‘Maak desnoods uw eigen mondmasker’ – België heeft wél gewoon exitstrategie voor de lockdown

België begint vanaf maandag met het versoepelen van enkele lockdown maatregelen. Niet zoals Nederland eerst alles willen doorrekenen met een ‘RIVM-modelletje’, maar gewoon met gezond verstand. Dit staat de Belgen komende tijd te wachten.

Contrast tussen Nederland en België
België lijkt qua aanpak van de coronacrisis precies het tegenovergestelde te zijn van Nederland. De lockdown is daar momenteel veel strenger als hier, maar zij heffen hem waarschijnlijk (als alles goed gaat) ook eerder op. Daarom mogen ze vanaf maandag, als onderdeel van de eerste fase in de exitstrategie, ook weer afspreken met ‘twee vrienden die niet onder hetzelfde dak wonen’. Wandelen, sporten etc. mag ook weer vanaf dat moment. Maandag wordt de Nederlandse situatie ook voor Belgen dus de norm.

Amai!
Maar daar blijft het niet bij! Bedrijven mogen onder bepaalde voorwaarden (anderhalve meter afstand) weer open. En raad eens wat men daar verplicht, als die anderhalve meter afstand niet mogelijk blijkt? Mondkapjes! Verplicht voor het openbaar vervoer en ‘sterk aanbevolen’ voor ‘drukke plaatsen’. En wat de Belgische overheid ook aanraadt? Hier: een handleiding om je eigen mondmasker te kunnen maken!

Nederland verpatst z’n mondkapjes tijdens de coronacrisis en kan daarna niks meer vinden, door woekerprijzen en niet-erkende certificaten. Oh oh oh, wat moeilijk allemaal! Minister de Jonge zit helemaal met z’n handen in het haar!

De tijd begint nu wel echt te dringen voor Nederland, wat dat betreft. Als straks blijkt dat die huis-tuin-en-keuken-mondkapjes wel degelijk goed genoeg werken, zijn er in Nederland dus onnodig veel (dodelijke) risico’s genomen. Zorgpersoneel dat zichzelf dus in ieder geval beter had kunnen beschermen, bijvoorbeeld. Of die Belgen nemen dadelijk een onverantwoord risico. Dan krijgt Nederland er vroeg of laat alsnog last van.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Antihedo

  Ik heb gelezen dat de Belgen 1 mondkapje per persoon krijgen van de staat. Dat is helemaal om je te bescheuren van het lachen. Dan heeft het werkelijk helemaal geen zin. Toch krijgen een aantal mensen een klein stijfje bij het horen van het woord mondkapje. Misschien omdat er aan mondkapjes leuk te verdienen valt.

  1. Brenda Welsh

   Alibaba zal ze wel kunnen leveren. Toch vind ik het gek dat men nu wel gemaskerd de straat op kan gaan. Grote vuurwerkbril op, mondkapje als donald duck. Hoe meer bedekki ng hoe beter.

   1. Bertus bumperding

    Gekke borderliner willempie ?

    1. Alfred Bentinck

     Wat is die Bertus toch een kei van een debater!

     1. Bertus bumperding

      Ah
      Gekke willempie kon zich even losrukken van the voice kids .
      Even snel een nieuwe doos tissue’s halen en snel nog even inhoudelijk reageren op dds .
      Nou opschieten willempie, the voice begint weer kun je weer 20 minuten aan jouw augurkje friemelen .

 2. Piet51

  Er is vrijwel niemand die twijfelt aan het nut van mondkapjes, al is dat nut beperkt. Er worden wel veel vraagtekens gezet bij het deskundig gebruik van mondkapjes. In de opleiding van veel mensen in de medische wereld is het gebruik van mondkapjes een vast onderdeel. Ik heb van verpleegkundigen, zoals mijn vrouw, begrepen dat het op en af doen niet moeilijk is, maar wel gemakkelijk fout gedaan wordt en vooral routine moet worden. En als het fout gedaan wordt zijn de risico’s op besmetting heel groot. Daarom krijgen de kappers voorlopig nog geen toestemming om te werken met een mondkapje en tandartsen wel. Tandartsen zijn mondkapjes namelijk gewend, kappers niet. Zo simpel is dat.

