Klimaatgekte nog lang niet verdwenen uit Nederland: ‘Meerderheid Nederlanders ziet coronavirus als kans om klimaat te redden’

De bezorgdheid over het klimaat is niet afgenomen de afgelopen weken, sterker nog mensen zijn nog ‘bewuster’/woke geworden. Zij zien deze crisis als de ideale gelegenheid om een ‘duurzame economie’ op te bouwen. Waar vóór de crisis zo’n 6 op 10 Nederlanders zich zorgen maakten om het klimaat, is dat gestegen tot 7 op 10. 

Uit onderzoek van I&O Research blijkt dat juist nu meer Nederlanders dan vóór de crisis zich ‘veel of enige zorgen’ maken om het klimaat. Als toevoeging zou ik wel zeggen dat het raar is om mensen die zich ‘veel’ of ‘enige’ zorgen maken als één groep te definiëren. Veel mensen geven vaak wel om lokaal milieu, maar het klimaat vindt men dat toch weer een ver-van-mijn-bed-show.

Uit het onderzoek van I&O Research blijkt dat 6 op 10 Nederlanders deze crisis als een openbaring zien. Zij zien dit als een moment van bewustwording, men gaat zich ineens vragen stellen over de mogelijkheden tot een duurzame economie. Opmerkelijk genoeg is er dus een crisis nodig om mensen te bewegen tot radicale verandering, het is dus geen intrinsiek doel/standpunt van oorsprong.

Wanneer de crisis over is, zullen veel van deze utopische en idealistische ideeën/houdingen weer wegzakken gok ik.

I&O Research heeft deze peiling gedaan in opdracht van Milieudefensie, dus de vraag is hoe betrouwbaar en representatief zo’n peiling is. Grappig genoeg trekt de directeur van Milieudefensie, Donald Pols, uit zijn ‘eigen’ peiling een heel ferme conclusie. De overheid moet aan de hand van deze peiling juist nu doorzetten wat betreft de klimaat-agenda.

“In eerste instantie is corona een ramp, zeker geen kans, die we aan de gezondheidsexperts overlaten. De vraag die daarnaast voorligt, is wat te doen met de economische crisis als gevolg van corona. Investeringen moeten de volgende crisis, de klimaatcrisis, voorkomen en deze zeker niet versterken. We zien nog niet dat het kabinet dit doet, eerder het tegenovergestelde, en dat baart ons zorgen.”

De Klimaatrebellen proberen ook tijdens deze crisis hun agenda keihard door te drukken. Dat wordt maar weer eens pijnlijk duidelijk.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Fonz

  Kindertjes die geen idee hebben wat de consequenties zijn van deze klimaatgekte, elk normaal en weldenkend mens uiteraard wel en dat is dat de portomonaaie leeggeroofd wordt

  1. henkie

   De deugmensen gooien verwerpelijke methoden in de strijd, om de massa te indoctrineren en door sociale facisme mensen de mond te snoeren en haat te zaaien.

   Reclame WNF;

   Wij zijn de eerste generatie, de laatste generatie die er iets aan kan doen.
   Wij hebben een keuze. Ben je voor de wereld, of er tegen?
   Het is tijd om te kiezen! Kom in actie voor jouw wereld!!

   Welke miljardairs, NGO’s en andere instituties financiert deze fascistoïde reclame?
   Ze willen een jeugd creëren, zo angstaanjagend, daar zijn de “Hi t ler Jugend” nog lieverdjes bij.

   Weldenkende mensen in bananen republieken zoals Nederland worden geelimineerd en vervangen.

