‘Domino-effect Marokkaanse jongeren: zien andermans mooie spullen en eigenen zich dat met steeds brutere middelen toe’

In het NPO-tweeluik ‘Ajouad en de Top 600, waarvan woensdag de laatste aflevering online kwam, gaat presentator en filmmaker Ajouad El Miloudi op zoek naar jongeren, die op de veelplegerslijst staan. Hij vindt ze op straat, bij opvanglocaties, thuis en via de politie. Hij zoekt uit wie ze zijn, wat een aanpak is van de problemen en hoe de hulpverlening kan zijn. El Miloudi neemt deel aan een inval bij een delinquent en hij spreekt vooral Marokkaanse jongeren wat hen beweegt. Ze vertellen dat ze gemakkelijk aan geld willen komen. Ze zien de mooie spullen bij anderen en dat willen ze ook. Het is een domino-effect, naar steeds meer geld stelen en zich dat met steeds brutere middelen toeëigenen.

Een voormalig delinquent vertelt dat hij z’n geweten bij de roofovervallen uitgeschakelde. Nu is hij op het rechte pad en wil een eerlijk bestaan opbouwen met vrouw en kinderen. Dat is goed te vernemen, maar er zijn nog zoveel anderen die rücksichtlos doorgaan, ten koste van weerloze slachtoffers, maar ook ten koste van hun eigen toekomst.

Wat is de oplossing voor deze problematiek? Joost Eerdmans probeerde het bespreekbaar te maken maar Arnon Grunberg, Abdelkader Benali en Wouter Koolmees snoeren hem de mond: “Je mag niet generaliseren, dan beschadig je een hele bevolkingsgroep”, de overbekende mantra waarmee ze anderen monddood maken en elke discussie torpederen. Ze willen een bevolkingsgroep beschermen tegen discriminatie, maar bereiken juist het tegendeel. Als je voortdurend wegkijkt en het probleem niet wilt benoemen, dan wordt de reputatie van de hele groep aangetast. Dat is nadrukkelijk aan de orde. Grunberg, Abdelkader, Koolmees, Paul Scheffer, Lotfi El Hamidi, Leo Lucassen, Maurice Crul en noem de hele lange rij Nederlanders maar op: het zijn wegkijkers en ze zijn medeschuldig.

Femke Halsema wordt burgemeester van Amsterdam. Toen zij aantrad moest zij huilen van vreugde. Ik moest ook huilen, maar dan van verdriet voor de stad waar ik geboren en getogen ben. We kennen Halsema van haar optreden in de Tweede Kamer. Ze was een dame die voortdurend wegduikt om deze problemen te benoemen. Opvallend was ook haar geringe kennis op het vlak van culturele en religieuze achtergronden bij allochtone jongeren.

Het was voor iedereen duidelijk dat van alle kandidaten voor het burgemeesterschap van Amsterdam er dus één kandidaat was die het beslist niet kon worden: Femke Halsema. En exact zij wordt het wel! Je vraagt je dan af wat heeft er zich in de hoofden van de Benoemingscommissie afgespeeld. Is er een vergadering geweest waarin gesteld werd “laten we Halsema benoemen, het wordt tijd dat er een eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam komt!

Bij Paulien Krikke konden we de vonkenregen zien en toen kon Krikke met zachte maar besliste hand naar de uitgang geduwd worden. Nu is het effect van Halsema’s optreden diffuus, maar eigenlijk toch zo duidelijk. Het gaat bar slecht met Amsterdam, lees het rapport van de Ombudsman. Een politicus zegt me: “met Amsterdam komt het ‘nooit’ meer goed, geheel in de greep van de criminaliteit”.

Halsema verschijnt in het programma ‘M’ en haar wordt gevraagd wie het zijn die al decennialang homo’s molesteren. Zij kijkt dan zéér bezorgd. Ze antwoordt dat het een groot probleem is van een brede groep. Je zult geen ander antwoord van haar kunnen verwachten: ontkennen, niet benoemen, wegkijken, niets doen, wel meesterlijk serieus kijken. Bewindsman Wouter Koolmees heeft integratie in zijn portefeuille, maar ook hij is bevreesd voor ‘discriminatie’ en doet helemaal niets.

