Nee hè! Experts: maatregelen tegen coronavirus tot JULI van kracht

Verschillende experts zeggen tegen de NOS dat de coronamaatregelen die het kabinet genomen heeft vele maanden van kracht zullen zijn. Ze hebben het zelfs over een periode tot ergens in juli, en zelfs dan zullen de maatregelen langzaam losgelaten worden. 

“Ik denk dat er op zijn vroegst pas in juli misschien weer wat ruimte komt,” zegt Mariet Feltkamp van het LUMC Leiden tegen de staatsomroep. Bert Niesters van het UMC Groningen denkt daar ongeveer net zo over. Gevraagd over de opmerking van premier Rutte dat hij maar geen reis zou inplannen voor de meivakantie antwoordt hij dat ditzelfde tenminste voor een (groot) deel geldt met betrekking tot de zomervakantie. Misschien intern, ja, maar naar het buitenland? Mjah. Niet verstandig. Zeker niet naar Italië of Spanje.

Feltkamp zegt ook dat er nu onderzoek gedaan wordt naar de besmettelijkheid van kinderen. Als die meevalt is het mogelijk dat de opvang en scholen wel weer opengaan. Maar afgezien daarvan denkt ze dat “er op zijn vroegst pas in juli misschien weer wat ruimte komt.” Want, “je moet uitermate voorzichtig zijn met maatregelen loslaten.” Dit zal dan gebeuren “in fasen” waarbij evenementen en horeca als laatsten worden vrijgegeven.

Niesters is het daarmee eens. “Misschien dat de nieuwe James Bond in november wel in premiere kan.”

Dit is natuurlijk ongelooflijk. Tot juli moet het land dus op zijn gat liggen. En dat allemaal door een virus uit China — waar ze het volstrekt normaal vinden om exotische slangen en zelfs vleermuizen in hun soep te gooien — én doordat onze eigen overheid het gevaar van dit virus te lang onderschatte. Als de maatregelen van deze “intelligente lockdown” eerder genomen waren was die lockdown-periode veel korter geweest. Nu moeten we het een groot deel van het jaar accepteren dat we als zombies moeten leven.

En ja, ik wijs inderdaad met de beschuldigende vinger in de richting van het kabinet. Ik begrijp dat Rutte momenteel verheerlijkt wordt omdat hij heel gewichtige toespraken kan geven, maar deze man en het RIVM hebben het virus vanaf dag één onderschat — terwijl uit buitenlandse informatie al bleek dat het veel serieuzer was dan zij wilden geloven. In januari van dit jaar drongen Thierry Baudet (FVD) en Geert Wilders (PVV) er al op aan bij het kabinet én de Tweede Kamer om het nieuwe Chinese coronavirus serieus te nemen; om met elkaar in spoeddebat te gaan, en om een pakket aan maatregelen klaar te zetten. De reactie van het kabinet en de regeringspartijen? De twee heren werden weggehoond.

De schade die dit gaan doen aan de economie en aan de psychologie van de mensen is nauwelijks in te schatten. De impact hiervan gaan we nog lang — héél lang — voelen. En het had allemaal zoveel minder impactvol geweest kunnen zijn als die arrogante, hautaine lieden van de regeringspartijen de eerste waarschuwingen over dit virus serieus hadden genomen.

Als dat je niet witheet van woede maakt is er serieus iets mis met je.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

68 reacties

 1. AnnaKlaver

  ”In januari van dit jaar drongen Thierry Baudet (FVD) en Geert Wilders (PVV) er al op aan bij het kabinet én de Tweede Kamer om het nieuwe Chinese coronavirus serieus te nemen; om met elkaar in spoeddebat te gaan, en om een pakket aan maatregelen klaar te zetten”

  Kan daar niets van terug vinden -januari?

