Nederland straks wéér de pineut! EU-herstelplan van 500 miljard is politieke stunt van Merkel om Rutte in het nauw te drijven

Een scherpe analyse en interpretatie bij Elsevier, over het Frans-Duitse herstelplan van 500 miljard euro om Zuid-Europa mee te redden. Want eurobonds werden (alweer) van tafel geveegd en de roep om miljarden wordt steeds luider. Dus wat komt er wel en wat komt er niet? Gaan we straks betalen of lost het zich vanzelf op? Dit artikel geeft wat handvatten.
Duitse bondskanselier Angela Merkel en Franse president Emmanuel Macron wisten ineens met een herstelplan van 500 miljard euro op de proppen te komen. Want Zuid-Europa bleef maar mekkeren over geld. Dat deden ze de afgelopen jaren trouwens al wel vaker, maar nu valt het veel meer op. Eurobonds zijn misschien al wel tien keer afgeschoten de afgelopen jaren. En ze omdopen tot ‘coronabonds’ bleek ook geen succes.

Het probleem met die bonds (leningen) is dat ze vereisen dat de héle EU garant gaat staan. Helemaal dikke prima als de markt goed functioneert, maar behoorlijk eng zodra dat niet meer het geval lijkt te zijn. Want dan vrezen investeerders dat ze hun uitgeleende geld wellicht niet terug gaan krijgen. Om die investeerders gerust te stellen, moet de EU dan daadkrachtig beleid optuigen, waaruit moet blijken dat de markt zich weer de goede kant uit kan gaan bewegen. En dát betekent dat de EU, tijdens een crisis, min of meer een hele sector moet gaan zien te stroomlijnen. Want het heeft (bijvoorbeeld) in zo’n financiële crisissituatie natuurlijk geen zin als Nederlandse banken met bepaalde maatregelen wél gezond worden, maar Spaanse banken alleen maar verder wegzakken. Dat schept simpelweg geen vertrouwen.

Het gevaar met die bonds is dan dus dat iedere crisis ertoe kan leiden dat de EU spierballen wil laten zien om het vertrouwen te blijven krijgen, en daardoor daadkrachtig moet (en wil) optreden door macht te centraliseren, one sector at a time. Niet zo leuk voor Noord-Europese lidstaten dus!

Macron en Merkel presenteren nu eigenlijk een soortgelijk plan. Zij willen 500 miljard euro op de kapitaalmarkt lenen en met 27 EU-landen garant staan voor dat bedrag. Het geld moet dan over een lange tijd worden terugbetaald maar de 500 miljard wordt als gift aan de Zuid-Europese landen gegeven. Zo draaien we ‘met z’n allen’ voor de kosten op. En ja, inderdaad, het verschilt bar weinig van het concept van eurobonds.

Merkel wil dit plan kennelijk helemaal niet, maar gaat hier in mee om haar eigen coalitiepartner koest te houden én een signaal naar China te kunnen geven. Die laatste probeert EU-landen namelijk tegen elkaar uit te spelen. Maar Merkel hoopt er dus eigenlijk op dat Nederland in een hoekje wordt gedrukt en zich genoodzaakt voelt om het plan af te schieten door middel van een veto. Dát levert natuurlijk weer een hoop commotie op in Zuid-Europa. Merkel kan zeggen dat ze heeft getekend en dus wel wil helpen, maar dat Nederland de boel blokkeert. Zo krijgt zij wat ze wil, zonder voor de gevolgen op te hoeven draaien en als verantwoordelijke te worden aangewezen. Fijn hè, zo’n eensgezinde Europese ‘Unie’?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. lotje

  Als Rutte de handtekening zet dan mag hij van mij afgeschoten worden

  1. Massa

   Daar ben ik op tegen @plotje. Geen barbarij hier !

  2. Maurits Dekker

   Als alle EU-landen hiermee akkoord gaan en ook Rutte dit slechte plan tekent brengt hij Nederland aan de bedelstaf.
   Ik kan niet geloven dat hij echt zo dom is.
   Maar mijn hoop is gevestigd op Polen, Tsjechië en Hongarije waar ze regeringsleiders hebben die nog wel bij hun verstand zijn.
   Overigens rammelt de EU zo ontzettend dat het niet anders kan dan dat het zaakje vanzelf uit elkaar valt. De vlag gaat uit zodra dit het geval is.

