GROTE BRAND in oude KERNCENTRALE Dodewaard! ‘Niet duidelijk hoe groot de risico’s zijn’

In het Gelderse Dodewaard is een grote brand uitgebroken op het dak van een voormalige kerncentrale. Alle redenen voor zorgen, dus zijn de hulpdiensten met groot materieel uitgerukt. Volgens de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) is er geen reden tot zorg en gaat het om een ‘veilig ingesloten kerncentrale’. Maar toch…

Op beelden van Omroep Gelderland is te zien dat het dak van de kerncentrale in brand staat. Onder dat dak zou ook nog een voorraad gasflessen liggen, maar de verzamelde kernafval zelf is volgens de Gemeenschappelijke Kernenergiecentrale Nederland (GKN) ‘veilig ingesloten’ en zou dus in principe geen kernramp kunnen veroorzaken.

De kerncentrale in Dodewaard was eind jaren ’60 de eerste kernenergiecentrale van Nederland. In 1997 werd begonnen met de inkapseling van de centrale die in 2005 helemaal was dichtgemetseld, waardoor het opgeslagen kernafval volgens GKN veilig is geborgen. De volledige ontmanteling van de voormalige kerncentrale staat gepland voor uiterlijk 1 juli 2045.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

13 reacties

 1. lotje

  Zal wel iemand van GroenLinks of D66 hebben aangestoken.

 2. Dirk Derksen

  Waar is Diebelerik Samson? Toen de centrale nog veilig draaide ketende deze kwiebus zichzelf vast aan het hek. Nu de stilliggende centrale echt even gevaarlijk is door brand is meneer in geen wegen of velden te bekennen…

  1. AnnetKlaver

   Diederik is een afgestudeerde natuurkundige (richting kernfysica).
   Dick Derksen is gewoon dom.

   1. Dirk Derksen

    “Dirk Derksen is gewoon dom”

    Niveautje Annet, uiteraard zegt dat meer over jezelf.

    Kernenergie in de toekomst
    Tot nu toe zet de overheid niet in op kernenergie om de klimaatdoelstellingen te behalen. Liever investeert zij in windmolens en zonnepanelen. Zo nu en dan wordt de discussie over kernenergie weer aangewakkerd. Bijvoorbeeld door het filmpje van Arjen Lubach waarin hij kernenergie promoot. Daarna liet Klaas Dijkhoff van de VVD zich ook positief uit over kernenergie.

    Ondertussen werken onderzoekers aan een nieuw type kernreactor waarbij Thorium als brandstofvoorziening dient. Deze produceert nauwelijks kernafval en is daarmee minder gevaarlijk. Maar het duurt nog jaren voordat we dit in gebruik kunnen nemen. Lastig, want klimaatverandering vindt op dit moment plaats.

    1. Lodewijk Raevensburgh

     Thorium-centrales zijn de komende dertig jaar zeker geen optie, inderdaad een vrij domme opmerking.

     1. Dirk Derksen

      Lodewijk,

      Het betreft ironie, toen de centrale veilig werkte, hing Samson aan het hek. Nu er echt een gevaar dreigt, is meneer er niet.

      In plaats van te investeren in warmtepompen, die bij lange na niet een verouderd huis van comfort kunnen voorzien tov een cv ketel, lijkt mij een investering in kennis en ontwikkeling van kernenergie op basis van Thorium verstandiger dan de burger op te zadelen met torenhoge kosten.

  2. Lodewijk Raevensburgh

   Daar heeft Diederik ook geen reden toe.
   Dirk Derksen en logica lijkt me een moeizame combinatie.

   1. Dirk Derksen

    Lodewijk,

    Ik begin het vermoeden te krijgen dat je een oude reaguurder bent met een zoveelste nick. Ik kijk het nog even aan, maar probeer met deze nick wel fatsoenlijk en volwassen te berichten, en verval vooral niet in je oude gedrag. Indien dit te complex voor je is, zijn de discussies snel voorbij.

    1. Lodewijk Raevensburgh

     Ik vermoed dat dit ook jouw eerste nickname niet is Derksen.

 3. 56RdK

  Opvallend dat de hulpdiensten geen beschermende kleding tegen radioactiviteit dragen. Juist met de hitte en rookontwikkeling kan er alsnog veel vrijkomen van dat kankerverwekkende spul, ook al ligt de centrale al jaren stil. Ja, dus ook in de rook die zich over het land verspreidt …..!

  Is er soms advies ingewonnen van een zekere Van Dissel?

  1. Lodewijk Raevensburgh

   Omdat de hulpdiensten weten dat er geen sprake is vangrail-actieve straling. Lees het artikel.

   1. ervi

    Lodewijk, lees liever je compleet inhoudsloze reacties voor je ze verstuurt. Of ben je een bedenker van neologismen?
    Je kunt je mobiele beter alleen voor bellen gebruiken.

 4. harte385

  Kernenergie is schoonste en veiligste vorm van energie opwekken. Zolang de anti kernenergie maffia geen gekke dingen gaat doen bv net zoals men met de 5G masten doen. Het grote gevaar zit is de antihoek die bijna altijd het gevaar creëren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.