Column Jan Roos: Arnon Grunberg, Marokkanen met Joden vergelijken is misselijkmakende geschiedvervalsing

Jan Roos deelt deze week een persoonlijk verhaal over antisemitisme. Arnon Grunberg vond dat de Marokkanen de nieuwe Joden zijn, maar Jan Roos toont met een anekdote juist aan dat “de nieuwe Joden gewoon de oude Joden zijn.” Ze gaan nog altijd gebukt onder zware antisemitische discriminatie. Niet in de laatste plaats door segmenten van de Marokkaanse gemeenschap…

Er zijn al zoveel woorden vuil gemaakt aan de speech van Arnon Grunberg op 4 mei, dat ik me afvroeg of ik wel de zoveelste in lijn moest zijn. Toch ga ik er ook iets over zeggen. Niet in de laatste plaats omdat het een walgelijke vertoning was. Grunberg houdt een betoog over alle gruwelijkheden die de nazi’s hebben uitgevreten en koppelt dan zijn Joods zijn aan een vermeend nieuw slachtoffer van de huidige nazi’s: de Marokkaan.

Het narratief van de nieuwe Joden is niet alleen geschiedkundig smakeloos en onjuist, het doet voornamelijk af aan de waarde van de lessen die we zouden moeten leren van Jodenhaat en de holocaust. Over de rug van zes miljoen van zijn vermoorde geloofsgenoten wenst Arnon een punt te maken dat onmogelijk te maken valt. Want het vergelijk gaat simpelweg niet op. Er is geen systematische institutionele Marokkanenhaat, er is geen georganiseerd geweld tegen Marokkanen, er worden geen Marokkaanse bedrijven gesloopt, er worden geen Marokkanen vermoord vanwege Marokkanenhaat, de overheid discrimineert Marokkanen niet, er zijn geen concentratiekampen voor Marokkanen, er zijn geen plekken waar Marokkanen niet mogen komen, er wordt niet gejaagd op Marokkanen, er zijn geen anti-Marokkanenwetten, er worden geen Marokkanen op transport gezet en bovenal is er geen plan tot uitroeiing van Marokkanen.

Marokkanen met Joden van voor of tijdens de Tweede Wereldoorlog vergelijken is misselijkmakende geschiedvervalsing. Nu kan ik wel alle negatieve lijstjes gaan opnoemen waar Marokkanen veelvuldig op prijken, maar die kent iedereen die zijn hoofd niet in het zand heeft gestoken ook wel. Het vergelijk van Grunberg is daardoor nog veel ernstiger, gezien de onophoudelijke overlast die uit de Marokkaanse gemeenschap voortkomt. Alleen ik kies voor een heel persoonlijk verhaal.

Mijn vriend is de voorzitter van Maccabi Zaalvoetbal, de enige Joodse zaalvoetbalvereniging van ons land. De spelers worden iedere keer voor vuile kankerjood uitgescholden. Elke keer worden er opmerkingen gemaakt dat hun oma vergast had moeten worden in Auschwitz. Steeds krijgen ze te horen dat ze geen hand krijgen omdat ze vieze Joden en gore zionisten zien. Steevast worden ze bespuugd en wordt de Hitlergroet gebracht. Nou ja, niet elke wedstrijd. Ik bedoel (bijna) iedere wedstrijd die ze tegen Marokkanen voetballen. Meerdere geweldsincidenten vinden er per jaar plaats puur vanuit antisemitisch motief. De laatste wedstrijd van het jaar was zo’n orgie van geweld dat er aangifte is gedaan en een tuchtzaak bij de KNVB gestart. Resultaat: tot nu toe nul.