 2. Piet Klein

  Het zijn zeker kansen om zaken anders te doen. Het coronavirus drukt de economie naar een lage stand en daarmee wordt het makkelijker een andere koers te kiezen. Waar normaal het vliegwiel van de economie het bijzonder lastig maakt om grote veranderingen door te voeren is er nu een moment waarop dat makkelijker kan. En zeker het wordt nu makkelijker om veranderingen voor het klimaat door te voeren. Je mag mij gerust een klimaatgekkie noemen want de zorgen zijn zeer serieus. Het is van de zotte dat wij (voor de crisis) een luchthaven erbij willen bouwen om en enorme hoeveelheid CO2 weer de lucht in te helpen. Het is van de zotte om op vliegen geen belasting heffen maar het invoeren er van zou een enorme impact hebben. Maar nu is de impact er al door de coronacrisis. Ja vliegen mag, maar minder is wel een goed plan en nu de luchtvaart aan de grond staat is het het moment om de bakens te verzetten. Minsten zo belangrijk en misschien nog wel belangrijker is dat ons financieel systeem een meloch kaarthuis geworden is. Intrinsiek instabiel, zo als het nu ging moet het een keer klappen en ook nu met een economie op een laag pitje zouden we dit kunnen veranderen naar een veel stabieler systeem. De corona crisis is een serieuze crisis die heel mensen het moeilijk gaat maken, grote zorgen bezorgt. Maar nu we er mee geconfronteerd worden is goed om de kansen te herkennen zodat we er uiteindelijk met z’n allen beter uitkomen.

  1. Bijenzwerm

   @piet klein loopt hier zonder cijfertjes, sprookjes te vertellen over CO2 en hoe goed is voor de economie om zijn groene natte kostbare inefficiënte droom uit te laten komen.
   Geen klimaatgekkie ,maar gewoon een leeghoofdige huistrol.

 3. LifeBuddy

  Het is wel heel makkelijk om de boeren de schuld te geven van de klimaatgekte. Maar zolang de media de boeren met nepnieuws en linkse propagande voor Eigenbelang blijven bestoken, zal de aarde daar heel erg onder lijden.

  1. Hendrik_Groen

   Noem eens een voorbeeld?

   1. LifeBuddy

    Google maar ”methaanlek amerika” dan zie je in 2016 wat een misdaad tegen de mensheid de democraten op het geweten hebben. Waarom denk je dat heel amerika op Trump heeft gestemt. Omdat ze de democraten niet meer op de troon wilde hebben. Er is een nederlandse journalist geweest die er een stukje over heeft geschreven. Heel de media heeft hier de kop in het zand geduwd, want ja, linkse en democraten houden ten kosten van alles de hand boven het hoofd. Of heb jij de kinderen , feministen ,greenpeace of greta op het Malieveld gezien om te demonstreren tegen obamba.

 4. Baron von Munchhausen

  Als de economie gaat draaien zal de bevolking weer platgebombardeerd worden met klimaat en de hele rambam! Elk puntje zal gebruikt worden om stikstof “vermindering” tijdens de Corona uit te buiten. Gemakshalve wordt vergeten dat de agrarische sector normaal doordraaide en hiermee bewijs leverend dat deze NIETS met waanzin stikstof hebben te maken!

 5. ts_tle

  Klimaat heeft zeker actie nodig.

  Helaas laat het volk zich bedriegen met de maatregelen. Bomen laten kappen in Amerika om die hier op te stoken om de Tesla te laten rijden doet het klimaat meer slecht dan goed.

  Een peperdure nieuwe verwarmingsinstallatie is slechter dan gewoon zuinig zijn met gas etc etc.

  En ondertussen blijven vliegen. Van een zo’n vlucht kan je maandenlang je kacheltje stoken.

 6. Drollevanger

  Het valt mij op dat de flatbewonende, thuiswerkende figuren, die het minste met het klimaat te maken hebben. Altijd weer de grootste bek over het klimaat hebben.

  1. Vee

   Want flatbewonende thuiswerkende figuren ademen niet?

 7. yellow thread street

  Ik vertrouw dit soort onderzoeken niet.
  Begin dit jaar ben ik per mail benaderd door milieudefensie zelf om mee te doen aan een onderzoek, hoe ze aan mijn e-mail adres gekomen zijn is een raadsel.

