Ministerie van Financiën doet aangifte tegen Belastingdienst ‘knevelarij’ en ‘beroepsmatige discriminatie’ bij toeslagenaffaire

Het ministerie van Financiën heeft aangifte gedaan van mogelijke ambtsmisdrijven bij de Belastingdienst inzake de kinderopvangtoeslagaffaire en heeft zo het Openbaar Ministerie opdracht gegeven de kwestie te onderzoeken. Precies ja: de overheid doet aangifte tegen zichzelf en laat dit door de overheid onderzoeken!
Eindeloze strijd
Dit is wel een heel opmerkelijk stukje nieuws! Om ieder feitje van deze kwestie, dat uiteindelijk aan het licht is gekomen, is hard gestreden. De overheid (voornamelijk ministers, het ministerie van Financiën, (afdelingen van) de Belastingdienst en (wat gesneuvelde) staatssecretarissen) deed vanaf het begin vrijwel niets anders dan tegenstribbelen. Dossiers konden niet gevonden worden. Toelichtingen riepen alleen maar meer vragen op. Toezeggingen werden wel gedaan maar bleken later niet voor verbetering te zorgen.

Neem alleen al die dossiers van de gedupeerden. Die konden ineens wél worden opgevraagd maar werden zwartgelakt toegestuurd. Er ontstond een ‘rel’ en de overheid beloofde compensatie en bood excuses aan. Die compensatie kwam maar niet en de opnieuw verstuurde dossiers bleken dit keer inderdaad niet zwartgelakt, maar uit blanco pagina’s te bestaan… Wát een verbetering! En wat raar dat zoiets als een nieuwe trap na wordt ervaren?!

Slager keurt z’n eigen vlees
Kennelijk is het bij de overheid ook eindelijk doorgedrongen dat dit akkefietje toch echt niet zomaar overwaait. Niet zo gek ook, want veel mensen zijn hier echt kei- en keihard door geraakt natuurlijk. De roep om gerechtigheid bleek, ondanks alle pogingen de boel te frustreren, alleen maar luider te zijn geworden.

Twijfel? Zie vuurwerkramp Enschede
En ja, wat dan? Want voor gerechtigheid moet er een rechtszaak komen. Maar hoe betrouwbaar is dat proces als de overheid, waarvan je bij zo’n beetje ieder ministerie wel een dossier kunt vinden waaruit blijkt dat ze elkaar de hand boven het hoofd houden. De meest recente (althans: die nu mét bewijs) aan het licht is gekomen is volgens mij die van de vuurwerkramp in Enschede. Dan zie je ook hoe makkelijk de ene afdeling de andere de hand boven het hoofd probeert te houden. Kijk alleen al naar de namen. Het is dus echt niet ondenkbaar dat men dat bij deze toeslagenaffaire niet zal proberen. En dit zinnetje van de NOS is daarbij olie op het vuur:

“De aangifte richt zich niet tegen specifieke personen bij de Belastingdienst, maar er worden wel afdelingen genoemd, onder meer Directie Toeslagen en het Combiteam Aanpak Facilitators (CAF).”

En ik hoop van harte dat het allemaal wél volgens het boekje zal gaan lopen. Want de aanklachten van ‘knevelarij’ en ‘beroepsmatige discriminatie’ kun je echt niet makkelijk onder het tapijt schuiven, denk ik. Maar ik ben ook huiverig wat dat betreft en wil deze ‘schaak’ nou niet al voorbarig een ‘schaakmat’ gaan noemen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Politiek Profeet

  Er zullen wel wat ambtenaartjes die tegen de pensioenleeftijd aanschurken met een extra zak geld de laan uitgestuurd worden als zogenaamde schuldigen.
  De top blijft gewoon zitten want die weten teveel van de rest van het criminele zooitje…

 2. B. Pascal

  Een rijk dat tegen zichzelve verdeelt is, houdt geen stand. De wereld is te complex geworden. Vrouw thuis voor de kinderen veel beter en eenvoudiger. De kinderen varen er wel bij.

  1. Sabreur

   Mag ook een man thuis zijn. Die zijn een stuk efficiënter in het huishouden dus blijft er meer tijd over voor koffie bij de buurvrouw.

