Pats! VVD-coryfee Frits Bolkestein smijt eurobonds aan diggelen: ‘Rampzalig instrument, Nederland trap er nooit in!’

Komen er eurobonds of niet? Ja, zeggen Zuid-Europa en Angela Merkel. Nederland zegt voorlopig nog nee, al zal Rutte persoonlijk onder druk worden gezet om er tóch mee in te stemmen. Desondanks moeten we het niet doen, schrijft – pikant! – VVD-partijcoryfee Frits Bolkestein vandaag.

De spanning is om te snijden: gaat rubberen Rutte deze week alsnog door de pomp en tekent hij voor eurobonds? Als het aan Angela Merkel – die hij doorgaans blindelings volgt – ligt, dan wel. Maar binnen zijn partij VVD klinkt intern gemor. Partijcoryfee Frits Bolkestein schreef de eurobonds daarom vandaag kapot in De Volkskrant.

Voor het idee dat Nederland garant moet staan voor het roekeloze financiële gedrag van nauwelijks volwassen staten als Italië en Spanje heeft de voormalig VVD-leider louter zeer afkeurende superlatieven in de aanbieding. Hij schrijft:

“De Eurobonds vormen een rampzalig instrument. Nederland moet er nooit intrappen. De lidstaten van de monetaire unie zouden hun (overheids)schulden op één hoop gooien en die zou worden gefinancierd met een gemiddelde Europese rente. Omdat de Nederlandse economie betrouwbaar is, betaalt ons land een (betrekkelijk) lage rente. Een gemiddelde Europese rente zou hoger liggen. Dit betekent dat Nederland elk jaar enige miljarden euro rente meer zou moeten betalen.”

Verder noemt Bolkestein de eurobonds een “nagel aan de doodskist” van ons land, en benadrukt hij dat eurobonds een desastreus psychologisch effect hebben op de psyche van landen als Frankrijk, Portugal of Italië.

Behalve Frits Bolkestein voerde ook Forum voor Democratie de druk op het kabinet al flink op. De oppositiepartij wees de VVD op hun anti-eurobondsstem in de Tweede Kamer en verwacht dat VVD-leider Rutte deze ook gestand doet op de Europese top over de eurobonds.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Brenda Welsh

  Tussendoor aardig wat lessen over economie en de werking van bonds. Leuke financiële instrumenten. Dat brengt in de regel een aardige discussie op gang. Scholieren.com kan daar een puntje aan zuigen. Professionals en amateurs mogen meedoen. Wie begint?

  1. werikke

   opnaaier rot toch op

   1. Peterl

    Als er eurobonds komen dan gaan de zuidelijke landen zich te pletter lenen, wordt de rente op eurobonds hoger en slepen ze de hele EU de afgrond in.

  2. B. Pascal

   En een burgeroorlog, of zijn we vergeten dat de VS hierom een strijd hebben gevoerd?

  3. Maks

   Alfred Fallus Bentinck?Alfred Fallus Bentinck?

  4. Jack Flash

   Wie ooit het boek ‘Overmoed en onverstand’ van Bolkenstein gelezen heeft begrijpt dat van de ideeën van de oude VVD niets meer te maken hebben met het huidige beleid van volksverrader Rutte.

   1. Alfred Bentinck

    Het boek is uit 2010 en de wereld is nogal veranderd, Jack.

    1. evil knievel

     flink ten nadele van ons idd!
     In 10 jaar tijd is de VVD geworden tot trekpop van sLinks,helaas!🤬😩
     Benieuwd of onze ruggengraatloze ons weer in de uitverkoop doet,al weet ik hier stiekum t antwoord al op!😞😩
     Dat ie t ook maar doet die klaploper,schiet toch alleen maar in eigen voet!😁🎉

 2. AnnetKlaver

  ‘Behalve Frits Bolkestein voerde ook Forum voor Democratie de druk op het kabinet al flink op’

  Zielig, 2 zetels en een kabaal voor 10.
  Glunderende redacteur van DDS, het wordt steeds gekker.

