IMF voorspelt economische krimp van 7,5 procent: ‘Nederlandse economie wordt buitengewoon hard getroffen’

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) schetst met de voorspellingen een “net zo somber of zelfs slechter” beeld als economen van ABN Amro, ING en het Centraal Planbureau. Waar grote economieën met zo’n 6,1 procent zullen krimpen, zal Nederland ruim 7,5 procent krimp moeten zien te verkroppen.

Het IMF geeft zelf al aan dat hun ramingen ‘extreem onzeker’ zijn. In het basisscenario gaan ze uit van het verdwijnen van de pandemie in de tweede helft van het jaar. In dat geval zou de wereldeconomie in 2021 weer met 5,8 procent groeien. Dat zou al een behoorlijke klap zijn, maar wel gepaard gaan met een aardig snel herstel.

Maar goed, het is veel aannemelijker dat we het corona-hoofdstuk niet in 2020 af zullen sluiten. En dat doet behoorlijk wat met de cijfers in de ramingen natuurlijk. Dan zou de wereldeconomie in 2021 nog eens met zo’n 8 procent krimpen. En in dat scenario zou Nederland 7,5 procent krimpen: 60 miljard euro in één klap verdampt. En 8000 miljard euro wereldwijd: “Dat is net zoveel als de hele economie van Duitsland en Japan samen.”

En let wel, dit gaat om het scenario waar de pandemie langer duurt, niet ‘eindigt in de eerste/tweede helft van 2021’. De enige reden dat dit ‘het zwartste scenario’ van het IMF is, is omdat 2022 ze nog te ver weg (en daarom te onzeker) is. Dat kan ik het IMF ook niet kwalijk nemen, dan heb je het namelijk over ‘de Grote Depressie is er niks bij’-scenario’s, waarbij je toch wel graag eerst wat degelijke onderbouwing wil kunnen leveren!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. KokZonderKeuken

  En in dat scenario zou Nederland 7,5 procent krimpen:
  60 miljard euro in één klap verdampt
  .
  Gelukkig studeert Wout Human Resource Management.

  1. CLoVis

   “Also sprach Lamlul”

   Hij heeft wel eens van het woord ‘studeren’ gehoord
   maar is zelf nooit verder gekomen dan een paar jaar voortgezet onderwijs.

   1. CLoVis

    De ‘reageer’buisbaby:

    KindZonderNeuken.

 2. Joshuak

  Verbaast me niks, sinds de afgelopen crisis is het beleid niet veranderd.. De gaten alleen opgevuld met miljarden euro’s en de bubbels die geknapt zijn opnieuw vol met lucht geblazen..

  Ze hebben het probleem gewoon vooruit geduwt.. Nare realiteit is dat de economie om volledig te kunnen herstellen een keer volledig in elkaar moet klappen en dan weer van grond opbouwen..

  Maar dat wil niemand in zijn kabinet doen natuurlijk dus duwen ze het probleem net zo lang vooruit tot het niet meer kan.. Die klap zal verschrikkelijk gevolgen hebben maar uiteindelijk ook de enige oplossing zijn

  1. Ab Infinitum

   Waar heeft u economie gestudeerd? Een ballon die geknapt is kunt u onmogelijk opvullen met lucht. In Chili ? Ik zal het maar niet over geduwT hebben.

   1. CLoVis

    @lamlul

    Vertel ons toch eens
    wanneer, waar en wat heb jij ooit gestudeerd?

    Zoals ik al eerder zei:
    jij hebt niets meer dan een paar jaar voortgezet onderwijs.

    1. Vanduinen

     Wat belangrijk is, hoe ga je met de opgedane kennis om. Naar school gaan kan bijna iedereen, maar dan verder. Snappie ?

     1. CLoVis

      @lamlul

      Daar heb je lang over moeten denken;

      ‘maar verder…’
      ga je -zoals in jouw geval- maar fatsoenlijke mensen lastigvallen met je domme ideeën?

      Je laat in ieder geval nu zien dat je het verschil tussen
      ‘naar school gaan’ en ‘studeren’ niet kent.

      Of is dit idee te hoog gegrepen voor jouw ‘opgedane kennis’

    2. Wesley Benley

     @Klootlul ?

 3. Pijnstiller

  En dan vergeten ze bij het imf nog de gevolgen van de pfas- en stikstof maatrgelen bovenop de linkse energietransitie van Alie-Rutte en zijn 40 rovers.
  Bovendien heeft NL net 65 miljard geleend op de kapitaal markt om de lonene door te kunnen betalen. Komt nog een aflossingsvrije lening aan de Zuid-Europeanen bovenop.

  We mogen in onze handen wrijven wanneer het onder de 10% krimp blijfr

 4. Borealist

  Een remedie tegen economische krimp: lockdowns opheffen, economie los, sociaal leven hervatten en social distancing opheffen.

  Virussen zijn al zo oud als de mensheid en ontwikkelen zich sneller dan de medische wetenschap kan bijbenen. Als er een medicijn tegen covid-19 is, is er wel weer een nieuw virus.

