Met de serieuze corona-recessie die nu komt is de euro onverdedigbaar: we moeten ervanaf

We zijn al een hele tijd aan het bakkeleien over al dan niet hulp aan Italië. Het lijkt me goed om de kern van het probleem te benoemen en die heet: euro.

De euro is de gezamenlijke munt van 19 EU lidstaten. Per 1 januari 2002 zijn de euromunten en eurobiljetten in gebruik gekomen en werd de euro het wettige betaalmiddel in twaalf EU-landen. De introductie van de euro was voor het Europese continent het belangrijkste financiële keerpunt van de eenentwintigste eeuw. De euro komt het betalingsgemak voor particulieren en bedrijfsleven ten goede. Toch wordt over het succes van deze munt uiteenlopend geoordeeld. Monetaire autoriteiten doen het voorkomen alsof de euro een enorme stap voorwaarts betekent voor de EU, maar toch blijft de euro voortdurend het mikpunt van heftige discussies.

Klaas Knot, president-directeur van De Nederlandsche Bank, DNB, zei juli 2012: ‘Er is nog maar één weg uit de crisis: eerst een begrotingsunie en een bankenunie, en dan een politieke unie van de eurolanden. Zonder zo’n unie kan de euro niet voortbestaan. DNB heeft geen plan B. Het ziet er niet naar uit dat er een politieke unie komt: Nederland en andere noordelijke landen zijn mordicus tegen. Dit betekent dat de euro zonder politieke unie volgens Knot niet kan voortbestaan.

Een valuta is onlosmakelijk verbonden met de natie en behoeft een soevereine basis. De euro ontbeert democratische legitimiteit en soevereiniteit. De euro is een gemiddelde waarde voor alle euro landen gelijk. Maar alle autonome landen hebben een uiteenlopende economische en financiële structuur en ontwikkeling. De munt is dus voor geen enkel land geschikt. Voor de economisch zwakke landen is de munt te duur waardoor export bemoeilijkt wordt. Voor de economisch sterke landen is de euro te goedkoop: de munt is te goedkoop, waardoor de export te gemakkelijk is. Devaluaties zijn een onontbeerlijk instrument om de concurrentiekracht van achterblijvende naties te kunnen herstellen. Italië devalueerde de lira om de paar jaar, in totaal ruim twintig keer na de de Tweede Wereldoorlog.

Na de komst van de euro kon dat niet meer. De euro zou circa 40 procent te goedkoop zijn voor de Duitse economie gezien het Duitse betalingsbalansoverschot. De Duitse economie fungeert dus met een 40 procent ondergewaardeerde valuta en Zuid-Europese landen met het spiegelbeeld. Moet Duitsland gedwongen worden lonen te verhogen, belastingen te verlagen en consumptie op te voeren om het surplus af te bouwen? Neen! Dient het tegenovergestelde afgedwongen te worden bij de zwakke landen? Neen! Het zou niet passen bij een open markteconomie met vrij verkeer van kapitaal. Duitsers scheppen er een eer in een stevig handelsoverschot te hebben en zeggen: men kan ons toch niet verwijten dat we economisch krachtig zijn? Ze gebruiken het nu om hun economie te stutten.

De economieën van Zuid-Europese landen kunnen qua concurrentiepotentieel niet meekomen met Noord-Europese landen. Een enkele munt installeren voor dermate uiteenlopende economieën wringt. Er wordt schade geleden door de euro. Het is een politieke munt, geen economische munt. De euro is ingesteld door politieke dromers van Europese eenwording, de eurofielen. Werkloosheidspercentages bij Zuid onder de jeugd zijn opgelopen tot soms vijftig procent. Devaluatie zou nodig zijn om die economieën weer concurrerend te maken. De euro bleef overeind, maar met de kennis van heden zijn er weinig economen te vinden die opnieuw zouden durven kiezen voor de creatie van deze munt. In de beleggingswereld zeggen we: “als je het aandeel wat je in portefeuille hebt niet opnieuw zou kopen, is het tijd om er afscheid van te nemen.” Handel daar naar. Het afscheid nemen van de euro wordt een ontzagwekkende, omvangrijke en kostbare operatie genoemd. Kostbaar ja, maar het wordt overdreven en in deze tijd van digitalisering is een terugkeer naar nationale valuta zeer pijnlijk, maar steeds beter mogelijk.

Naar mijn mening moeten we beslist afscheid nemen van de euro, omdat dit een morbide munt is. De ECB stelt dat de euro ‘onomkeerbaar’ is en wil nu ‘no bailout’ maatregelen nemen om ieder gaatje af te dichten, waaronder bankenunie en een geautomatiseerd transfersysteem van vermogen. Dat moeten we niet willen en dat willen we ook niet. De euro is niet te verdedigen als er een serieuze recessie komt, zoals nu.