  Zelf heb ik zeer afwijzend geantwoord omdat ik een electrische auto niet zie zit, net zo min als het kappen van bossen om het hout later in biomassa centrale’s te verbranden, en dat ik helemaal geen warmtepomp wil, windmolens kosten juist meer energie om ze te produceren dan dat ze ooit opleveren.

  De resultaten van dit onderzoek heb ik nooit ontvangen, waarschijnlijk waren deze ongewenst, wel werd ik bestookt met mails van md over de we wel moeten en dat iederéén voor is en het ook echt wil.
  Het was pure spam wat ik kreeg, éénrichtingsverkeer, en het lijkt er op dat md een links gestuurde organisatie is waar het grote geld achter zit om bepaalde dingen ons door de strot te duwen.
  Het gezicht naar de buitenwereld van md is helder, jonge hoogopgeleide naieve pikkies die waarschijnlijk goed in de slappe was zitten en gewoon zeggen dat we moeten, en de regels van Brussel gewoon geaccepteerd dienen te worden.

  En als jezelf al een onderzoek gedaan hebt, waarom laat je dan opnieuw een onderzoek doen, ca. 2350 mensen hebben meegedaan, er wordt beweerd dat het representatief is.

  Ik geloof er helemaal niets van, door corona hebben mensen wel wat anders aan hun hoofd, angst om het zelf te krijgen, bang voor hun baan, ga ik als baas failliet, en heb ik straks nog wel eens geld om eten te kopen.
  Het laatste waar je nu wel aan denkt is om fors te gaan investeren in domme zaken die toch geen nut hebben.

  Het is allemaal fake, kap met die onzin, zeg de EU vaarwel, en zet het nu door.

 8. Drollevanger

  Nu de luchtvaart, en het vervoer bijna is gestopt lijkt het klimaat zich te herstellen.
  Dus de fouten zaten bij de Jette,s die de wereld met vervuilende vliegtuigen belasten.
  Laat dat soort volk maar met de trein gaan of thuisblijven.

 9. Jack Flash

  6 op de 10 mensen? Echt niet.Wat een onzin man.Iedereen is blij dat het klimaatgezever eindelijk een keer voorbij is en nou beginnen ze weer?
  Lekker genieten van deze oerhollandse lente buiten zou ik zeggen.

 10. Seneca

  waarom wordt er geen verband gelegd tussen klimaat/milieu en overbevolking. de heer Jetten van d66, die met afstand de grootste oen van de 2e kamer genoemd kan worden, praat over de randstad als een ‘toekomstig Berlijn aan de Rijn’ maar wil wel de weidevogels redden. dat de weilanden der boeren een onmisbare rol spelen in het behoud van de weidevogels, telt niet voor deze adept van d66 met zijn of is het haar(?) groen links trekjes! dan komt de heer Klaver een duit in het zakje doen maar wil dat de import van mensen normaal doorgang zal vinden. overigens is er maar een plek voor deze peiling: de afvalemmer! ik vraag mij af hoevelen van de reaguurders op dit blog een uitnodiging voor deze ‘peiling’ hebben gekregen. de vraag stellen is haar beantwoorden.

  1. Piet51

   @Seneca
   “De Randstad als een toekomstig Berlijn aan de Rijn”?
   Jetten had het inderdaad over Nederland als een Berlijn aan de Rijn. Berlijn was, en is nog steeds, de plek waar alle innovatie vandaan komt, waar creatieve jonge mensen werken aan een betere toekomst. Ik ken er mensen en dat beeld herken ik. Maar ik begrijp het verband met het onderwerp niet.

   Hij zei letterlijk: “Als het aan mij ligt, is Nederland dan een soort Berlijn aan de Rijn. Een plek waar creativiteit in de lucht hangt. Waar radicale, nieuwe ideeën worden omarmd. Waar culturen elkaar vinden. Waar de geur van optimisme de straten vult. In 2050 is Nederland wat het hoort te zijn. Berlijn aan de Rijn. Divers, open, dynamisch, tolerant, energiek en vrij. Een land waar hijskranen de wolken doorboren. Waar de windmolens draaien. Een land met kansen, huizen en nieuwe zekerheden voor iedereen.”

