Nederlanders maken zich terecht zorgen over historisch hoog begrotingstekort! Minister Hoekstra: ‘We zullen volgend jaar veel moeten bezuinigen’

De overheid geeft GIGANTISCH veel geld uit, dus het was niet meer dan normaal dat we ieder moment de rekening konden verwachten. Minister Hoekstra mocht vandaag het slechte nieuws overbrengen: we kunnen komend jaar enorm hoge bezuinigingen verwachten. De grote vraag nu is: wie gaat de rekening hiervoor betalen? 


Minister Hoekstra probeert het nog een beetje voorzichtig over te brengen, maar het moge duidelijk zijn: volgend jaar gaat de burger hard in zijn of haar portemonnee worden getroffen. De vraag is echter welke portemonnee het hardst getroffen gaat worden. Als we kijken naar het verleden kunnen de middeninkomens hun borst weer nat maken.

Het begrotingstekort van Nederland bedraagt zo’n 92 miljard euro, dit is een record hoogte. Sinds de Tweede Wereldoorlog is het tekort nog nooit zo hoog geweest. Vorig jaar kwam Hoekstra nog met het trotse nieuws dat de overheid zo’n 14 miljard euro over had.

Nu kunnen we weer helemaal bij het begin af aan beginnen, want het begrotingstekort zal zo snel mogelijk moeten worden weggewerkt.

Bij de peiling van EenVandaag werd al snel duidelijk dat veel mensen vrezen dat de ‘gewone man’ weer de dupe gaat worden. Zij kunnen waarschijnlijk weer de grootste klappen gaan opvangen.

Hoogstwaarschijnlijk is die 92 miljard tekort nog maar het begin, het zal de komende tijd nog flink oplopen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Jack Flash

  “we zullen volgend jaar veel moeten bezuinigen”
  Ha ha! Ik hoor al 25 jaar niets anders.

  1. Peetjoh

   En dan te bedenken dat die het minste krijgt. We betalen zelfs de bastaards van opa.

 2. Antiglobalist

  ‘Wie moet betalen?’
  De burger natuurlijk. De overheid int geld zonder productie te leveren. De overheid leeft van ons kapitaal.

  1. Terminator

   Jij weet ook echt niet wat de zin en noodzaak van belastingheffing is he?

   Probeer eens een goed boek te lezen,
   bijvoorbeeld “Wegwijs in de fiscaliteit”, Uitgeverij sdu Den Haag.

   1. fisufisu

    teringmeter laat zich graag en gewillig naaien door Den-Haag dat is duidelijk…

   2. Peetjoh

    Oh dus als een boek geschreven door wc eend zegt het moet, is het goed. Geef is een reden wrm het zo belangrijk is.

  2. hans-e-pans

   De productie van de Roverheid is dat ze vrijwel overal in de wereld sinterklaas spelen met het geld uit het roofgewest Nedrigland.

 3. Antiglobalist

  Suggesties zijn:
  Immigratie
  EU
  Klimaat
  Monarchie
  NPO
  WHO-budget
  Balkenendenorm omlaag

  Zal in Den Haag wellicht taboe zijn, maar dat maakt mij niet uit. Heilige huisjes vallen toch keer op keer bij VVD en CDA.

 4. lotje

  Gelukkig zijn zij er volgend jaar niet meer.

  1. hans-e-pans

   Daar ben ik het niet helemaal mee eens, jammergenoeg.

   1. Burak

    Helemaal niet mee eens, gelukkig ?

 5. Kretoloog

  Sukkel is die Hoekstra eigenlijk, met zijn mega-bezuinigingen. Leert het ook nooit. Kijk hoe de Zuid-Europese landen het doen: die laten de staatsschuld gewoon oplopen en bezuinigen maar weinig.

  Het heeft voor Nederland geen enkele zin om de begroting op orde te brengen als andere EU-landen dat ook niet doen. Je loopt dan het risico ook nog eens miljarden mee te betalen om de economieën van Frankrijk, Griekenland, Italië en Spanje overeind te houden.