  1. Balkebrij

   @annetklaver( boudewijntje)vanuit de FPA in Den Dolder long Stay zit op de isoleer maakt geluid voor 10 en niemand die hem hoort.
   @annetklaver word glunderend aangekeken door zijn begeleider die door het luikje in de deur kijkt ,en mompelt ,annetklaver(boudewijntje) word steeds gekker.

  2. werikke

   dus omdat fvd nog maar 2 zetels heeft mag het geen mening hebben. ik neem aan dat u alleen bent dus dan zou 1 persoon al helemaal geen mening mogen hebben.

   1. Alfred Bentinck

    Het mag wel een mening hebben maar die is politiek uiteraard weinig relevant.

  3. blank

   Ach Annet, aangezien jij spuugt op alles wat niet links is,schrijf ik jouw compleet af. Het gedachtegoed wat jij prefereert daar zal elk land naar zijn klote gaan. Neem een baan,doe wat aan scholing of verdiep je ook eens aan andere gedachten. Maar daar jij te links voor,te geïndoctrineerd en gehypnotiseerd oftewel gehersenspoelde vrouw/man of transgender.

  4. evil knievel

   Moet je nagaan hoeveel kabaal r dalik wordt gemaakt als t fvd nog meer zetels ter beschikking heeft!😜
   Komen we eindelijk boven die marktwijven van grien sLinks n D666 uit!🎉

 3. Peetjoh

  Ja ik ben benieuwd of de voorstanders van de euro bonds bereid zijn om hun eigen buurman 200.000 euro te lenen en dan allebei een ton gaan aflossen. Zodat ze de schuld delen ook al maakte 1 iemand die.

  1. Vee

   Is nog erger want de leninggever moet ook nog de rente betalen. (wat wel weer een voordeel is bij negatieve rente😁)

 4. Piet Klein

  Ik ben voorstander van een sterk Europa en moet met lede ogen zien hoe de EU Europa in een ruïne verandert, waarbij Merkel wel het meeste geld heeft maar niet de leider is die Europa sterk gaat maken. De vraag of je voor of tegen eurobonds bent is niet de vraag of je voor of tegen Europa bent maar is de vraag of je het failliet van de euro herkent en voor uitstel van executie bent waarbij je tegelijkertijd akkoord met bakken geld die NL weer mag inleveren bij de EU. Er zijn nu maatregelen nodig die puinhopen opruimen. En juist nu is er een moment om maatregelen te nemen omdat de crisis de economie in een laag tempo duwt. Wanneer de economie op volle toeren draait zullen maatregelen de economie (als het goed is tijdelijk) een dip bezorgen omdat er ingrijpende maatregelen nodig zijn die onzekerheid creeren en daarmee de economie gaan remmen. Daarna moet de economie weer gaan groeien omdat een enorme schuldenlast is weggehaald, landen weer kunnen investeren, valuta verhoudingen Europa weer meer concurrerend maken. Het is goed plan om de euro te splitsen zodat landen als Italië met een enorme innovatieve kracht en design kracht weer concurrerend kunnen worden op een wereldmarkt. Nu is het moment om in te grijpen. Komen er eurobonds dan loopt men weer weg voor de problemen loopt men weer weg voor de echte oplossingen, investeert men in het failliet. Kiest men nu voor eurobonds en komt men niet met maatregelen dan zou ook zomaar een keer de bom kunnen barsten. Ik ben niet positief. Onze Rutte, onze Pinokkio, die de democratie aan z’n laars lapt komt met een variant op het inlegvel en daarmee kunt u vast de rouwkaarten voor Europa gaan bestellen.

  1. Vraagtekentje

   “daarmee kunt u vast de rouwkaarten voor Europa gaan bestellen” Nou graag rouwkaarten voor de EU bestellen is het beste wat er kan gebeuren, maar met onze ruggengraatloze landverraders zijn de rouwkaarten voor Nederland veel meer voor de hand liggend helaas.

