Nepliberaal Mark Rutte: ‘Ik behoor tot de liberalen die vinden dat een sterke staat nodig is’

Tijdens het Tweede Kamerdebat over het coronavirus zei premier Rutte gisteren dat hij het soort liberaal is dat vindt dat een land een “sterke staat” nodig heeft. Mark, dat noemen we een socialist. Niet een liberaal.

Het is ongelooflijk. Jarenlang hield Mark Rutte zijn politieke opvattingen eigenlijk geheim. Aan de ene kant regeerde hij als een gematigde sociaaldemocraat (zoals Tony Blair in Engeland), maar aan de andere kant presenteerde hij zichzelf en zijn partij als knetterliberaal tijdens verkiezingscampagnes. Wie was de echte Mark Rutte? Wat was zijn politieke filosofie, en hád hij die wel?

Nou, blijkbaar wel. Want tijdens het debat over het coronavirus gisteren liet Rutte opeens weten hoe hij zichzelf ziet. Hij noemde zichzelf een liberaal, maar voegde daar aan toe dat hij tot de liberalen behoort “die vinden dat een sterke staat nodig is.

Een liberaal die in een sterke staat gelooft? Zoiets bestaat niet. Zo’n liberaal noemen we een socialist of tenminste een sociaaldemocraat.

En ja, dat is precies wat Mark is. Want tijdens datzelfde debat liet hij weten dat hij een overheid wil “die als een schild voor de zwakken kan optreden, en decisive kan zijn in een pandemie.” Tenslotte liet hij ook voor de duidelijkheid even weten dat Nederland in zijn ogen een “diep socialistisch land” is.

Een “diep socialistisch land” waar rechtse partijen de meerderheid vormen en waar partijen die zich als liberaal presenteren tijdens verkiezingscampagnes al tien jaar achter elkaar de politiek domineren?

Dit is totale gekkigheid… maar het bewijst ook dat critici van Rutte, die al die tijd riepen dat hij absoluut geen liberaal was en dat de verkiezingsprogramma’s van de VVD al die jaren fictie-verhalen waren, altijd gelijk hebben gehad. Rutte is officieel de leider van een liberale partij, maar hij is gewoon een sociaaldemocraat. Hij is niet de opvolger van Frits Bolkestein, maar van Wim Kok.

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

52 reacties

 1. Klaus

  Het slechtste wat ons land kan overkomen, een klimmende VVD c.s. omdat er een “crisis” tot stand is gekomen waarbij mensen letterlijk schreeuwen om vrijwillige en verplichte opsluiting.

  Wee ons land!

  1. Ab Infinitum

   Slimmerd, het was Baudet die zeer dwingend om een totale lock down vroeg. Niet de mensen. Gelukkig heeft Rutte dit kunnen voorkomen, een staatsman waardig. Baudet is meer voor de vragen. Rutte voor de praktische oplossingen waar heel Europa met respect naar kijkt!

   1. LifeBuddy

    rutte is er meer voor de praktische oplossingen, om heel europa te helpen met Zwart geld Wit te wassen.Wat ben ik trots erop dat ik een Populist ben en hou van een eerlijke samenleving.

   2. Boudewijn Hummelinck

    Ja, Baudet is kennelijk een aanhanger van een zeer sterke staat. Gelukkig is Rutte een streepje liberaler.

    1. Klaus

     Brenda Willem Welsh?

    2. Fonz

     Nee bh-tje, een sterke staat is te genderneutraal het moet zijn een zeer sterk Nederland…daar is Baudet en alle echte gezond en weldenkende Nederlanders het mee eens

     1. Klaus

      Een heel dom BH-tje?

    3. Stanly2000

     BH, maar wel een sterke NATIEstaat en geen lege eu.

   3. -Bo-Realist

    Liberalen zijn voor een zelfredzame maatschappij met een lage belastingdruk en overheid die zich richt op enkele kerntaken, te weten: zorg, onderwijs en veiligheid.