El Miloudi gaat op zoek naar oplossingen en vraagt het aan criminoloog en antropoloog dr. Hans Werdmölder. Werdmölder antwoordt dat het goed is te bedenken dat deze jongeren in een ‘schaamtecultuur’ zijn opgegroeid. Einde interview van maximaal 15 seconden. Werdmölder krijgt geen gelegenheid te vertellen wat hij daarmee bedoelt. Schaamtecultuur en schuldcultuur zijn bekende begrippen in de sociologie. De schaamtecultuur staat volgens de recherche en wetenschappers in de weg bij het oplossen van zware misdaad, zoals liquidaties. Een oprecht excuus van het individu telt in de westerse ‘schuldcultuur’ met ingrediënten als spijt uitspreken, toegeven dat je in de fout bent gegaan en berouw tonen. Het gaat om: spijt, deemoed, nederigheid , berouw, redengeving, beterschap beloven, berisping en straf ondergaan.

In een ‘schaamte­cultuur’ voedt de gemeenschap je op: de buurman, de schooljuffrouw, de ooms en tantes, de trainer. Als een jongere de fout in gaat, is dat niet alleen het probleem van de ouder, maar van de hele buurt. Respect en loyaliteit naar de gemeenschap winnen het van bekentenis. Het gaat dus niet om etniciteit. Een cultuur die schaamte kent, zien we ook bij sommige beroepsgroepen, zoals de politie, waarbij loyaliteit vaak belangrijker is dan eerlijkheid: je valt een collega niet af. En in het groot: ‘right or wrong, my country’ en ‘Befehl ist Befehl’.

Schaamtecultuur is loyaliteitscultuur, ontkenningscultuur. Rechters en officieren trachten feiten helder te krijgen, maar raken geïrriteerd door ontkennende verdachten. Als er geen berouw wordt getoond, wordt de kans op recidive groot en dreigt een hogere straf. Wat ook meespeelt is de straatcultuur, ‘je gaat die zak niet de waarheid vertellen, je blijft ontkennen, ook al ben je op heterdaad betrapt’. We hebben er geen begrip voor, maar we begrijpen het wel.

Werdmölder heeft over dertig jaar participerend onderzoek gedaan door met hen op te trekken, hun ouders te spreken, hen te kennen en te begrijpen. Ik ken Werdmölder van nabij, evenals zijn vier boeken. Ik weet ook hoe moeilijk zijn onderzoek is geweest en welke hoge prijs hij voor zijn levenswerk heeft moeten betalen. Hij kent de problematiek van Marokkaanse jongeren door en door en hij verdient dus niet een interview van 15 seconden, maar van tenminste een hele uitzending. Ik noem hem deskundige nummer één en men zou verwachten dat de Nederlandse regering uitgebreid kennis heeft genomen van zijn ervaringen en inzichten. Zero.

Met toestemming van Werdmölder openbaar ik zijn tekst naar El Miloudi: “Ik ben verbolgen op de programmamakers. Ik heb gezegd dat cultuur medebepalend is, naast opvoeding, opgroeien op straat, weinig onderwijs, etc. Dat knippen jullie eruit. En mijn bewering over cultuur, zonder de context, laten jullie meteen door een ander ontkennen. Ook heb ik jullie verteld dat Marokkanen altijd ontkennen, en dat dit ook effect heeft op hun bestraffing. Dat heeft weer te maken met een schaamtecultuur. Dat deel hebben jullie weglaten. Ik heb verteld over de aanpak van de Top 600, die ik voorsta. Niets van terug gezien in de uitzending. Ik werk aan dit soort programma’s niet meer mee.”

Het is lovenswaardig dat El Miloudi een inkijk geeft in de allochtone cultuur van jongeren. Het is echter laakbaar dat hij de inzichten van een deskundige als Werdmölder afkapt omdat ze hem blijkbaar niet bevallen. Dat is een vorm van manipulatie. Hij staat daarmee oplossingen in de weg, die hij zelf zegt te zoeken.

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. Kretoloog

  Ach zo gaat het toch (bijna) altijd? Alle NPO-programma’s op TV: 1 grote manipulatie. Voor de vorm Joost Eerdmans uitnodigen, maar tegelijk 3 andere gasten die hem uiterst fel mogen attaqueren. Want stel je voor, dat de kijkers gaan denken dat Eerdmans gelijk heeft. Die rechtse fascist…

 2. Lugor

  De media-narcist Fritz Bosch krijgt over steeds meer zaken een mening.
  Een door de coronacrisis getroffen schoenmaker zoekt een passende leest.

