1984 here we come: RIVM krijgt zendmastdata “voor bestrijding coronavirus”

Er wordt een “tijdelijke noodwet” opgetuigd door het kabinet waardoor het RIVM toegang krijgt tot “telefoongegevens” van Nederlanders. Dit zou zogenaamd moeten helpen om “inzicht” te krijgen in “de verspreiding van het coronavirus.” Wat een klucht.

De Telegraaf bericht dat de technocraten van het RIVM én het kabinet binnenkort hun zin krijgen: het RIVM krijgt namelijk toegang tot telefoongegevens van ons Nederlanders. De officiële reden is dat dit het RIVM in staat zou moeten stellen om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus:

Het gaat volgens het kabinet om geanonimiseerde zendmastdata die Nederlandse telefoonproviders aanbieden. Daarmee kan het RIVM per uur en per gemeente zien hoeveel mobiele telefoons daar aanwezig zijn en uit welke gemeente de eigenaars van die telefoons komen. Volgens het kabinet zijn de data niet terug te leiden naar individuen.

Tot nu toe moet het RIVM werken met zaken als ziekenhuisopnames. Maar, zegt het Instituut, dat zorgt ervoor dat er een vertraging van één tot drie weken is. Met telefoondata is dat anders. Dan kunnen ze het bij wijze van spreken bijna live zien allemaal! Geweldig, nietwaar?!

Wat hier gebeurt is natuurlijk levensgevaarlijk. En nee, dan heb ik het niet over het nieuwe Chinese coronavirus, maar over de maatregelen die genomen worden; maatregelen waar het hart van een voorstander van massasurveillance ongetwijfeld harder van gaat kloppen, maar die normale mensen ernstig zorgen moeten baren.

Of mogen we dat ook al niet meer opschrijven? Moeten we het allemaal maar verplicht geweldig vinden dat dit soort noodwetten in elkaar gezet worden?


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

34 reacties

 1. Ploppert

  RIVM krijgt data ter “bestrijding”…..
  RIVM, is dat niet dat bedrijf waar die baardmans uit zijn nek lult over allerlei “rekenmodellen” waar niemand iets van begrijpt ?
  “Rekenmodellen” die beginnen met aannames en dan als resultaat een FEIT geven?
  En deze “feiten” worden dan als het belachelijke “nieuwe normaal” in de markt gezet.
  DAT bedrijf dus krijgt de gegevens van alle mobieltjes in bepaalde gebieden.
  Ik weet zeker dat we door deze Wuhan-virus aangezwengelde, door Rutte en kartel gecreeerde extra crisis, ons doet nadenken over wat voor soort volksverlakkers er al jaren in Den Haag zijn.
  Het is tijd voor verandering.

 2. combat le pelicule

  Als het nietige RIVM al de data krijgt wie en wat is dan het volgende? oh wacht dat zal de politie, zorgverzekeraars, derden, banken, energiebedrijven, gemeentes etc etc enz enz….zijn

  1. Start

   Jij hebt toch niets te verbergen Siemien Poemien Noegien?

   😛

   1. combat le pelicule

    Jawel dat heb ik natuurlijk wel alleen is dit de verkeerde vraagstelling, de vraag is waarom de overheid zoveel van mij moet weten.

    1. Start

     De Roverheid wil macht, kennis is macht, daarom.

     1. combat le pelicule

      I know so that’s why i have so much to hide……skieling diengieng goelieng

     2. Start

      Nunkielien noengoelien noemiennoetsien!

    2. Terminator

     Poemingien nogoena siemandong skieloeng deng?

    3. Antihedo

     Thierry zal helemaal happy zijn. Die heeft Zuid-Korea en Singapore als voorbeeld genoemd om te volgen. Daar doen ze niet zo moeilijk over dit soort dingen.

   2. Fe

    wat een kul argument

  2. Winfrida

   Het zijn echt een stelletje snotneuzen! Zij weten natuurlijk nergens van.

 3. CLoVis

  De noodwet moet natuurlijk eerst nog wel door de Tweede Kamer.

  hier de officiële mededeling van de overheid.
  https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/29/noodwet-rivm-kan-voor-coronabestrijding-tijdelijk-anonieme-zendmastdata-inzetten

  Onderaan kun je het wetsvoorstel downloaden.
  Als je dit doorneemt lijkt deze schending van de AVG
  -gezien alle juridische ‘mitsen en maren’-
  nog lang geen gelopen race.

  1. Antihedo

   Ik ben benieuwd wat Thierry gaat stemmen. Hij heeft aangegeven dit te willen. Kijken of hij consistent van mening is.

 4. CLoVis

  Het wetsvoorstel moet natuurlijk nog wel door de Tweede Kamer.

  Hier het officiële bericht van de overheid:
  h**ps://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/29/noodwet-rivm-kan-voor-coronabestrijding-tijdelijk-anonieme-zendmastdata-inzetten

  Onderaan kun je de PDF van het wetsvoorstel downloaden:

  als je ziet hoeveel juridische ‘mitsen en maren’ er mee gemoeid zijn
  lijkt me dit nog lang geen gelopen race.

 5. lotje

  Oplichters

 6. kees cup

  Geachte Michael, als u zich hier zo druk over maakt, in deze tijden van CHINEES corona virus, kunt u ook gewoon uw telefoontje uitzetten, die vrijheid is ons nog niet ontnomen.

  1. Fe

   zelfs een telefoon die uit staat met battery vermogen kan uw locatie prijsgeven

   1. CLoVis

    @Fe

    Het begrip van de hedendaagse technologie
    is helaas aan hem voorbij gegaan.

    Vergelijk hem maar met de -mannelijke- Kees uit ‘Flodder’.