  1. Antiglobalist

   Als de Rockefellers niet continu geld bijdrukken, was het mondiale monetaire systeem al decennia geleden failliet gegaan, maar de stinkende heelmeesters maken de wonden alleen maar dieper.

 6. Alfred Bentinck

  Dit is qua timing weer geen gelukkige uitspraak van Hoekstra.

  Het wordt tijd dat we het functioneren van deze minister eens ter discussie gaan stellen.

  1. Jack Flash

   Wopke kan goed boksen Bentinck, pas maar op. Whoehahaha!

  2. B. Pascal

   Hoekstra is een van de betere bestuurders in dit kabinet. Maar de decadentie meuk begrijpt niets meer van vooruitzien.

   1. Peetjoh

    Ja mmar das alleen in jou ogen. Iemand die z’n landgenoten laat bloeden voor fascisten is niet zo goed hoor. Of was jij ook zo blij met Adolf.

 7. Appelstroop

  ach ja, in tegenstelling tot Rutte zegt ie het gewoon eerlijk.

 8. Vrijedenkert

  Natuurlijk moet er en kan er veel bespaard worden!
  Ontwikkelingshulp compleet afschaffen.
  EU-afdracht niet betalen.
  Kunst en cultuur fors saneren.
  Publieke omroep inkrimpen en saneren.
  Afdracht UNRWA, WHO, UNFPA en Unicef stoppen.
  Immigratie, naturalisatie en vluchtelingenbeleid stoppen dus opnamestop.
  Minderhedenbeleid en pamperen kan ook fors op bezuinigd worden o.a. 1001 meldpunten dichtgooien.
  Etc etc…

  1. LifeBuddy

   Vergeet niet al die Advies bureaus, die in dienst staan van de ultra slinkse partijen. Die alleen al kosten 100 miljoen per jaar.

  2. Bullshit16

   Vrijdenkert
   Wat zeg je nu ga je mond spoelen wil je ruzie met die linkse ratten
   Stem fvd of PVV uit de eu

 9. AadM

  Waarom bezuinigen? We kunnen het tekort toch ook over een langere periode inlopen. En wellicht kan het koningshuis wat terugstorten in de grote pot.

  1. fisufisu

   Amalia kan afzien van haar €1.8 miljoen

 10. fisufisu

  Het word tijd dat Nederland eens aan Nederland gaat denken, dus de linkse hobbyclubjes en de daarbij behorende uitgaven per direct stoppen..

  Die € 100.000.000 die Kaag misbruikt gelijk inhouden, Nederland word ge-rentmeesterd door een stel randdebielen en het volk is des gevraagd nog veel dommer

 11. LifeBuddy

  De huiseigenaren krijgen als eerste een grote klap, want ze beginnen bij de Hypotheekrenteaftrek. Natuurlijk zal dat na het stemmen bekend worden,anders gaat er niemand meer op de cda stemmen.

  1. Peetjoh

   Juist hypotheek aftrek verdwijnt en dan daarna horen we dat de pensioenen stoppen. Dit is zo mooi voor ze. En kent iemand überhaupt iemand die hoest?

 12. RvdBe

  Volgens Rutte toch niet hoor, en als je die al niet meer kan geloven.
  Bezuinigen doen we trouwens toch niet voor NL maar om de zuidelijke parasieten van een vroeg pensioen te voorzien.
  Lekker op laten lopen die staatsschuld: op naar de status van netto ontvanger!

 13. perry

  “We zullen volgend jaar veel moeten bezuinigen” zegt Hoekstra!
  Inderdaad!
  Op het toelaten van economie ontwrichtende illegale migranten, snellere verblijfsstatus onderzoek/uitzetting, opgebrachte belastinggelden niet meer doneren aan de zuidelijke lidstaten, stoppen met geldverspilling aan de groene waanzin!
  Dan zijn we flink op de goede weg!