Juist voor deze jongens is het extra pijnlijk dat ze horen dat hun kwelgeesten, hun mishandelaars, als de nieuwe Joden worden neergezet. De Marokkaanse voetballers die die hun in concentratiekampen omgekomen familieleden bespotten. Want de waarheid is dat de nieuwe Joden gewoon de oude Joden zijn. Het zijn de nazi’s die een nieuwe identiteit hebben. Dus als Arnon Grunberg zegt dat hij een Marokkaan is weten we waar hij staat. Ik zeg bij deze: ik ben een Jood. En als je aan Joden komt, kom je dus aan mij.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Jan Roos vergeleek de Duitse invasie eens met migranten. Dat is pas geschiedsvervalsing.

  Hij zou z’n hypocriete waffel moeten houden.

  h**ps://mobile.twitter.com/LavieJanRoos/status/920183900558807042/photo/1

  1. Bolkestein

   De Islam is toch ook een ons vijandig gezinde invasie- en bezettingsmacht? En degenen die nu heulen met de Islam zijn hetzelfde als NSB’ers die toen heulden met de ons vijandig gezinde invasie- en bezettingsmacht het Derde Rijk. Wat snap je niet?

   1. Dirk Derksen

    Juist Bolkestein,

    Het enige verschil is dat de Duitsers er 5 dagen over deden. De Islam neemt de tijd, langzaam maar zeer geleidelijk zijn ze bezig Europa over te nemen. Jihad via immigratie en baarmoeder.

    1. Original NL

     Juist!

  2. Original NL

   Jij zou je hypocriete waffel moeten houden brandhok,domme sukkel met je marokkanen fetish.
   Jan heeft zoals altijd volkomen gelijk.

 2. Alfred Bentinck

  “Arnon Grunberg vond dat de Marokkanen de nieuwe Joden zijn”

  Nee, dat vond hij niet, Jan, maar we hebben hier al zo vaak proberen uit te leggen wat hij wel bedoelde dat het boter aan de galg gesmeerd is.

  1. B. Pascal

   Nee, maar Grunberg verrade wel zijn volk, de Joden. Hen die de joden haten vergroot Grunberg tot slachtoffer. Grunberg is een Marokkaan. Typisch, dat is wat de partij Denk ook doet.

 3. josemoonen@70

  Niet alleen die misselijk makende speech van dit akelig mannetje Grunberg was zeer grievend , maar ook degene die daarbij stonden ,zogenaamd omdat hun 4 mei überhaupt iets interesseert en deze walgelijke speech toe lieten …
  Bedankt Jan .! Je sloeg de nagel op de kop .!

  1. Jack Flash

   Ik lach me dood als Grunberg door een groepje marokkanen “gecorrigeerd” wordt.

  2. Marija

   Ik vraag mij nog steeds af wie er voor heeft gezorgd dat Grunberg dit podium kreeg. Een grote blamage !

   1. Kretoloog

    De vraag stellen is hem beantwoorden: Het Nationale Comité 4 mei o.l.v. Gerti VerbeetH (PvdA) heeft Arnon Grünberg geregeld. Na goedkeuring van ZKM, premier Rutte (VVD) en burgemeester Halsema (GroenLinks).

   2. Brenda Welsh

    Hij is een eminente schrijver, @Marija. Dat is het. Hij pakt je op je zelfingenomenheid.

    1. Rammstein

     JIJ vindt Grunberg een ‘eminente’ schrijver. Omdat je links geprogrammeerd bent. Weer anderen vinden het zelfgenoegzame kwal met veel pretenties en dik onvoldoende talent. Een woordknutselaar die interessant doet maar zelden verder komt dan platitudes en nog minder vaak originele gedachten ventileert.

     Juist daar is het linkse volk gek op: het lijkt geniaal en het is nog te begrijpen ook!

