Duits Constitutioneel Hof fluit ECB terug en zet daarmee ‘de bijl aan de wortels van de Europese integratie’

Het opkoopprogramma van de Europese Centrale Bank (ECB), dat bestaat uit ruim 2 biljoen euro aan staatsschulden, rammelt volgens het Duits Constitutioneel Hof aan alle kanten. Op last van de Duitse regering en de Bondsdag moet de ECB nu binnen drie maanden met een beter beleid komen, of de Duitse centrale bank mag niet langer met de ECB samenwerken. Een flinke klap voor de hele EU!

In tegenstelling tot de Nederlandse grondwet, staat de Duitse grondwet (op een aantal terreinen) boven het Europese recht. En het Duits Constitutioneel Hof put daar nu zijn kracht uit.

Het ECB-opkoopprogramma is namelijk niet perse in strijd met de Duitse grondwet, maar is volgens het Hof wel ‘buitenproportioneel en onvoldoende gemotiveerd’. Duitsland (en het Europees Verdrag zelf trouwens ook) maakt namelijk onderscheid tussen monetair beleid (terrein van de ECB) en economisch beleid (terrein van de lidstaten).

De Duitse professor Markus Kerber, die grotendeels verantwoordelijk is voor deze rechtszaak, legt het probleem eigenlijk haarfijn uit met zijn kritiek op voormalig ECB-president Mario Draghi. Die laatste heeft namelijk gezegd dat de ECB de euro ‘koste wat het kost’ zou gaan redden. Kerber zei daarop het volgende: “Het is niet en ook nooit de taak van de ECB geweest om de euro te verdedigen. Of en hoe de Europese muntunie zou moeten worden verdedigd, is puur een zaak van de overheden in de eurozone.”

Hoogleraar recht van de Economische en Monetaire Unie, René Smits, ziet dat duidelijk anders. “Het is een bom onder de onafhankelijkheid en het functioneren van de Europese Centrale Bank, het is een klap in het gezicht van het Europees Hof van Justitie, en het zet de bijl aan de wortels van de Europese integratie”, zegt Smits. Hij gaat verder: “Het primaat van het Europese recht boven het nationale recht is een grondelement in het Europese Verdrag. Luxemburg heeft het laatste woord. Karlsruhe gaat hier tegenin en wil ook nog eens de ECB laten toetsen wat evenredig is.”

Luxemburg heeft dus blijkbaar toch niet het laatste woord, anders was er vooralsnog niks aan de hand geweest! En volgens mij is het ook alleen maar goed dat zo’n Europese Centrale Bank niet zomaar met biljoenen kan gaan lopen strooien, zonder daar ook maar enigszins verantwoording voor af te hoeven leggen.

De miljarden die Hoekstra nu leent om Nederland te redden, moeten we uiteindelijk zélf terugbetalen. Maar als Hoekstra zomaar ineens lukraak miljarden begint te lenen, zonder dat we daar ook maar enig idee van hebben of dat nou wel echt nodig is, dan wordt ‘ie ook snel teruggefloten (of niet herkozen). Maar als de ECB dat doet, denk je dat de hoofdverantwoordelijken dan ter verantwoording worden geroepen?

Natuurlijk niet. Die willen ‘koste wat het kost’ de Europese Unie redden, of u dat nou honderden, duizenden of tienduizenden euro’s moet kosten! Het is niet voor niks dat er in Duitsland 1750 economen en rechtsgeleerden protesteerden tegen het ECB-beleid van schulden opkopen. Hartstikke goed dat de Duitsers de ECB terugfluiten. Ik vertrouw die hele organisatie niet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Bertus bumperding

  We zullen zien .
  Uiteindelijk zal mutti capituleren.

  1. LifeBuddy

   Bertus, je bedoeld die Communisten!

  2. Maks

   “Gewoon negeren dat stuk ontlasting”

   100%

   1. fisufisu

    😉

   2. Annie Klavan

    Nieuwenhuis moet zakjes plakken!

