Coronaschade in Nederland is enorm! ABN Amro: ‘zeker €45 miljard euro omzetverlies’

ABN Amro heeft uitgerekend hoeveel alle bedrijven die een beroep doen op de NOW-regeling, bij elkaar aan omzetdalingen hebben opgegeven. Groothandels, winkels, industriële bedrijven en horecazaken hebben bij elkaar zeker 45 miljard euro aan omzetdalingen opgegeven!

De NOW (Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid) is het vangnet dat de overheid voor bedrijven heeft opgezet, om de loonkosten tot 90 procent mee te vergoeden. Groothandels hebben het leeuwendeel van die 45 miljard euro omzetverlies te verduren, zo’n 16 miljard euro. Industriële bedrijven ongeveer 10 miljard euro omzetverlies, winkeliers 6 miljard en transportbedrijven 4 miljard euro. Horeca zit er tussenin met iets meer dan 4,5 miljard euro, aldus ABN Amro.

In Nederland gaat het dus behoorlijk hard met de centen. Wellicht een open deur, maar het is wel fijn om daar eens wat getallen bij te krijgen. Zo krijgen we langzamerhand scherp welke sector het hardst wordt getroffen en waar het geld het meest nodig blijkt. Helaas betekent dat ook dat sommige ondernemers de bui inmiddels al wel zullen voelen hangen. Want zoals minister Koolmees (SZW, D66) al liet doorschemeren: straks kan niet iedereen meer op staatshulp rekenen.

Dat wordt een bittere pil straks. Bedrijven die links en rechts op de klippen zijn gelopen, minder inkomsten, hogere belastingdruk en zo’n beetje iedere markt kampt met hetzelfde probleem. Volgens mij gaat dit zo’n enorme impact op onze maatschappij hebben, een beetje zoals 9/11. Toen leefden we ook ineens in een totaal andere wereld, maar dat besef duurde soms even.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Lugor

  Omzetverlies is iets anders dan verlies.
  Cijfers zeggen niet zoveel.

  1. Blitzkrieg

   Lugor :
   Quote : “Cijfers zeggen niet zoveel.”
   Zeg dat eens tegen Rutte of het RIVM.

   1. Lugor

    Hoeft niet.
    Rutte snapt dat zelf wel.
    RIVM heeft hier niets mee te maken, zijn geen economen.

    1. Blitzkrieg

     Lugor :
     Quote : “RIVM heeft hier niets mee te maken, zijn geen economen.”
     Zeg dat eens tegen Rutte 🙂 .

 2. Steven Opti

  De schade is zeker enorm. Dat wist iedereen al die logisch kan nadenken. Maar, één van de grootste lockdown fans blijft hameren dat we ons vooral aan regels moeten houden terwijl hij de economische schade maar voor lief nam. Dus ik vind dit item van jou ook erg hypocriet. En wat nóg erger is dat Rutte het zogenaamd zo goed doet in de peilingen maar eerlijk gezegd is dat niet de tendens die ik op straat hoor. We spreken elkaar wel weer over een jaar als we vol in de recessie zitten met vele mensen thuis zonder werk. En wat de gevolgen zijn van de belachelijke lockdown. Maar dáár heb ik DDS nooit over gehoord.

  1. Bolland

   Steven: Eens DDS heeft geen mening, doet geen onderzoek in principe is het alleen Napraten van Mainstream media

   Gemiste kans

 3. Bolland

  En dit gaat over Nederland alleen, 9/11 is kinderspel vergeleken met Corona

  Kijken hoe populair Rutte cs zijn als omvang van financiele schade echt bekend is, om nog maar niet te spreken over de sociale schade die nog groter is.

  1. Lugor

   Hadden we maar een Trump.
   Konden we de Chinezen de schuld geven ipv de premier/president.

 4. Bullshit16

  Met de banken heb ik geen medelijden het is voor hun geen verlies ze lenen dat geld uit aan hun klanten die ze later weer terug moeten betalen misschien nog wel met een dikke vette rente dus de bank vaart er wel bij maar de mkb en zzp’ers die betalen het gelach

  1. Pauline Kummer

   @Shitty, en de oninbare schulden? Daarvoor heeft de bank een flink bedrag voor gererveerd, aldus de persvoorlichting voor het 1e kwartaal. De bank lag al een keer op zijn kant.

 5. Antihedo

  Ik mis nog een essentieel deel in het verhaal. Maakt het eens wetenschappelijk rond. Nu is men wederom te vroeg gestopt met denken.

 6. Dirk Derksen

  “Toen leefden we ook ineens in een totaal andere wereld, maar dat besef duurde soms even”

  Het geheugen van Nederlanders is sowieso niet al te best. Daar waar het vroeger ondenkbaar was dat er aanslagen in Europa door Moslims gepleegd worden, is dit nu een de normaalste zaak van de wereld. Tevens heeft Rutte meer beloftes gebroken dan waargemaakt, maar in het stemhokje is men dat weer vergeten.
  Helaas vind ik wel dat Rutte de Corona crisis redelijk aanpakt. Maar het blijft een leugenaar die mijn stem nooit zal krijgen.

 7. LifeBuddy

  ABN Amro: ‘zeker €45 miljard euro omzetverlies’. Echt nie
  Het Volk : ‘zeker €45 miljard euro omzetverlies’. Echt wel. Dit is geld van het volk, let maar eens op hoe snel ze dat geld uit de zakken van het volk kloppen, om dat verlies om te zetten naar sLinkse winst.

  1. Lugor

   Is de vrijdagmiddag borrel weer in ere hersteld?

 8. rexm

  Niet alleen de banken in Nederland hebben een probleempje, de gehele wereld heeft dat.
  Dus met andere woorden, maak je niet druk, het is weer een bang makerij van de bekende coalitie firma.
  Zou me niets verbazen dat Rusland weer de schuld krijgt, in Nederland is alles mogelijk, het lijkt wel een circus, van prutsers.

 9. ReneR

  Meer dan aan Mark Rutte, onze economie in het slop. Wat een geweldige president is deze marionet toch. De elite vind hem geweldig. Media ook en nu het domme volk ook. Nadenken? Ho maar….

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.