  1. Boudewijn Hummelinck

   “In januari van dit jaar drongen Thierry Baudet (FVD) en Geert Wilders (PVV) er al op aan bij het kabinet én de Tweede Kamer om het nieuwe Chinese coronavirus serieus te nemen”

   Dit is in elk geval wel een hoax.

   1. Mario44

    glibberige glibberaal dat je er bent!!

  2. Piet51

   @Anna Klaver
   Kijk op youtu.be/LKxfiO8Tubk. Daar stelt Baudet op 29 januari een debat voor, dat ook door enkele kamerleden wordt gesteund. Maar er wordt als tegenwerping in gebracht, dat het kabinet op dat moment al bezig is met maatregelen.
   Baudet presenteert zich nu graag als eenzame roepende in de woestijn, maar dat is echt iets teveel eer. Zijn zorg wordt gedeeld, zijn voorstel, dus slechts een debat, niet unaniem, maar wordt zeker ook niet afgewezen. Eigenlijk is zijn voortdurende klop op zijn eigen borst een mooi voorbeeld van weer eens achter de muziek aanlopen: er lopen al acties en vervolgens roept Baudet op tot actie. Net als gisteren bij de briefing en in het debat.

   1. Boudewijn Hummelinck

    “Maar er wordt als tegenwerping in gebracht, dat het kabinet op dat moment al bezig is met maatregelen.”

    Het kabinet was dus al met Corna bezig voordat Baudet ervan had gehoord.

    De bewering dat Baudet op dit punt een vooruitziende blik had is een hoax.

    1. Vee

     Dat Baudet het in januari al ter sprake bracht is door piet aangetoond maar waar is jouw bewijs dat het kabinet er al mee bezig was? (en in welke mate want bij de borrel over wuzan praten is niet er mee bezig zijn). Vooralsnog is jouw plemp dus een hoax.

     1. Julian

      Lees de verslagen van de 2e kamer. Dan zal je het vanzelf vinden!

     2. Piet51

      @Vee
      Dat schreef ik ook al in mijn bijdrage en je had het zelf kunnen zien in het filmpje. Baudet werd er in het debat door zijn collega’s fijntjes op gewezen, dat dit al in het kabinet in behandeling was, dus voordat Baudet er mee kwam.

      Je moet wel eerst het filmpje bekijken en liever ook nog meer informatie verzamelen in plaats van als een blinde hond overal achteraan te sukkelen.

      Julians suggestie om de verslagen van de Tweede Kamer te lezen is een goede, maar hier was het filmpje zelfs bijgevoegd bij het artikel.

      Bovendien kun je in het filmpje zien, dat Baudet bepaald niet alleen staat in zijn verzoek om een debat.

     3. Beukman

      @Vee
      Begin hier:
      tweedekamer.nl/debat_en_vergadering/commissievergaderingen/details?id=2020A00442  

      Dat is de technische briefing.
      Als je een beetje zoekt op de site van de TK, vind je ook een datum een week later om de stand van zaken te bespreken.

     4. Boudewijn Hummelinck

      Waarmee de bewering van en op DDS al veel eerder voor Corona waarschuwde definitief is doorgeprikt.

    2. Mario44

     vlooiebaal

   2. Bullshit16

    Piet51
    Meneertje betweter weer hoor alles wat baudet en Wilders voorstelt word aan de kant geschoven dus kom niet met dit onzin aan klootzak

    1. Fonz

     pietje is een nuanceneuger met voor al een hekel aan Nederland, gaat altijd in de nuance hangen zodat hij altijd een uitweg heeft…

   3. Beukman

    @Piet
    Baudet heeft bij eerdere gelegenheden al geventileerd dat hij debatten in de TK maar niks vond, aangezien er geen sprake was van een werkelijke uitwisseling van argumenten.

    Daar had hij beslist een punt. Het maakt het des te opmerkelijker dat hij nu dus zelf opriep tot zo’n debat, maar een gelegenheid waar wél sprake is van een uitwisseling van standpunten rechts liet liggen.

