Sigrid Kaag is enorm bezorgd: ‘Wegmoffelen coronacijfers is mogelijk’

Donald Trump stopt met de financiering van de WHO, de WHO kan nu gedag zeggen tegen meer dan 400 miljoen euro subsidie vanuit de VS. Sigrid Kaag vindt dit een zorgelijke ontwikkeling, vooral omdat andere landen nu makkelijk met cijfers kunnen sjoemelen omdat de WHO niet middelen heeft om iedereen goed te controleren. 

Kaag vindt dat de VS zelf de beslissing kunnen en mogen maken over het stopzetten van het financieren van de WHO. Uiteraard betreurt ze het dat juist nu moet. Ze vindt dat Trump te impulsief heeft gehandigd. Trump had wellicht beter kunnen wachten, zodat er een grondig onderzoek naar de integriteit en de kwaliteit van de WHO was geweest na deze crisis.

„We hebben de WHO nodig als onafhankelijke organisatie die met testkits en monitoring landen in gaat en data verzamelt en aantoont hoeveel besmettingen er van een bepaalde ziekte in land x zijn. Als we die rol ondermijnen, kunnen landen straks zeggen: wij hebben geen besmettingen.”

Sigrid Kaag is nu bang dat landen gaan sjoemelen met cijfers, maar laten we eerlijk zijn: China heeft vanaf het begin vuil spel gespeeld. Zowel Taiwan als de vicepremier van Japan, Taro Aso, vinden de Chinese invloed bij de WHO bedenkelijk en hebben ook weinig vertrouwen in de organisatie.

Kaag maakt terecht een punt dat de WHO haar controlerende taak minder goed kan uitvoeren met een kleiner budget. Wat ze alleen over het hoofd ziet is dat de WHO zelf niet helemaal zuiver spel speelt ten opzichte van China. Daar uit Trump, gesteund door andere naties, terecht kritiek op.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. Borealist

  Trump schuift de incompetente, angstzaaiende Tedros aan de kant, heerlijk. Een gevoelige nederlaag voor Gates. Nu Fauci nog, dan kan de bevrijding van het Westen aanvangen. De geschiedenis herhaalt zich na 75 jaar. Mark my words.

  1. Beukman

   Tedros noch Fauci zijn incompetent, @Bo

   Wie er wél incompetent is: Trump. Die riep tot een paar weken terug nog dat corona niks voorstelde. Moet je eens zien wat een zooi het nu is in zijn land.
   Eergisteren beweerde hij nog dat hij de absolute macht heeft, en staten kan bevelen hem te gehoorzamen. De man is ongeschikt voor zijn werk.

   1. Ritter

    @Beukman

    Zoals al gezegd heeft Trump al in januari een reisverbod ingesteld om verspreiding van het virus te voorkomen.

    Toen werd Trump uitgemaakt voor “racist” en vonden de Democraten en hun vriendjes in media een reisverbod niet nodig. Ook verzette de WHO zich tegen een reisverbod.

    Onderstaande link laat de tijdlijn zien van al de acties die Trump heeft genomen om het virus te bestrijden.

    h**ps://www.donaldjtrump.com/media/timeline-the-trump-administrations-decisive-actions-to-combat-the-coronavirus/

 2. Beukman

  @Ritter
  Je kan E.J. Bron wel plunderen zoals die anderen weer plundert, maar zet die uitspraken maar eens in de context. Althans, voor zover ze niet uit de een of andere duim zijn gezogen.

  De eerste waarschuwingen van de WHO dat dit virus wellicht van mens to mens kon worden overgedragen zijn al van 10 januari. Toen dit eenmaal bewezen was, eind januari, heeft de WHO groot alarm geslagen.

  Inderdaad moet WHO opereren in een politiek mijnenveld. Het moet bijvoorbeeld rekening houden met de overgevoeligheden van China, en inmiddels ook met het opgeblazen ego van Donald Trump.

  1. Ritter

   @Beukman

   Trump stelde al in januari een reisverbod in van China en heeft daarmee veel besmettingen voorkomen.

   Als gevolg van dit reisverbod werd Trump door de Democraten en hun vriendjes in de media uitgemaakt voor racist.

   Want de Democraten en veel media en de WHO (!) vonden een reisverbod niet nodig.

   Hetzelfde gebeurde toen Trump een reisverbod instelde voor Europa. Ook daarvoor werd Trump verketterd door de Democraten en hun vriendjes in de media.

