Uh-oh! Immuniteit van genezen corona-patiënten niet gegarandeerd voor volgende besmetting

Slecht nieuws van Jaap van Dissel, de inmiddels welbekende infectiedirecteur van het RIVM. Hij vertelt dat immuniteit tegen het coronavirus niet is gegarandeerd wanneer iemand een infectie heeft opgelopen. Mensen die slechts ‘mild’ last hebben gehad van corona, zijn ook minder bestand, zo waarschuwt hij.

Het opbouwen van groepsimmuniteit tegen het coronavirus is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Niet alleen omdat het flink veel tijd (en overleden Nederlanders) kost, maar ook omdat het systeem allesbehalve waterdicht is.

Jaap van Dissel, directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM, heeft tijdens de wekelijkse corona-briefing in de Tweede Kamer namelijk nog eens uitgelegd dat niet iedereen die het coronavirus heeft opgelopen en genezen is voldoende antilichaampjes heeft opgebouwd tegen een mogelijke tweede of derde nieuwe uitbraak van het coronavirus. Zij die slechts milde klachten hebben gehad, hebben onvoldoende immuniteit opgebouwd in hun lichaam.

Van Dissel:

“Wie alleen maar milde klachten heeft gehad, heeft ook minder antistoffen opgebouwd tegen het virus, zo toonde Van Dissel. Het is onduidelijk wat dat betekent voor iemands besmettelijkheid. De onzekerheid is een mogelijke tegenvaller voor het opbouwen van groepsimmuniteit, een vooruitzicht waarover premier Rutte in zijn tv-toespraak nog hoopvol sprak.”

Het voedt de gedachte dat de coronacrisis niet nog met een maand of twee succesvol en voorgoed bedwongen kan worden. Dit is vermoedelijk een medische uitdaging waar wellicht de samenleving, maar zeker de gezondheidszorg, nog maanden en jaren zoet mee zijn.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. Boudewijn Hummelinck

  Ik ben al blij met elk artikel op DDS waarin van Dissel niet wordt gediskwalificeerd.

  1. -Bo-Realist

   Tsja, hoe kun je mensen die continu naïeve blunders maken, zoals Rutte en van Dissel, zo kritiekloos blijven volgen?

   Daarmee diskwalificeer je jezelf, BH.

  2. Mario44

   je kinderen

 2. Adriaen van Bergen

  Ik las laatst dat het onderzoek naar Corona nog wel 100 jaar vooruit kan.

  1. -Bo-Realist

   Adriaen
   Het irritante aan Covid-19 is dat zich asymptomatisch verspreidt, zodat we eigenlijk continu achter de feiten aan blijven lopen. Bovendien muteren virussen sneller dan medicijnen ontwikkeld kunnen worden.

   Het enige wat de overheid zou moeten doen: investeren in zorg en wetenschap en nadruk leggen op de hygiënemaatregelen. De rest is overbodig.

   1. Boudewijn Hummelinck

    “Bovendien muteren virussen sneller dan medicijnen ontwikkeld kunnen worden.”

    Ik ben het eens met je observatie over het grillige en onvoorspelbare karakter van dit virus. Daarom is de kritiek op het RIVM die moet dealen met een virus dat vier maand oud is en zich anders gedraagt dan voorgaande Corona-varianten nogal gratuit.
    Van (nieuwe) mutaties is voor zover mij bekend nog niets gebleken maar de mogelijkheid ervan zal wel bepalen dat we de komende tijd structureel met dit soort virusuitbraken te maken zullen krijgen.

    1. Maks

     Willem Hummel Welsh?

 3. Bullshit16

  Van distel wie gelooft die idioot nog vandaag lult i zo en morgen lult i weer anders het zijn beunhazen die gêne die er wel verstand van hebben worden doodgezwegen
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. Piet51

   @Bullshit16
   Van Dissel heeft al langer een consistent verhaal. Ik ben onder de indruk van zijn kennis en deskundigheid en vooral ook van zijn manier van communiceren. Natuurlijk is er sprake van voortschrijdend inzicht, gelukkig wel. Terugkijken met de kennis van vandaag naar de beslissingen van toen is nuttig om van te leren, maar moet niet de besluitvorming van vandaag in de weg zitten. We moeten daarom later maar eens terugkijken en evalueren.

   1. Niemandalletje

    Dat is inderdaad één van de domste dingen die je eventueel kan doen.
    Nu begrijp ik u toen u onlangs schreef: Ik denk niets…

  2. Boudewijn Hummelinck

   “die gêne die er wel verstand van hebben worden doodgezwegen”

   Een gevoel van gêne krijg ik inderdaad wel bij dit soort bijdragen.

  3. Piet51

   @Bullshit16
   Zou je een paar van diegenen die er wel verstand van hebben, willen noemen? Dan weten we wie je bedoelt.

 4. Original NL

  Dit vertelde een zuid koreaanse epidemioloog al een paar weken geleden hoe een genezen patient na 5 dagen weer verschijnselen kreeg.
  Het rivm loopt achter de feiten aan.

  1. Cycle25

   Het is : wij van WC Eend, we kijken niet naar anderen, uitsluitend onszelf en een paar buurlanden.

  2. Rosasolis

   Original NL. Ik heb ook deze bericht uit Zuid-Korea gelezen. Kort daarna volgde de mededeling van de RIVM, zodat deze stichting loopt niet achter.

   1. B. Pascal

    Herbesmetting, was begin maart al een feitelijke voorkomst in Japan en Korea.
    Dus hoezo niet achterlopen. Nalatigheid!

 5. B. Pascal

  Eenvoudig: hoe kun je beleid maken op wetenschap, als je wetenschappelijk niet weet of het beleid het doel bereikt. We horen Rutte nog: Wetenschap zegt dit, zegt dat.
  Wie corona heeft gehad is niet immuun, het is erg, dat juist immuniteit van hen met milde klachten het beleid was. De sprake van het RIVM, het kabinet, allemaal sprake van de vader der leugen. Grove nalatigheid! Niets anders!

  Als dat de wetenschap is die we zo kunnen vertrouwen? Dan geloof ik liever in een God, die alles schikt en bewaart. Niets gebeurt bij geval!

 6. Broodnuchter

  We kunnen met z’n allen ook accepteren dat het is zo als het is en verder leven. Het middel is straks erger dan de kwaal. Voor mensen die in de evolutie-theorie geloven is dit gewoon gezonde natuurlijke selectie.

 7. harte385

  Laat hij nu eens gewoon zeggen dat hij het ook niet weet, begin de steeds veranderende antwoorden steeds minder te geloven en is allemaal nu het wat beter gaat om geen gezichtsverlies te leiden

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.