Huh? Hoekstra en Italië claimen allebei overwinning in eurobonds-akkoord over coronasteun: ‘Zeer tevreden!’

Nou, zowel in Nederland als in Italië kan de vlag uit. Beide landen claimen de overwinning nadat de Eurogroep gisteren de deal bekendmaakte die de eurolanden hebben gesloten om de economie van door corona getroffen landen te stimuleren. Hoekstra gaat met veel zaken akkoord, behalve met coronabonds.

Een nogal hallucinante situatie is ontstaan: de ministers van financiën van alle landen die met de euro betalen sloten gisteren een meer dan €500 miljard kostende deal om de gevolgen van de crisis op te vangen. Dat geld zal disproportioneel toekomen aan landen als Italië, die in de jaren voor de coronacrisis een rommel hebben gemaakt van hun huishoudboekje. Puntje voor Italië. Máár: er komen geen eurobonds. Dus ook minister Hoekstra kon zichzelf een overwinnaar noemen.

Leuk stukje enerzijds/anderzijds bij de NOS:

“Uiteindelijk heeft Nederland niet alle harde voorwaarden kunnen binnenslepen. Minister Hoekstra heeft lang vastgehouden aan zijn eis dat landen alleen geld uit het noodfonds, het Europees Stabilisatie Mechanisme (ESM), kunnen krijgen als ze ook hun economie zouden hervormen. Oftewel: zodra de crisis voorbij is, moet er worden bezuinigd om de begroting op orde te brengen en die eisen kunnen door de geldschieters worden opgelegd.

Die eis is uiteindelijk van tafel gegaan. Landen die geld nodig hebben kunnen dat zonder voorwaarden lenen bij het ESM, als het maar voor medische zorg wordt gebruikt. De zuidelijke landen onder aanvoering van Italië wilden ook zonder voorwaarden geld kunnen lenen voor het herstel van de economie na de huidige crisis.”

In totaal is er zo’n €540 miljard beschikbaar via de diverse kanalen – ESM-uitbetalingen, Europese werktijdsverkorting en ook nog eens honderden miljarden voor ondernemers van de Europese Investeringsbank.

Ook komen er “innovatieve financiële instrumenten” om de economische crisis te bestrijden. Frankrijk zegt dat dit eurobonds zijn, Hoekstra zegt echter dat deze bewoording zo vaag is dat Nederland z’n hoofd er niet aan kan stuiten. Eén ding is duidelijk: het akkoord is gesloten, maar het Europese gebakkelei zal nog wel voortduren…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

63 reacties

 1. rory

  NEXIT!!!!!!!!!!!

  1. lotje

   Gaan ze geld uitlenen terwijl de EU uitelkaar valt na de crisis

   1. Blitzkrieg

    lotje :
    Quote : “terwijl de EU uitelkaar valt na de crisis”
    Ik hoop het van harte, is die corona crisis toch nog ergens goed voor geweest.

    1. -Bo-Realist

     De EU sukkelt van crisis naar crisis en blinkt uit in niet, te laat, dan wel verkeerd reageren.

 2. Meriadoc Brandebok

  Het lijkt erop dat Hoekstra een forse overwinning binnengehaald. Er komen geen eurobonds, Italië kan maximaal 38 miljard lenen voor gezondheidskosten zonder voorwaarden, terwijl men niet kan lenen zonder voorwaarden om de economie te stutten. Dat zal hen weer dwingen tot nieuwe bezuinigingspolitiek. Uiteraard zal Italië deze deal claimen als een overwinning. Maar de werkelijkheid is dat Nederland vrijwel alles heeft binnengehaald wat het wilde hebben.

  Natuurlijk heeft Nederland water bij de wijn gedaan, maar niet bij de voor hen cruciale standpunten.

  De harde lijn van Hoekstra schijnt te hebben gewerkt. Er met een gestrekt been ingaan, de bagger gewoon over je heen laten komen, en uiteindelijk alles binnenhalen.