 14. Adriaen van Bergen

  Schaf maar een paar ministeries af.
  Belastingen omhoog ≠ bezuinigen.

 15. Original NL

  Dus zal rutte wel weer enige honderden miljoenen op de zorg gaan bezuinigen.
  Corona eurootje opslag op een liter blandstof
  ( tijdelijk als het kwartje van kok).

  1. Maks

   Eerst een crisis steunen, faciliteren en door de staatsmedia in stand houden en als de schade groot genoeg is dan stort je de bevolking in een ongekende bezuinigingsronde. En de schapen? Zijn trappen erin!

 16. Piet Klein

  Een hoop vragen. Want er zijn serieuze berichten dat er per september een vaccin op de markt zou kunnen zijn. Ben je in staat snel te vaccineren dan zou eind van hetzelfde kunnen zijn als voor de crisis. Dan zou het weer kunnen zijn business as usual. Stel dat alles dan weer door gaat zoals het ging dan mag je in 2021 weer een overschot van 14 miljard verwachten. Zou de economie blijvende schade zijn opgelopen dan zou kunnen misschien iet minder kunnen gaan. Heeft Hoekstra dan al een beeld in welke mate de economie zich herstelt? Sterker nog het zou ook nog zo kunnen zijn dan we nieuwe ontwikkelingen starten misschien juist wel omdat uit de crisis komen. Het zou ook nog een keer beter kunnen gaan dan voor de crisis. Natuurlijk dit jaar vallen er kosten. Veel meer mensen in de WW veel mensen die een compensatie krijgen om dat ze gewoonweg geen inkomen. Daarvoor leent de overheid geld maar dat kun je in een aantal jaren terug betalen. Maar stel dat het begrotingstekort toch hoger uitvalt dan zien wederom de dwangneurotisch benadering van de kabinetten Rutte en dat is bezuinigen en in het verleden werden deze bezuinigingen consequent bij de burger gehaald. En bezuinigen halen bij de burger is het remmen van de economie dat is dus het remmen van de inkomsten van de overheid. Je kunt ook ervoor gaan om niet te bezuinigen maar de inkomsten te verbeteren. Meer economie, betekent meer inkomsten voor de overheid. Rutte heeft voortdurend de pensioenen onnodig gekort omdat men het meest grote doemscenario meende te moeten rekening houden. Maar korten betekent remmen van de economie. Het is één van de systematische benaderingen. Men kijkt naar huishoudboekje van de overheid en kan alleen maar bedenken dat men op de kosten moet letten. Er is geen enkele gedachte om juist de inkomsten te verbeteren. Hoekstra wat zijn je voorspellingen bij een nog aanhoudende beperkte lockdown, bij een weer normaal gedrag omdat de vaccinatie succesvol is geweest? En zijn er ook maar enige ideeen hoe we de economie kunnen stimuleren zo dat we de inkomsten verbeteren. Ik ben het eens met een van de reaguurders, ha ha we horen niet anders dat met een ernstige toon we weer mogen gaan bezuinigen. Wellicht een idee voor Rutte en Hoekstra om eens uit de dwangneuroses te stappen van bezuinigen en het pakken van de burger. Het stimuleren van de economie is misschien voor jullie blinde vlek maar dat echt dat is een veel betere route. Hoe sterk is Rutte en zijn kabinet in het geven van een regie bij problemen?

  1. Burak

   Experts zeggen dat het 10 tot 15 jaar duurt eer er een deugdelijk vaccin beschikbaar is. En ik lees dat u op de hoogte bent met een dwangneurose, verklaart dit misschien het lange verhaal?