Al sinds jaar en dag is er ruzie tussen zwak Zuid en sterk Noord. Dat begon al met Jacques Chirac die tegen Romano Prodi zei dat Italië niet klaar was voor de euro, Prodi was beledigd! Jeroen Dijsselbloem deed uitspraken over vrouwen en drank, de Italianen waren beledigd! En die ruzies gingen van kwaad tot erger. Bedenk wel dat een valuta heeft alleen een essentiële functie binnen de financiële constellatie van een economie, maar heeft ook een belangrijke functie binnen het nationale bewustzijn van een natie.

Een valuta is gekoppeld aan een soevereine natiestaat. Een valuta die daaraan niet voldoet, zweeft en verdwijnt op den duur. De euro drijft een wig tussen de sterke eurolanden en de zwakken. Italianen zijn fantastische mensen. Afschuwelijk wat hen niet overkomt. We moeten af van het geruzie. Het blokkeert bovendien dat we anderen op een ‘normale’ manier kunnen helpen. Het zet ons nu weg als vreselijk hartvochtig en zo willen we niet overkomen omdat we dat niet zijn. Daarom: als we af willen van de Noord-Zuid ruzie, dan moeten we af van de euro.

De ECB en nationale staten hebben alle ‘Big Bazooka’s’ ingezet. De huidige hulplijnen van Noord naar Zuid zullen volledig gebruikt worden. Mocht Corona ons een tweede bezoek gaan brengen, nog zwaarder dan wat we nu meemaken, dan zijn er geen instrumenten meer om te helpen, anders dan dat we tezamen ten onder gaan. Dat willen we niet, dan kan het bijna niet anders dat dit het einde van de euro zou betekenen.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. golie

  Natuurlijk moeten we van die euro af, dat is toch logisch

  1. Maks

   @Johnno: De euro was al onhoudbaar, dit komt dus “toevallig” goed uit. Maar… dit gaat natuurlijk wel heel veel geld kosten, driemaal raden wie de rekening krijgt en waar de geweldige ‘staatsman’ en ‘crisismanager’ dat vandaan gaat halen.

  2. evil knievel

   N de EU zelf ntlk!😁

 2. Borealist

  Eurolovers in 1, 2, 3…

  Ik geef Frits gelijk.

  Het stappenplan dat gevolgd zou moeten worden:
  Nationale munten en wisselkoersen herintroduceren
  Geen nieuwe euro’s in de omloop brengen
  Euro niet meer erkennen als wettig betaalmiddel.

  Mochten er stappen ontbreken, dan sta ik open voor suggesties. Wat mij betreft kan binnen een decennium afgerond zijn.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Als we de lire en de gulden weer gaan invoeren dan gaan we Italië meer subsidiëren dan met Eurobonds. Italië gaat dan namelijk de lire devalueren en onze gulden wordt peperduur.
   We hebben de afgelopen decennia krankzinnig veel geld verdiend omdat we via de euro de gulden spotgoedkoop konden houden en de Italianen opzadelden met een peperdure lire.

   Misschien moet Frits daar maar eens over nadenken.

   1. Cootje

    Volgens mij moeten de multinationals hun export in lira’s naar Italië gewoon weer verzekeren tegen valuta’s risico’s . En nu dat dat de belasting betaler , nu worden financiële markten kunstmatig buiten de deuren gehouden in die landen , terwijl de ratings hun echte waarden kun waarderen en afwaarderen , het geld bijdrukken van de ECB neemt kwalijke vormen aan ,en gaat vroeg of laat barsten , en ik denk dat Corona en de effecten ervan met de zware recessie die er aankomt dit duidelijk gaat aantonen en de euro gaat zakken tegen over de dollar wat een versnelde recessie in de zuiderlijken lidstaten gaat bewerkstelligen en de solidariteit het niet gaat bolwerken ,

    1. Boudewijn Hummelinck

     De euro gaat zeker niet zakken ten opzichte van de dollar. De Amerikaanse economie gaat een veel grotere klap oplopen dan de Europese. De hegemonie van de dollar zal over een jaar of vijf mogelijk al voorbij zijn.

     We moeten, om in de wereldeconomie een stevige positie te houden, die euro uiteraard wel overeind houden. Gelukkig overweegt geen zinnig mens dat niet te doen. De Eurobonds die binnenkort zullen worden ingevoerd zullen dat ook onmogelijk maken.