   Dezelfde media , die dus deze maatregelen eerst niet nodig vonden, vallen nu Trump aan dat hij in het begin van de corana crisis te weinig heeft gedaan.

   1. Beukman

    @Ritter
    Als je die link nu eens las

    who.int/news-room/articles-detail/key-considerations-for-repatriation-and-quarantine-of-travellers-in-relation-to-the-outbreak-of-novel-coronavirus-2019-ncov/

    dan zou je weten wat de WHO werkelijk vond.
    Trump stelde eind januari een verbod op vluchten vanuit China in nadat Italië dit ook had gedaan. Dat was het enige concrete. De weken daarna sloeg hij waarschuwingen van zijn adviseurs in de wind en noemde hij corona een griepje.

    Nu blijkt dat hij er een potje van heeft gemaakt, begint hij anderen de schuld te geven van zijn eigen falen. Zo kennen we hem, toch? Fauci, Tedros, iedereen heeft het fout gedaan, behalve uiteraard hijzelf, want hij beschouwt zichzelf als de enige echte deskundige. Sterker nog: hij beweert dat hij de allereerste was die besefte dat het om een pandemie ging.

    Moet je deze man echt blijven steunen, @Ritter?

    1. Ritter

     Beukman

     Hieronder een tijdlijn van de vele acties die Trump heeft ondernomen tegen het virus.
     Je zult de media er maar weinig over horen. Deze media verspreiden liever leugens en roddels over Trump.

     Hier zijn de feiten:

     h**ps://www.donaldjtrump.com/media/timeline-the-trump-administrations-decisive-actions-to-combat-the-coronavirus/

    2. Ritter

     @Beukman

     U schrijft : “Fauci, Tedros, iedereen heeft het fout gedaan”
     ===============

     Nee , dat is niet wat Trump zegt. Wat Trump zegt is dat de WHO tot laat de omvang van de virus uitbrak heeft ontkend. Daarom konden regeringen niet de juiste maatregelen nemen.

     Tot laat heeft de WHO zich tegen een inreisverbod verzet. Daardoor kon het virus zich snel verspreiden.

     En wat Fauci betreft, daar heeft Trump geen kritiek op.

     “Dr. Fauci zei dinsdag in een interview met Washington, DC-talkradio WMAL dat de media “niet behulpzaam” waren door te proberen hem tegen Trump op te zetten.

     ‘De president heeft geluisterd naar wat ik heb gezegd en wat de andere mensen van de taskforce hebben gezegd. Als ik aanbevelingen heb gedaan, heeft hij ze opgevolgd ‘, zei hij. ‘Het idee om de ene tegen de andere op te zetten, helpt gewoon niet.’

     Hij voegde eraan toe: ‘Dat is echt jammer. Ik zou willen dat dat ophield. ‘

     h**ps://www.nationalreview.com/news/not-helpful-fauci-calls-out-media-for-pitting-him-against-trump/

     1. Beukman

      @Ritter
      Trump deelde een tweet die luidde: #FireFauci. Waarom zou hij dat doen als hij geen kritiek op de man heeft? Had het er wellicht mee te maken dat kort daarvoor Fauci had gezegd dat er levens waren gespaard als er sneller was ingegrepen?
      Je wil toch niet beweren dat je denkt dat Donald tegen kritiek kan?

      Fauci heeft natuurlijk gelijk dat het niet productief van de pers is om hem tegen Trump op te zetten. Net zoals het niet productief van Trump is om op het moment dat de WHO alle hands aan dek heeft in de strijd tegen corona, hen de schuld te geven van zijn eigen falen en geen geld meer te willen geven. Geld dat de WHO hard nodig heeft om levens te redden.

      De WHO heeft al op 10 januari gezegd dat er mogelijk sprake was van mens op mens besmetting. Op het moment dat dit vaststond, heeft de WHO de wereld ook gewaarschuwd.
      Donald zijn eigen lauwe reactie (het luchtruim dichtgooien voor Chinezen, behalve dan voor Chinezen die economisch te belangrijk waren) was echt te weinig. Daarna konden we hem nog wekenlang horen zeggen dat het maar een griepje was dat je gewoon op de werkvloer kon uityzieken, en dat het in april voorbij zou zijn.

      Zelfs jou zou het patroon moeten opvallen. Anderen hebben het altijd gedaan.