 4. Marija

  Marija 1 week geleden Beantwoorden
  Grunenberg zijn toespraak heeft mij in eerste instantie positief verrast. Ik heb het altijd een beetje naar mannetje gevonden. Zijn toespraak vond ik prachtig tot het moment dat hij die kutmarokkanen ging vergelijken met de Joden.
  Hij vergat daarbij wel of niet bewust, dat wij van de Joden nooit narigheid hebben ondervonden, geen agressie, diefstallen, overvallen en spuwers, daarom gaat zijn vergelijking totaal mank.
  De Marokkanen hebben altijd voor overlast en agressiviteit gezorgd tot op de dag van vandaag.
  Ik vond het goedkoop scoren van Grunenberg.

  Jan Roos ik ben het dan ook helemaal eens met jou.

 5. Bolkestein

  Dader ’verward’ noemen maskeert antisemitisme

  Waar eindigt antisemitisme en waar begint verwardheid, vragen Esther van Fenema en Esther Porcelijn zich af, na de zoveelste aanval op een koosjer restaurant. Zij hameren erop dat antisemitisme straffeloos om zich heen kan grijpen als daders als ’ziek’ worden bestempeld.

  „Voor de vijfde keer in tweeënhalf jaar is koosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam doelwit van vernielingen. De dader was een oude bekende: Saleh A., die eind 2017 ook al ramen van het restaurant had ingeslagen en met mayonaise besmeurd terwijl hij een Palestijnse vlag droeg en ’Allah akbar’ riep.

  Dit keer had hij weer een raam ingeslagen en de Israëlische vlag die achter het raam stond in brand gestoken. Het is bewonderenswaardig hoe kalm en redelijk eigenaar Daniël Baron reageert als hij geïnterviewd wordt: ’We zijn er helemaal klaar mee, een Grieks restaurant heeft hier geen last van.’ Zijn kalmte doet ergens pijn omdat dit soort geweld nooit zou moeten wennen. Maar dat doet het helaas wel.

  Vernieling en diefstal
  Saleh A. heeft voor het eerste incident zes weken cel gekregen maar zat al 52 dagen in voorarrest en had zijn celstraf dus al uitgezeten. Daarbij werd A. alleen veroordeeld voor vernieling en diefstal en niet voor terreur, iets wat slecht viel bij de Joodse gemeenschap en op sociale media. Hij had verklaard dat hij zich niet tegen het Joodse volk of de religie richt, maar tegen het Israëlische leger. Daarnaast had hij tijdens het eerste incident en de eerste zitting een erg verwarde indruk gemaakt en bleek hij met een IQ van 66 licht verstandelijk beperkt. Hij moest zich verplicht laten behandelen en kreeg een gebiedsverbod.

  Op sociale media wordt die ’verwardheid’ veelvuldig gezien als een manier om de gemoederen rustig te houden. Net als de ’te lage bloedsuikerspiegel’ van de automobilist die in 2017 voetgangers had aangereden bij Amsterdam CS.

  Esther van Fenema
  Esther van FenemaⒸ MARK UYL
  Het voelt misschien als een excuus, maar wat is de realiteit? Waar eindigt antisemitisme en begint verwardheid? De daad van Saleh A. kan als antisemitisch gedefinieerd worden als je kijkt naar de nieuwe werkdefinitie antisemitisme van International Holocaust Remembrance Alliance. Deze definitie is ook opgenomen in het ’Joods Akkoord’ en ondertekend door meerdere politieke partijen in Amsterdam. Dit incident valt onder Joden collectief verantwoordelijk stellen voor de daden van de staat Israël. De dader beweert immers tegen ’de daden’ van het Israëlische leger te zijn, maar projecteert dit op een restaurant met Joodse eigenaren in Amsterdam.

  ’Verward’
  Maar Saleh A. wordt ook bestempeld als ’verward’, waardoor hij vanuit mogelijk psychiatrisch lijden als niet of verminderd toerekeningsvatbaar wordt beschouwd. Dus als een verward iemand zoals Saleh A. een antisemitische daad pleegt en vervolgens als ’ziek’ wordt bestempeld, dan lijkt de maatschappelijke kous daarmee af.

