruk, dat Crok zo’n onderzoek niet heeft gedaan.

   1. observer

    Vissen houden ook van vocht, maar overleven 50 graden niet. Dat geld ook voor virussen. Wil je je kamer virusvrij houden? Zet een straalkacheltje in je kamen, zo eentje met een blower. Aantal kuubs van je kamer delen door het aantal kuubs van dat kacheltje, en je kan een inschatting maken hoe lang het duurt, in ieder geval, je kamer virus vrij te maken.

    1. Piet51

     @observer
     Boeiend betoog. Ik neem aan dat je viroloog bent en hierover in contact bent met de andere betrokken virologen? Italië zal je dankbaar zijn. Daar is het al een stuk warmer dan hier, in ieder geval in het zuiden. De crisis is dus slechts een kwestie van nog een klein beetje tijd en nog enkele doden, en het zal voorbij zijn. Goed om te horen.
     Dit lijkt me typisch iets wat bij Pointer de moeite van het melden waard is. Bovendien een tip om aandelen van producenten van straalkachels te kopen. Je loopt zo binnen.

     Kortom, wat een flauwekul!

     1. Piet51

      @observer
      Oh ja, dit nog. Een kamer virusvrij houden is veel eenvoudiger. Virussen als dit overleven nauwelijks buiten een menselijk lichaam.Dus gewoon even wachten en het is virusvrij. Desnoods plastic en metalen oppervlakken schoonmaken, als je geen 72 uur kunt wachten. Dit is overigens wel wetenschappelijk aangetoond.

 13. Te Salutant

  “ Houd prominente klimaatsceptici lang genoeg in de gaten, en vroeger of later blijken het allemaal charlatans, mafketels of anderszins lui die niet normaal met de werkelijkheid kunnen omgaan. ”

  Juist.

  Fijn dat het kwartje bij DDS ook is gevallen.

  1. 777

   Eeuwig gebande!

 14. Veteraan

  Van de sauna weet ik het niet.
  Van miljarden verslindende milieu maatregelen die geen nut hebben weet ik het wel.
  De discussie hoort niet te gaan of de mens hier een rol in speelt en hoe groot die rol is.
  Maar wel over welke maatregelen we nemen. En elektrische auto’s [nu nog, misschien over 20 jaar zijn ze beter], windmolens, biomassa stookcentrales zijn te idioot voor woorden terwijl ze duizenden miljarden kosten.
  Ruim gewoon het plastic op, zorg voor 1 soort afbreekbaar plastic, hou gas aan als milieu vriendelijke brandstof totdat b.v. waterstof ontwikkeld is, zorg voor minder vlees eten en nog tientallen andere maatregelen die WEL NUT hebben.
  Of gewoon een virus die 99 % van de mensheid uitroeit, is ook een goed idee.

 15. Ned

  Crok, ah ja. Dat interview met Jensen dat hij had vond ik erg interessant. Het is best amusant om te lezen dat de auteur zich irriteert aan het feit dat Crok klimaatsceptisch is. Lekker de feiten omdraaien ook, zoals we gewend zijn van links. Nee, de mensen die níet meegaan in die belachelijke klimaathysterie zijn de dommeriken die de waarheid niet onder ogen willen zien.

  1. 777

   🙂

 16. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Het schijnt dat in Engeland nog miljoenen ongebruikte koosjere gasmaskers liggen !

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Even een mes in je rug wil ook helpen ! Nietwaar Tim ?!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.