     1. Cootje

      Volgens mij weet je niet waar over je praat , er is 500 biljoen dollar meer in omloop dan de euro , zelfs de Chinese munt zal in een mandje meer waarden hebben dan de euro , lees even dat welke opkomende economieën dollars reserve moeten aanhouden om hun schuld te kunnen betalen , dan is de euro een bij munten genationaliseerd als monopolie geld , alle wereld handel gaat voor 90% in dollars , leuk hoor zo broodje aap verhaal sprookje Europa met zijn muntje

     2. Maurits Dekker

      BH
      Elke econoom die uw opmerkingen leest zal u voor knettergek uitmaken.

     3. Boudewijn Hummelinck

      Vertel, Maurits.
      Een drol over de schutting gooien kan iedereen.

     4. Boudewijn Hummelinck

      @Cootje, de dollar verloor de afgelopen jaren als dominante munt gaandeweg aan invloed. De ineenstorting van de Amerikaanse economie die we nu beleven zal dat proces versnellen.

     5. Borealist

      Boudewijn
      Je hebt een rijke fantasie. Waarschijnlijk voller dan je beurs. Mensen met enig realisme zien in dat eurobonds, Green deals en massadonaties aan landen met een gebrekkige belastingmoraal en ontbrekende begrotingsdiscipline NIET de weg voorwaarts zijn.

      Maak de weg vrij voor nationale munten en Nexit.

     6. evil knievel

      Glkkg zitten u n uw geweldige leeghoofdige vriendjes niet in de politiek!😅

   2. LifeBuddy

    dan gaan we Italië meer subsidiëren dan met Eurobonds. Nou leg dat maar eens ff uit dan. In mijn ogen wordt de gulden een sterke en stabile munt. Binnen no time heeft nederland er zich bovenop gewerkt met zijn VOC mentaliteit. Eruit stappen geeft alvast 2 Voordelen, ten eerste we hoeven de maffia niet meer te onderhouden en we financieren Geen kinderarbeid meer.

   3. golie

    Wat een onzin kraam boudewijntje hieruit, de gulden zal niet gelinkt worden aan de lire maar aan de Duitse mark zoals vroeger en die combi is ijzersterk..

    1. Borealist

     Dan verbaast of verwondert BH ons wederom niet.

   4. Borealist

    Naar mijn mening moet je munten niet aan elkaar linken, maar een mandje met metalen en edelstenen zoals bijvoorbeeld goud, zilver, aluminium en diamant. Dat is stabieler.

 3. lucinde

  Fijn dat de schrijver de geroemde Klaas Knot aanhaalt, jammer dat hij geen bron noemt en slechts fragmentarisch citeert:

  Elsevier, 4 juli 2012
  “ De Nederlandsche Bank (DNB) heeft ‘geen plan B’ voor als de eurozone uiteen valt. Daarom moet al het nodige worden gedaan om de euro te redden.”

  Al het nodige dus…waarvan akte

 4. Meriadoc Brandebok

  Bosch nu: “Italianen zijn fantastische mensen.”

  Bosch een week geleden: “Zo’n trots volk zijn jullie.. Jullie zijn corrupt, maffioos, met een gat in je hand. Steeds maar weer bedelen om ons geld. Zo’n trots volk zijn jullie.”

  Gedraaid als een blad aan een boom.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Ik heb sterk de indruk dat Frits door het Corona-virus is geveld dan wel verzwakt na besmetting van de IC terugkeerde.

 5. Cootje

  De dollar is de enige munt die zijn waarden blijft houden bij een recessie , alle schulden in de wereld zijn dollar gelateerd , hun lokale munten zakken en hun schuld wordt zo duurder , dit gaat dit jaar gebeuren en volgend jaar en geef een domino schok die ook de euro mee sleurt

 6. EvertB

  Bank of England heeft al opdracht gekregen van de Britse regering om geld te creëren.
  Een zelfde scenario kun je als EU aan de Europese Centrale Bank (ECB) geven. We verkeren als EU in een extreme crisissituatie dat we ook extreme middelen kunnen toepassen. Dus gewoon de geldpers aanzetten. Italië krijgt dan gewoon geld i.p.v. giften van Noordelijke EU-landen of leningen.

  1. Borealist

   Al dat geld waar geen reële productie tegen over staat, zorgt voor inflatie en dus armoede. Dat is een extra reden om de EU te verlaten.

 7. EvertB

  Bruinhemd Salvini staat reeds als een huilende coyote aan de zijlijn om de Italiaanse regering aan te vallen. Deze denker des doods wil uit de EU en de euro om zeep helpen.
  Ieder weldenkend mens is daar wars van omdat niemand de ondergang van de EU/€ wil.

  Een probaat middel om de Italiaanse spirit gezond te houden is om hen (financieel) te steunen. Italianen willen niet getolereerd worden, neen, zij willen erbij horen.