  Onverantwoord
  Dat is begrijpelijk, maar ook onverantwoord. Immers, de maatschappij en in het bijzonder de Joodse gemeenschap voelen zich bedreigd en verlangen erkenning, steun en bescherming. Het is tekenend dat eigenaar Daniël Baron na de eerste aanslag hemel en aarde moest bewegen om de gemeente Amsterdam camera’s te laten plaatsen bij het restaurant.

  Uit de geschiedenis blijkt dat de rol van overheden wezenlijk is als het gaat om de reactie op antisemitisme. Het vertroebelde brein van Saleh A. kan aangewezen worden als oorzaak voor zijn gedrag, maar mag geen excuus vormen om de impact van zijn daden te negeren of zelfs te bagatelliseren.”

  Esther Porcelijn is columniste van het Nieuw Israëlitisch Weekblad; Esther van Fenema is psychiater en opiniemaker.

 6. Bolland

  Jan Roos heeft een punt, situatie Marokkanen is niet te vergelijken met die van Joden.

  Grunberg is misselijk mannetje, mishandelt vrouwen en kwa normen en waarden staat hij op gelijke voet met het grofste straattuig

  1. Alfred Bentinck

   ‘Jan Roos heeft een punt, situatie Marokkanen is niet te vergelijken met die van Joden.‘

   Correct, maar dat beweerde Grunberg ook niet.

 7. Rene van der Grijp

  Uitstekende column!

  1. Original NL

   Idd ..dat kun wel wel aan Jan overlaten!

 8. Hamer Sikkel

  Arnon Grunberg, zelf joods schrijver, kan het goed relativeren.
  Jan Roos, die niets met minderheidsgroeperingen heeft, laat staan met de emancipatie daarvan, wil zich graag voorstaan als zionist voor Israel.
  Het is in Nederland bon ton om de slachtoffers van WO II te beperken en de Holocaust te kapen.
  Terwijl de communisten (hoofdrol in het verzet), homo’s en negers het meest geleden hebben van de nazi-bezetting.
  Echter; Marokkanen krijgen tegenwoordig dezelfde stigma als de joden vroeger.

  1. Original NL

   Dirk Hamer èn sukkel.

   1. Hamer Sikkel

    Wat een goeie inhoudelijke reactie!

   2. Politiek Profeet

    Lamme snikkel

  2. Rammstein

   Negers??!!

   En het is ‘hetzelfde’ stigma (onzijdig), domme homofiele Joodse neger-Marokkaan.

 9. Bes Tolen

  Hamer sikkel meent dat het verzet als eenheid bestond bestond. Het communistisch verzet stond helemaal apart en kenmerkte zich door dogmatisme en veel onverantwoord gedrag. Het Verzet daar deden de communisten niet aan mee. Al menen heel wat van de onvolwassen politici van veel Nederlandse politieke partijen van nu blijkbaar anders. Ik kan hamer sikkel feliciteren met deze late forse overwinning op de democratie maar doe het niet.

  1. Hamer Sikkel

   @Bes Tolen – U denkt hiermee postuum het communistisch verzet tijdens de nazi-bezetting in vals historisch perspectief te kunnen zetten.
   Uw reactie is per omgaande doorgezonden naar de heer Max van de Berg, een der laatste overlevenden uit die periode.
   Het is aan hem en de talloze organisaties waar hij bij verbonden is nadere juridische maatregelen met betrekking tot U te nemen.
   U moet zich dood schamen.

 10. Angelus pacis

  Joden vergelijken met Marokkanen……….Een macrokaan is minder waard dag 7,50 gulden……..

 11. 56RdK

  Je slaat de spijker op de kop, Jan!

  En ik wil het nog breder stellen: de islam is het herrijzende nazisme!
  En het zwakzinnig deug in dit land, faciliteert dat in alle opzichten!

  Alsof er geen roetzwarte geschiedenis bestaat!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.