  Het advies om de handen extra te wassen, kwetsbaren en zieken niet onnodig bezoeken en in de elleboog hoesten zijn goed. Voeg daar aan toe dat verkouden mensen hun mond en neusgaten bedekken dat moet volstaan.

  De rest is hysterie, er vallen ongeveer evenveel mensen aan of met corona als normaal gesproken aan influenza. Het heeft toevallig ook dezelfde symptomen en valt in dezelfde tijd van het jaar. Allicht is covid-19 plaatsvervanger voor influenza dit jaar.

  De verschrikkelijke Bill Gates wil zich verrijken door middel van verkoop van vaccins. Maken kan hij niet vanwege het feit dat hij daar niet voor opgeleid is. Ook is Gates de op 1 na grootste donateur aan de WHO. Het zou mij niet verbazen dat de WHO-voorzitter, een corrupte Ethiopiër, een stroman van Bill is.

  Een Billmaat zeg maar.😉

 5. CLoVis

  De ‘logische’ reactie van de Nederlandse regering zal wel zijn:
  “We moeten solidair zijn, dus er moet meer geld naar de EU en de andere lidstaten”.

 6. perry

  Een NEXIT, is in de huidige situatie strategisch gezien winstgevend, de economie gaat toch al in de min, we hoeven dan alléén onszelf uit het dal te tillen !
  Laat de Zuidelijke lidstaten hun eigen geproduceerde mest, maar zelf opruimen, ZONDER hulp!
  NEXIT is volgend jaar zeer wel mogelijk, de TWEEDE KAMER verkiezingen, dus het electoraat moet simpelweg de PVV en/of het FvD de voorkeur geven, om zodoende een RECHTSE meerderheids coalitie mogelijk maken!!!!!

  1. inert

   perry/
   Bovendien wordt in het geval van een Nexit, de groendrammerij en illegalen import subiet gestopt!
   Alleen al van het het idee, word ik vrolijk!

   1. rory

    inert,
    Het is evident dat zonder de wurgende EU afdrachten en de verplichte hulppotjes vullerij, economisch herstel een stuk rapper zal gaan!
    Weg met de mislukte EU utopie!

    1. perry

     rory:
     Solidariteit betrachten mbt de Zuidelijke EU lidstaten is synoniem aan sociaal/economische zelfmoord!
     Het is al járen eenrichtingsverkeer, alléén afromen en nemen, ten koste van ons!
     Stoppen met dat vals altruïsme!

 7. lotje

  Zolang ze geld weggegeven maak ik me geen zorgen.

 8. ts_tle

  Op Nu.nl noemen ze die 7,5% nieteens.

  Daar noemen ze alleen de wereldwijde krimp die veel lager uitvalt.

 9. Cootje

  Een gewaarschuwd mens telt voor twee , ik schrijf al maanden hier dat volkstuintjes populair worden en dat de crises erger word dan de jaren 30 , krijg ik meestal et verwijt dat ik dat niet zelf heb meegemaakt , maar er is zoveel documentatie over dat een eerder dat kan lezen en het bestreek een kleiner gebied met maar 2,5 miljard inwoners op de wereld , door de uitbuitingen en zakkenvullen is de wereld wel kleiner geworden maar de gevolgen vele malen groter , Nederland met een open economie gaat een zeer zware recessie tegemoet die gaan de geschiedenisboeken halen , maar zuid Europa valt om en 4 miljard mensen uit Azië gaan zich roeren en daar moet je banger voor wezen

 10. fisufisu

  Logisch want de hele wereld wordt immers gegijzeld 😉

 11. m.van.rosmalen

  Denk dat lam ,vakantievierend , thuiswerkend Ned hier wel iets in kan betekenen.
  Na maandenlang doorbetaald te krijgen en lamballen lijkt mij dat zij daar daarvoor mooi op mogen draaien.
  Wel zo fair naar de Vitale al veel te lang onderbetaalde beroepen toe.

 12. kees cup

  7,5 % krimp ?
  Allemaal geen enkel probleem, de WERKENDE MINDERHEID in ons land trekt het zinkende schip wel weer vlot, wacht maar af. Ach het voelt zo lekker om uitgemolken te worden.

  Dan kan de niet echt werkende rest, zoals vele (niet allemaal) ambtenaren, managers en zichzelf belangrijk vindende functionarissen, en vooral alle waardelozen die niet iets mankeren maar gewoon te lui zijn om met werken hun brood te verdienen, bij de volgende verkiezingen het huidige linkse kartel weer aan een meerderheid in het parlement helpen.

  Overigens met ” waardelozen ” bedoel ik niet de ouderen die hun sporen al verdiend hebben met 40 tot 45 jaar lang hard werken en premie betalen en nu van een welverdiend pensioentje leven, wat ikzelf ook binnen een jaar of twee hoop te gaan doen, als de pensioenpotten dan al niet helemaal leeggeroofd zijn.

  1. Crassus

   Ligt rr aan welk pensioenfonds. Op het allerlaatste moment hoort u wat u kunt verwachten cq ontvangen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.