   1. B. Pascal

    Haha enkel omgebouwd

 3. lotje

  De overheid is bij elke instantie niet te vertrouwen. Alleen maar zelfverrijking. Dit is in de laatste 8 jaar onder Rutte alleen maar erger geworden.

 4. RPML

  Het zal wel weer symboolpolitiek zijn…

  Wiebes werd destijds gepiepeld door zijn eigen ambtenaren, 20 minuten voor bekendmaking werd de riante afvloeiingsregeling aan hem bekend gemaakt, om er vervolgens 3 maanden over te doen deze terug te draaien. Bovendien hadden deze belastingspecialisten over het hoofd gezien dat de regeling ook nog eens belastingplichtig was, wat weer een extra kostenpost werd… uiteindelijk ging alleen de kop van de DG eraan, die mocht op een bovenwinds eilandje van zijn riante salaris genieten… inmiddels zijn de eruit gebonjourde ambtenaren via de achteringang allang weer als ZZP’er aan het werk, iets waarvan Wiebes bezwoer dat dit onmogelijk was gemaakt….

  Voor de Belastingdienst is maar 1 oplossing: compleet en in het geniep opnieuw opbouwen en op dag X starten en de door-en-door verrotte organisatie dumpen

 5. Bes Tolen

  De staatssecretaris is zwak bezig door krachten op te roepen, die ze waarschijnlijk niet meer kan beheersen. Bij gebrek aan fundamentele kennis van groepen immigranten, die in de laatste veertig jaar het land binnen zijn gekomen. Beroepsmatige discriminatie komt als omschrijving blijkbaar van degenen, die verantwoordelijk zijn voor het rapport. Aangezien van een fors aantal Tweede Kamerleden een bovenmatige reactie is te verwachten als ze van etnische discriminatie horen, had de staatssecretaris geen extra voeding moeten geven aan de moralistische multiculturalistische hypocriete onruststokers. De staatssecretaris had zichzelf in het nu voorliggende probleem etnische discriminatie moeten verdiepen. Er staan toch naar aannemelijk is haar voldoende adviseurs ter beschikking maar daarvan lijkt geen gebruik te zijn gemaakt. In casu gaat het om twee etnische groepen met een nogal slechte reputatie. Groepen, die zich bovendien op dubieuze wijze in Nederland zouden hebben gevestigd. Het betekent eenvoudig, dat de fiscus problemen met deze twee groepen heeft gekregen. De staatssecretaris had dit specifiek moeten inventariseren maar dat lijkt niet te zijn gebeurd. De politieke behandeling van dit onderdeel moet dan gezien het bijzondere karakter van geconstateerde fouten van wie ook, geheel apart staan van de overige problemen, die de toeslagenaffaire kenmerken. Dat zal nu wel niet meer gebeuren. Het uitgangspunt, dat de fiscus hier fout zit, is veel te grof. Het kan best zo zijn, dat de Belastingdienst niet fout zit maar heel anderen, bijvoorbeeld zij die namens hun cliëntele positie nemen tegen de Belastingdienst. Mogelijk heeft de samensteller van het rapport een te eenzijdige opdracht gekregen waardoor een frase als beroepsmatige discriminatie vrij snel is komen boven drijven. Dat kan er toe leiden, dat al te veel over het hoofd wordt gezien. En dat betreft nu net de bevindingen en de conclusies van de fiscus in dit onderwerp. En die kunnen hard zijn.

 6. 56RdK

  Laten we de boel eens omdraaien; al jaren geleden is vastgesteld dat de fraude met toeslagen en uitkeringen onder lui uit de overzeese gebieden, lui van niet-Nederlandse afkomst, kortom van de allochtone inwoners in dit land, ongebreideld groot is.
  Dus is het logisch als die groep extra onder de loep wordt gelegd.

  Maar nee, de volkomen doorgeslagen en zwakzinnige deugziekte is nu heersend wat betekent dat de frauderende groep tot de slachtoffers behoort en degene die het recht wil laten vieren de racistische en discriminerende en vooral ‘witte’dader is! Zover is de complete zwakzinnigheid in dit land al!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.