Column Jan Roos: Links heeft de Tweede Wereldoorlog geclaimd, gepolitiseerd en met propaganda omgeven

Het gaat niet goed met de nagedachtenis aan de Tweede Wereldoorlog. Een “gigantisch” en nog niet genezen trauma, aldus Jan Roos. Maar linkse politici en organisaties hebben de oorlog gebruikt als “zwaard om een ander mee aan te vallen”. Bewijzen zien we in het veelvuldig uitschelden voor “fascist” en de richting die het Nationaal Comité 4 en 5 mei op beweegt onder leiding van ex-NPO’er Hans Laroes.

De Tweede Wereldoorlog is een gevaarlijk onderwerp. Voor je het weet zeg je iets verkeerds, ook al zeg je niets verkeerds. Deze allesvernietigende storm over de aarde leverde 72 miljoen doden op en een gigantisch trauma, dat tot de dag van vandaag voortduurt. We zijn nu 75 jaar verder en nog steeds is het een open wond. De oorlog is na driekwart eeuw springlevend, maar ik denk niet op de juist manier.

Het zou een les voor ons allen dienen te zijn en niet een schild of zwaard om jezelf mee te beschermen of een ander mee aan te vallen. De Tweede Wereldoorlog is namelijk tot op het merg gepolitiseerd. Want toentertijd was de indeling goed of fout, Über- of Untermensch, maar tot mijn spijt bestaan die kwalificeringen nog steeds. Vrijdenken mag, maar dan wel op maar één manier.

Links heeft de oorlog geclaimd. Dat gebeurde rond de jaren ’60. Het was opeens normaal om mensen met wie je het niet eens was fascist te noemen. Daarmee is de kous ook gelijk af, want eenmaal bestempeld als fout is het snel klaar met je.

Dertig jaar later werd de Wet van Godwin geïntroduceerd. Mike Godwin stelde dat als een online-discussie maar lang genoeg duurt, een van de deelnemers geheid een keer de vergelijking met de nazi’s of Hitler trekt. En dat die absurde vergelijking afbreuk doet aan de ernst van onder andere de Holocaust. Niet dat dit voor veel mensen iets uitmaakt: zonder knipperen is iedereen en alles, die het niet eens is met hun, voornamelijk, linkse denken een fascist. Hoe krom die redenering ook vaak is.

Om het iets af te zwakken wordt ook de term extreem-rechts gebruikt. Daarmee wordt overigens precies hetzelfde bedoeld. Immers was Hitler in hun ogen dan ook extreem-rechts. Ik heb al mening historicus over mij heen gehad als ik dat in twijfel trok. Maar laat ik het, zij het voorzichtig, zo stellen: iemand die zich nationaal-socialist noemt, het fascisme aanhangt – dat een vertakking is van het socialisme – en er ook een socialistische manier van denken, doen en regeren op nahoudt, zou zomaar eens een socialist kunnen zijn. En die zijn over het algemeen nou niet rechts, laat staan extreem-rechts. Maar genoeg hierover, want het vertroebelt mijn verhaal.

Mijn zoons kwamen met een boekje thuis. Een ‘her-/vrij-/be-/aan- denkboek’ van Nationaal Comité 4 en 5 mei. Nu vind ik geschiedenisonderwijs bijzonder belangrijk, ik heb het ook niet voor niets gestudeerd in Utrecht, dus met veel enthousiasme sloeg ik het open. Ik ben me dood geschrokken. Wat een politiek gestuurde propagandistische linkse onzin. Wat niet zo gek is als je beseft dat Hans Laroes (oud-hoofdredacteur NOS en fervent gebruiker van de Godwin) bij het Comité de scepter zwaait.

Al op pagina negen begint het. Een tekening van de naar Engeland gevluchte Koningin Wilhelmina met de tekst: ‘Op deze dag spreekt ze het Nederlandse volk voor het eerst moed in via Radio Oranje. Ze doet dat in de oorlog vaker.’ Ja, dat klopt. In vijf jaar tijd bij elkaar zes keer, gezamenlijk precies 3,5 uur. Dat is beschamend weinig. Zeker als je veilig in Londen obligate praatjes houdt over moed. Maar het boekje bulkt van de Oranje-propaganda. Inclusief een voorwoord van de Koning. En op pagina twintig de vraag: ‘Waarom hoef je in een democratische rechtstaat niet de cel in voor het dragen van een oranje trui?‘ Joe! Verder is het volledig multiculti. Een verhaal over een zwarte verzetsstrijder, met foto’s en verhalen van huidige vluchtelingen van nu.