   Is er hier iemand die dit niet zou willen en er niet nu en dan van droomt? De politieke verschillen ontstaan pas, als we de details van dat beeld invullen en van gedachten gaan wisselen over de weg daar naartoe.

   1. Original NL

    Ben niet geïnteresseerd in jette’s multiculti utopia…nl in een overbevolkt shithol veranderen is een catastrofe.

 11. Rosasolis

  Het is duidelijk voor de meeste mensen, jong en oud, dat onze planeet Aarde gigantische milieu problemen heeft. En iedereen is bewust dan wij veel meer moeten doen om onze planeet te beschermen, voordat het te laat wordt. Maar de wereld-wijde Corona epidemie heeft niets met de milieu problemen te maken. Wel kan er veel meer gedaan worden om
  virussen tegengehouden. Het verkoop van levende en dode dieren op markten in alle landen zou verboden moeten worden. Jaren geleden, was ik geschrokken toen ik op de markt in Den Haag bij enkele stalen een rij van dode hazen en konijnen op een lijn zag hangen. Allemaal met hun hele lichaam en vacht. Het was begin oktober en deze arme dieren waren ” speciale herfst reclame”. Ik heb me toen gevraagd: hoe kwamen
  de markt lui aan deze dieren? Maar sindsdien weet ik het: er zijn die mannen in groen die lid zijn van schiet verenigingen die als hobby het schieten op weerloze dieren
  hebben. De “dieren oogst” worden daarna aan de markt lui doorverkocht. Ik ben in geen jaren naar de oktober markten geweest, dus kan ik alleen hopen dat deze vreselijk handel in kleine knaagdieren en wilde vogels zoals fazanten, nu eindelijk afgelopen is.

  1. Original NL

   Onze planeet is overbevolkt..en daardoor ontstaan er milieu, grondstoffen, energie problemen.
   Jasser klaver vindt dat iedereen welkom is in nl..en tegelijkertijd ziet hij mogelijkheden deze allemaal te huisvesten tussen de windmolens en de schaarse natuur.
   Zo’n sukkel kan je toch moeilijk serieus nemen.

 12. trollenvanger

  De enorme kapitaalsinjecties die nodig zijn om de economie te redden hebben voorrang op de enorme sommen geld die de idioten in Den Haag en Brussel, onder leiding van oppermalloot Timmerfrans, in de klimaatwaanzin willen pompen.

  Dat zal uitgesteld moeten worden.

  Hopelijk komt van uitstel afstel.

 13. Kristalix

  We doen er goed aan eerst ons zelf te redden.

  Klimaat is geen onderwerp.
  Figuren als Jette en Yasser Feras? Als ze nu over klimaat gaan beginnen? Een hok in duwen met Timmerfrans. En dan iets met corona.

 14. Drollevanger

  Democratie heeft een nadeel.
  Mensen die geen verstand van een materie hebben, hebben net zoveel stemrecht als de personen die met die materie werken.
  De gemiddelde stadsbewoner heeft geen enkel verstand van de natuur,buiten een verdwaalde meeuw of zijn kamerplant. Toch telt zijn stem net zo zwaar, als die van een boer of visserman die met die natuur moet werken om de kost voor de stadbewoner en zichzelf te verdienen.
  Ik heb trouwens de indruk dat we tegenwoordig meer door de media worden gestuurd wat klimaat betreft dan door ons gezonde verstand.
  Een maatregel over de kinderopvang moet men bespreken met de dames die in dat vakgebied werken, en niet met de warme bakker.
  Als de oceanen vol drijven met plastiek moet je dat eruit vissen, en bomen omzagen voor biomassaverbranding is fout. Om dat te snappen hoef je geen expert te zijn. Als er nu 30.000 ijsberen rondzwerven is dat een goede zaak, zolang het er niet meer rondlopen om Eskimo,s op te vreten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.