  1. -Bo-Realist

   Meria
   Als Frankrijk claimt dat ‘innovatieve financiële instrumenten’ euribonds zijn, heeft Nederland alsnog op een essentieel punt verloren. Dat zou mij overigens niet verbazen. Wij verliezen continu in de EU onder Balkenende en Rutte. VVD en CDA zijn grote huichelaars, die zodra ze de zetels binnen hebben vergeten waarvoor ze campagne gevoerd hebben.

   Stem PVV/FvD voor Nexit en herintroductie van de gulden.

   1. Meriadoc Brandebok

    @-Bo-Realist

    Ik weet niet waar Frankrijk dat heeft gezegd. De voorzitter van de Eurogroep heeft gezegd dat deze er niet waren. Maar die zogenaamde innovatieve instrumenten worden sowieso doorverwezen naar de regeringsleiders, waar Rutte eventuele eurobonds, samen met Duitsland en Oostenrijk, kan blokkeren.

    1. -Bo-Realist

     In de tekst staat: ‘Frankrijk zegt dat dit eurobonds zijn, Hoekstra zegt echter dat deze bewoording zo vaag is dat Nederland z’n hoofd er niet aan kan stuiten.’

     Vage bewoordingen worden vaak gebruikt als hete hangijzers, zoals de eurobonds, doorgedrukt worden. Mijn advies: verbaas u niet als de ‘crisis’ blijkt dat de eurobonds er al zijn, maar verwonder u dan slechts.

     1. Meriadoc Brandebok

      @-Bo-Realist

      Het zijn inderdaad vage bewoordingen. Inhoudelijk is er geen enkele conclusie aan te verbinden. Natuurlijk zegt Frankrijk dit. Deze tekst is immers voor verschillende interpretatie vatbaar. Maar wat Frankrijk zegt is niet altijd waar.

     2. -Bo-Realist

      Meria
      Het klopt dat Frankrijk niet altijd gelijk heeft, maar Nederland heeft evenmin altijd gelijk.

      In deze vind ik Frankrijk en Italië maatgevender, omdat zij meer stemmen hebben binnen de EU.

     3. Meriadoc Brandebok

      @-Bo-Realist

      Frankrijk is niet betrouwbaarder. Nederland heeft namelijk de steun van Oostenrijk, Duitsland en Finland. Die hebben niet collectief gezegd dat zij de eurobonds ineens zouden toestaan. Gisteren waren zij daartegen, vandaag zijn ze ertegen en aan die holle bewoordingen op het velletje papier zijn geen eenduidige conclusies te verbinden.

      Kennelijk zit Frankrijk nog in de ontkenningsfase.

   2. Boudewijn Hummelinck

    “Als Frankrijk claimt dat ‘innovatieve financiële instrumenten’ euribonds zijn, heeft Nederland alsnog op een essentieel punt verloren.”

    Quod erat demonstrandum.

   3. Piet51

    -Bo-Realist
    Leg me eens uit, waarom je altijd Nederland zo klein maakt? Nederland wordt nergens klein gezien, dat doen alleen sommige Nederlanders zelf. En als je je klein maakt, krijg je ook iets kleins.
    Ik heb een tijdje in Brussel mogen rondlopen (het was inderdaad niet zo’n in het oog springende rol) om te weten dat wij daar in hoog aanzien staan. En ik heb voor een groot internationaal concern gewerkt, waar de Nederlandse vestiging ook in heel hoog aanzien stond. Als ik daar wat inbracht, was men meteen geïnteresseerd, want het kwam immers van een Nederlander. Zo ziet men ons en dat moeten we veel meer gebruiken. Want dat is veel beter dan voortdurend onszelf afbreken, kleineren. Dat afbreken en kleineren proberen anderen en daar moeten we niet zelf nog eens een schepje bovenop doen. Zelfkritiek is uitstekend en hard nodig, maar overdrijf dat niet.