   2. kees cup

    Zou handig zijn geweest om taliban of I.S figuren te lokaliseren.

    Bepaalde functies zullen een minimale hoeveelheid stroom vragen,
    Maar in uw geval zou er signaaloverdracht moeten plaatsvinden tussen smartphone, die dus uitstaat, en omliggende zendmasten, dan zou de batterij van een uitgeschakelde smartphone na een paar maanden evengoed leeg moeten zijn, dat is niet mijn ervaring. Zelfs na een jaar niet.
    Toch maar wat alufolie aanschaffen?

    1. combat le pelicule

     Dan nog Kees krijgt het RIVMN toegang tot data, dus wat l*l jij nou toch

  2. M. Brandenburg

   Dus wanneer we veranderen in een totalitaire staat is de oplssoing je telefoon uitzette?? U bent ambtenaar?? Het zou de complete werledvreemdheid kunnen verklaren.

   RIVM gaat dus de burgers volgen, burgers die niet getest worden op het hebben van het virus dan wel hebben gehad van de virus. Dus wat gaan ze dan precies volgen, om iets te volgen moet je namelijk eerst in kaart brenegen wie het heeft en wie het al gehad heeft, anders zit je dus gewoon op de linkse DDR en Stasi praktijken, het volgen om het volgen. Gaan we ook het informaten netwerk van de linkse vrienden in ere herstellen waar 1/3 van de bevolking als infomrant werkt in de hoop restjes als beloning te ontvangen van het totalitaire regime, en iedereen tot in de slaapkamer wordt gevolg en niets meergezegd dan wel gedacht kan worden??

  3. combat le pelicule

   Het chinese co-(kuch) virus is voor privacyverkr*chters de ingang, je bent echt in de war als je echt denkt dat jouw vrijheid nog niet is ontnomen, je moet immers al vreselijk uitkijken met wat je zegt, daarnaast hebben we tegenwoordig lijntjes door de winkelstraat lopen die jou vertellen welke kant je moet lopen, daarnaast is het zo dat banken jou gegevens met buitenlandse bedrijven delen,(ga je niet akkoord met de bankvoorwaarden kun je niet bankieren, weesjewel) verplicht registreren bij donorregister, is geen vrije wil, reageer je niet dan ben je gewoon donor (geen bezwaar is immers gewoon donor), aanvraag paspoort! verplicht vingerafdrukken geven, en zo kan ik nog wel even door gaan hoor….
   Maar voor diegene die zogenaamd niets te verbergen hebben maakt het natuurlijk geen moer uit, die zijn ook dom want de vraag is niet of jij iets te verbergen hebt, de vraag is waarom de overheid zoveel van jou wil weten…

 7. Fe

  Laat u mobiel lekker thuis, betaal cash en reis niet met ov-chip kaart.

  U doet het allemaal zelf, maar de meeste houden vast aan de dooddoener ” ik heb niets te verbergen “. 🙂 🙂 leeghoofdige sukkels dus

  1. Michel Bloemkist

   Niet iedereen is een belastingontduiker.

   1. CLoVis

    Er zijn wel ontstellend veel linkse steuntrekkers;

    ze kunnen misschien wel moeilijk ‘belastingontduikers’ zijn;
    ze zijn wel de profiteurs van de belastingbetalers.

    1. Blitzkrieg

     Toch typisch hè CLoVis dat geneuzel over belastingontduiken. Die Michel Bloemkist is zelf een steuntrekker, hij mag blij zijn dat ie te vreten krijgt.

     1. Terminator

      Hier wordt gewoon gewerkt

    2. Antihedo

     Belastingontduiking is toch meer een rechtse hobby

   2. combat le pelicule

    Kijk bloemkut laat precies waar het om gaat, als je volgens bloemkut cashgeld hebt ben je belastingontduiker, gasten als bloemkut moet je daarom gelijk afschieten die hebben namelijk geen idee wat er eigenlijk gebeurd maar wel een enorme grote smoel opzetten, lijken wel die zogenaamde klimaatspijbelaars die hebben ook geen idee namelijk.

    Maar ik zal het even uiteen zetten, cashgeld is gezond en betekent anoniem en onafhankelijk..

    1. Michel Bloemkist

     Een grote smoel opzetten kan iedereen, af en toe nog eens wat positiefs doen voor de maatschappij is er voor werkschuw tuig zoals jij niet bij.

     1. combat le pelicule

      Werkjschuw? jij bent hier diegene met een grote smoel, je schreeuwt iets over belasting ontduikers en denkt echt dat niemand werkt hier…
      Als het gaat om werken! vergeleken met mij ben jij helemaal niets, poep jij in je zelfgebreide luiertje..

   3. Fe

    wat maak jij vreemde koppelingen Michel , ik betaal jouw uitkering ongeveer 4 keer sukkel

 8. Bolland

  Raar corona loopt op z n eind, en dan nu willen ze ons opeens volgen ? verhaal rammelt

 9. ikweetwatikwil

  Nee Michael, we moeten het niet geweldig vinden zo’n data ter bestrijding van.
  Corona wordt misbruikt om er allerlei zaken door te drukken. Zo langzamerhand krijg ik overal mijn twijfels bij.
  Rutte zou ,als er nu verkiezingen waren 44 zetels krijgen . Dan hoop ik maar dat de mensen binnen een half jaar hun aangeprate angst kwijt raken en hun verstand weer normaal gaat werken.
  Rutte heeft NIETS gedaan . Niet anders dan leugen en bedrog. Praat alleen maar over het “nieuwe normaal” . ZIJN normaal. Dag Rutte . Oplazeren met jouw normaal, want die is NIET normaal. Die willen we niet.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.