Maar als klap op de vuurpijl een introductiefilmpje op de website, waar voor de jeugd bekende mensen een ingestudeerd praatje opdreunen. Rapper Snelle zegt het volgende: ‘Vrijheid is voor mij niet per se altijd zeggen wat ik vind, maar wel altijd mogen vinden wat ik vind.’ Als de jeugd leert dat dit vrijheid is, dan maak ik me ernstig zorgen over de toekomst.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. lotje

  Ze zeggen op links dat ze socialisten zijn. Dat mannetje uit de tweede wereldoorlog met dat snorretje was ook een socialist. Daarom zijn ze op links ook zo ziek en gestoord want ze hebben het DNA geërfd en daarom zijn ze ook ziek en doorgeslagen idioten. En overal halen deze gasten de oorlog erbij. In de oorlog riepen ze ook altijd van rascist en fascist. Dat mannetje uit de oorlog riep dat ook altijd. En links doet het ook altijd omdat ze het niet meer weten en in paniek zijn.

  1. Adriaanv

   Ook de Jodenvervolging zoals Anne Frank is geclaimed door links.
   Het betreft nu alle vluchtelingen.
   Zelfs vluchtelingen die Joden haten.

  2. JFU

   De linksen van nu hebben dezelfde inslag als dat mannetje met snor toen.
   Alles vinden ze geoorloofd om hun denkbeelden er door te drukken.

 2. Original NL

  Idd Jan je hebt weer volkomen gelijk…ik zag een maandje geleden een poster met de gebruikelijke fakkel in de nationale driekleur met de tekst: “het begon met racisme”.
  De waarheid is natuurlijk ” het begon door armoede en werkloosheid”…racisme was slechts een bijverschijnsel..niet de oorzaak.

 3. Meriadoc Brandebok

  Jan Roos begint onderhand obsessief bezig te zijn met het koninklijk huis. Wellicht moet hij zich er masr bij neerleggen dat de monarchie voorlopig here to stay is.

  Verder is de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog natuurlijk door iedereen, links en rechts, aangegrepen om een punt te maken. Dat komt omdat iedereen er uit haalt wat zij er uit wil halen.

  1. Original NL

   Het koningshuis..door het klootjesvolk in ww2 op een voetstuk gezet….en anno 2020 door het zelfde klootjesvolk in stand gehouden.
   Wilhelmina..” wij staan achter u”…idd 5000 km achter u.

  2. Marija

   Wat mij betreft is het wel zo: hoe meer ik van die struikrovers weet, hoe verder ik er afstand van neem. Het zijn geen mensen meer waar ik op voorhand respect voor heb, ook zij moeten dat VERDIENEN.

   1. Brenda Welsh

    Uw mening zal “die struikrovers” weinig deren. Houd het maar op totaal niet.

    1. Marija

     Laat ik nu denken dat onze struikrovers er slecht van zouden slapen.
     Hoe naïef kan je zijn?
     U bent dom en hatelijk.

  3. Pijnstiller

   Beste heer Brandebok,
   “door iedereen, links en rechts, aangegrepen om een punt te maken”
   Dat neemt niet weg dat de Nazi’s (afkorting voor Nationaal SOCIALISTEN) zelf gewoon kneiter links waren. Voor de linkse raddraaiers op dit forum is dat niet te verkroppen en probeert men het linkse gedachtegoed te framen op rechts. Hoe idioot dat ook klinkt, die strategie is al decennia lang succesvol toegepast.