    Laten we 10 jaar Rutte langs deze meetlat leggen:
    Belastingdruk is enorm gestegen en als gevolg daarvan ook de bureaucratie en de afhankelijkheid van de smalste schouders der maatschappij van de overheid.
    Zorg: Enorme bezuinigingen en faillissementen van zorginstellingen.
    Veiligheid: Bezuinigingen op de justitiële keten en defensie en toename van straatintimidatie en -geweld. Criminelen die voor het eerst stelen worden in Amsterdam niet meer aangepakt.
    Onderwijs: Studiebeurs door studielening vervangen, hierdoor kunnen studenten lastiger starten op de woningmarkt en zitten zij langdurig aan een schuld vast.

    Dit in ogenschouw nemend, kom ik tot de conclusie dat Rutte niet alleen geen liberaal is, maar ook nog eens de belangen van velen schaadt.

  2. hans-e-pans

   Hoe krijgt hij deze uit zijn strot. Dat blok beton dat hij voor zijn kop heeft moet wel van enorme afmetingen zijn.

 2. LifeBuddy

  Het zuurverdiende geld wat wij hier hebben verdient met hard werken gaan de linkse in een italiaanse bodemloze put storten. Als de italianen het geld krijgen staat het dezelfde dag al weer in Nederland op een [bank]rekening.
  Zie hier hoe de italianen, chinezen en noord koreanen Wit wassen. bizar!
  En de linkse werken hier gezamelijk aan mee.

 3. AnnaKlaver

  –Een “diep socialistisch land” waar rechtse partijen de meerderheid vormen —

  Het grote janken is begonnen.

  1. Klaus

   Anna Domme Klaver?

 4. leukeditter

  en een miljard naar zuid europa hopppaaaaa goedzoooo Rutte, het is te hopen voor je dat er nog een virus komt dan zit je weer steviger in het zadel en loopt dit stomme hollandse volk weer lekker achter je aan. wat een varken!!!

 5. rory

  “Rutte vindt dat een sterke staat nodig is”
  De vraag is wat hij met die uitspraak precies bedoelt.
  Bedoelt hij een sterke EU, danwel een sterk Nederland?
  Ik denk het éérste!

  1. perry

   rory:
   Ik denk ook dat hij de Federale staten van EU bedoelt!
   Hij laat nu het achterste van zijn tong nog niet zien, omdat volgend jaar nog een stevige horde moet worden genomen!
   De Tweede Kamerverkiezingen!

   1. rory

    perry,
    Het electoraat vindt dat Rutte het momenteel héél goed doet!
    Daar begrijp ik nu niets van, wat doet hij nu helemaal?
    Niets meer dan het verkondigen en voorlezen hetgeen virologen hem souffleren!
    Ik raak er steeds meer van overtuigd dat het Nederlandse kiesvee een regering heeft die ze verdienen.
    Labiele en ongeïnformeerde kiezers krijgen alsook een halfslachtige bedrieglijke regering!

    1. Fonz

     Niets Rory, leugenclown Rutte pronkt met andermans veren een erger moment kun je hebben zo voor de verkiezingen..
     Nederland moet Rutte wegstemmen..

   2. inert

    perry/
    Het gloeiend hete pek en veren voorbereiden en gebruiken voor het kartel Rutte, zou het beste zijn!
    Het tijdsgewricht waarin zulks gebeurde, waren nog eens politieke “lik op stuk” tijden!

 6. Brenda Welsh

  “Steun mij” , het vragen om geld is begonnen. 💋

  1. Klaus

   Brenda Willem Welsh?

   1. Heras

    Jongens, die man heeft echt humor. Sterke leider: en wie neemt hij daarvoor mee?? Wat een zelfoverschatting. Nederland heeft nog nooit zoveel belasting betaald als in deze kabinetten.
    We zijn inderdaad op zoek naar een sterke leider die nederland weer sterk maakt, maar dat zal geen liberaal zijn.