  2. Cootje

   Piet je kan beter een romantische boek gaan schrijven , de wereld is failliet en er komt een recessie die zijn weerga niet kent . De opkomende economie hebben geleend in dollars en moeten hun schulden afbetalen in hun eigen valuta’s , dat zijn dominosteentjes als ze hun valuta’s moeten devalueren , de zuid Europese banken zijn met te veel eigen obligaties ook failliet , en de financiële markten kunnen geen medelijden , er komt een dag dit jaar dat ze met ze allen door de zelfde deur willen , en dan kan de ECB En de FED roepen wat ze willen met dan zitten ze niet meer verlegen om monopoli geld , schulden zijn te hoog en de vooruitzichten slecht , ik vertel al jaren tegen mij klein kinderen dat zij het veel slechter gaan krijgen als hun opa en oma en hun ouders , en hun ouders zijn hun pensioen kwijt over 25 jaar , 2020 gaat de geschiedenis boekjes halen

 17. Cootje

  Alles gaat gewoon als in januari al voorspeld precies uit komen Corona gaat een hele diepe recessie veroorzaken , met 1930 als voorbeeld / niet meegemaakt wel veel over gelezen / die zijn weerga niet kent , en die gaat zo diep worden dat er een voordeel er van is , en dat is de ondemocratische Europese unie uit elkaar spelen , een harde brexit gaat de deur echt dicht doen , solidariteit voor de zuiderlijken opvreters gaat verdwijnen als sneeuw door de zon als hier in Nederland ook de werkeloosheid en armoede en uitzichtloosheid gaat toenemen, Rutte mag ze nog even blij maken met de peilingen , maar dat gaat vanzelf over als de mensen de rekening krijgen gepresenteerd , en het is een wereldwijde recessie dus je kan je er ook niet gauw uit exporteren , bv Duitsland , in deze armoede worden de wereld weer kleiner en zijn we al blij als we voor ons zelf kunnen zorgen , en kunnen we gaan zwaaien naar de zuid Europeanen met hun mooie stranden en het mooie weer , en een houtje om op te bijten want die gaan het nog veel slechter krijgen dan wij , we wensen MACRON veel sterkte met zijn gele hesjes beweging , het monopolie geld doet de rest

  1. Fortiori

   Gaat u op dit proefschrift afstuderen om de begeerde doctors titel te bemachtigen? Mooi om voor uw naam te plaatsen!

 18. SubTec

  Natuurlijk zullen we extra moeten bezuinigen. Dat is 100% veroorzaakt door Rutte en zijn bende!

 19. Bullshit16

  Ja dat wisten we al dank zij die vieze smerige links ratten moeten we elk jaar bezuinigen er is gvd altijd wat dan moeten we bezuinigen hierop dan weer bezuinigen daarop maar ze vergeten gvd dat ze onze belasting geld aan Brussel en aan die gelukszoekers geven stelletje lamstrallen zijn het
  Stem fvd of PVV uit de eu

 20. Lefty

  Zonder Corona gaat er als het aan Wilders ligt gaat er ook geen rooie cent naar cultuur.
  E wordt op deze macabere site site met twee maten gemeten.

  1. weer woord

   Het staat u vrij te doneren naar kunst zoveel uw hartje begeert.
   Maar dan wel van uw eigen geld, praatjes vullen geen gaatjes linkie!

  2. LifeBuddy

   lefty de cda”r. Zwaaien met andermans beurs.

 21. sakerhets

  Bezuinigen om de KLM, banken en andere multinationals overeind te houden?

  1. Marija

   Net als in 2008

 22. Duckday

  Stem PVV of FvD daarna direct uit de EU en EURO stop het kom maar binnen beleid. Stop met het subsidie geven . En ga maar door met het rond strooien van ons belasting geld.
  Grenzen dicht Stop met al die geluks zoekers .

 23. henkie

  Helemaal fout: “De overheid geeft gigantisch veel uit”.

  Dit is een leugen!

  De Nederlandse overheid, en alle anderen trouwens ook, schermen met termen “whatever it takes” we geven geld uit om de boel overeind te houden.

  Maar ze zitten allemaal naar elkaar te kijken, en houden de hand op de knip. Geld wordt uitgegeven als een gierige kruideniertje.