    1. -Bo-Realist

     Piet
     Ik maak Nederland niet klein. Ik wijs alleen op de beperkte invloed van Nederland in het Europees Parlement (29 vd 705 zetels), terwijl landen als Frankrijk, Duitsland, Italië en Spanje ten minste het dubbele aantal zetels.

     Landen als Zwitserland en IJsland tonen aan dat je zonder de euro en de EU ook prima je eigen broek kunt ophouden. Dat kunnen wij ook.

     1. Piet51

      -Bo-Realist
      Nederland zou zijn kracht niet moeten ontlenen aan het aantal zetels, maar aan wat het te bieden heeft door samen te werken. Er zijn fraaie voorbeelden van te zien, zoals gisteren, maar er zijn ook missers. Daar bedoel ik vooral de beoogde topposities mee die door onhandig gescharrel verloren gingen. Maar met Timmermans heeft Nederland nog steeds een gezicht, dat nog spreekt ook. En dan wordt er wel degelijk geluisterd.
      IJsland en Zwitserland vind ik niet zulke sterke voorbeelden van landen die buiten de EU prefect kunnen leven. IJsland kent heel bijzondere omstandigheden door haar ligging, heel goedkope energie en heel weinig inwoners. Ook toerisme is een belangrijke inkomstenbron waartegen weinig concurrentie mogelijk is a.g.v. de unieke kenmerken. En Zwitserland profileert zich weliswaar als niet-EU land, maar doet in heel veel beslissingen gewoon met de EU mee, zonder dat ze er ook maar iets over te vertellen hebben. Ze zijn heel sterk verbonden door heel veel bilaterale verdragen, waardoor die zelfstandigheid vooral schijn is. Dan ben ik liever EU-lid met alle voordelen van dien. Die overigens door Baudet ontkend worden, maar daar moet hij zich nog maar eens in verdiepen.

  2. Boudewijn Hummelinck

   Er komen voorlopig geen Eurobonds maar we gaan met elkaar nadenken over ‘innovatieve financiële instrumenten’ die we natuurlijk geen Eurobonds gaan noemen.

   Meriadoc meent dat er sprake is van een enorme overwinning van Hoekstra.

   1. Rammstein

    Het is in ieder geval duidelijk dat jij weer een enorme zeperd hebt geladen met je voorspellingen over eurobonds. Nooit klopt wat jij voorspelt, maar daar zul jij niet van leren.

    1. Sleipnir

     Het was te voorspellen dat die malloot een zeperd zou halen, hilarisch gewoon….

     1. -Bo-Realist

      Boudewijn
      ‘Kracht van de EU’
      Leuk hoor, maar heeft twee maand lang niets gedaan om de ‘crisis’ te bezweren.

      Bovendien komt het voorstel om grenzen te sluiten op het moment dat steeds meer landen zelfstandig dat besluit nemen.

      Brexit op de lange baan? Misschien, maar zodra de coronacrisis achterwege is, wordt Brexit weer hoofdzaak.

      Dat ‘eindeloze geploeter’ komt doordat de EU geen harde Brexit wil. De EU wil de onderhandelingen zo lang mogelijk laten voortduren, zodat andere landen ontmoedigd raken door het vooruitzicht.

      De EU is mosterd na de maaltijd: incompetent, traag, machtsbelust en geldverslindend. De landen kunnen ieder voor zich het best opkomen voor hun belangen.

    2. Boudewijn Hummelinck

     Ik beweerde dat er Eurobonds komen maar dat ze niet zo genoemd zullen worden. De compromisformule is ‘innovatieve financiële instrumenten’ waar de komende maanden over zal worden overlegd.

     Zo werkt dat, eerst een klein gaatje in de dijk en de doorbraak volgt gaandeweg.