 3. Sleipnir

  Zolang men niet overgaat tot grootschalige deportaties van criminele moslims blijft dit probleem bestaan.

  1. Alfred Bentinck

   Was jij niet de ziener die vond dat we alle moslims in Nederland in interneringskampen moesten opsluiten?

   1. Sleipnir

    Ben jij nu niet de ziener die zo goed is in :

    de kunst van het niet doorsnijden

  2. Brenda Welsh

   “men”…@Sleipnir ? Moet een ander het weer opknappen ? Held achter de gordijnen !!

  3. RvdBe

   Marrokanen zien de mooie spullen en willen dit ook hebben, maar Marrokanen willen daar niet voor naar school en daarna een baan verkrijgen om die mooie spullen te kunnen kopen.
   Dus Marrokanen gaan in de criminaliteit om op een makkelijker manier de spullen te kopen of ze jatten ze simpelweg.

 4. Alfred Bentinck

  We zien bij Frits Bosch hetzelfde optreden als we eerder zagen bij figuren Micha Kat, Joost Niemöller en Arnold Karstens, een gestage radicalisering naar bizar rechts.

  1. Rammstein

   Deze smerige en op niets gestoelde vergelijking, lijkt me ruim voldoende voor een ban.

   Kan de redactie hier even naar kijken?

   1. Lugor

    Sinds Brommstein zijn Belgische vriendje weer gevonden heeft, durft hij steeds stoerder uit de hoek te komen.
    Wie heeft hier ook alweer gesteld nooit om een ban te vragen bij de redactie?
    Natuurlijk, de man met de flexibele mening, Petertje Holland & Co.

    1. Rammstein

     Er zijn grenzen, dyslectische frikandellenbakker. En de vieze rat Bentinck heeft die inmiddels al weer vele malen overschreden.

     Als een redactielid op een dergelijke onder-de-gordel manier aangevallen wordt, hoor je van DDS afgeknald te worden.

     1. Blitzkrieg

      Rammstein : DDS moet toch maar eens gaan overwegen de initiele registratie via de telefoon te laten verlopen, zodat ze telefoonnummers kunnen bannen en een ban ook echt een ban is. Op dit moment is het een gebed zonder end, alla moslim; hench het woordgrapje.

     2. Meriadoc Brandebok

      Klikspaan, boterspaan;
      jij mag niet door het straatje gaan.
      Hondje zal je bijten,
      poesje zal je krabbelen.
      Dat komt van al dat babbelen!

     3. Rammstein

      Meriadoc is seniel geworden en terug in zijn kleuterjaren. Arme ziel.

     4. Blitzkrieg

      Rammstein : The dream team onder leiding van Lugor Bentinck.

     5. Kretoloog

      Ik geef de redactie toch nog maar weer eens in overweging om op DDS een apart kleuterhoekje in te richten. Daar kan Meriadoc Brandebok (aka Guusje Geluk) dan mooi zijn schattige versjes kwijt.

  2. Maurits Dekker

   De rotte stank van islamofacsisten verpest weer de lucht hier.
   Ah, ik zie het al. Alfred Bentinck en zijn zwarthemden zijn weer op pad om anderen te demoniseren en met hun leugens, beschuldigingen en verdachtmakingen dit forum te vervuilen.
   Nog even en we moeten gasmaskers opzetten om op dit forum te kunnen lezen.

 5. Bullshit16

  Ha ha ha nee joh ha haaa ha gaan we doen ha ha haaaa ha nee hoor we gaan ha werk ha ha van ha ha van maken
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. Heinz

   Moeite met de taal, Bully ?

   1. Bullshit16

    Heinz
    Zal rutte gezegt hebben
    Ha er haa is niks ha aan de ha ha hand

 6. Heinz

  “Befehl ist Befehl” Fritz Bosch is loyaal aan de duitse taal. Het ontgaat de man aan de wetenschap dat vele immigranten en hun nazaten door gedrag en inzet voor de hele maatschappij uitstekend werk verrichten. Artsen, verpleegkundigen, laboranten, pakketbezorgers. Jammer dat dit onderbelicht blijft. Om kort te zijn, nederlandse criminelen, hangtuig, en een heel scala aan oplichters bestaan niet.

