Mooi, zo’n alliantie! VS openbaart geheime stukken: Nederland had niets te zeggen over opgeslagen kernwapens

De Amerikanen hebben topgeheime documenten uit 1961 vrijgegeven, waardoor eindelijk helder is geworden hoe de deal over de opslag van atoomwapens is voltrokken. En het is werkelijk schandalig! Nederland had totaal geen zeggenschap over wat er met die wapens gebeurde!
De Nederlandse regering heeft altijd ontkend dat er kernwapens liggen opgeslagen bij vliegbasis Volkel. Vorig jaar werd dit onbedoeld erkend, toen de NAVO per ongeluk de locatie van de atoomwapens deelde. En nu liggen de dossiers dus open, door iedereen in te zien.

Het is nogal verontrustend wat daardoor is onthuld. De Amerikanen hebben het kennelijk zo met de Nederlandse regering afgesproken, dat Nederland geen enkele zeggenschap had over wat er met die wapens gebeurde. Dat is compleet absurd, want het had dus zomaar gekund dat de VS vanuit Nederland een oorlog zou ontketenen. Zo vanaf Volkel richting wat toen nog de USSR was!

En omdat het sommige landen wél is gelukt om zelfs een veto te mogen uitspreken over die wapens, straalt het echt ontzettend slecht af op zowel de VS als Nederland. Die eerste omdat het zijn geallieerde ‘partners’ het liefst zonder zelfbeschikking in de kou laat staan. En die tweede omdat men kennelijk zo makkelijk is omgerold. Waarom zou je zoiets ooit toestaan? Of werd Nederland misschien onder druk gezet? Het is nogal een openbaring.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. crimson1960

  Net als in Kleine-brogel in België daar liggen ook kernwapens. Of mag je dat niet zeggen.

 2. Adriaen van Bergen

  We zijn een kolonie van de VS. Zij leggen hún kernwapens in ons land.
  Toch oud nieuws dat wij daar niets over te zeggen hebben?
  Voor onze defensie zijn we zowat totaal afhankelijk van de VS.

 3. fusilier

  In Duitsland liggen ze ook,en het geeft wel een veilig gevoel dat Amerika beslist wanneer het ingezet wordt.

 4. Lugor

  Dat is compleet absurd, want het had dus zomaar gekund dat de VS vanuit Nederland een oorlog zou ontketenen. Zo vanaf Volkel richting wat toen nog de USSR was!

  Had het idee dat er in Volkel geen lanceerinrichting voor raketten met kernkoppen stonden.
  Vrees dat Wout zijn fantasie de vrijheid geeft.

  1. Vrijedenkert

   Inderdaad, als de VS opdracht had gegeven om Nederlandse toestellen te bewapenen en Nederlandse piloten deze kernwapens vervolgens boven Warschaupact hadden moeten afwerpen had de Nederlandse regering destijds gewoon botweg kunnen weigeren en de krijgsmacht het bevel kunnen geven om deze opdracht uit de VS niet uit te voeren als er naar mening van Nederland geen legitieme reden voor was…

   Maar de VS beheren zelf de Nato-kernwapens in Europa en hadden hier in Nederland zelf ook een squadron gevechtstoestellen gestationeerd en hadden na weigering van Nederland alsnog eigen toestellen kunnen bewapenen om deze wapens alsnog af te werpen vanaf Nederlands grondgebied!

  2. Cycle25

   Het anti amerikanisme begint vormen te krijgen op DDS, zeggenschap over ICBM’s…de meest idiote ridicule onzin. Je wilt je kernwapens toch niet over laten aan de stel geraniumhouders ?

 5. Vrijedenkert

  De Nederlandse regering en volksvertegenwoordiging uit de jaren ’60 die hier toen klakkeloos mee akkoord zijn gegaan en de VS carte blanche hebben gegeven met in Nederland opgeslagen kernwapens zijn de schuldigen! Men had destijds eisen moeten stellen of keihard weigeren…

  P.S. Verantwoordelijke politici van toen allemaal opgraven en alsnog straffen!

 6. Henk-Jansen

  Dit is wat de anti-EU lui willen, geen enkele rol van betekenis meer spelen en overgeleverd zijn aan de Verenigde Staten en China. Alleen een sterke Europese Unie kan dit tegengaan!

 7. Bes Tolen

  Naar mijn idee is dit niet echt nieuws. Wel vind ik, dat Nederlandse regeringen zich nogal slaafs gedragen in veel buitenlandse kwesties, in het bijzonder als het defensie betreft. Srebreniça was er een voorbeeld van en er zijn zo meer te noemen. Oekraïne ook?
  Als klein land kun je je beter in veel dubieuze kwesties afzijdig houden, er niet aan mee doen, en het belang van je eigen bevolking dienen want aan dat laatste ontbreekt al te veel in Nederland.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.