Limburgse PVV-motie over bindend en correctief referendum aangenomen! Geert Wilders: ‘Hulde! Laat de rest van Nederland snel volgen!’

De PVV-fractie uit Limburg had in december 2018 een motie ingediend over de mogelijkheid voor een bindend en correctief referendum. De motie is na anderhalf jaar tijd eindelijk aangenomen! Nu is het aan de provinciebewoners of er een referendum gaat komen of niet. Er zijn 40.000 handtekeningen nodig voor de invoering van een bindend en correctief referendum!


Goed nieuws voor de PVV, en andere pro-referenda partijen, er is nu een reële kans dat er een bindend en correctief referendum gaat komen in de provincie Limburg. Er zal nu een handtekeningen actie worden gestart om 40.000 handtekeningen te verzamelen.

Mocht het aantal benodigde handtekeningen worden behaald dan krijgen we een leuk experiment te zien in de provincie Limburg. Ze krijgen namelijk een bindend referendum, wat helaas in provinciaal verband niet betekent dat politici zich moeten houden aan de uitslag. Zij moeten wel vooraf bekend maken of zij zich politiek binden aan de uitslag, dus de term ‘bindend’ is lichtelijk eufemistisch maar dit komt omdat een echt ‘bindend’ referendum in strijd is met de provinciewet/grondwet. Er komt geen initiërend referendum, alleen een correctieve vorm; wat inhoudt dat er alleen referenda kunnen plaatsvinden over al genomen besluiten. Limburgers kunnen niet zelf een thema of onderwerp aankaarten.

Huidige Statenleden hebben al laten weten dat zij dit experiment graag in de praktijk willen zien. Sommige hopen zelfs dat het referendum minstens 1 of 2 keer zal worden gebruikt voor de nieuwe provinciale verkiezingen in 2023.

Het zal een interessant experiment worden, vooral voor landelijke partijen is dit iets om goed in de gaten te houden. Laten we hopen dat een partij als D66 dit keer niet weer de doodsteek zal geven aan het referenda-idee.

 

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

51 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Dit gaat nergens over.

  1. inert

   fret/
   “Dit gaat nergens over”
   Waarom reageer je dan?

   1. Maks

    @Inert: Waarom stel jij vragen waarvan je het antwoord al kent?

   2. Alfred Bentinck

    Ik geef mijn mening over deze politieke scheet in een netje.

    1. fisufisu

     Jouw mening is niet belangrijk

     1. Blitzkrieg

      fisufisu : Tr*llen zijn te stom voor een eigen mening, welke mening dan ook. Daarom zijn het ook tr*llen, je moet wat als je het intellect hebt van een aarbei.

    2. werikke

     Waarom moeten anderen jou mening accepteren terwijl jij andermans mening niet accepteerd. Dat geeft dus aan dat je echt een eikel bent met egoistische trekjes.in het echt zou je jou een hunter kunnen noemen.

     1. Alfred Bentinck

      Als je mijn mening zou onderschrijven zou ik me echt zorgen gaan maken, werikke.

      En let een beetje op je taal, een basisschoolleerling maakt niet zulke taalfouten.

     2. Maks

      Alfred Fallus Bentinck?

 2. Rammstein

  Het is mooi dat er weer een eerste, voorzichtige stap is gezet naar burgerinvloed op het politieke proces. Te weinig, te laat, maar toch….

  Een echte volwassen democratie is een volledige referendum-democratie. De victorie begint ditmaal in Limburg – de thuisprovincie van Wilders. Proficiat PVV!

  1. Antihedo

   Burgerinvloed klinkt leuk maar uiteindelijk de invloed die op de burger uitgeoefend wordt zo groot dat de burger vooral gemanipuleerd wordt. Kijk naar het Brexitreferendum. Rondom dat referendum zijn zoveel onwaarheden de media in gegooid dat men niet weer weet wat waar is. Het Oekraïnereferendum was ook vooral een mediaspel terwijl als je over een verdrag wilt stemmen je het verdrag moet lezen. En dan niet 1 stem over het hele verdrag maar per onderdeel stemmen. Je kunt het met een deel eens zijn en met een deel niet eens zijn. Over een aantal onderwerpen kun je prima het volk raadplegen maar sommige onderwerpen eisen veel meer studie dan je van de burger kan vragen. Daarvoor is de democratie uitgevonden dat je diegene kiest die jij het meest geschikt acht om de beslissingen te nemen.

