Bijna de helft van alle coronaboetes niet in orde! En net zo erg: slechts 1 procent gaat in bezwaar

Dit nieuws is weer typisch Nederland. Handhavers gingen de afgelopen maanden helemaal los op de (schijnbaar ingewikkelde) handhaving van de noodmaatregelen. Met een foutmarge van 50 procent (bij 18.200 boetes op 10 mei) gaat daar iets héél hard mis. Maar zeker net zo erg is dat slechts 1 procent van de ‘overtreders’ hiertegen in bezwaar gaat, ondanks het feit dat een boete een strafblad betekent! 
Wat dat betreft zijn we als Nederlanders ook maar een mak volkje. De overheid ‘zal het allemaal wel prima doen’. En ‘ach, het zijn ook maar mensen’ of ‘zo slecht hebben we het toch niet?’ Nee, nee! Vooral niet te veel stampij gaan lopen schoppen! Want stel je voor dat men je als die vervelende rebel gaat zien, die tijdens de coronacrisis alleen maar extra druk legt op die arme overheid. Oh grutjes toch!

Nee, Nederlanders houden dan kennelijk liever hun mond, incasseren die financiële klap van wat, 400 euro? En zeggen: ‘ach, wat is nou een aantekening op je strafblad?’ En het is toch alleen maar efficiënt als het OM met een strafbeschikking, dus zonder tussenkomst van de rechter, de boel snel met een veroordeling af kan sluiten? Chill, man!

Één mogelijke oorzaak van die hoge foutmarge, en daar moet ik de Nationale Politie wel gelijk in geven, is de onduidelijkheid die vanuit het kabinet is gecreëerd. Rutte beweert namelijk dat het nooit verboden is geweest om buiten te zijn in groepen van meer dan drie personen. Het mag alleen geen evenement worden én natuurlijk moet iedereen dan anderhalve meter uit elkaar staan. Maar de woordvoerder van de Nationale Politie zegt het volgende:

“Vanuit de overheid was vanaf het begin gecommuniceerd dat groepen van meer dan drie niet zijn toegestaan. Daar hebben wij ook op gehandhaafd”, zegt een woordvoerder van de Nationale Politie. “Maar beleid was wel om eerst te waarschuwen en in gesprek te gaan.”

Dit werd namelijk vanaf het begin inderdaad door Rutte en consorten zo gebracht. En dan is het ook niet zo gek dat het beleid van eerst waarschuwen misschien averechts werkt. Ga maar na: een groepje mensen staat voldoende uit elkaar en er komt politie aan. Die waarschuwt dus eerst, maar het groepje was zich van geen kwaad bewust en krijgt op dat moment dus te horen dat hun geplande dag in feite niet meer door kan gaan, anders krijgen ze namelijk een boete (of moeten in twee of meer groepjes verder uit elkaar staan). Dat wekt irritatie op, vervolgens wordt er alsnog een boete uitgeschreven en dan geeft men het maar op.

Hoe dan ook, mocht je een boete hebben gekregen: maak bezwaar! Zoveel heb je toch niet te verliezen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

11 reacties

 1. RPML

  De meeste corona-bekeuringen zijn ongrondwettelijk, want gebaseerd op een noodwet die daar niet voor bedoeld is. Als je de rechter laat oordelen (na 3x brieven schrijven met het OM die deze toch niet lezen, anderhalf jaar later) win je glansrijk

  h++ps://www.omgevingsweb.nl/nieuws/noodverordening-en-het-verbod-van-samenkomsten-coronacrisis-en-het-recht-deel-9/

  1. lotje

   Dat is dom om geen bezwaar te maken

   1. Jack Flash

    Het geeft aan hoe murw geslagen de Nederlanders zijn.
    Het blasé gevoel van “het zal wel” hoor ik steeds vaker.
    Dat strafblad zou als een registratie kunnen dienen voor andersdenken, zeer gevaarlijk in een opkomende fascistische maatschappij.

    1. Dion Grauss

     Dus iedereen die een aantekening op zijn strafblad te pakken krijgt is volgens jou een “andersdenkende” ?

     1. Jack Flash

      Tuurlijk sukkel.Hoezo noem jij jezelf Dion Graus.
      Misbruik van een goede naam .Hufter.

 2. Bullshit16

  Papier versnipperaar is een heel mooi ding van een kale kip valt niet te plukken dienders die ziich dienders noemen moeten zich af gaan vragen waarom ben ik biij de politie gegaan .Een boete te gaan schrijven aan mensen die te dicht bij mekaar staan of om boefen te vangen. Ik snap niet dat die dienders nog en de spiegel kan kijken als ze tegen hun man vrouw zeggen na schatje ik heb een goede dag gehad heb tóch 200 boetes uitgedeeld omdat het volk te dicht bij mekaar stond
  Ik zal tegen die dienders willen zeggen denk nog eerst 10 keer na voor je weer een boete uitschrijft aan mensen die 130meter inplaats van 150meter een boete geeft ik zeg schaam je

 3. Vrijedenkert

  Als je onterecht een boete hebt gekregen omdat het b.v. onmogelijk was om op dat moment die afstand te houden of b.v. onterecht of omdat anderen samenscholing hebben veroorzaakt loont het zich zeker om in beroep te gaan als je 400 Euri kunt besparen!
  Vooral als je met meerdere personen tegelijk onterecht een boete hebt ontvangen dan gewoon met zijn allen in beroep…
  Als je ergens met 2 personen zit of staat met voldoende afstand en er komen ongemerkt meerdere personen bij zitten of langs wandelen is een boete voor al die personen niet terecht.

  1. RPML

   Vervelende is wel dat je het eerst moet betalen alvorens in beroep te kunnen gaan, om het vervolgens na anderhalf jaar pas weer terug te krijgen… en 400,- zal er bij menig gezin flink inhakken

   1. Vrijedenkert

    Ik weet niet hoe het precies zit met een boete voor afstand of samenscholing i.v.m Crona ten opzichte van een verkeersboete…

    Verkeersboete:
    https://www.cjib.nl/ik-ben-het-niet-eens-met-een-verkeersboete

    Ik ben het niet eens met een verkeersboete
    Hebt u een brief van ons gekregen met de letter M? En bent u het niet eens met deze verkeersboete? Dan kunt u hiertegen bezwaar maken bij de officier van justitie. Dit heet: in beroep gaan. U hoeft dan de boete nog niet te betalen. Vraag daarom ook nog geen betaling in delen aan.

 4. Adriaen van Bergen

  Je hebt heel veel te verliezen. Probeer dus geenbbaan. maar eens een vag te krijgen. Gaat je niet lukken
  Maak bezwaar!

 5. feitelijk

  befehl ist befehl , ik moet een boete uitschrijven , dat ik dat eigenlijk niet kan en zelf niet weet wat ik uitschrijf klopt maar het kost 390 euris en mijn baas is tevreden

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.