Eurogroep eens over voorwaarden coronasteun: toezicht op naleving regels komt achteraf wel

De ministers van Financiën van de Eurogroep hebben een overeenstemming bereikt. De voorwaarden waaronder landen een aanvraag kunnen doen voor een lening uit het ‘coronafonds’, het ESM-noodfonds, zijn voor alle ministers acceptabel. De vraag is echter of de uitwerking ervan dat straks óók nog is.

Directe en indirecte zorgkosten zouden met dit fonds, in ieder geval gedeeltelijk, gedekt moeten kunnen worden. Er zijn uitzonderingen gemaakt voor dit fonds, zodat een land niet tijdens het afsluiten van zo’n lening eerst ‘het boekje’ op orde moet zien te krijgen, of te maken krijgt met een hogere rente op die lening.

Door hier niet zo hard op te hameren, denkt men dat het geld ook eerder daadwerkelijk goed terechtkomt. Je hoeft dan namelijk niet een deel in de economie te stoppen, zodat men ervan verzekerd is dat de rente op die lening wel blijft worden betaald. Om die reden kijkt er straks dus ook niemand mee. ‘Dat lossen we later op’, lijkt de mentaliteit te zijn.

En dat is dus direct het gevaar. Want, ergste geval: Italië blijkt miljarden te hebben geleend en een jaar later blijkt dat het geld wel heel beroerd terecht is gekomen. Mondkapjes die tien keer zo duur waren, medische apparatuur die wel heel vaak kapot is gegaan, you name it. Wat dan? Straks dreigen met economische sancties, midden in een enorme economische crisis, tegen een land dat vóór de coronacrisis al wankelde?

En dan richt ik me in dit voorbeeld nog alleen op Italië, maar de kans zit er dik in dat Spanje, Portugal, Frankrijk en Griekenland zich allemaal van dat fonds gaan bedienen. En die lui zijn ook niet gek, die weten ook wel wat voor economische terreur hun straks te wachten staat. Dat belooft nog wat te worden straks…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. lotje

  Ja ja, achteraf.

  1. crimson1960

   Mooi moment om de Europese Unie te ontbinden.

 2. Maks

  Welk democratisch proces?

 3. CLoVis

  Zou er bij diefstal ook iets bestaan
  als ‘met voorbedachten rade’?

 4. Bullshit16

  De pot is al eerder leeg geroofd voor dat er wat en zit daar weet mafia Italië land wel raad mee en onze minister die trapt er weer met bloote ogen en kun je zien hoe goed gelovig die klootzak is

 5. Brenda Welsh

  Ja hoor, afschuwelijke landen. Maar altijd goed voor een prima vakantie. Lang buiten zitten, midden in de nacht minigolf. Met een visser mee de zee op. Ik vind dat je een oogje moet toeknijpen. Die landen hebben er hard aangewerkt en de burger heeft veel ingeleverd.

  1. Bullshit16

   Brenda
   Ja vakantie dat is het enige waar jullie linkse ratten aan denken
   Huilbaby

   1. Brenda Welsh

    Waarom ratten? Leg dat nou eens uit!

  2. kees cup

   Precies Blenda , middels vakanties hebben wij, met plezier, al miljarden en nog eens miljarden in deze landen uitgegeven, geen gift dus.

   En die miljarden hebben ze er helaas doorheen gejast, en in financieel opzicht niet veel nuttigs mee gedaan, nu zijn de centen op en moeten anderen ze ondersteunen.
   Hoe dat laatste werkt zal u wel weten vermoed ik zo …

 6. Vrijedenkert

  Toezicht op naleving regels achteraf betekent letterlijk: Weg met ons geld!

  Over de balk, die zien we nooit meer terug en meer van dat soort uitspraken zijn zeer van toepassing…

 7. feitelijk

  hoe gooien we weer wat miljarden over de balk die de goedwillende burger straks weer mag ophoesten.

  nexit nu aub
  stem sociaal stem PVV

 8. Petrazoveel

  Hoeveel gaat Nederland, als een van de zwaarst getroffen landen, uit dit potje krijgen/kapen?

  1. Bullshit16

   Petra
   O.ooooooo euro

  2. crimson1960

   Wat d8 je van niks.

   1. Petrazoveel

    Mijn opmerking was sarcastisch bedoeld….

  3. fisufisu

   Sterker nog, Nederland zal meer aan de EU af moeten dragen let maar op, niks geen miljard korting meer..

   1. Rogul

    Heb je ook verstand van economie, fistfucker?

    1. fisufisu

     We weten al heel lang dat rogul zijn fistfuck fetisj maar niet onder cöntröle kan krijgen zelfs niet met psychose onderdrukkende zware medicatie

     1. Rogul

      Ach, ziek vuistneukertje toch.

      Gaat het al wat beter met dat schrijnende bipsgaatje waar je deze week zo over klaagde?

     2. fisufisu

      En aangezien ik gelijk heb, doet de geesteszieke rogul er gewoon nog een schepje bovenop, de diagnose zal aangepast moeten worden door zijn begeleider net als de zware psychose remmende medicatie, want die zijn te licht…

 9. Cootje

  Laat Corona het nog even volhouden zodat de ravage goed wordt weergegeven de recessie die wereldwijd wordt , wordt ongekend hard en de bedrijven vallen om als dominosteentjes , dan komen vanzelf de zeer zuid Europese zwakke banken in het zicht van de financiële markten . En die gaan het uitstekend uitvergroten wat de verschillen zijn tussen noord en zuid , en dan gaan de nu geldende subsidie stromen niet meer genoeg zijn . En gaan de zuiderlijken landen lelijk doen en willen eurobonds , en dat zijn de juiste ingrediënten om het zooitje uit elkaar te spelen , en de komende recessie wordt zwaar genoeg om de tegenstellingen goed uit te vergroten . Corona is onverwacht een item die de puntjes op de i gaat zetten , achter de hand staat nog een harde brexit en de opn grenzen van Erdogan

 10. Toverkol

  Het EU hof heeft de uitspraak van Duitse rechters waarbij Duitsland niet meer mocht meewerken aan het opkopen van 2,7 biljoen aan schulden gelaakt. Het gaat blijkbaar door, wat dit gaat betekenen voor onze toekomst is dat wij in een transfer unie terecht komen. De zuidelijke landen zullen nooit maar dan ook nooit meer een prikkel voelen om iets aan hun schulden te gaan doen. En wij zullen uiteindelijk overal voor op draaien. Knot heeft de Italianen geprezen omdat ze zoveel spaargeld hadden t.o.v. Nederlanders dat dat zo komt omdat ze zo weinig belasting betalen heeft de goede man er vergeten bij te zeggen. Maar goed…. Vraag me af op wat we weer gaan bezuinigen ? Zoveel is er niet meer…. op een gegeven moment moest de vrouw aan het werk, daarna moesten we langer doorwerken en nu onze kinderen ? Wanneer de brandweer bij een object komt wat niet meer te blussen valt laten ze het afbranden. Stap in godsnaam uit het EU debakel voordat wij ook vlam vatten en afbranden.

 11. perry

  Indien Baudet dan wel Wilders Minister waren van een eventueel huidig rechts kabinet,hadden ze gebruik gemaakt van het vetorecht om géén geld te pompen naar de met geld smijtende landen!
  En vervolgens er een Nexit aan vast geplakt!

  1. perry

   waren=was

 12. fisufisu

  Eurogroep?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.