  Het al vaker door mij genoemde WHO-rapport over mondkapjes geeft hierover boeiende info, gebaseerd op 25 rapportages van wetenschappelijke onderzoeken hiernaar. Zie: who.int/publications-detail/advice-on-the-use-of-masks-in-the-community-during-home-care-and-in-healthcare-settings-in-the-context-of-the-novel-coronavirus-(2019-ncov)-outbreak

  Een belangrijk stukje tekst in dit rapport: “Medical masks should be reserved for health care workers. The use of medical masks in the community may create a false sense of security, with neglect of other essential measures, such as hand hygiene practices and physical distancing, and may lead to touching the face under the masks and under the eyes, …” Dit is eigenlijk precies wat het RIVM ook adviseert.

  Één kapje voor de Belgen is beslist af te raden, want als dat niet na de eerste keer dragen wordt vervangen verhoogt het zeker alleen de risico’s en lost het niets op. En toch nog maar een keer gebruiken lijkt me een grote verleiding, als je alle volgende zelf moet betalen. In een filmpje op de Duitse TV was te zien hoe uitstappende treinpassagiers hun mondkapjes van hun gezicht trokken en in hun broekzak propten. Zouden ze een volgende keer een nieuw kapje gebruiken???

  1. Beukman

   Check Infectieziekten jrg 20/2 (2009) ook even, met een goede uitleg over het verschil tussen het tegenhouden van besmettingen naar binnen en naar buiten dmv mondkapjes.

   rivm.nl/documenten/infectieziekten-bulletin-maart-2009

  2. fisufisu

   Nazi-achtige propaganda, ze herhalen continu, geen goeie berichten, niets positiefs, maar vaak genoeg die corona-shit herhalen en mensen de stuipen op het lijf jagen, angst creëren.

   1. Piet51

    @fisufisu
    Jij, en veel anderen, willen de waarheid gewoon niet horen. Kijk vandaag in Trouw voor wat uitleg over die mondkapjes door arts-epidemioloog Marianne van der Sande. Zie: trouw.nl/binnenland/het-gaat-niet-alleen-om-de-wetenschap-het-mondkapje-is-een-overgangsritueel~b43ad5f5/

 3. Bertus bumperding

  Als straks blijkt dat die huis-tuin-en-keuken-mondkapjes wel degelijk goed genoeg werken, zijn er in Nederland dus onnodig veel (dodelijke) risico’s genomen

  Alsof wij dat dan te weten zouden gaan komen .
  De propagandamachine van het partijkartel moet zich dan gedeisd houden van Pinokkio. en freule Ollongren.
  Dat lijkje komt pas later uit de kist als een andere premier of minister er verantwoordelijk voor gehouden kan worden .

  1. Bertus bumperding

   kist = kast

 4. Blitzkrieg

  #STOPDELOCKDOWN

 5. Blitzkrieg

  Geen mondkapjes, geen ge-eikel, geen gezeik… hoppa, die samenleving moet weer gewoon open.

 6. Blitzkrieg

  Het hele probleem met mondkapjes is dat ze geen bescherming vormen tegen het beleid van el minister presidente marko roetteh.

  1. Bertus bumperding

   @Blitzkrieg
   Klopt helemaal , er is wel een middel voor maar die is momenteel te druk met geld terug vorderen van de staat .

 7. Lugor

  Omdat de gezondheid van onze lezers ons wél kan bommen is De Dagelijkse Standaard een partnerschap aangegaan met Stil.nl, een online webshop waar u coronamateriaal kunt kopen.
  Maak desnoods uw eigen mondmasker’

  Humor!

 8. fisufisu

  Ik vraag mij af waarom gezichtsbedekkende kleding verboden is maar niet gehandhaafd wordt, maar zodra je met mensen bij elkaar staat, de politie gelijk ingrijpt met een waarschuwing en als ze de kans krijgen bekeuren…….

  1. Bertus bumperding

   @fisufisu
   Omdat de politie meer belang heeft om de autochtone Nederlanders te beboeten omdat die geen tegengas geven en geen aangifte doen .
   Een allochtoon zal immers direct aangifte doen van discriminatie.
   En daarbij weet oom agent ook dat ze deze kansenparels niet kunnen plukken aangezien ze al kaal zijn .
   Dus moet de autochtone Nederlander er maar aan geloven , immers zit daar het geld toch ?

 9. Drollevanger

  Knip een stuk maandveband in 3 stukken. Verpak ze in stukken van een oud sloop, en je hebt 3 mondkapjes.

  1. Peetjoh

   Ik gebruik die met vleugels. Die kan je makkelijk vastplakken op je wang.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.