     1. -Bo-Realist

      Brexit is een gaatje in de EU-dijk, de doorbraak oftewel het uiteenvallen van de Unie moet nog komen.

     2. Boudewijn Hummelinck

      De Brexit is door deze crisis op de lange baan geschoven en het eindeloze geploeter om die te realiseren bewijst en versterkt de kracht en noodzaak van de EU.

      De Britten zijn niet te benijden.

  3. Peetjoh

   Nederland heeft alleen maar ellende binnen gehaald. Vergeet de hypotheek aftrek maar. Vergeet je pensioen. Vergeet je aow maar. En werken tot je 75ste. Dat betekent dit. En alleen maar voor een land wat al 20 jaar de afspraken naast zich neer legt. Terwijl hun kinderen op dure Vespa,s rijden met disign kleding mogen de onze werken tot hun 80ste en die Italianen gaan nog steeds op 55 met pensioen.

   1. Boudewijn Hummelinck

    “Vergeet de hypotheek aftrek maar”

    Die hadden we al afgeschaft. Daar hadden we de EU niet voor nodig.

    1. Maks

     Willem von Hummelinck?

  4. Vrijedenkert

   Wat zijn de afgesproken mechanismen die Italie gaan dwingen tot nieuwe bezuinigingspolitiek als men die 38 Miljard heeft ontvangen? Na ontvangst krijgen de landen die het geld hebben pgehoest de vinger.
   Italie zal zich door de EU niet laten dwingen om te gaan bezuinigen, toen niet, nu niet, nooit niet…

   1. Meriadoc Brandebok

    @Vrijedenkert

    Die 38 miljard is een lening voor gezondheidsgoederen. Men moet de lening na de coronacrisis gewoon weer terugbetalen. Wat Heokstra heeft gedaan is voorwaarden verbinden aan het geld dat Italië kan lenen om in haar economie te stoppen. Een slimme zet.

    1. Boudewijn Hummelinck

     “Men moet de lening na de coronacrisis gewoon weer terugbetalen. ”

     Deze opmerking doet me denken aan de opmerking van de verzekering van Jan Kees de Jager die ons verzekerde dat Griekenland alle steungelden welzeker zou terugbetalen.

 3. Brenda Welsh

  Duidelijk verhaal van de NOS. En nu verder met Albanië, Hongarije van de borst. Orbán heeft genoeg binnen geharkt.

  1. lotje

   De NOS met een duidelijke verhaal?? De NOS is een staatstelevisie die heeft geen duidelijk verhaal want die liegt alleen maar en is gemaakt voor links. Met andere woorden de ene leugen na de andere leugen.

   1. Vanduinen

    @lotje, lees het artikel eens goed ! DDS gebruikt het en verwijst ernaar. Lezen.

    1. Maks

     Willem van Duinen?

     1. Terminator

      CZFondz?

  2. -Bo-Realist

   Armoede en corruptie binnenhalen is geen goede stap. De EU moet inkrimpen of oprotten. Ik zou zeggen: Oost- en Zuid-Europa eruit en een economische samenwerking, geen unie en geen gezamenlijke munt.

   1. Vrijedenkert

    Dat hadden we ooit en werkte prima, destijds voor de omwemteling noemde men dat de E.E.G…

 4. Steven Opti

  Het komt er dus op neer dat Nederland, links of rechtsom, toch voor de de enorme schuldenlast van Zuid Europese landen gaat betalen. Wat een flop. Dit geld hadden we zelf in o.a. de zorg kunnen besteden en om de EIGEN MKB financieel te ondersteunen. Geen bonds, wel weer even miljarden overmaken. De corrupte EU heeft dus gewonnen. Hoekstra is niets anders dan Rutte, een hoop herrie voor de bühne, maar uiteindelijk gewoon een vette cheque uitschrijven die wij Nederlanders uiteindelijk weer betalen. En wat je.. voor de zorg, onderwijs en politie is nooit geen geld. Voor het sponsoren voor de EU is dit wel in een korte periode geregeld. Zum kotzen

  1. Meriadoc Brandebok

   “Het komt er dus op neer dat Nederland, links of rechtsom, toch voor de de enorme schuldenlast van Zuid Europese landen gaat betalen.”

