Column Ozair Hamid: Diversiteitsprijs van NOS toont discriminatie jegens blanken aan

De NOS doet aan etnisch profileren, concludeerde GeenStijl. De politieke invalshoek van de publieke omroep wordt hiermee onthuld, en de vraag doet zich op: verkiest de NOS een middelmatige bron, die een migratieachtergrond heeft, boven een betere blanke bron?

Een instituut dat beslissingen maakt op basis van irrelevante kenmerken, zoals iemands etnische achtergrond, doet mij al snel denken aan fascistische samenlevingen. Niets bleek echter minder waar, want de NOS blijkt hier ook schuldig aan te zijn. Wanneer een werknemer een ‘diverse’ bron gebruikte, zou de desbetreffende persoon kans maken op een zogeheten “divibokaal”.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff reageerde gisteren op de onthulling: “Je probeert verhalen en nieuws te maken voor en door iedereen. Journalistiek moet de samenleving in de breedte representeren.” De uitleg van de grootste desinformatieverspreider van Nederland is echter vreemd, omdat het veronderstelt dat nieuws alleen begrepen kan worden wanneer het de samenleving afspiegelt. Dit is simpelweg incorrect. Veruit de meeste Nederlanders kijken het NOS Journaal zonder zich af te vragen of er genoeg mensen met een migratieachtergrond aan het woord komen.

Verder impliceert de hoofdredacteur van de NOS, door het woord ‘moet’ te gebruiken, dat een diverse nieuwspresentatie een ethische norm is. Volgens de Nederlandse Vereniging van Journalisten is dat echter niet het geval.

Dat de NOS hier een fout maakte is dus evident, maar waar men in de media het nauwelijks over heeft, is de regressieve trend die hierdoor wordt gezet. Blijkbaar zijn mensen met een migratieachtergrond, volgens de publieke omroep, te dom om op eigen kracht aan het woord te komen. Dit is een grove belediging die wordt geuit richting meer dan 4 miljoen Nederlanders.

Maar daar blijft het niet bij. De NOS laat hiermee het journalistieke talent van tientallen liggen omdat zij blank zijn, hetgeen iets is waar zij niet voor hebben kunnen kiezen. Is er dan sprake van discriminatie? Discriminatie is het ongelijk behandelen of achterstellen van een bepaalde groep mensen. De NOS behandelt blanke bronnen op een ongelijke manier, dus geconcludeerd kan worden dat de NOS inderdaad discrimineert.

De volgende vraag is de wenselijkheid van zulke praktijken in een open en tolerante samenleving.

In een land, wat de facto – naast Frankrijk en het VK – de bakermat van het liberale gedachtegoed is, zou dit niet moeten kunnen. Het uiten van onze individualiteit, en het achterwege laten van het reduceren tot ras is iets waar we trots op mogen en moeten zijn.

Laten we die geschiedenis voortzetten opdat het de toekomst zal zijn.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Maurits Dekker

  De NOS discrimineert.
  Wie had dàt nou gedacht?
  Wel, bijna iedereen zou ik denken.
  Ongeveer 11 jaar geleden had de publieke omroep ook al een allochtonenquotum hetgeen door Pownews werd vertaald als ‘de neger omdat het moet’
  Niks nieuws onder de zon dus. De NOS discrimineert kennelijk altijd.

 2. Alfred Bentinck

  “De NOS doet aan etnisch profileren, concludeerde GeenStijl. ”

  Als GeenStijl iets concludeert is kritische waakzaamheid geboden.

  Het is ook onzin. Het is heel logisch dat als een onderwerp aan de orde is waar culturele of etnische minderheden een rol spelen, om welke reden dan ook, je mensen aanspreekt die behoren tot die minderheden. Dat je een lijstje met namen hebt van vertegenwoordigers van die minderheden lijkt me dan ook heel praktisch. De suggestie van racisme is te idioot voor woorden.

  Deze atheneumleerling praat onzin.

  1. Maks

   Alfred Fallus Bentinck?

 3. 56RdK

  Het begon met het aanvechten van de onschuldige Zwarte Piet, nu heeft de heersende en manipulerende multiculti-indoctrinatie c.q. zwakzinnigheid bijna het hoogtepunt bereikt! Bedankt, vooral PvdA!

  1. henkie

   De blanken zijn de nieuwe Joden. Zij worden door staat en instituties volgens wet gediscrimineerd.

   1. Gerda2

    Van de historie van het jodendom door de eeuwen heen heb je blijkbaar weinig besef.

    1. henkie

     Meer dan jij en Arnon Gerda!

 4. henkie

  De blanken zijn de nieuwe Joden.

   1. Maks

    Alfred Tering Bentinck?

 5. Jack Flash

  “Diversiteitsprijs”
  Alleen dat woord al.
  Man man wat een kul.

  1. Alfred Bentinck

   Het tegengaan van discriminatie is wel degelijk een verdienste. Dat niet zien is een moreel probleem.

   1. Maks

    Alfred Tering Bentinck?

    1. Brenda Welsh

     Wat integratie betreft bij de omroep lopen wij mijlen ver achter vergeleken met Amerika, hier komt alles 30 jaar later. In de amusementssector, sport, politiek, industrie. Ozair heeft een schrijfopdracht gekregen en moet wat verzinnen.

     1. Maks

      Brenda Tering Bentinck?

 6. Lex

  Opheffen die politiek-correcte ultra linkse staatsomroep door en voor linkse deugmensen. Ik vind het zonde van al dat belastinggeld waar wel betere bestedingen voor zijn.

  de NOS heeft wel hun ware aard laten zien uitzending met de enne naar de andere verdraaiing en leugen.

  Wanneer word dit nu opgeheven.

  1. Lex

   Diversiteitsprijs?

   Als het ergens wel aan diversiteit ontbreekt dan is het wel bij de NPO.

   Rechts geluid dat moet je met een zaklamp en een vergrootglas zoeken. Als je mazzel hebt dan vind je het.

 7. Drostemannetje

  De NOS behoort neutraal te zijn. Niet links en niet rechts. Nieuws kan je op verschillende manieren brengen. Het nieuws wordt zeker de laatste 20 jaar links uitgelegd. Rechtse mensen en landen worden gedemoniseerd. Zie Fortuin, Wilders, Baudet, Trump, Orban, Salvini, Johnson en landen zoals Israel, Rusland, Hongarije etc. Onderwerpen zoals Zwarte Piet, Islam, Marokkanen, Europa, Brexit, Palestijnen, Vluchtelingen Klimaat worden via een linkse rose bril aan de Nederlandse kijker voorgeschoteld. Het is zo doorzichtig en zielig. Dat de NOS er nou niet zelf moe van wordt. Ze voelen zich onaantasbaar. Ik denk wel dat steeds meer mensen hieraan ergeren. Nu nog op de juiste partijen stemmen.

  1. Rene van der Grijp

   Het is al veel langer aan de gang dan 20 jaar.

   Het zijn linkse activisten. Plain and clear.

   En daar schamen ze zich niets eens meer voor. Voor hen is dat al jaren “het nieuwe normaal”.

 8. Van der Scheur

  Het betreft selectieve diversiteit die wordt toegepast (contradictie).
  Etnische en culturele achtergrond spelen een rol, maar alleen voor ongeveer twee groepen. Met name oost Aziaten en Chinezen zie ik niet in de diversiteitspool van de NPO verschijnen. Ook Verschillende Europese achtergronden Zijn niet aan de orde. Ook Latijns Amerikaans geen invulling door NPO. Bout gezegd; je moet neger of Moslim zijn bij de NPO.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.