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat de sociaal-economische standpunten links waren zegt weinig. H*tler was ook dol op herdershonden.En die standpunten kunnen evengoed uit opportunistische overwegingen zijn ingegeven. De primaire pijlers waar het nazi-regime op rustte – en tot de vernietiging van Duitsland zouden leiden – waren extreemrechts: het anti-bolsjewisme (en het aanhangen van de dokstootlegende), het extremistisch nationalisme en het hysterische racisme.

    Het rechts van toen heeft bovendien een doorslaggevende rol gespeeld bij de totstandkoming van de Nazi-heerschappij. H*tler verwierf de steun van het conservatieve politieke, militaire en industriële establishment. Zij waren de meest cruciale fundamenten waarop het regime zich kon gronden.

    Dat links daarbij door de Nazi’s werd uitgemoord, en de sociaaldemocraten moesten uitwijken naar Polen, was een prijs die de rechtsconservatieven maar al te graag bereid waren te betalen om de macht in handen te houden. En het Duitse volk ook.

 4. Pijnstiller

  indoctrinatie begint bij de kleintjes op de lagere school. Vreselijk 75jaar vrijheid. Hoezo vrijheid?
  “Wat is nou die vrijheid als je bang en voorzichtig met je mening moet omgaan”
  Luister maar eens naar de tekst van het Klein Orkest uit 1984.
  De democratie in Europa is reeds sinds jaren ten grave gedragen

 5. plakband

  Als kind leerde ik dat Duitsland begon met oorlogvoeren.
  In de loop der jaren is dat subtiel gewijzigd.
  Nazi-Duitsland was de oorlogszuchtige vijand.
  Duitsland is een vredelievend land.
  Duitsland koopt Europa en Nederlanders moeten meebetalen.

  Nexit voor het te laat is.
  Polen verlaat over 12 jaar als eerste Oostblokland de EU.
  Netto-betaler worden, daar trappen ze niet in.

 6. Alfred Raevensburgh

  De stukjes van Jan worden steeds hysterischer en wanhopiger.

 7. Beukman

  Er is geen koe zo bont of er zit een vlekje aan.
  Roos heeft na lang speuren een paar vlekjes ontdekt, althans wat volgens hem vlekjes zijn.
  Die paar vlekjes accentueren de schoonheid van de koe.
  Well done, @Jan, prima boekie!

 8. Rene van der Grijp

  Niets nieuws onder de zon. Links kan het indoctrineren van de jeugd niet laten.

  Als goed ouder moet je daar alert op zijn.

 9. Tuinpaden

  En nu zijn we langzaam een verworven provincie van Duitsland/Frankrijk.
  Is het toch nog allemaal goed gekomen..

 10. Bes Tolen

  Nationaal socialisme is in beginsel links. Daarmee hadden ze aanvankelijk ook groot succes. ”Het enige economisch geslaagde socialisme” werd wel gezegd. De nazi’s haalden ook leerstellingen en organisatie uit andere doctrines. Dat in hoog tempo. Daartoe behoorden opvattingen en ervaringen uit schrik naar even, christendom, jodendom, fascisme en Romeinse Rijk, syndicalisme, communisme dat dat ontlenen ook deed, ja zelfs uit India.

 11. Robert Leiden

  Nu zijn er twee zaken:
  1
  Jan Roos is een populist. Bekend om zijn kort-door-de-bocht uitspraken.
  2
  Jan Roos heeft na zijn tenenkrommende tv optredens destijds de kiesdrempel niet gehaald. Sterker zelfs, zijn optredens lieten bij die verkiezingen een complete partij verdwijnen. En hij is daardoor nog steeds rancuneus en gefrustreerd.

  Dat wetende is het nodige wantrouwen naar zijn beweringen op zijn plaats.
  Nu stelt hij in zijn artikel hierboven:
  “… Op deze dag spreekt ze het Nederlandse volk voor het eerst moed in via Radio Oranje. Ze doet dat in de oorlog vaker.’ Ja, dat klopt. In vijf jaar tijd bij elkaar zes keer…”
  Echt waar joh?

  Waarom zijn dan op internet 31, ik herhaal 31, toespraken van Wilhelmina met datum en tekst terug te vinden?
  Eigenlijk 32, maar die laatste was in juni 1945, net na de bevrijding.
  Hij gaat weer lekker Jantje…:)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.