Column Jan Roos: De deugende Gutmenschen sluiten buiten, demoniseren en zijn enorm conservatief

In zijn column van deze week rekent Jan af met alle ‘moraliserend en dogmatisch door het leven stappende deuggleuven en moraalridders’ die Nederland momenteel telt. Hij noemt ze Gutmenschen, met een voorspelbaar, exclusief en enorm conservatief wereldbeeld.

Vroeger noemden wij thuis iemand een ‘goed mens’ als we hem of haar een sociaal hart vonden hebben. Iemand die niks kwaads in zin heeft en empatisch in het leven staat. De term ‘goed mens’ wordt bij ons nauwelijks meer gebruikt, omdat de populair geworden Duitse vertaling, de ‘Gutmensch”, een ironische en sarcastisch intonatie heeft. We noemen dus zo’n iemand gewoon nu aardig. Die Gutmensch is ontstaan als grap van Duitse feuilletonschrijvers van de zogenaamde generatie-1989, die personen die een niet aflatende wens hebben om goed te zijn en zich hierin graag bevestigd zien, in de maling te nemen. Erkenning is erg belangrijk voor de Gutmensch, die moraliserend en dogmatisch door het leven stapt en anderen de maat neemt die niet over zo’n fantastisch karakter en wereldbeeld beschikt als zij.

Als je zo verschrikkelijk deugt hoef je vrijwel niet meer zelf na te denken. Er is gewoon een pakket van meningen die bij een “goedmens” hoort. Je bent anti-Zwarte Piet, pro-multicultureel, anti-christendom, pro-islam, anti-man, pro-LGHBTI+, anti-blank, pro-“people of color”, anti-Amerika, pro-EU, anti-Trump, pro-Trudeau, anti-rechts, pro-links, anti-Nederlandse cultuur en tradities, pro-exotische cultuur en tradities, anti-nationalisme, pro-globalisme, anti-platteland, pro-steden, anti-auto, pro-openbaar vervoer, anti-bioindustrie, pro-biowinkel, anti-industrie, pro-klimaat/natuur/milieu, pro-biomassa, anti-kernenergie, pro-mainstream media, anti-“populisten”, pro-NPO, anti-commerciëlen, pro-Volkskrant, anti-Telegraaf, pro-open mind, anti-burgerlijkheid, pro-inclusiviteit, anti-andersdenkenden en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Het is allemaal ernstig uniform, want afwijkende meningen zijn niet gewenst. Je hoort er pas bij als je aan alle, ik herhaal, alle bovenstaande denkbeelden voldoet. Deugen is namelijk niet zomaar iets. Waar deze mensen doen alsof ze voorstander zijn van vrijheid van meningsuiting zijn ze dat eigenlijk alleen voor hun soort mensen. Persvrijheid is heilig, zolang die pers maar schrijft wat past in hun wereldbeeld. Iedereen mag zijn wat hij/zij/het wil zijn, behalve als je iets wil zijn waar zij tegen zijn. Dan moet het verboden worden of in ieder geval bestreden. Hun vrijheid is heilig, die van een ander niet. En dat wordt gerechtvaardigd met het idee dat zij weten wat goed is. Zij deugen immers. En iedereen die dat niet doet wordt buitengesloten en gedemoniseerd.

Gutmenschen delen de wereld in twee groepen: goede en slechte mensen. Als je dat in het Duits wil vertalen kan je dat Übermenschen en Untermenschen noemen. Want dat is namelijk het grote probleem van de deuggleuven en moraalridders. Ze zijn zo streng in de leer dat ze alles uitsluiten wat ze zelf niet zijn. Hun vrije denken is extreem afgebakend, hun inclusieve wereld uiterst exclusief en hun progressiviteit enorm conservatief. Eigenlijk bestrijden deze mensen alles wat ze zelf zijn en hebben dat niet eens door.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Alfred Bentinck

  “deuggleuven”

  Janneman doelt hier kennelijk op vrouwen met opvattingen die hij niet deelt.

  Niveautje hoor.

  1. B. Pascal

   Goed stuk. In de naam van vrijheid ontdoet de linkse mens ons allen van de vrijheid. En ze hebben het niet eens door. Dikke waarheid. Zo kwam Hitler ook aan de macht. Vrijheid verkondigen, maar hij benam het velen.

