Engeland begint langzaamaan met haar ‘herstart’. ‘Twee-meter-regel wordt mogelijk geschrapt, er is namelijk geen hard bewijs voor deze maatregel’

Ook in Engeland is de vraag groot naar het herstarten van de economie. De Britten voelen namelijk de bui al hangen, er moet nu weer serieus worden nagedacht over de herstart, of de gevolgen van de economische recessie zijn niet te overzien. Ook gaat de overheid de twee-meter-regel mogelijk herzien, er is namelijk te weinig bewijs om deze maatregel geforceerd te blijven handhaven. Professor Robert Dingwall, lid van de wetenschappelijke adviesraad van de overheid, zegt dat er eigenlijk geen bewijs is dat de geldende twee-meter-regel noodzakelijk is. Hij acht het dan ook niet meer dan normaal dat de Britten dit beleid terug schalen naar anderhalve meter. Er is volgens hem namelijk geen geldig bewijs dat twee meter afstand houden noodzakelijk is. Het is namelijk niet zo dat je direct wordt besmet als je enkele seconde in de rij staat naast iemand, of als je toevallig langs elkaar loopt in de supermarkt. Het virus werkt zo helemaal niet, er is een langere tijd van contact nodig namelijk.

Ook stelt Dingwall dat het niet nodig is om half panisch hardlopers op de stoep te ontwijken, er is volgens hem geen enkel wetenschappelijk bewijs hiervoor. Ook andere wetenschappers hebben kritische noten toe te voegen aan het Britse twee-meter-beleid.

Wanneer de Britten de scholen en de economie weer openen zou het dus goed kunnen dat de twee-meter-regel wordt bijgesteld.

De spanningen lopen hoog op in Engeland, Boris Johnson moet en zal deze week met een exitstrategie moeten komen. Johnson was nog nauwelijks hersteld en weer terug op werk of de Britten zetten hem direct onder druk. In Engeland zal de ontevredenheid alleen maar toenemen naarmate de tijd verstrijkt. Het is dus wachten op het eerste concrete voorstel voor een exitstrategie.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. JochemX

  Voor anderhalve meter is ook niet veel bewijs.

  1. Kretoloog

   Zo is dat, 1,5 meter is gewoon symboolpolitiek. Roep ik al sinds 1,5 maand. Gelukkig heeft Boris (Johnson) het nu ook gehoord. “Geduld Kreet, heb geduld”, zeg ik altijd maar tegen mezelf.

   1. Piet51

    @Kretoloog
    Je hebt het toch wel gelezen? Johnson gaat nu waarschijnlijk ook over naar jouw symboolpolitiek met 1,5 meter. Misschien moet je hem eens bellen en vertellen, dat hij dat niet moet doen, omdat jij bewijzen hebt dat dat helemaal niet nodig is.

  2. Piet51

   @JochemX
   Veel bewijs is ook niet nodig, eentje is voldoende. Zo gauw er één bewijs van het tegendeel is, gaat het weer anders. Maar dat is er niet. Wetenschappers in Engeland adviseren nu ook die anderhalve meter. Lees het artikel eerst maar.

   1. JochemX

    Welke wetenschappers? Artsen, voor hen telt iedere dode, maar dat is een weinig praktische benadering. Dan moet je ook verbieden te fietsen want dat is op het moment veel gevaarlijker.

    1. Piet51

     @JochemX
     Ik ga ervan uit, dat je je realiseert onzin uit te kramen. Het aantal doden per fiets is onvergelijkbaar met de corona-doden. En die (heel veel hogere) aantallen corona-doden zijn niet nog veel hoger dankzij draconische maatregelen. Dat geldt niet alleen voor Nederland, maar voor elk land. Zelfs Zweden heeft ondanks haar afwijkende manier van leven toch veen doden, in ieder gwval meer dan met fietsen.

     Overigens is Robert Dingwall gaan arts. Hij is wel een zeer gerespecteerd wetenschapper op voor corona relevante wetenschapsterreinen.

     1. JochemX

      Nee Piet51, ik heb het over het risico op het moment. De piek ligt al behoorlijk achter ons. Ik geloof best dat Dingwall zeer gerespecteerd is, maar ik wil nu eens geleerden zien die niet uit de biowetenschappen komen. Deeltjes in ern ruimte, invloed van statische elektriciteit e.d.

    2. Beukman

     Er bestaan tal van regels en voorzieningen die het gevaar van fietsen flink binnen de beperkingen houden.

     1. Beukman

      Excuses, “binnen de perken”.

     2. Terminator

      Binnen de berken. 😉

 2. lotje

  Is de hele wereld nu slimmer dan die idioten die wij hier hebben zitten. Ook de lockdown is geen bewijs dat het heeft geholpen. Kijk maar naar Zweden. Rutte is maar gewoon een boekhouder en dat toont maar eens weer aan dat hij nergens verstand van heeft. En die dissel van rivm is een bedrieger want die staat niet voor niets op de zwarte lijst in de zorg. Dat regeert ons land. En maar blijven stemmen op deze gajes.