  Gens una sumus.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Dat beseffen de EU-bestuurders ook, Evert. Als we Italië en Spanje laten zakken geven we het bruine populistentuig een perfect argument om de EU op te blazen. Dat gaat dus niet gebeuren.

   1. golie

    “Als we”

  2. evil knievel

   We zullen zien Evert,we zullen zien!
   Vol goede moed op naar Maart 2021!😁

 8. Maurits Dekker

  2020 – Pandemie door coronavirus
  2021 – Ergste economische crisis ooit, vele malen erger dan jaren 30 van vorige eeuw.
  2022 – afschaffing Euro munt en opheffing Europese Unie
  2023 – Noord-Europese landen kruipen uit het dal, economie leeft weer op

  1. Boudewijn Hummelinck

   Maurits droomt van ineenstorting van de EU en de euro.

   Daarvoor zijn echter geen aanwijzingen en zelfs al zouden we dat willen kunnen we niet uit de EU en van de euro af. We zitten in hetzelfde economische schuitje en als we armer worden worden we dat als EU.

   1. golie

    Niet alleen Maurits, het zal dan niet de ineenstorting zijn van de EU maar de wederopstanding van Nederland

   2. Peetjoh

    We kunnen niet van de euro af? Jij bent echt geïndoctrineerd met het mark rukke syndroom. Wij zitten niet in hetzelfde schuitje maar we worden gedwongen in dat schuitje te stappen. En dat willen we niet. Wij zijn niet arm maar worden geplunderd door de armen.

   3. evil knievel

    Niet alleen Maurits,BH’tje!😜

 9. lotje

  Laat de gulden wat kosten. De EU met de euro kost ons nog meer. En altijd maar betalen voor een ander land is dan ook gebeurd.

 10. inert

  Het net zoals een mislukt huwelijk, het kan een vechtscheiding worden ivm de geld/boedel verdeling, dan wel een eerlijke, pragmatische scheiding!
  Indien actueel, zullen de zuidelijke geldhaaien er allicht een vechtscheiding van maken, om de noordelijke lidstaten finaal uit te kleden!

  1. perry

   inert:
   De heimwee naar de EEG met eigen valuta en grenzen is onrustbarend groot!
   Het Noord Europese uitkering genietend onproductief kiesvee, ongeschoolde immigranten/illegalen zullen de EU natuurlijk willen behouden!
   Het grote probleem is dat deze groepen, een steeds groter gedeelte van het electoraat uit maken!

   1. inert

    perry/
    Je bedoelt uiteraard al het gajes mét Nederlands paspoort?
    Juist, dat aantal `links’ stemmers is inmiddels enorm hoog, het nageslacht van Nederland hatende migranten/nietsnutten vanaf de 1e t/m de 7e generatie!

    1. rory

     inert,
     Het hoeft niet zo moeilijk te zijn, een wetswijziging, met de vereiste meerderheid door beide Kamers rammen!
     Te weten:Nederlandse paspoorthouders mét migratieachtergrond kunnen pas stemrecht krijgen vanaf de 6e generatie en bovendien géén criminele achtergrond/strafblad hebben!
     Klaar is kees!

     1. perry

      rory:
      Dat zal NOOIT gebeuren, indien het NL/EU electoraat ontdaan zou worden van deze `linkse’ bevolkingsgroepen, vindt er een massale Exit plaats van alle Noord Europese lidstaten!
      Immers de regeringen gaan in dat geval gevormd worden door `rechtse’ coalitie’s!
      Een andere wetswijzing kan wél verwacht worden, het stemrecht verlagen naar de 16 jarige leeftijd, de geïndoctrineerde Malieveld meute, zeg maar!

 11. perry

  Dit personage is inderdaad extreem links, een uiterst moeilijk te verteren heerschap!
  Ik ben wel verbaasd waarom hij niet reaguurt op links georiënteerde forums, immers `rechtsen’ gaan écht niet omdenken door zijn inbreng!
  Waarschijnlijk kickt hij op de door hem opgeroepen agressie!

 12. plakband

  Corona is geen virusziekte.
  Het is een chemische aandoening, gefabriceerd in een laboratorium.

 13. Maks

  Als je denkt dat je alles hebt gezien, kijk dan naar dit!!

  Bill Gates die vanachter zijn keel oreert dat alles pas weer normaal wordt als iedereen zijn vaccin krijgt!

  ft.com/video/d6c22464-6dce-42eb-81d4-38e8b55d8c12

 14. O.k.

  Makkelijk om achteraf te lullen,de euro was al verloren voordat de eerste munt was geslagen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.