   Waarom?

   1. ivanhoe

    Je bent weer niet al te snugger knul.

   2. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok :
    Quote : “Waarom?”
    Leg jij dat ons maar uit, jij bet per slot van rekening de eurofiel.

   3. Peetjoh

    Meria man denk is na. Dit kost ons de kop al denk je van niet. De laaste x dat Griekenland geld nodig had mochten wij inleveren. We hebben nog steeds last van dat. En nu voor Italië. Daarna Spanje, Portugal, Frankrijk en dan komen de Oostblokkers. En die denken echt dat wij rijk zijn. Er is een berekening wat iemand gemiddeld waard is per land. Een Italiaan staat voor 280000 euro een Nederlander voor 160000 dus wij zijn armer. Italië heeft 2400 ton goud. Wij 600 ton ik weet niet of jij dat allemaal wel beseft.

   4. Boudewijn Hummelinck

    @Meriadoc,

    Misschien zal je dat verbazen, maar ik ben een tegenstander van Eurobonds. Ik deel alle bezwaren die ondermeer door jou naar voren zijn gebracht.
    Ik denk echter dat ze er als gevolg van deze onvoorstelbare crisis er links- of rechtsom wel zullen komen. Er is namelijk een groter belang aan de orde en dat is de eenheid van de EU. Als in deze tijd er geen Europese solidariteit vorm krijgt valt de EU uit elkaar en dat wil niemand (behalve een paar halve zolen op DDS).

    Wat je nu ziet is dat men de principiële consequentie van die solidariteit nog niet onder ogen durft te zien en kiest voor enorme steunpaketten die feitelijk giften zijn van de Noordelijke staten aan de Zuidelijke staten. Die komen materieel op hetzelfde neer maar we noemen ze nog even geen Eurobonds. Die zijn op termijn echter onvermijdelijk, tenzij je de EU wilt opblazen.

    1. Meriadoc Brandebok

     @Boudewijn Hummelinck

     Juist de eenheid van de Europese Unie is erbij gebaat om geen coronabonds in te voeren. De politiek in Noord/West-Europa kan niet naar de kiezer toe met de mededeling dat een land dat zwaar heeft bezuinigd een gezamenlijke schuld gaat dragen met landien die er een potje van hebben gemaakt. Zo’n gebeurtenis zou direct leiden tot een toename van het Nexit/Dexit-sentiment. Een directeur van een bank kan makkelijk praten. Maar het MKB en de arbeidersklasse gaat dat niet pikken: dan is het einde oefening. Juist de stromingen waar de professionele bestuurderspartijen (VVD, CDA, PvdA / CDU, SDP, FDP) het van moeten hebben.

     Ik zie ook het groter belang: West-Europa is de kurk waar de Europese Unie op drijft. Met name Duitsland speelt hierin een centrale rol. Als de anti-EU-krachten door de eurobonds aan invloed winnen in West-Europa (en terecht, want eurobonds zijn onrechtvaardig) stort de EU binnen de kortste keren in. Als men in Zuid-Europa besluit uit de EU te stappen is het voor Noord/West-Europa gemakkelijk om door te gaan in een nieuwe EU.

     1. Boudewijn Hummelinck

      Of de arbeidersklasse en het MKB eurobonds niet gaan pikken valt te bezien. Zeker is dat de kiezers in Spanje en Italië het niet gaan pikken als we deze landen laten zakken en massaal op guurrechtse populisten zullen stemmen die hun gaan wijsmaken dat de EU hen niets heeft te bieden.