  1. Alfred Bentinck

   Pas maar op, Heinz, straks gaat R*mmstein ook voor jou een ban bepleiten bij de redactie.

   1. Heinz

    Ik vermoed van niet @Alfred, Rommelsteen is dagelijks bezig met het uitdagen van zijn hersenen. Volgens hersenonderzoeker Helmut Kessels van de UvA houden mensen die in hun leven mentaal actief zijn geweest, over het algemeen langer een gezond leven.

  2. Kretoloog

   Heinz kan zich beter bezig houden van het vullen van potten met tomatenpuree.

 7. JochemX

  Een verrijking van onze cultuur? Maar sowieso een grote verarming van ons bezit.

 8. lotje

  Wij kunnen toch ook spullen van de Marokkanen gaan stelen. Waarschijnlijk steel j

  1. lotje

   Waarschijnlijk steel je je eigen spullen weer terug. Want dit volk heeft niets.

  2. Brenda Welsh

   “we” ? Durft u het niet alleen?

 9. feitelijk

  ach Nederland zucht weer onder de ramadan terreur. Hele wijken zijn onbegaanbaar , bewoners zitten thuis , het blauw heeft de grootste moeite de orde te bewaren en de linkse vol idioten doen of alles koek en ei is.

  1 oplossing voor deze idioten , Nederlandse nationaliteit intrekken en het land uitgooien. Kom maar door stront vlek en malle pietje met je dogma’s.

  Ik zeg minder , minder , minder is de enige oplossing en de enige juiste oplossing.
  stem sociaal , stem PVV

  1. Brenda Welsh

   Minder, minder schelden doet het ook goed opdeze site, of is het meer, meer?

  2. Mart

   Het stomste wat een imigratieland kan doen;de niet doorgelichte binnenkomer/sluiper een paspoort geven.Wat moest ik allemaal niet overleggen om hier in Brasil te mogen wonen…..Een bewijs van goed gedrag,een bewijs van mijn werkgever,gehuwd zijn met een brasiliaanse,of een groot bedrag meebrengen voor een business te openen,en dan alleen nog een ”verblijfvergunning”,niks paspoort, dus ook niet stemmen….en gelijk hebben ze.

 10. ikweetwatikwil

  Dat is één van de redenen dat ik nog maar zelden TV kijk. Mensen die de ware feiten vertellen worden afgekapt. “Drama en zieligheid” vieren hoogtij op TV. Arm Nederland.

 11. Original NL

  Tuurlijk..als het thema je niet bevalt val je de auteur aan….zo voorkom je dat je er inhoudelijk op in hoeft te gaan.
  De marokkaantjes lovers vallen weer over elkaar heen met schande roepen…zwijgen en pamperen…en er veranderd niets.

 12. Bolkestein

  Halsema en Jetten kijken weg bij Marokkaanse rel-jongeren

  14 mei 2020 06:24

  De eerste keer ging hij nog achter zijn belagers aan en filmde de jongens die hem en zijn vriend uitgescholden voor ‘kanker homo’s.’ Toen er de tweede keer ook geschopt en gespuugd werd, durfde hij niet meer voor de camera van de Amsterdamse tv-zender AT5. Intimidatie werkt.

  Het gaat slecht met het homostel, dat afgelopen week in Amsterdam-Oost voor de tweede keer in korte tijd is aangevallen. Een van hen lijdt aan posttraumatische stress. Ze willen weg uit Amsterdam: “Het is hier een hel”, zegt een van hen.

  Een gesprek over die hel, op de landelijke televisie met hun advocaat, fractievoorzitter Rob Jetten (D66) en burgemeester Halsema, draaide 25 minuten lang om de oorzaak van het probleem heen. Gastvrouw Margriet van der Linden probeerde het welgeteld één keer: ‘Mevrouw Halsema, weet u om welke groep het gaat?’

  De burgemeester hield haar antwoord vaag en probeerde weg te komen door de open deur, dat ‘het een illusie is om te denken dat homohaat onder één groep voorkomt’. Rob Jetten knikte de burgemeester toe. En zo kon iedereen verontwaardigd blijven en bleven de aanstichters onbesproken.