    1. Piet51

     @Beukman
     Baudet is gewoon een heel slechte politicus. Hij heeft wel ideeën, hoewel het de mijne niet zijn, maar dat moet kunnen. Maar hij weet ze absoluut niet op zo’n manier in te brengen dat ze ook nog eens steun van anderen krijgen. En dat is wel waar het in de politiek om gaat. Gelijk hebben en gelijk krijgen, weet je wel? Baudet krijgt nooit gelijk en dan kun je als politicus beter stoppen en een opvolger zoeken die hier wel in slaagt. Dat ben je eigenlijk verplicht aan de kiezers. Ik begrijp ook niet dat zijn kiezers dit allemaal gewoon slikken. Zij worden door hem toch ook in de kou gezet? Het is soms aandoenlijk om te zien hoe hij zijn best doet, maar niets hem lukt. Ongelukkig opmerkingen, irrelevante vragen, hij komt er gewoon mee weg, omdat hij geen factor van betekenis is.

  3. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby jij kan ja ook niks anders dan een ander na schrijven veel verder kom je niet en de waarheid wil je niet zien net als al die andere linkse ratten die constant de ándere kant op kijken
   STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 2. Lambieck

  Waarom worden de experts van FvDDS niet eerst geraadpleegd voordat er ook maar iets gepubliceerd wordt?

 3. AnnaKlaver

  We kunnen beter naar Trump kijken, prima aanpak en let wel, op tijd. 🙂 🙂 🙂

  1. Klaus

   Anna Domme Klaver?

  2. Brenda Welsh

   Bolsonaro is de overtreffende trap, breed gesteund door DDS en de ontelbare abonnees

   1. Klaus

    Ernst Willem Hummelinck?

 4. Boudewijn Hummelinck

  “maar deze man en het RIVM hebben het virus vanaf dag één onderschat — terwijl uit buitenlandse informatie al bleek dat het veel serieuzer was dan zij wilden geloven.”

  Hij was in elk geval niet zo stompzinnig als Trump die Corona een hoax noemde.

  1. Klaus

   Boudewijn Willem Hummelinck?

  2. JochemX

   Dat dacht in andere landen ook bijna iedereen.

  3. Lambieck

   De CIA heeft in opdracht van Trump ontdekt dat de cijfers vanuit China niet kloppen.
   Dat zijn dus de schuldigen van het nonchalante handelen van Trump.
   Heeft nog iemand een Pontius Pilatus water.

 5. Meriadoc Brandebok

  De aanvraag van het spoeddebat was voor de bühne. Er stonden een aantal commissievergaderingen gepland en bij geen van de commissievergaderingen kwam FvD opdagen. Men achtte de situatie dus allerminst urgent in rechtspopulistische contreien.

  Nergens overigens, niet bij het RIVM, niet bij het kabinet, niet in de Verenigde Staten.

  Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijk praten. Vooral als je geen viroloog, statisticus of politicus bent (geweest). Maar het volk heeft van meet af aan achter het kabinetsbeleid gestaan.

  1. JochemX

   Een ernstige bedreiging dient in de voltallige kamer besproken te worden en niet in commissies. Maar de overige partijen dachten dat het wel los zou lopen, want in China hadden ze het al bijna onder controle.

   1. Beukman

    Een ernstige bedreiging dient in de voltallige kamer besproken te worden en niet in commissies.

    Welnee, een commissie is hiervoor een uitgelezen gelegenheid. Baudet zelf had al bij eerdere gelegenheden gezegd dat er tijdens Kamerdebatten geen echte uitwisseling van ideeën plaatsvindt, reden waarom hij ze vaak maar laat lopen. En daar had hij beslist een punt.

   2. Meriadoc Brandebok

    @JochemX

    Nee, in een commissievergadering nemen de gespecialiseerde kamerleden plaats. De kamerleden, die zich in het onderwerp hebben verdiept en bekwaamd. Bij een debat hoeft overigens niet de hele Tweede Kamer aanwezig te zijn.

