Minister: “Alle opties staan open” – Ruimen van besmette nertsenfokkerijen zit eraan te komen

Landbouwminister Carola Schouten zegt dat er geen taboe zit op het ruimen van met coronavirus besmette nertsenfokkerijen. Het wordt pas ingezet als ‘ultiem middel’, maar wie het artikel leest ziet de bui denk ik al wel hangen.
Recentelijk werden er bij drie nertsenfokkerijen in Noord-Brabant besmette nertsen aangetroffen. Vlak daarna werden er twee besmettingen bij medewerkers geconstateerd, die zeer waarschijnlijk via de nertsen besmet zijn geraakt. Dus, wat nu?

De Partij voor de Dieren pleit voor het stopzetten van de besmette nertsenbedrijven. “Maar dat betekent feitelijk ruimen,” zegt de minister, “ook de gezonde dieren.” En ondanks het feit dat er nu al twee besmettingen zijn, en de kans dus vrij groot is dat er drie coronahaarden zijn ontstaan, houdt minister Schouten vol dat er nog altijd geen groot risico is, en zegt: “(…) corona wordt voor het leeuwendeel verspreid van mens op mens. Daarnaast gaat het virus ook niet razendsnel over van dier op dier of van het ene bedrijf naar het andere.”

Ja leuk, statistisch gezien heeft ze gelijk. Maar alles wijst erop dat het wel degelijk heel snel mis kan gaan. Sterker nog, dat is het nu al aan het doen. Ze komen snel genoeg tot dezelfde conclusie, ben ik bang. En dan worden die nertsenfokkerijen gewoon geruimd. Want hoe ga je straks vol blijven houden dat er geen risico voor de volksgezondheid is als het virus zich overduidelijk wél van dier-op-mens (en andersom) kan verspreiden? Die bedrijven kunnen sluiten.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

7 reacties

 1. Lodewijk Raevensburgh

  Laten we hopen dat dit het einde betekent van de weerzinwekkende nertsenfokkerij in Nederland. Dan heeft het Corona ook nog een voordeel.

  1. Rosasolis

   Lodewijk R. Ben ik met je helemaal eens. Gelukkig zijn er weinig vrouwen die rond lopen in nertsen jassen . Maar helaas zijn er nog steeds orthodoxe mannelijke joden die het prachtig vinden om rond te lopen met een grote hoed van nertsen.

 2. Bullshit16

  En komen die dieren besmet wel allemaal toevallig wie gelooft deze onzin nog
  Kijk jensen.nl die heeft een filmpje van de simpsons uit 2010 zo als dat filmpje is zo gaat dat nu
  Onze landverraders kabinet misbruikt deze corona virus dat is zo klaar als een klontje

  1. Jack Flash

   Gebakken nerts met een Coronabiertje.
   Lekker.

 3. lotje

  Schouten wil het liefst alle dieren dood hebben. Laten we eerst deze regering opruimen. Probleem opgelost. Ze hebben al vaker dieren vermoord terwijl dat niet nodig was

 4. stoppen

  tja , de oneigenlijke argumenten om deze branche ook de nek om te draaien tieren weelderig in het rond. Wanneer komt de oproep om honden en katten in te leveren ?

 5. Cycle25

  Het begint bij nertsen, straks alle veehouderijen, dierentuinen, kinderboerderijen en alles wat in de lucht vliegt.

  Nou partij van de diertjes, straks Partij Zonder Diertjes ?

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.