  2. Kretoloog

   “Niveautje hoor”

   Tja, vrouwen hebben bij Jan een streepje voor.

  3. fisufisu

   achmed hassan abdoel fredje heeft het niet zo op vrouwen, maar dat weten wij inmiddels, sterker nog, achmed hassan abdoel fredje laat met structurele regelmaat zijn ped*seksuele fetisjen de vrije loop..

   1. Rogul

    Maar jij houdt toch enorm veel van kinderen, vuistfucker?

 2. Original NL

  Goede beschrijving van Alfred de deugvlieg Jan.

  1. Willem Bever

   Idd Original tis een treffende overeenkomst met de zwetser

  2. B. Pascal

   In naam van de vrijheid, worden mensen van de vrijheid ontdaan. Zo werken alle dictators. Links schuwt niet continu te wijzigen. Van het natuurlijke tot aan de grondwet. De grondwet moet ons beschermen, omdat de coronaregels tegen de grondwet ingaat, past men de grondwet aan. Men wil lhbt dan praat men zo dom dat men die gedachten opdringt, maar ze hebben al het natuurlijke tegen. Maar willen alles in het geweten sturen. Deed Stal*n ook.

   1. AnnetKlaver

    @Pascal heP jij dat ook.

    ‘sluiten buiten, demoniseren en zijn enorm conservatief’

    Moet gelijk denken aan Michael v/d G.
    Ja toch?

    1. Original NL

     Aldus annet de deuggleuf.

    2. weer woord

     Ja toch?

     Nog niet misschien jij dommerik….

 3. Bolkestein

  Links is dol op diversiteit. Behalve op diversiteit aan meningen.

  Links is dol op anders. Behalve op anders denken.

  1. AnnetKlaver

   Kijk een naar de reaguursels op DDS, krijg je toch een heel ander beeld.

   1. weer woord

    En toch mogen jij en je mede forumschimmels jullie stupide plempsels gewoon blijven leveren.

    Leuk toch?

 4. Kretoloog

  Goed stuk! Niet 1 keer het woord Corona gebruikt.

  Jan is beter dan ik, want ik heb het C-woord toch weer laten vallen.

 5. Piet Klein

  We leven in tijden waarin er veranderingen misschien wel grote veranderingen gaande zijn. Het is niet alleen bijzonder wat er allemaal gebeurt en is minstens even bijzonder hoe de gevestigde orde met deze veranderingen omgaat. De machtsverhoudingen zijn aan het verschuiven in de wereld. China wordt een wereldmacht zowel economisch, wetenschappelijk als militair. Er is niets op tegen als China welvaart weet op te bouwen als ook chinezen veiligheid, ruimte en welvaart kennen. Maar de manier waarop China dit doet roept vragen op. Het gaat niet alleen over de ruimte die Chinezen in China hebben maar het gaat ook over hoe China haar positie uitbouwt. China heeft veel grondstofposities in handen en vergroot haar belangen in Afrika, Zuid Amerika en elders in de wereld tot in Europa toe door systematisch belangen te krijgen in essentiële zaken zoals grondstoffen, kennis in ruil voor ontwikkeling in die landen en geld. China is het producerende land geworden in de wereld en laat geen middel ongemoeid om haar positie te versterken. Regelmatig wordt bedrijfsspionage ontdekt. Een bedrijf als ASML in Nederland met unieke positie op apparatuur om geïntegreerde chips te maken heeft er ruim last van. China vergroot haar invloed in Hong Kong, in de Chinese zee. Trump zegt een verdenking te hebben dat het virus ontsnapt is aan laboratorium in Wuhan. Australië vraagt om een transparant onderzoek en China geeft als response zeer dreigende taal naar Australië. De EU heeft passages uit een rapport verwijderd op verzoek van China. Europa heeft veel productie zien verschuiven van Europa naar China. China heeft lage lonen, maar ook de steun van de overheid als onderdeel van de strategie om haar positie in de wereld te vergroten. Wat het meest zorgen baart is de houding van de EU. De EU lijkt geen of weinig antwoord te hebben op deze ontwikkeling. Netto zien we dat de EU en of de landen van de EU alleen maar de schulden vergroten, bijna ongelimiteerd geld bijdrukken. De EU staat enorme migratie toe maar een deel daarvan zou moeten gaan werken in de industrie tegen tarieven die het verliezen van China. De EU heeft geen antwoord en gaat zich gedragen als Duitsland in de periode tussen de eerste en tweede wereldoorlog met ongelimiteerd geld bijdrukken. Het zijn ontwikkelingen die grote zorgen baren. Wat daarna nog meer zorgen baart is dat er een politieke correcte stroming is ontstaan waarbij het woord correct nogal merkwaardig is want het gedrag is nogal incorrect. Het is namelijk uitsluiten, demoniseren en wat Jan conservatief noemt is wat mij betreft niet conservatief maar het niet hebben van antwoorden op de veranderende wereld, toestaan dat er absurd veel geld wordt bijgedrukt, ondemocratisch gedrag en op EU niveau geen antwoorden hebben maar ruzie maken. En massief ondersteund in NL door politiek correcte mainstream media. Het is wat mij betreft een zeer verontrustende ontwikkeling. En hoewel het op diverse plekken benoemd wordt buiten de mainstream media lijkt het niet door te dringen tot een zodanig groot publiek dat we veranderingen mogen verwachten. Het voelt aan alsof we in de achtbaan van het verval van Europa zitten en iedereen het of niet ziet of maar laat gebeuren. Het lijkt er op dat de mainstream politiek en media dit laat gebeuren en alleen bezig zijn critici uit te sluiten en te demoniseren.