    Baudet kwam bij geen van die vergaderingen opdagen. Dát is dus de essentie: als hij werkelijk vond dat het hem een spoeddebat waard was, dan was hij ook bij de commissievergaderingen aanwezig geweest.

    1. Boudewijn Hummelinck

     “Baudet kwam bij geen van die vergaderingen opdagen. Dát is dus de essentie: als hij werkelijk vond dat het hem een spoeddebat waard was, dan was hij ook bij de commissievergaderingen aanwezig geweest.”

     Juist, het is de charlatan dus alleen maar te doen om populistische aandacht. Het aanpakken van problemen interesseert hem niet.

     1. Klaus

      Willem van Duinen? Bij de duinen kan ook, er is zelfs een speeltuin! Moeders houd uw kinderen binnen!

 6. ikweetwatikwil

  Mee eens Michael. En daar spreekt hij als de “grote”man in de hoop dat iedereen zal vergeten wie er zo laks heeft gereageerd. Hij is een slechte acteur. Lak aan de burgers als hij bij de rest van Europa maar goed ligt. Vandaar toch het geld naar Italië. Alleen op een andere manier.

 7. Boudewijn Hummelinck

  Ik persoonlijk denk (en hoop) dat de maatregelen in zijn volle omvang wel eerder zullen worden teruggedraaid. De komende week moet blijken of de trend naar minder besmettingen en ziekenhuisopnames zich daadwerkelijk doorzet. Als dat het geval is, en het RIVM is tot nu toe betrouwbaar in de prognoses, zal de piek in IC-opnames over 3 weken zijn bereikt en zal Corona beheersbaar zijn. Dan lijkt het me een verstandig beleid om te werken aan de groepsimmuniteit die ons ook het najaar door moet helpen. Dat doe je door de maatregelen geleidelijk te verzachten.

  1. Klaus

   Boudefuck Hummelinck?

 8. JochemX

  China blijft de grote boosdoener. Liegen en blijven liegen met cijfers waardoor de hele wereld op het verkeerde been gezet is. Deze virus komt overigens niet van vleermuizen en dergelijke. Dat de maatregelen helaas veel langer genomen moeten worden kun je nu niet meer gaan verwijten, daar schieten we nu niets mee op.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Een virus moet altijd ergens vandaan komen. De Spaanse griep kwam ut Amerika en die veroorzaakte meer doden dan Coroana tot nu toe.

   Het is interessante om ons te concentreren op de oplossingen.

   1. Boudewijn Hummelinck

    interessanter

   2. JochemX

    Boudewijn, hoogst waarschijnlijk een gemuteerde virus uit een laboratorium. Maar dat idee vindt iedereen nogal eng en ligt politiek heel erg gevoelig. En het is wel van belang, zo kan men beter de juiste bestrijding bepalen. Maar de ‘scheppers’ van dit virus houden wijselijk hun mond.

    1. Vee

     Je alu hoedje zit te strak.

    2. Boudewijn Hummelinck

     Jochem is niet de enige die bizarre complottheorieën koestert over Corona.

     ht*ps://barracudanls.blogspot.com/2020/03/val-van-de-cabal.html

 9. m.van.rosmalen

  Heerlijk toch voor de thuiswerkclub
  Lekker een half jaar betaald achterover liggen en dan ook nog met behoud van loon en vakantiedagen natuurlijk
  Laat hen dat miljard aan die spaghettivreters betalen

  1. Fonz

   mmetje heeft genoeg om z’n buren te steunen dan de straat, dan de volksbuurt, mmetje zit bij moeders thuis betaald geen kostgeld en leeft op giften van de staat, en verdiend wat bij als bruinwerker..