  Die 92 miljard is voor 85% gederfde (belasting) inkomsten en geprognotiseerde werkeloosheidsuitkeringen.

  Juist van multinationals, die gigantisch hebben geprofiteerd van de globalisering, zou geëist moeten worden dat ze hun werknemers in dienst houden, en zelf voor de nodige financiële middelen zorgen om hun broek op te houden. Dan maar een jaartje verlies draaien.

  Vervolgens moet voor het midden en klein bedrijf alles gedaan worden opdat die overeind blijven en de werknemers hen inkomen voor een groot deel behouden.

  Als de lonen van werknemers overgenomen worden, dan zou een andere maximum moeten worden gehanteerd. Nu 9538 euro????? is dat nou nodig?

  In Belgie is het maximum 2754, dat is toch veel reëler.

 24. ReneR

  Fijn he, die EU. En dit 3e kabinet Rutte. Tjonge jonge , wat doet Rutte het toch goed.
  Hahahaha, wat een dom, blind, volgzaam volk..

  Rutte is en blijft een landverrader en dat mag nu wel weer duidelijk zijn… Van 14 miljard + naar 92 miljard -. Dan heeft Rutte in 1 jaar tijd meer dan 106 miljard weggegeven, verkwanselt, aan oa de EU. Heeft nog iemand teugels dat Mark Rutte de EU spekt om dadelijk een leuk EU baantje te krijgen?!

  Mark Rutte is een verrader en heeft niets goed gedaan. Het feit dat hij de corona crisis weg lacht, is omdat hij weet dat het een vooropgezet plan is om Nederland, oa, kreeg te trekken en ondergeschikt te maken aan de EU. Zoals de rest van Europa er ook aan moet geloven. Dat is tenminste het plan.

  De elite wil graag het 3e reich tot stand brengen. En dat heet nu de EU. Welkom in het nieuwe nazi tijdperk. Bwah. Ik kots op Rutte.

  1. Smek

   En toch stemmen de meeste Nederlanders weer op die mongool Rutte.
   Je zal het zien.

 25. Vogel

  Het enige leuke van de toekomstige bezuinigingen is
  Ze moeten nu betaald worden
  Door de jongeren, want de oudjes zijn dood. Toch nog iets positiefs.
  Dank u. Vooral de bedrijven die al 10 jaar bezig zijn, en nog geen reserves hebben. En na 5 weken al mekken dat ze failliet gaan

 26. harte385

  Dit alles alleen door Rutte en de hersenloze RIVM die geen idee heeft waar ze mee bezig zijn dit geld ook voor de kut Rutte deze klootzakken hebben dit veroorzaakt en laten zij het maar betalen en niet de burger die tegen zijn wil is opgesloten doodstraf invoeren

 27. Smek

  We zullen volgend jaar veel moeten bezuinigen. Nou begin dan maar de EU te verlaten.
  Dan is het begrotingstekort al voor 75% betaald.Immigratie stop zetten 20% blijft er 5 % over en daar kan ik mee leven.

 28. SubTec

  Laten we nooit vergeten dat dit tekort voor 100% op Rutte zijn rekening staat!

 29. SubTec

  Ik twijfel er niet aan dat ondanks dit door hem veroorzaakte tekort Rutte nog steeds miljarden zal vinden om zijn Linkse milieu subsidiesponzen tevreden te houden.

  1. fisufisu

   Na de pensioenpotten blijft er niet zo heel veel over, ja dat de jonge generatie opgezet word tegen de oude met het gezeik dat de jonge generatie denkt dat zij nu alles moeten betalen…

 30. SubTec

  Wedden dat Rutte op de Zorg gaat bezuinigen…

 31. LifeBuddy

  Ik ben er van overtuigd dat Geertje Wilders dit zal gaan Oplossen, want de ”Pinokkio Twist” daar zal het Volk wel misselijk van worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.