  2. Fonz

   brendaannaantichristnazisympathiewatcherklaver

   1. Boudewijn Hummelinck

    Na enig gepruts en hulp van een vriend met meer verstand dan ik van ICT is het me gelukt de trollen Klaus, Fons en Bijenzwerm achter het filter te krijgen. Die zie ik dus gelukkig niet meer.
    Ik kan eenvoudig trollen toevoegen.

    1. rory

     boudewijn,
     “een vriend met meer verstand”
     Ik vermoed dat dat er zeer veel mensen zijn met méér verstand dan u!
     U vriend is echt niet de enige, met een hogere IQ score, dan de heer Boudewijn!

    2. Rammstein

     Gaat ie weer met z’n filter. Deja vu in optima forma. Je leert het ook nooit, simpele ziel.

     1. Klaus

      “Gaat ie weer met z’n filter.”

      Whahahaha! 😛

    3. Klaus

     Brenda Willem Welsh?

    4. Maurits Dekker

     Zou u die vriend, met meer verstand dan u, willen vragen om een filter waarmee u zichzelf wegfiltert ?

    5. Vee

     Iedereen die het niet met u eens is een trol oemen en achter eem filter zetten maakt u een eenzaam peraoon op dds. Veel plezier met op uzelf reageren.

    6. Bullshit16

     Boudewijntjje
     Doe dat ook even met mij klootzak

 7. Cootje

  Als liberaal hoor je te weten alles wat je weggeeft ben je kwijt , met je familie moet je wandelen , maar niet handelen. Maar Rutte heeft last van dementie geen herinnering aan 70 bombardement doden . En hij is wel meer vergeten ik ben bang dat hij over een jaar zich weinig herinnerd van Corona , en opzoeken zal hij het ook niet kunnen want alle bladzijdes zijn zwartgelakt , en het WODC heeft de tekst wetenschappelijk aangepast , en betrouwbare instellingen van de rijks overheid zoals het CBR de UWV de belasting dienst en het RVIM kan hij ook niet op terug vallen . Misschien dat Halbe zijlstra nog wat heeft gehoord in een achterkamertje . Want hij heeft altijd een sterk team om zich heen gehad waar vele nog recht hebben op een riante wachtregeling wat een sterke liberale socialistische grondslag heeft om daarvan gebruik te maken , verder heeft hij weer pech dat hij zijn vrienden van de multinationals volgen jaar de beloofde 2 miljard lasten verlichting niet kan geven , die Italiaanse maffia chanteerde hem voor minimaal 1 miljard , volgens mij zit er wel iets socialistisch bij hem want hij gaat het WC papiertje aan twee kanten gebruiken , in 10 jaar tijd een land verkwanseld en geen vrienden

 8. Fonz

  Leugenclown Rutte is geen leider maar uitvoerder van EU/bilderberg beleid

  1. Klaus

   +1

 9. rexm

  Dat Rutte met zijn coalitie incompetent zijn is een feit, dat Boudet en Wilders slimmer zijn met meer kennis, worden ze gehaat in de tweede kamer.
  Ook, dat hij een eigen veer in zijn gat steek en zegt, ik ben een liberaal, meestal hoor je zo iets bij volks verlakkers die de weg kwijt zijn en zich in een slachtoffer rol zetten.

 10. Boudewijn Hummelinck

  Liberalen die menen dat we geen sterke staat nodig hebben leven nog in de 19e eeuw dan wel zijn ernstig de weg kwijt.

  1. Klaus

   Boudewijn Willem Graatsma?

   1. Original NL

    Boudewijn walter ulbricht honecker stalin is voor een sterke staat en het monddood maken van anders denkenden…

    1. Boudewijn Hummelinck

     Ik ben voor een sterke staat maar absoluut niet voor het monddood maken van andersdenkenden.
     Hoe komt u daarbij?

  2. Fonz

   bh-tje dentk dat wij geen sterke staat hebben

  3. Rammstein

   Een sterke staat is niet per definitie een grote, zich steeds verder uitbreidende staat. Dat lijkt wel hetgeen Rutte bedoelt te zeggen.