   1. m.van.rosmalen

    😂😂😂Ffffffffffffonzetje heeft een zeer levendige fantasie

 10. Fortiori

  Het zou ook nog kunnen dat de maatregelen naar een meer permanenter noodzaak kunnen muteren. Het navolgende stemt niet erg hoopvol, vooral i.v.m. de intensieve veehouderij waar beslist iets aan gedaan moet worden. :SARS Corona 2 is een zoönose, een ziekte die van dieren op mensen kan overspringen. Ook Ebola, BSE en de pest zijn zoönosen. Van der Poel benadrukt het belang van het onderzoek naar zoönosen voor de mensheid. “Zo’n 70% van alle virussen die de mensheid in de toekomst naar verwachting zal treffen, zal van dieren afkomstig zijn. Dat is geen nieuwe ontwikkeling, dat is altijd al zo geweest. Maar we weten nu veel meer dan 20 jaar geleden. En we komen ook steeds meer te weten. We hebben een goed beeld van hoe SARS Corona 2 ontstaan is.” Bron: scientias.nl 14 maart 2020

 11. Canta

  Even voor al die kankeraars op deze site. Op de lijst van de 50 gelukkigste landen in de wereld, staan wij op plaats 5. En voor al die Trump-lovers. De VS staat op plaats 18.
  Die kankeraars hier horen dus tot een heel, heel kleine minderheid.

  1. Vee

   Dat soort onderzoeken zijn de meest onbetrouwbare denkbaar. De antwoorden hangen vooral af van cultuur, de verschillen in taal in de vraagstelling en de beleving die subjectief is. Zo zal een aziaat nooit nee zeggen. Zelfs niet als je hem vraagt of ie morgen de eifeltoren op ware grootte van lucifers kan bouwen. Geloof me daar ben ik in mijn werk al vele malen tegenaan gelopen. (niet die eifeltoren uiteraard).

   1. Canta

    Vee/ Peetjoh/ m.van.rosmalen.
    Er zijn mensen die alleen de negatieve berichten willen geloven.
    Want dan kunnen ze doorgaan met het gekanker en daar schijnen ze van te genieten. Veel geluk ermee!!!!!!

  2. Peetjoh

   Welke lijst. De lijst die opgesteld is na navraag bij 1 groepje happy people. Lijsten zijn bullsh.t. Gebaseerd op niks. Denk je dat ze dat aan 7 miljard mensen gevraagd hebben. Of aan de paar gelukkige die geld en tijd zat hebben om stomme lijstjes in te vullen. Net als peilingen ook zo’n overtrokken gezanik net of 1500 meningen van 1 groepje iets zeggen over 15 miljoen. Veel meer dan manipulatie is het niet.

  3. m.van.rosmalen

   Wat heb je aan een lijst?
   Kan goed verzonnen zijn
   Je moet individueel naar mensen kijken of beroepsgroepen zo hoort het te zijn

  4. Rosasolis

   Canta. Ik heb deze bericht ook gelezen enkele weken geleden. Nederland hoort tot de
   top 5 gelukkigste landen van de wereld, volgens een recente onderzoek van de VN. Na IJsland, Finland, Zweden, en Denemarken, blijkt dat de meeste Nederlanders tevreden met hun leven zijn.

   1. Bijenzwerm

    @rosasolis het trollebolleke mag hier ook zijn zegje doen .

 12. Heras

  Reken maar dat de afrekening in mei 2021 komt. Niemand vergeet dat dit kabinet alleen maar doet wat “wetenschappers” zeggen.
  Niemand wil nog langer zo spastisch reageren als nu wordt geeist.

 13. Bullshit16

  Die linkse ratten weten niet hoe hard ze van de toeren moeten blazen ze zijn doodsbang dat ze hun geliefde staatszenders kwijtraken
  Ze zijn bang dat ze dan het ware nieuwsberichten te horen krijgen dan kunnen ze is een keer zien dat ze jaren voorgelogen zijn
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Die linkse ratten weten niet hoe hard ze van de toeren moeten blazen:

   🙂

   1. Klaus

    Willem Boudewijn?