  2. Ritter

   @Beukman

   De WHO is onder huidig bestuur een spreekbuis van China. Enkele uitspraken van de WHO:

   “De uitbraak in China is mild” – “De voorzorgsmaatregelen in China zijn uitstekend!” – “Geen enkel land zou zijn burgers moeten evacueren!” – “Geen enkel land zou moeten stoppen met zijn vliegverbindingen naar China!” – “Taiwan kan geen lid worden van de WHO!” – “Het heet´Taipeh en omringend gebied´!” – “We zullen voor het virus niet de naam ´China´ of ´Wuhan´ gebruiken, omdat dit Chinese gevoelens kwetst.”

   1. Beukman

    En nu graag de contexten van deze uitspraken graag @Ritter, en de personen die ze gedaan hebben.

    1. fisufisu

     beukman stelt alleen maar vragen, beantwoord men die, komt beukman gewoon met wat nieuwe vragen, worden die beantwoord vraagt beukman gewoon nog meer…

     1. Maks

      @Fisufisu: Maar dan weet je toch al heel lang? 🙂

     2. fisufisu

      Zeker weet ik dat al heel lang

 3. Beukman

  @Ritter
  Je kan dit wel overal gaan lopen rondtoeteren, van geenstijl tot EJ Bron, maar het is en blijft een tendentieus verhaal dat de plank volslagen misslaat, en uitsluitend het doel heeft om de WHO zwart te maken. Het is terug te voeren tot onderstaande pagina van de website van de WHO en er is ook niks geheimzinnigs aan, al suggereert jouw verhaaltje van wel. Het is allemaal een stuk genuanceerder dan jij en Donald zouden willen:

  who.int/news-room/articles-detail/key-considerations-for-repatriation-and-quarantine-of-travellers-in-relation-to-the-outbreak-of-novel-coronavirus-2019-ncov/

  1. Ritter

   @Beukman

   Van het Australische Sky News:

   “Wereldgezondheidsorganisatie heeft medische experts ervan weerhouden om reisverboden voor coronavirus aan te bevelen

   Medische experts wilden reisverboden voor landen aanbevelen om de verspreiding van het Chinese coronavirus in de begindagen van de pandemie te helpen stoppen. Bureaucraten van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) weerhielden hen ervan die aanbevelingen te doen.

   Een rapport van het Australische Sky News onthulde dat op 30 januari de WHO-bureaucraten een groep artsen en medische experts ontmoetten om een reactie te bespreken op het coronavirus, dat zich toen verspreidde van Wuhan, China, naar landen als de Verenigde Staten, Italië , Iran en Zuid-Korea. Het rapport is gebaseerd op de officiële archieven van de vergadering.

   De WHO-bureaucraten hadden een ontmoeting met de experts in Genève, Zwitserland, en hielden hen met succes tegen om reisverboden voor te stellen als een levensreddende oplossing om de verspreiding van het coronavirus te stoppen.

   Ondanks dat de WHO-bureaucraten de experts ervan weerhouden om reisverboden aan te bevelen aan landen die willen voorkomen dat het coronavirus zich verspreidt, ging president Trump binnen enkele weken na het eerste bevestigde geval in de VS verder met reisverboden voor China en Iran.

   1. Beukman

    Ammehoela @Ritter, niks onthulling. Het is allemaal terug te voeren tot de website van de WHO zelf en daar is niks geheimzinnigs aan, dus hoeft er ook niks te worden onthuld:

    who.int/news-room/articles-detail/key-considerations-for-repatriation-and-quarantine-of-travellers-in-relation-to-the-outbreak-of-novel-coronavirus-2019-ncov/

 4. Maks

  Sigrid Al-Qaq!

 5. fisufisu

  Mevrouw Sigrid al-Qaq Kaag is getrouwd met een terrorist

 6. Ritter

  Nadat Trump in januari een ‘humanitaire en veiligheidscrisis’ had verklaard tijdens een primetime Oval Office-toespraak, zei senator Chuck Schumer, sprekend naast huisspreker Nancy Pelosi, dat Trump werkte om ‘een crisis te veroorzaken, angst op te wekken en de aandacht af te leiden van de onrust in zijn administratie. ”

  Partijleider Tom Perez noemde het ook ‘vervaardigd’.

  Rep. Alexandria Ocasio-Cortez, D-N.Y., Beschreef het als een “‘crisis’ die niet bestaat.”
  Senator Elizabeth Warren tweette destijds dat “we niet vallen” voor de “nepcrisis”.

  14 januari – de WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) heeft een tweet gestuurd waarin wordt verklaard dat er geen aanwijzingen zijn voor overdracht van mens op mens van het COVID-19-virus.