 2. J.Rademaker

  Niet ieder land geeft zijn grondwet weg, nou ja dat stukje papier in Nederland dat iedere paar jaar met de mode meegaat.
  Een burger kan zich in Nederland niet op de grondwet beroepen bij een rechter.
  Urgenda kan zich bij een rechter beroepen op Europees recht.

 3. LifeBuddy

  Geweldig. De bijl aan de wortels van de Europese maffia. Hoe eerder hoe beter, dat we Niet meer voor de maffia hoeven te gaan werken.

 4. feitelijk

  Beginnen we te ontwaken ?

  De euro is failliet omdat het grenswisselkantoor Brussel belachelijke courtage eist.

  Europese integratie ?
  1 brandstof prijs onmogelijk
  1 btw tarief onmogelijk
  1 soort belasting op de auto onmogelijk
  1 vignet voor de wegen onmogelijk
  1 immigratie beleid verder weg dan ooit
  europa en integratie , laat me niet lachen aub 🙂 🙂

  vieze ordinaire zakkenvullers zoals timmerfransje met zijn 25.000 euris per maand.

  1. Politiek Profeet

   Monopolygeld is onbeperkt en derhalve speelgeld , wij nederiglanders gaan het echt bezuren…

 5. Cootje

  Ik ga steeds meer gelijk krijgen 2020 gaat de geschiedenisboekjes halen

 6. Cootje

  Als valt precies op zijn plek om het ondemocratische gedrocht te slopen , Corona recessie depressie brexit en Erdogan , en achter de hand intern in Frankrijk de gele hesjes . En een paar wijze economen in Duitsland .

 7. gustav

  Het patriottische gevoel heeft bij Mario Draghi heeft duidelijk de overhand gekregen, Italië zal en moet gepamperd worden door de rijke EU landen!
  Hij vergeet gemakshalve dat Italië alle EU regels aan de laars lapte,met hun `lang leve de lol beleid’.

 8. perry

  In vergelijk met de Duitse grondwet, blijkt de Nederlandse wederom niets meer te zijn als een “inlegvelletje”.
  Duitsland zorgt er wel voor dat érgens en overal een ontsnappingsclausule voor bestaat!
  Deutsche Gründlichkeit!

 9. inert

  René Smits is duidelijk een Eurofiel, laat de bom onder de EU maar ontploffen, kunnen de Italianen hun pizza’s en pasta’s solo eten, zonder beleg respectievelijk ingrediënten!
  De vuile uitvreters!

 10. inert

  Wat de Noord-Europese landen betreft, snel weg uit de EU!
  De Zuidelijken hebben een totaal andere cultuur dan de onze, niet inpasbaar in onze gedisciplineerde cultuur van arbeidsethos, ijver en spaarzaamheid!
  Ben één keer in Italië op vakantie geweest, een prachtig land.
  De bewoners?
  Neen, het zijn overwegend arrogante lui, schreeuwerige types, veel lawaai weinig wol!

 11. Toverkol

  Ach… het zal wel weer onder het tapijt geveegd worden of.. op een net iets andere manier tot uitvoer gebracht worden. Gek genoeg blijven overheden zaken voor zich uit schuiven totdat de berg te groot en zwaar wordt om nog te kunnen verschuiven. Wij zijn de grote verliezers, wij mogen de maatregelen voor de corona crisis financieren terwijl bedrijven niet eens belasting hoeven te betalen. En wij mogen de EU financieren, incl. straks de pensioenen van de Fransen, Grieken, Italianen, Portugezen en Spanjaarden. Dit terwijl de Italianen zelf tot 7x maal meer vermogen bezitten dan een gemiddelde Nederlander. Dhr. Knot heeft ooit een keer gezegd dat de Nederlander meer moest sparen, en nam een voorbeeld aan de Italianen, maar vergat daarbij te zeggen dat ze bijna geen belasting betalen. Maar wat is onze pensioen pot straks nog waard als er zoveel geld wordt bijgedrukt ? En hoe zal onze democratie er uit gaan zien als we nog meer gaan bezuinigen ? Omwille van wat ? Om een mislukt project in stand te houden ?
  Om bedrijven die niets maar dan ook niets terug geven aan onze maatschappij in stand te houden ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.