   1. Vee

    Wil ik best nog wel zo solidair zijn om Italiaanse rouwkaarten te bestellen

 5. Bullshit16

  God dank is er toch nog een VVD’er wakker

  1. Maurits Dekker

   Jammer dan Bolkenstein de laatste echte VVD’er is.

   1. B. Pascal

    Inderdaad, ze hebben hem eind jaren 80 als een schoft behandeld.

 6. Toverkol

  Het laatste bedrijf in de euro soap…..
  Heel spannend, kiest de overheid voor eurobonds…. zal dat het einde van onze democratie zijn en het einde van europa !
  Eurobonds zullen direct merkbaar zijn in onze economie, ook in je portemonnee
  Hoe dan ook !
  Dit heeft niets met solidair zijn te maken, de zuidelijke eurolanden zijn juist niet solidair met ons geweest door deze ellende voor ons te creëren.
  Wat zal de waarde van onze pensioenen zijn wanneer er nòg meer geld gecreëerd gaat worden ?
  En Frankrijk….. mogen wij de pensioenen van de Fransen gaan betalen ?
  Ze kunnen op hun 62 al stoppen…
  En Italië….. ik weet nog goed de reactie van de Italiaanse premier op Brussel toen er commentaar op zijn begroting was.
  Wij kunnen niet de economie van 60 miljoen mensen dragen.
  Nee deze grap heeft ons al te veel gekost het is klaar !

 7. rexm

  Ja Frits, je hebt gelijk, hadden we maar een premier zoals Poetin, al was het maar een halve, leiders in de EU hebben we niet, alleen van die afgedankte prutsers.

  1. Toverkol

   Ja prutsers en alcoholisten

 8. Maurits Dekker

  27/06/2012 Aan de vooravond van de cruciale EU-top in Brussel op donderdag 28 juni wijst de Duitse kanselier Angela Merkel het idee van gemeenschappelijke Europese obligaties nogmaals categoriek van de hand.

  Volgens aanwezigen op een vergadering van de liberale coalitiepartner FDP zou de christen-democrate Merkel hebben verklaard dat de eurobonds er niet zullen komen “zolang ik leef”. Daarop wensten meerdere FDP-parlementsleden haar “een lang leven” toe.

  NB: Merkel gaat dus gauw dood of ze is gewoon dementerend.

 9. Alfred Bentinck

  De Corona-crisis heeft alles op z’n kop gezet en dus ook de standpunten terzake de Eurobonds. Bolkestein heeft natuurlijk volkomen gelijk als hij stelt dat Eurobonds ons, zeker op de kortere termijn, veel geld gaan kosten. Er is hier echter een hoger belang in het geding en dat is de toekomst van de EU als economisch en politiek machtsblok in de wereld. Om die EU te versterken, en dat is in deze crisistijd belangrijker dan ooit, zal er sprake moeten zijn van economische solidariteit waarvan de Eurobonds een tastbare uitdrukking zijn.

  Dit beseft iemand als merkel meer dan ooit en dat verklaard het feit dat ze het verzet tegen de Eurobonds heeft opgegeven. Rutte zal weinig anders kunnen (en waarschijnlijk willen) dan daarin mee te gaan.

  1. cmsuijkerbuijk

   De EU moet helemaal niet gered worden. De EU moet juist met wortel en tak, tot onder het maaiveld, uitgeroeid worden, de hoofdrolspelers gearresteerd, berecht en zwaar bestraft voor hetgeen zij in de afgelopen jaren de EU-bevolking heeft aangedaan!

   1. Alfred Bentinck

    Verwarde personen zoals Suijckerbuijk bestaan echt. Vergis je niet!

    1. Maks

     Alfred Fallus Bentinck?

    2. evil knievel

     Duuuuuuuhhhhh,Alfred Judokes Kwak(kie!)😏

  2. B. Pascal

   Alfred, het onderlinge vertrouwen is nu al niet hoog.
   Wanneer de schulden in onderling wantrouwen gaan delen, wat krijg je dan?