     2. Meriadoc Brandebok

      @Boudewijn Hummelinck

      En andersom gaat dat in Noord/West-Europa ook gebeuren. Je kunt niet eerst de kiezer door een omvangrijke bezuinigingspolitiek halen – waar zeer veel onvrede over was – en die vervolgens opzadelen met een gezamenlijke schuld. Ja, ook dan staat het voortbestaan van de Europese Unie op het spel. Ook daar profiteren guurrechtse partijen van. En terecht.

      Misschien zullen kiezers in Spanje en Italië uiteindelijk op guurrechtse populisten stemmen en zich losmaken van de EU. Maar dat is minder erg dan dat een Noord/West-Europees land uit de EU stapt. Het voortbestaan van de EU hangt namelijk niet af van Zuid- en Oost-Europa, maar van Noord/West-Europa.

     3. Rammstein

      Ik onderschrijf volledig wat je in je beide reacties zegt, Meriadoc. Scherp geanalyseerd.

     4. Boudewijn Hummelinck

      @Meriadoc,
      Gelet op het woordje ‘ook’ in de eerste zin, concludeer ik dat we het in essentie met elkaar eens zijn: de financiële solidariteit binnen de EU is noodzakelijk en gewenst om de Unie te behouden en we zien dat liever niet gerealiseerd door middel van Eurobonds.
      Ik verwacht overigens niet dat dat laatste gaat lukken.

     5. Meriadoc Brandebok

      Ja, daarover zijn we het eens.

 5. Mart89

  Steven heeft helemaal gelijk.

 6. inert

  Niettemin zorgde Hoekstra voor een kentering in de besluitsvorming, mbt de Eurobonds!
  Duitsland, Oostenrijk en Nederland beseffen dat ze elkaar hard nodig hebben, zichzelf moeten wapenen tegen de door de EU beschermde, lakse, luie uitvreters!
  Het zal echter niet genoeg zijn, een Exit is voor allen het beste scenario!

 7. Henk Albarda

  Zoals verwacht hebben rutte en hoekstra zich voor de Nederlandse buhne voor de vorm een tijdlang verzet, wetende dat ze onder leiding van D66 ‘over de balk smijten van belastinggeld’ braaf honderden miljarden aan Italie, Spanje en Frankrijk zouden gaan overmaken, om ruttes brussel baantje zeker te stellen. Italiaans links zal er zeer zeker actief aan gaan werken deze honderden miljarden te misbruiken alle bijna 2 miljoen illegale indringers uit Afrika en MO te legaliseren een ‘rest van hun leven’ uitkering te geven.
  Aangezien DE Italiaanse kiezer in voldoende mate de indringers zat is, blijft het waarschijnlijk dat de Lega bij de volgende verkiezingen de vriendjes van communist Brandebok weg zal jagen.
  Voor de partij waarvan ik kiezer ben, Forum voor Democratie, wordt dit een harde communicatie noot om te kraken, maar 540 miljard is een mooie basis voor een stevige aanklacht wegens discriminatie van het Nederlandse Heel Klein en Klein MKB. Brandebok ziet die hele groep kennellijk graag massief failliet gaan, of ziet graag gierende derde rijk inflatie in Nederland.
  Probeer daar maar eens een concreet antwoord op te geven.
  Meriadoc Brandebok, u toont zich wederom een volslagen analfabeet. Kop in het zand, niet op de bewoordingen letten. Ik stel voor dat u uit uw kennellijk dikke portefeuille 540 miljard trekt. Er komt een moment dat ik de kans krijg met harde hand met u af te rekenen. U zijt gewaarschuwd.

 8. inert

  Italië is een lui gemakzuchtig volk, altijd al geweest!
  Mussolini collaboreerde met Adolf, en het Italiaanse volk juichte hem vreugdevol toe.
  Met de vermoedelijke oorlogswinnaar heulen, brengt voordelen was toendertijd wederom de kerngedachte van deze Zuidelijke uitvreters!
  Met andermans veren (geld) pronken, specialiteit van de meeste Zuidelijke lidstaten!
  Deze landen leven merendeels op toerisme, alweer makkelijk Noord Europees geld.