  24 januari – Dr. Anthony Fauci National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID) Directeur zei: “Covid 19 Het is niet iets waar het Amerikaanse publiek zich zorgen over hoeft te maken of bang voor moet zijn, omdat we manieren hebben om ons voor te bereiden en te screenen. Het is een zeer, zeer laag risico voor de Verenigde Staten, maar het is iets dat wij als volksgezondheidsfunctionarissen heel serieus moeten nemen, ”

  Op 29 januari 2020 zei Joe Biden in een toespraak in Iowa dat Trump’s idee om reizen vanuit China te beperken “xenofoob” was.
  ============

  Dat zijn dus de personen die nu zo’n kritiek op Trump hebben. Maar toen Trump een reisverbod voor China uitvaardigde in januari vonden ze het niet nodig en werd Trump beschuldigt van “racisme”.

  1. Beukman

   @Ritter
   Meestal factcheck ik 1 geval als je met zo’n rijtje aankomt, dat jij ook weer ergens vandaan hebt geplukt. Deze keer heb ik gepakt wat je over Fauci schrijft. Ik heb het mezelf gemakkelijk gemaakt, want dit geval blijkt al te zijn gefactchecked.

   De leugen is verspreid door DeAnna Lorraine, een pro-Trump kandidaat voor de Republikeinen. Zij schreef, om bij Donald in een goed blaadje te komen:

   Fauci is now saying that had Trump listened to the medical experts earlier he could’ve saved more lives. Fauci was telling people on February 29th that there was nothing to worry about and it posed no threat to the US public at large. Time to #FireFauci…

   Wat blijkt? Daar klopt geen hout van:

   On the Today Show, Fauci did say that the lack of widespread, confirmed community spread meant that it was not yet time for radical responses like shutting down large gatherings and businesses. But he did not go as far as the tweet described. He didn’t say that “there was nothing to worry about” or that coronavirus “posed no threat to the U.S. public at large.”

   Lees de rest zelf even, @Ritter. Ik stel voor dat je voortaan eerst even dingen factcheckt voor je ze potst.

   politifact.com/factchecks/2020/apr/13/deanna-lorraine/tweet-amplified-trump-misleads-faucis-late-februar/#sources

 7. M. Brandenburg

  Blijf financieren en zoals altijd met dit soort organisaties krijg je een wc-eend onderzoek, waarna word gesteld dat er wel fouten zijn gemaakt, maar de intentie De juiste was. Stop financiering ennis dat de betrokken de koppen verliezen en de organisatie gezuiverd word of anders nooit geen geld meer, en je krijgt eennorganisatie die de rotte appels verwijderd en duidelijk aangeeft waar het fout is gegaan en dat de betrokkenen nooit meer in staat zullen zijn zo een situatie te creëren, met een fail-safe in plaats zodat dit in de toekomst niet meer gaat gebeuren. Deze organisaties die nu werken als baantjes carrousel voor incompetente politici, kun je enkel rei nu ogen dokr Het risico van verlies van financiering. Geen financiering geen lucratieve baantjes.

 8. rexm

  Zeg Kaagje, waar blijven de sterfgevallen cijfers van Nederland, huisartsen zouden toch de boel verzamelen.?
  In Nederland is alles mogelijk, wat een zooitje.

 9. yellow thread street

  Sigrid Kaag is een landverrader die zich het liefst verkleed als moslim, en met een theedoek op haar hoofd rondloopt in Iran.

  Bovendien deelt ze graag onze centen uit in Afrika aan corrupte staatshoofden.
  Deze mevrouw heeft geen enkele toegevoegde waarde voor ons land, en wat mij betreft kan ze het beste gaan emigreren.

  En laat ze Ollongren maar meenemen, incl. Jetten, Klaver en Rutte.
  En vergeet Timmermans niet, en de (Door)Denkers.

 10. harte385

  Sjoemelen met cijfers doen jullie al jaren zelf. Overheden en wetenschappers zijn totaal niet te vertrouwen de een steelt alles wat los en vastzit van de burgers nu worden we ook nog eens beroofd van onze vrijheden en de andere groep doet en zegt alles zo lang ze maar een flinke pot subsidie ontvangen.

 11. 56RdK

  Kaag: “Het wegmoffelen van Coronacijfers is zorgelijk.”

  Tja, het negeren van adviezen en signalen die er wél toe doen ook!
  Zo hebben we inmiddels hier ervaren, duizenden doden verder plus alle overige ellende!.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.