Hebben we al die TV-zenders eigenlijk echt nodig?

De gemiddelde Nederlander keek in 2019 gemiddeld 2 uur en 36 minuten per dag televisie. Voor die kijktijd hebben we honderden zenders om uit te kiezen. Je kunt je afvragen: hebben we al die zenders eigenlijk wel nodig? Gebleken is dat rond primetime gemiddeld 80 procent van de Nederlanders naar de grote zenders (NPO, RTL en SBS) kijkt. We kijken in onze beperkte televisietijd dus vooral naar dezelfde televisiezenders. Hoeveel zenders hebben we dan nog écht nodig in ons pakket?

Weinig Nederlanders besparen op hun TV-abonnement

Een televisieabonnement is prijzig. Vaak lopen de abonnementskosten op tot ruim dertig euro per maand. Kijk daarom eens kritisch naar wat je hiervoor terugkrijgt: een heleboel televisiezenders die je zelden tot nooit kijkt. Waarom zou je er dan nog zo veel voor betalen? De gemiddelde Nederlander heeft alleen tv zenders nodig om het journaal, Jinek, Studio Sport en een aantal culturele- en realityprogramma’s te bekijken. Een klein tv-abonnement is dan vaak voldoende.

On demand steeds populairder, maar geen vervanging voor lineaire TV

On demand streamingdiensten, van onder meer Netflix, Disney Plus en Videoland, groeien in populariteit. Bijna de helft van alle Nederlanders prefereert On demand boven lineaire televisie voor hun entertainment. Videoland speelt hier handig op in door de programma’s van RTL al eerder op Videoland beschikbaar te stellen. Apps zoals NPO Start en KIJK hebben al net zo’n uitgebreid aanbod.

Toch zijn er weinig mensen die hun tv-abonnement stopzetten en volledig digitaal durven te gaan. Sterker nog, abonnees beoordeelden in 2019 hun dure televisieaanbieders zelfs met een 7,7. Wisselen naar andere aanbieders zit er ook niet in: ruim 50 procent zit al zes jaar of langer bij dezelfde aanbieder.

Gewoontes zijn moeilijk te doorbreken

We kijken dus nog maar naar een beperkt aantal tv-zenders, die ook nog eens grotendeels vervangbaar zijn door online diensten. Maar toch houden we vast aan ons ouderwetse tv-abonnement. Misschien willen we gewoon lekker kunnen zappen op een regenachtige zondagavond?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

6 reacties

 1. AadM

  Bij all-in pakketten zijn meestal 30 standaard TV zenders inclusief, alleen voor extra zenders betaal je meer. Wil je geen TV zenders, moet je aparte abonnementen afsluiten voor Internet en evt. vaste telefonie, ben je meestal net zo duur uit.

 2. gerensvet

  Klopt veel te veel zenders. Verbaas me er over. RTL 5 zend elke dag flodder uit. Al 3 jaar lang. Ik betaal liever de helft. Ned. 1-2-3 RTL 4 ,RTLZ, SBS6, RTL 7 Veronica. De rest mag weg daar kijk ik toch nooit naar. Waarom kan ik mijn eigen pakket niet samen stellen. En moet ik voor zenders betalen waar ik niet naar kijk.!!!

 3. Tuinpaden

  Natuurlijk heeft iedereen tv. Je kunt het bij Ziggo zelfs niet weigeren, want anders geen internet.
  Zelf kijk ik alleen films die ik download.
  Tv zenders heb ik niet meer ingesteld sinds 2007 en ga er niet vanuit dat ik daar iets mee mis.

 4. pjerry

  Dit is precies het grote probleem, het alleen recht van Ziggo. Ik wil ook graag interactieve tv maar dan ben ik verplicht om over te stappen en krijg ik een internet via de telefoon lijn. Maximaal 25 MB en bij drukte of verre verwijdering centrale meestal nog trager. Het is schandalig dat Ziggo je verplicht om een tv abonnement te nemen anders ook geen internet.

  1. DennisEijs

   Yep, Dat is ook mijn probleem. Ten eerste blief ik geen reclames meer. Dus wil ik betaalTV Dus Ziggo movies en series XL wil ik best afnemen. En als ik geen TV meer hoef te betalen, heb ik genoeg om alle betaalTV kanalen te kunnen betalen. Dus graag snel internet ZONDER verplichte afname zenders.

 5. DennisEijs

  Nee, ik kijk er naar geen een meer. Moet er wel voor betalen, wegens koppelverkoop, wat niet mag, dacht ik. Eerst betaal ik via de belastingen en reclameinkomsten. En daarna aan mijn TVprovider. Terwijl ik Netflix en soortgelijke kijk. En YouTube natuurlijk.
  Dus ik betaal me wezenloos aan dingen die ik niet nodig heb, en/of wil.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.