  1. Heinz

   Het beste zou zijn wanneer wij allemaal neutraal zouden worden, is het niet.? U blijft wel in het verleden hangen met uw Adolf en Mussolini. Dat is niet gezond, ga eens op vakantie in de zuidelijke landen. Urlaub machen.

   1. Niemandalletje

    Misschien bent u niet op de hoogte, maar op vakantie gaan in de zuidelijke landen wordt sterk ontraden. Gegenfigur.

 9. Bullshit16

  Het zijn gewoon coronabonds maar onze landverrader geeft er gewoon weer een andere naam net als met die loc down
  Ik had het wel gedacht dat hij akkoord gaat even tegenstribbelen voor de bühne en ten slot weer vriendjes worden
  Hoekstra landverrader wij burgers zijn niet gek
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. bas van der bijl

   Denk dat deze deal het best haalbare is. Economische steun is onontbeerlijk. Anders valt de EU misschien uit elkaar. Hier staan veel mensen bij te juichen. Zullen we de dijken ook maar doorsteken. Kunnen al die linksen verzuipen.

 10. Appelstroop

  Geenstijl: Eurogroep juicht. Wopke bukt. Nederland betaalt.
  Telegraaf: Nederland wint Europese strijd

  🙂

  1. Bullshit16

   Apelstroop
   Natuurlijk en die linkse ratten maar volhouden dat landverrader rutte het goed doet wat wil je ook de telegraaf word ook gefinancierd door Brussel

 11. Seneca

  grote woorden van de heer Hoekstra echter zowel Italië, Griekenland, Spanje, Portugal en Frankrijk krijgen gewoon hun zin. NL had en heeft het nakijken. dit was toch te voorspellen nadat de heer Hoekstra verklaard had: ‘ik heb te weinig empathie getoond’. wederom wordt de Nederlandse burger belazerd en dat alles om een goed (Europees) pensioen voor de heer Rutte cs te regelen. bah!

  1. Vanduinen

   Dit is geen kwestie van “zin krijgen”, maar van solidariteit betrachten zoals het hoort in een samenwerkings verband. Solidariteit met verstand. In uw optiek hangen die door u genoemde landen aan de borst van Nederland, maar zij hebben wel degelijk veel werk gemaakt van orde op zaken stellen. Dit gaat buiten uw waarneming om, een kwestie van verdringing.

 12. AS210854

  Dit is de tweede CDA’ER die ons erin heeft geluisd. Voor een heleboel Nederlanders is het de komende jaren droog brood eten, zodat de zuidelijke landen kunnen doorleven zoals ze altijd al hebben geleefd. Vroeg met pensioen, weinig belastingen betalen, enz enz. Het ergste hiervan is dat onze politici dit doen voor een goede baan in BRUSSEL .

 13. FJ

  Solidariteit!
  Hoeveel geld verdwijnt er in de zakken van die corrupte politici en hoeveel wordt er verdeeld richting de MAFFIA.

  Ze hadden een gestrekte middelvinger moeten krijgen.

  Nu krijgen ze na de komende verkiezingen een Europa zonder Nederland, want als wij moeten betalen voor deze landen dan onmiddelijk uit de EU.
  Ik weet, dat ons dat een deel van onze welvaart kost, maar als zij over ons geld kunnen beschikken zijn we het ook kwijt.
  Dan maak ik liever zelf de keuze.

 14. M. Brandenburg

  Nee Jan Lul, wanneer je Eurobonds qiegert en toch miljarden Onder voorwaarden overmaakt ben je gewoon een overduidelijke loser en ongeschikt voor je functie.

 15. O.k.

  Typisch gevalletje Nederlandse politiek bedrijven. Mooi lullen en kut oplossen,

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.