  Er gaat iets goed en er gaat iets niet goed in het debat dat schrijver Arnon Grunberg sinds 4 mei nieuw leven heeft ingeblazen. Het is het debat over het veroordelen van mensen vanwege hun afkomst en de overlast van jongeren met een Marokkaanse achtergrond.

  Wat goed gaat is dat eerste. Grunberg heeft de afgelopen dagen op radio en televisie uitgelegd om welke waarschuwing het hem gaat en waarom ‘Marokkanen’ daarbij horen. Mensen die ongevraagd worden ingedeeld bij een groep op basis van afkomst, geaardheid of geslacht, is een schending van het individu. En dat kan gruwelijk mis gaan.

  Daarmee bewijst Grunberg iedereen een dienst. Niemand komt er goed vanaf als anderen hem veroordelen op basis van een groep waar hij toevallig toe behoort. Kijk maar naar de gevechten over kleur en ras die voortkomen uit het gif van de identiteitspolitiek.

  Waar het debat misloopt is als achtergrond taboe wordt verklaard. Dat is aan de hand bij groepen Marokkaans-Nederlandse jongeren die door heel Nederland een buitenproportionele rol spelen in overlast op straat en de serieuze criminaliteit. Intimidaties van buurtbewoners, berovingen, rellen in zwembaden, geweld tegen homo’s.

  Uit angst om te discrimineren en een bevolkingsgroep te demoniseren hebben veel politici, bestuurders en journalisten besloten het fenomeen ‘Marokkaanse probleemjongeren’ niet meer als zodanig te benoemen. In plaats daarvan lezen we termen als ‘jongeren’, ‘tieners’ of ‘scooterjeugd’. En we zien Halsema en Jetten op televisie geroutineerd de daders mijden.

  De goede verstaander en de mensen die zich de intimidaties op straat moeten laten welgevallen weten precies om wie het gaan. Zij raken gefrustreerd omdat dit fenomeen al 20 jaar niet wordt opgelost en ze de wind van voren krijgen als ze het over Marokkanen hebben.

  Voor hen mag het dan duidelijk zijn dat de term ‘Marokkanenprobleem’ gaat over de rel-jongeren. Maar het ligt voor de hand dat alle andere Nederlanders met een Marokkaanse achtergrond zich ook aangesproken voelen. En wel in de onaangename hoedanigheid als probleem voor de samenleving. En daarom deugt die term niet.

  Tegelijkertijd is niet vol te houden dat je met ‘Marokkaanse rel-jongeren’ álle jongeren met een Marokkaanse achtergrond zou bedoelen. Toch is dat een rede voor het taboe.

  Zo mocht Joost Eerdmans (in een uitzending met Arnon Grunberg) van presentatrice Sophie Hilbrand alleen van Marokkaanse probleemjongeren spreken als hij ook iets positiefs te melden had over Marokkaans jongeren. Hilbrand suggereerde Marokkaanse meisjes die het zo goed doen in het voortgezet onderwijs.

  Een ander argument voor het taboe is, dat afkomst er niet toe doet. De langjarige oververtegenwoordiging in de ‘verkeerde lijstjes’ verdraagt geen geheimzinnigheid. Waarom gaat het met deze jongeren thuis en op straat al zo lang mis?

  De Marokkaans-Nederlandse auteur Abdelkader Benali (ook in het programma met Eerdmans) schreef eerder over de rampzalige relatie van deze jongeren met hun vader en moeder en over de schaamte die als een klamme deken over de Marokkaanse gemeenschap ligt. Een zwijgcultuur waarin lastige jongeren niet worden gecorrigeerd en gemakkelijk kunnen ontsporen.

  Als we dat die jongeren (en alle komende generaties) echt willen besparen en de samenleving willen bevrijden van een aanzienlijk deel van de straatintimidaties, de berovingen en de serieuze criminaliteit, dan dienen politici, bestuurders en journalisten die zwijgcultuur in geen geval over te nemen.

  Want het kan ook gruwelijk mis gaan door stilte, schaamte en angst om te discrimineren. De afgelopen jaren zijn in Engeland naar schatting 19 duizend meisjes en jonge vrouwen misbruikt. De daders opereerden in groepen en waren vrijwel allemaal mannen uit de Pakistaanse gemeenschap.