  1. Meloen

   Ruim 500 jaar Westerse dominantie lijkt voor een groot deel van de bevolking wel genoeg. Ik vraag me af of iedere beschaving op een dergelijke manier tot een einde komt. Misschien moeilijk om definitief afscheid te nemen van deze welvaart, aan de andere kant ook wel interessant om de self-destructie te aanschouwen. Bijzondere periode.

  2. Original NL

   Quote….Het lijkt er op dat de mainstream politiek en media dit laat gebeuren en alleen bezig zijn critici uit te sluiten en te demoniseren………
   Het lijkt er niet alleen op..het gebeurd ook, zie de demonisering van het FVD zoals gisteren over de samenwerking met het cda in brabant.
   Anders denkenden worden voor fascisten uitgemaakt.

  3. Waanzin

   @Piet Klein, ik heb met veel interesse uw stuk zitten lezen. Graag lees ik vaker dit soort stukken van u. Hulde!

 6. bas van der bijl

  De wereld is niet zwart-wit en ook rechts en links niet er is veel grijs Ook ikzelf Jan is denk ik wel zwart , deugt niet . Of toch wit, deugt ook niet. Veel domheid dus

  1. Politiek Profeet

   Wat Jan eigenlijk bedoelt is dat al dat linkse deuggleuven en bakfietsgajus gewoon dom volk is die te stom zijn om logisch na te kunnen denken….tja, bij demonen 66 kunnen ze alsnog een pil ophalen om ze uit hun miserabel leven te halen.

 7. Neversaynever

  Helaas is dit precies de juiste typering door Jan van Nederland op dit moment. Maar met die Gutmensch is ook nog iets anders aan de hand. Hij behoort veelal tot de politiek heersende klasse maar is tevens volkomen afhankelijk gemaakt van zijn referentiegroep. Iets anders roepen dan de kult waartoe hij of zij behoort heeft persoonlijk ernstige gevolgen. Immers uitgekotst worden heeft direct gevolgen voor de eigen financiële positie. Dat baantje kun je dan wel vergeten en ja dat baantje is wel nodig met die hoge hypotheek. En zo ontstaat er een systeem waarin we voor elkaar een show afdraaien om ons staande te houden. Het doet me denken aan lang vervlogen tijden of aan dictatoriale systemen.

 8. Lampje7

  Op nagenoeg alle bijdragen en reacties op deze website, is hetzelfde citaat van de grote Duitse schrijver Friedrich Schiller van toepassing: ‘Tegen domheid strijden zelfs de goden vergeefs’. Copy paste volstaat.

  1. Alfred Bentinck

   De intelligente, erudiete en grondig inhoudelijk onderbouwde bijdrage van Lampje7 maakt daarentegen grote indruk en zou Friedrich Schiller zeker zeer zijn bevallen.

   1. fisufisu

    aldus achmed hassan abdoel alfredje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.