 3. Heinz

  Quatsch…

 4. Piet51

  Een werkelijk ongekend fantastisch resultaat van “onze” Geert. Hij heeft het hem dan toch maar weer geflikt: “Een bindend referendum, wat in provinciaal verband niet betekent dat politici zich moeten houden aan de uitslag.” Je zult als politicus op die manier maar met handen en voeten worden gebonden aan een referendumuitslag. Je zou er zomaar slecht van gaan slapen.
  We moeten nu wel in de Van Dale een andere betekenis geven aan het woord “bindend”. Ik heb zakelijke bindende afspraken, maar die geven me nu wel veel meer ruimte. Goed gedaan, Geert!

  1. Rammstein

   Kom, kom Piet51, zo zuur hoef je nu ook weer niet te doen. Het is een piepklein succesje, dat is waar. Maar jij gunt niemand wat, zo lijkt het. En dat vond je nog wel zo belangrijk, ouwe polderaar.

  2. fisufisu

   pietje is natuurlijk vooral tegen de stem van het volk, hè

  3. Stanly2000

   Nou Piet weet je wat ook “bindend” zijn? De uitspraken van Rutte!

  4. Alfred Bentinck

   Dat zeg ik, het is nauwelijks meer dan een politieke scheet in een netje.
   Dit als politiek succes verkopen is ronduit gênant.

   1. Maks

    Alfred Fallus Bentinck?

 5. Pauline Kummer

  Wat is het nu wel? Zie deze goochelarij maar eens aan de burger uit te leggen. Bindend maar met de vrijheid om je er niet aan te houden. Voor mij een hersenbreker.

  1. Rammstein

   Pauline, dat het verwarrend is voor jouw eencellige brein ligt in de lijn der verwachting. Toch legt Bart Reijmerink het duidelijk uit: “Er komt geen initiërend referendum, alleen een correctieve vorm; wat inhoudt dat er alleen referenda kunnen plaatsvinden over al genomen besluiten.”

   1. Pauline Kummer

    In de praktijk betekent het niets dus. Alleen ‘zijn jullie het er mee eens of niet’ als de beslissing er al ligt. Dat zal er flink inhakken. Achteraf meepraten, ik ben benieuwd naar de opkomst bij zo’n experiment. Wat schat u zelf in, mr. Rammstein.

    1. Rammstein

     Ik zei het al Pauline: het is een piepklein succesje. Een vonkje, dat evenwel weer kan oplaaien tot een helder brandend vuur. Ook een correctie achteraf op genomen besluiten kan van grote invloed zijn.

     Het is in ieder geval een hele kleine stap terug naar de zo noodzakelijke referendum-democratie. De ‘rechtsstatelijke democratie’ in zijn huidige vorm is een imagoverpakking voor achterliggende tirannie. Binnen drie dagen nadat jouw kind geboren is krijgt het een BSN-nummer, zoals een koe een oormerk krijgt. Opzeggen kan niet: je bent levenslange slaaf van het systeem.

     1. Blitzkrieg

      Rammstein :
      Een Oorlog Reeds Verloren #2.08: De Pyramide van Austerlitz
      h**ps://www.youtube.com/watch?v=3krOerlyIOc&t=760

     2. Rammstein

      Ja Blitz, vanaf dat jij de eerste keer de link gaf naar Sven Hulleman, volg ik zijn wekelijkse blogs. Wat hij zegt is me uit het hart gegrepen: als jurist, ethicus en docent oude talen, weet hij (als telg uit een aristocratisch geslacht) uitstekend het reilen en zeilen -en vooral het falen!- van het systeem te doorgronden en uit te leggen.