 11. fusilier

  Wij zijn een volwassen democratie volgens deze pinokkio. Maar wel een land steunen die leeft voor een derde van zwart geld. Italië heeft de zon, en Nederland heeft het geld. Stelletje bedelaars,waar is hun trots, in het zweet uws aanschijns zult gij uw brood eten.

 12. Beukman

  Sterker nog, Rutte zei: “Nederland is in de kern diep socialistisch.”

  Maar ik kan Michael geruststellen. Ik citeer Sheila Sitalsing:

  Daar kwamen nogal wat verwonderde reacties op, want zo ‘diep socialistisch’ was tien jaar uitbenen van de verzorgingsstaat, bezuinigen op de Jeugdzorg, afknijpen van ­sociale werkplaatsen, ‘eigen broek ophouden!’ roepen ­tegen mensen zonder handen, onbarmhartig jagen op ­onschuldige ontvangers van kinderopvangtoeslag, werklozen dwingen tot het schuren van oude treinstellen tot ze ziek worden, en ondertussen dealtjes maken met Shell en Unilever over het afschaffen van de dividendbelasting nou ook weer niet.

  De boodschap: een premier moet je nooit op zijn blauwe stuiters geloven.

 13. Boudewijn Hummelinck

  Rutte is in elk geval slim genoeg om de uitwassen van het neo-liberalisme te onderkennen.

  Lex Oomkes in Trouw:
  “Desondanks zijn de tekenen legio dat het pure neo-liberalisme – het geloof in de altijd en uiteindelijk overal positieve regulerende kracht van de markt– op de terugtocht is. Dit weekeinde verklaarde Mark Rutte nog met trots dat zijn kabinet meer investeert in de publieke sector dan het roemruchte kabinet-Den Uyl in de jaren zeventig van de vorige eeuw. Toe maar. Tot voor kort zou het vloeken geweest zijn in de liberale kerk, in deze tijd en onder deze maatschappelijke omstandigheden kan ook de liberaal Rutte trots zijn op wat hij allemaal doet in de publieke sector zonder dat hij in zijn partij met pek en veren wordt rondgereden.”

  ht*ps://www.trouw.nl/nieuws/de-liberaal-rutte-die-trots-is-op-wat-hij-in-de-publieke-sector-allemaal-doet-toe-maar~bdf1dd44/

  1. Klaus

   Boudewijn Willem Hummelinck?

   1. Original NL

    Boudewijn “melitta no 4”.

    1. Klaus

     @Original: Dat is ook wel een goede inderdaad!

 14. Baron von Munchhausen

  “Ik behoor tot de liberalen die vinden dat een sterke staat nodig is”
  Dat zeiden en zeggen alle Communisten!!!
  Rutte vergeet te zeggen dat hij de EU bedoelt! Nederland heeft hij allang in de uitverkoop!
  Waarschijnlijk is hij nu bezig, een greep uit de pensioenpotten te doen, om Middellandse-zee landen en banken te gerieven.

 15. JFU

  Hij is absoluut geen liberaal, maar een socialist, en dan nog extreem links.
  Groenlinks zou hem goed kunnen gebruiken.
  Profileert zich nu als een ‘leider’ omdat hij maatregelen neemt die hem door z.g.n deskundigen zijn ingefluisterd, meer niet.
  Onbegrijpelijk dat vele kiezers dat niet door hebben en hem nu ineens als een ‘ staatsman ‘ zien.
  Hopelijk worden ze op tijd weer wakker….

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Profileert zich nu als een ‘leider’ omdat hij maatregelen neemt die hem door z.g.n deskundigen zijn ingefluisterd”

   Echte leiders hebben die neiging inderdaad. Incompetente leiders, zoals Donald Trump, laten zich leiden door hun onderbuik en noemen dan Corona een hoax.

 16. harte385

  Een sterke staat vol oplichters en gore leugenaars als Rutte zelf, dan is er geen hoop meer op een fatsoenlijk leven voor de Nederlandse burgers zij dienen alleen als pinautomaat voor deze staats oplichters

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Politici en filosofie ?!
  Eerder psychopaten en ras opportunisten !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.