   Oorlog! Oorlog! Oorlog! Wat is het toch dat men dat toch niet wil begrijpen.

  3. evil knievel

   Haal je hoofd uit je hol,l*ll*!

 10. macsjang

  Ná Frits Bolkestein en ook Hans Wiegel geen enkele integere, maar vooral ook geen intelligente VVD-ers in de politiek meer gesignaleerd. O ja, Rita had ook ballen.

 11. Heras

  Oud ministers zien nederland vervallen in een arme staat. Daar hebben ze niet voor gestreden. Alle linkse politieke leiders laten nu goed zien, dat ze geen ministers zijn van nederland, maar vertegenwoordigers van brussel en van zichzelf.

 12. FJ

  In plaats van zich bij de noordelijke staten te verontschuldigen voor de jarenlange exceptionele uitgaven, het gebrek aan politieke moed en de tekortkoming om zichzelf eens te spiegelen doen arrogante Fransoos Macron, maffioso Italiano Conte, de Spaanse premier Sanchez en de Portugese premier Costa het voorkomen, dat wij Nederland de schuld zijn van alle problemen.

  Nee, heren als politici zich diep, diep moeten schamen, dan zijn het de Franse, Italiaanse, Spaanse en Portugese politici, want zij hebben schaamteloos misbruik gemaakt van de EURO en het noorden telkens weer schaak gezet.

  Hun schaamteloze houding verdient het, dat Rutte zegt, de volgende zet van Nederland wordt schaakmat en zie maar, hoe je jullie bevolking uitlegt, dat hun gekozen politici nooit de moed hebben gehad zich tegen de kiezers af te zetten en een fatsoenlijke financieël beleid neer te zetten, waardoor ze nu met de gebakken peren zitten.

  Zolang deze Franse, Italiaanse, Portugese en Spaanse politici voor hun volk nog steeds de grote jongen uit willen hangen en niet in staat zijn de echte waarheid te verkondigen, moet er helemaal niet over nagedacht worden hulp in welke vorm dat ook te verlenen. Laat ze de herrie berrie krijgen, die bedelaars.

 13. P.Sisterons

  Geen Eurobonds maar Goudbonds. Nederland kan de goudvoorraad van de Italianen opkopen. Bied 50% van de waarde. Win win. Laat de zuidelijke landen hun “prestige” maar eens even laten voor wat het is en met hun neus op de werkelijkheid worden gedrukt.

 14. Bunky01

  Alle gemopper van het gewone volk ten spijt gaat dit “feest” gewoon door. Schaamteloos chanteren – onder het mom van de Corona-crises – de zuid Europeesche landen ons met hun eigen onvermogen tot hervormingen in hun economie. Let op beste mensen dit gaat ons miljarden kosten. En denk nu maar niet dat er een enige vorm van voorwaarden tegenover zullen staan, dat zullen de bedoelde landen nooit accepteren. Wij betalen straks mee aan de Franse kosten voor hun lage pensioenleeftijd, wij betalen mee aan de Spaanse siesta enz. Hoe lang accepteren wij deze diefstal nog ?

 15. Bullshit16

  Wij mogen werken tot onze dood terwijl die mafia landen tot hun 55 jaar met pensioen kunnen trap gvd die landverraders kabinet het land uit

 16. Peterl

  Als er eurobonds komen,dan gaan de zuidelijke landen zich te pletter lenen en slepen ze de hele EU mee de afgrond in.

 17. Michael M

  VVD staat altijd onder druk door LINKS.

 18. Michael M

  Bullshit, klopt helemaal. Wij betalen miljarden zodat andere landen erop komen en wij allen de slaven van het systeem zijn. Geloof het maar, het wordt nog langer doorwerken tot je 75ste …… alléén andere landen mogen eerder met pensioen, wij mogen ondergewalsd worden. Het kan pas veranderen als mensen wijs kiezen…..stemmen op een heldere partij met een nieuwe wind. Geen bestaande partijkartelen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.