  1. Piet51

   @lotje
   Engeland gaat nu ook over tot 1,5 meter, op advies van wetenschappelijke adviseurs. Die slimmere rest van de wereld volgt de maatregel die Nederland tijden geleden al invoerde. Is Nederland dan toch slimmer?

   1. JochemX

    De hele wereld zegt me niets. De maatregel moet ergens op stoelen. Het is een fysisch probleem en geen medisch probleem. Laat een TH uitzoeken wat dit deeltje in de ruimte doet. Nu blijft het bij natte vingerwerk. De laatste 1,5 maande een natuurkundige op tv gezien?

    1. Terminator

     Bent u misschien een beetje in de war?

    2. Piet51

     @JochemX
     Ik vraag me af wanneer jij iets een medisch probleem is. Ik weet in ieder geval dat een medisch probleem pas is opgelost als er een therapie, medicijn of vaccin is ontwikkeld of wanneer het probleem zich vanzelf heeft opgelost. Voor zover ik nu weet, is dat bij corona nog steeds zoeken, en wel wereldwijd.
     Verder zijn er bij het onderzoek naar oplossingen voor de corona-crisis natuurlijk medici betrokken, maar ook epidemiologen, virologen, statistici, economen, psychologen en vast ook fysici. Ik zou de TH’s (een wel heel antieke term trouwens) er voorlopig buiten laten.

 3. Meriadoc Brandebok

  Ik weet nog dat Trump een inreisverbod voor Europa instelde. Echter, Groot-Brittannië werd uitgezonderd. Groot-Brittannië was toen al uit de EU. Dus haar grenzen waren dicht, dacht men in de UK en US, er kon de UK niets overkomen. Trump en Johnson, zo dacht men in de UK en US, de twee sterke leiders die het coronavirus zouden triomferen met hun anti-Schengen/anti-EU-beleid.

  Maar inmiddels heeft de UK een groter dodenaantal dan Spanje en Frankrijk, terwijl de aanvankelijke brand uitsloeg in Zuid-Europa. En Duitsland – continentaal en met meer inwoners – heeft er zelfs minder. Duitsland moest de UK ook te hulp schieten met medische apparatuur toen de NHS met de rug tegen de muur stond.

  Bij de eerste de beste crisis zakt de UK al direct door de knieën.

  1. Original NL

   Fantasietje…..Bij de eerste de beste crisis zakt de UK al direct door de knieën……..
   De haat tegen het Britse volk is nog steeds aanwezig bij trøllemans..waar komt deze haat vandaan vraag ik me dan af.
   Ik vermoed dat fantasietje een hekel heeft aan volkeren die voor hun eigen land kiezen ipv een megalomane dictatoriale eu.

   1. Meriadoc Brandebok

    Ik haat de Britten niet – een van mijn beste vrienden is een Schotse (Schotse meisjes zijn gewoon geweldig). Maar ik vermeld de feiten en mooier kan ik het niet maken.

  2. weer woord

   Eerst zien dan geloven bokkepoot, het zou jullie Eurofielen wel verdomt goed uitkomen als de UK alleen maar chaos treft nadat ze uit de EUSSR zijn gestapt.

 4. Adriaen van Bergen

  2018: aantal extra overledenen 9200. En nu?
  Nu minder, maar is de economie op sterven, vertrouwen mensen elkaar niet meer en is iedereen nerveus.
  Bedankt Chinezen, WHO, EU, Kabinet Rutte.

 5. inert

  Introverte mensen moeten vóóral extroverte mensen uit de weg gaan, de notoire babbelzieke in álle richtingen spetters verspreidende monden hangen immers steeds open bij laatst genoemden!

  1. JochemX

   En zijn ze allemaal besmet?

 6. JFU

  Die anderhalve meter afstand tot elkaar heeft weinig nut, zonder mond bescherming. Door inademen wordt je besmet als iemand die b.v voor je loopt gaat hoesten, en dat gaat echt verder dan die 1.50 meter. Nog maar te zwijgen in winkels e.d.

 7. Antiglobalist

  Men had vanaf het begin van de crisis meerdere disciplines in adviesorganen moeten zetten. Naast medici bijvoorbeeld ook economen en psychologen. Focus op 1 terrein is funest als er een brede maatschappelijke impact is.

 8. marianne71

  Als ik kijk naar mijn eigen leeftijdsgroep (29) is de kans op een dodelijk fietsongeluk wel degelijk vergelijkbaar met het risico op overlijden aan corona. Wanneer je 82 bent is het misschien een ander verhaal. En Zweden heeft in verhouding met aantal inwoners minder doden dan bijvoorbeeld NL, België, Spanje en Italië, met vrijwel geen maatregelen. Terwijl Zweden toch veel grote steden heeft.

  Mijn lijkt die anderhalve meter ook schijnpolitiek. Als je met een groep mensen de hele avond in dezelfde zaal zit met slechte ventilatie maar wel anderhalve houdt, tegenover met een groep de hele avond in het bos bijvoorbeeld.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.