  Familieleden van de daders hielden hun mond uit schaamte. Politiefunctionarissen en lokale bestuurders wisten van het misbruik, maar grepen niet in uit angst om van racisme beschuldigd te worden.

  Als er van Grunbergs’ speech mag blijven hangen dat het onverdraaglijk is dat een individu veroordeeld wordt als afgezant van een hele groep, dan mogen we uit de speech van de koning herinneren, dat we niet zullen wegkijken. En dat we nooit normaal mogen maken wat niet normaal is.

  h**ps://www.rtlz.nl/opinie/column/5121671/halsema-en-jetten-kijken-weg-bij-marokkaanse-rel-jongeren

  1. Marija

   @Bolkestein.
   De ZEMBLA gezien gisteren?
   “Koninklijke constructies”
   In 2019 onthult Zembla dat de Oranjes een omstreden miljoenendeal hebben gesloten met het Rijk.
   Zembla gaat door met dit dossier.
   De oogkleppen vallen je dan wel af.
   Als je die bekijkt hoef je geen hoge pet meer op te hebben van ons niet-Koninklijk huis. Die kunnen er ook wat van.
   Wegkijken als standaard en miljoenen en meer, onterecht opstrijken.
   Die zijn wat mij betreft ook gewoon dieven, terwijl ze al bulken van het geld.
   Ik kan er geen respect meer voor opbrengen.

 13. Bolkestein

  Jochie (10) in tranen nadat scooterjongens hem beroven van zijn step

  14 MEI 2020, 13:22

  Een 10-jarig jongetje is woensdagmiddag door twee jongens beroofd van zijn elektrische step. Dat gebeurde op de Kruidentuinlaan in Vleuten.

  De daders gingen er na de diefstal vandoor op een zwartgrijze scooter. Het jochie bleef in tranen achter. In de zoektocht naar de twee “stoere” jongens roept de politie getuigen op zich te melden.

  13/5 14.15

  Twee hele “stoere” jongens op een zwart/grijze scooter beroven 10-jarig jochie van zijn elektrische step. Jongen in tranen en wij zoeken de daders. Weggereden v.a. fietspad Kruidentuinlaan ri. Zandweg – Harmelen. Info DM of 09008844. pic.twitter.com/GSIrVP8ye0

  — Politie Vleuten-De Meern (@PolitieVDM) May 14, 2020

  1. Sleipnir

   Diefstal gepleegd door ‘Grunbergjes’ wat ik je brom…..

 14. Heras

  Wat regelmatig in beeld moet worden gebracht, maar wat nooit gebeurt, is hoe het leven van slachtoffers er na een moord, verkrachting, aanranding, overval uit ziet.
  Altijd wordt er gesproken over redenen die bij mislukte marokkanen speelt. Nooit over gevolgen van een slachtoffer.

 15. 56RdK

  Ja, als de waarheid te dichtbij komt manipuleert het linkse zwakzinnig volk het in de door hun gewenste richting, én zeker waar het de islam betreft!

  De nazi’s pasten eenzelfde tactiek toe en ook toen trapte de zwakzinnigen en onnozolen van de heersende wereld er vol in.

 16. ReneR

  Yep, duidelijk.
  Een Marokkaan die de oplossing zoekt.
  Maar als het probleem de Marokkaanse kultuur als probleem onderdeel aanwijst, dan steken we onze kop in het zand. Typerend en bevestigend naar het onderzoek van Werdmölder….

  1. Vit

   Er zijn ook goede Marokkanen, niet veel maar toch, die Kamervoorzitter Arib mag er wel wezen, dan heb je het wel gehad zo’n beetje.

 17. Caesar Lion Cachet

  LS…

  De problemen met o.a. Marrokkanen is een medisch / genetisch probleem met betrekking tot de psyché. Heeft ook met leeftijd en hormonen te maken. Daarbij is een gebrek aan opvoeding en eenzijdige indoctrinatie een belangrijk aspect. Beperkt geestelijk vermogen en gebrek aan empathie is het grootste probleem ! Ga er maar aanstaan ! Beetje zoals veel DDS reaguurders hier !

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.