      Zijn opstelling en manier van doen, doet me vaak denken aan Pieter Omtzigt; alleen is deze ingekapseld door de kartel politiek en staat Hulleman bewust aan de zijlijn om zijn -vaak anarchistische- boodschap uit te dragen. Ik kan iedereen aanraden om zijn blog te volgen.

     3. Fortiori

      Dat is ook uw succesnummer. Zonder dat bestaat u niet. Alleen zorgen dat het niet gestolen wordt.

     4. Blitzkrieg

      Rammstein : Fijn dat te horen, zijn woorden zijn ook bij mij direct uit het hart gegrepen. Kan steeds weer genieten van zijn heldere analyses.

     5. Rammstein

      Fortiori is zo geprogrammeerd dat hij zich geen leven in vrijheid, zonder BSN-nummer kan voorstellen.

      De volmaakte slaaf, van de wieg tot het graf.

    2. Piet51

     @Pauline Kummer
     \Nee het is eenvoudiger. De corrigerende referendumvraag zal in feite zijn: “Zijn jullie het ermee eens of WEL?”

     1. Rammstein

      Gelul.

     2. Jack Flash

      Geweldig die Sven Hulleman.Ik volg hem al een hele tijd.Rustige vertelstem,heldere geest.

  2. Maks

   Alfred Bentinck Anus Kummer?

  3. fisufisu

   Nee hoor dit is een enorme overwinning voor de PVV

  4. Blitzkrieg

   Pauline Kummer :
   Quote : “Voor mij een hersenbreker.”
   Dat veel dingen te moeilijk voor je zijn dat wisten we al, toch lijkt het me echter niet verstandig dit steeds weer opnieuw rond te bazuinen op DDS.

 6. Heras

  TOP Geert, ga zo door.

  1. Ab Infinitum

   Waarmee ? Wordfeud?

 7. fisufisu

  Elke Wilders hater ziet dit als bedreiging natuurlijk, heerlijk om al die kwiebussen te zien reageren op de overwinning van de PVV…

  1. Hendrik_Groen

   Welnee, we liggen in een deuk, “bindend en correctief.

   1. Jack Flash

    Je lag dus ook in een deuk toen D66 het afschafte mag ik aanemen.

    1. Jack Flash

     aannemen

 8. Meriadoc Brandebok

  Ondertussen bij de FvD-jugend:

  h**ps://www.ad.nl/binnenland/forum-voor-democratie-onderzoekt-antisemitische-uitlatingen-in-jongerenpartij~a64d4f17/

  1. fisufisu

   Ja mooi van de FvD dat ze dit niet accepteren…

 9. LifeBuddy

  En weer flikt Geertje Wilders het, wat een ander in geen 100 jaar lukt, maakt hij het waar. Er is maar een Econoom met zo een Verziende blik en dat is Geert.!!!

  1. Alfred Bentinck

   Vergeet je niet je ondergoed te verschonen, LifeBuddy?

   🙂

   1. Maks

    Alfred Fallus Bentinck?

    1. Antihedo

     Maks Laks Achterbaks?

  2. Crassus

   Dit gaat niet over economie, gewoon een witz, een grap, @Buddy.

 10. Genoeg van linkse dictatuur

  Bindend is de ellende waar de huidige regering en coalitie voor gezorgd hebben qua beleid. Hoezo democratie? Met een democratisch gekozen item wat via een referendum zou zijn bevestigd, was Nederland een stuk veiliger. Maar dictatuur 66 , en de andere regeringspartijen houden niet van inspraak. Ze vernielen liever de democratie. Dit is een begin van hopelijk een echt referendum,

 11. Wim Vreeswijk

  Dit lijkt mij heel goed nieuws en zou op termijn uitgerold moeten worden over heel Nederland !

 12. Tuinpaden

  Waarom willen ze de democratie herstellen?
  Dit is niet Europees

 13. Limburgse Separatist

  Zo hoort het.

 14. Genoeg van linkse dictatuur

  Dit is een goede zaak om de nensen om hun mening te vragen. De ervaring heeft geleerd dat de politiek een andere agenda heeft. Helaas blijkt de agenda die de huidige machts figuren niet in het belang vd
  democratie is.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.