  2. Canta

   Bullshit16
   Voor jou is het te hopen dat links altijd zal blijven bestaan want anders heb je
   niets meer om op af te geven. Wat zou je dan met je tijd moeten doen?

 14. Rosasolis

  Het lijkt dat langzaam maar zeker steeds meer over de aanpak en de duur van de Corona crisis bekend wordt gemaakt. Gisteren was er een uitgebreide rapport van de RIVM.
  Directeur van Dissel waarschuwde dat de “piek” van de virus moet nog komen. Dus kan er nu geen vaste plannen gemaakt worden. Wij moeten tot 28 april afwachten.
  De eerste geval van de Corona virus in Nederland was in februari, rond de carnaval tijd.
  Voor die tijd was er geen “Corona debat”. De regering had andere zorgen waarvoor oplossingen of verbeteringen moesten gevonden worden. Nergens stond er in de kranten of op radio/TV dat er in januari een debat over de Corona zou komen.
  Debatten komen wanneer zij nodig zijn, maar dat was in januari nog niet het geval.
  Zowel Wilders als Baudet zijn geen experten op zieken en medicinale zakken.

  1. Bijenzwerm

   @rosasolis trollebolleke mag hier ook weer heerlijk halve waarheden leugens en framing en verspreiden.
   Dat mag ons trollebolleke hier op dds

  2. Bullshit16

   Ros
   Jij met je 2 diploma’s ik kan je zeggen mensen met een diploma zijn nog dommer dan mensen zonder diploma dus rot jij nu maar op naar joop en ga daar je gal spuwen met je leugens

   1. Boudewijn Hummelinck

    “mensen met een diploma zijn nog dommer dan mensen zonder diploma”

    Je komt hier wel opmerkelijke meningen tegen.

    1. Bijenzwerm

     Van duinen boudewijntje het huistrolletje hummelinc Brenda trolwelsch Annie trol klaver

    2. Bullshit16

     Boudewijntjje
     Je kan mijn berichten toch wel lezen

     1. Boudewijn Hummelinck

      Ik zie je berichten nog, Bullshit. Jouw taalkundige pareltjes verdienen geen filter.

 15. Kristalix

  Ik wacht met smart op het moment dat of Wilders of Baudet begint met druk op Rutte en het kabinet om China financieel aansprakelijk te stellen.

  Desnoods tegoeden af te nemen.

  Ben benieuwd wat China gaat zeggen?
  Ik verwacht ontkenning. Als dit het geval is? Begin maar met een volledige handels en personen verkeer blokkade, geen treinen en schepen en vliegtuigen uit China.

 16. harte385

  Het doel is zoveel ogelijk mensen uit te roeien of het nu door corona gebeurt of straks door armoede maakt hen niets uit, zij hebben immers hun zakken al jarenlang flink gevuld.

 17. rory

  Aangezien politiek`rechts’ georiënteerde Nederlanders geen baat en/of voordeel hebben hebben mbt de NPO uitzendingen, is belastingteruggave aan hen gerechtvaardigd!

 18. JFU

  Met het dragen van mondkapjes op plaatsen waar de 1.50 m niet mogelijk is kan 80 procent van het bedrijfsleven goed functioneren. De 1.50 meter afstand geeft geen garantie tegen besmetting, en de kapjes ook niet. Beide kunnen we wel gebruiken, en de economie heeft dan veel minder schade,dan zoals het nu gaat. Zo niet dan belanden we in een economische crisis die jaren kan duren, met alle vreselijke gevolgen.

 19. rexm

  Dit kabinet hangt van leugens aan elkaar, er is een verschil van 2247 meer doden in Belgie als Nederland.
  Kijk op Live blog van Belgie waar de doden van de bejaarden worden meegeteld en in Nederland niet.
  Er zullen toch figuren en vazallen verantwoording moeten afleggen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.