 2. NoDoubt

  In no time hebben we Nederland helemaal kaal laten plukken. Wordt NL 5 keer per dag verstoord door arabische geluiden uit de minaret en zitten we in een islamitisch NL waar geen democratie en geld meer over is. Uw belastinggeld is verdwenen. Uw pensioen is verdwenen, uw vrijheid is verdwenen. Met dank aan de EU waar NL tegen heeft gestemd. Bij de corona geen steun van de EU maar wel geld naar Polen Marokko Tunesie, extra steun aan de palestijnen en de WHO die alles aan elkaar liegt. Het zijn de landverraders die ons land kaal laten plukken.

 3. Cootje

  Het Corona wordt nog een zegen als ze de tegenstellingen in Europa goed bloot leggen , Europeanen bestaan namelijk niet , is een verzinsel van de politiek en de multinationals , de multinationals profiteren overal van de goedkopen arbeidskrachten de juiste infrastructuur in de landen en betalen daarvoor een minimum aan belastingen, die ze door de euro invoering gedekt zijn tegen over valuta schommelingen , en ze verzekert zijn dat hun goederen betaald worden . Solidariteit voor opvreters uit zuid Europa gaat steeds minder draagvlak krijgen , maar om de puntjes op de i te zetten laat Corona economischs een spoor van vernieling achter zich . Een wereldwijde recessie gaat de zwakte van zuid Europa bloot leggen , en als Amerika niet genoeg heeft aan 2200 miljard dollar steun , gaan er in zuid Europa zoveel lijken uit de kast komen dat een veelvoud aan euro’s wat Amerika uitgeeft niet toereikend zal zijn, want de zuid Europese landen hebben al heel wat bedrijven die zonder Corona zullen omvallen , en die gaat het noorden in hun val meenemen , de Engelsen krijgen het ook 5 jaar moeilijk , maar daarna lachen ze zich te pletter, let op Erdogan die gaat ook nog een handje helpen , met goedkope gastarbeiders

  1. StanleyC

   Frankrijk moet kapot. Waardeloze levensvormen zijn het. Wij moeten alle Franse producten boycotten.

 4. Cootje

  Nederland is een narcostaat dus net als in Italië gaat de economie voor eenderde zwart of grijs worden , zelfs de Mexicanen gaan de infrastructuur gebruiken , in de steden en brabant / Limburg bestaat er onder de bevolking het gedogen cultuur , en die ondermijning kan in een zware recessie problemen veroorzaken , want niet iedereen wil mee betalen aan die opvreters aan de middellandse zee

  1. Willem Wever

   En dat alemaal over de rug van de volkstuintjes!!!

 5. Meriadoc Brandebok

  In theorie kan Duitsland met de vuist op tafel slaan. Zij is het kloppend hart van de Europese Unie. Maar er is natuurlijk sprake van een Godwin-tactiek: als Duitsland in het geweer komt, wordt zij op haar Nazi-verleden gewezen. Zo gebruiken de Fransozen de Duitsers: bijvoorbeeld bij de invoering van de Euro, toen Duitslsnd haar sterkere munt inwisselde voor een zwakkere (maar voor Frankrijk wel voordelige) munteenheid. Maar ook bij de Griekse crisis, toen demonstranten Merkels foto een hitlersnor opplakten. Het schuldgevoel noopt Duitsland ook steeds tot een eurofederalistische koers, ook al verzwakt dat de positie van Duitsland als nationale staat.

  Duitsland wil Nederland nu dus gebruiken om Frankrijk uit de snoeppot te houden en de eurofederalistische hardliners tevreden te houden. Het land heeft geen andere keuze. Maar soms is het wenselijk dat Duitsland zich uit het lichaam van de bank, de compromismaker, bevrijdt en haar leiderschapsrol terugpakt. Het opknippen van de Euro in een Noordelijke en Zuidelijke plak zou daarbij een goede start zijn. Of het verwerpen van dit, grotendeels Zuid-Europese, herstelfonds.

  1. Dirk Derksen

   “Maar er is natuurlijk sprake van een Godwin-tactiek: als Duitsland in het geweer komt, wordt zij op haar Nazi-verleden gewezen”

   Lijkt ergens een beetje op het slavernijverleden van Nederland, maar anno 2020 behoort ook de WO2 tot het verleden. Het doet me erg denken aan deze uitspraak;

   “I never owned any slaves and you never picked any cotton.”

 6. Meriadoc Brandebok

  In theorie kan Duitsland met de vuist op tafel slaan. Zij is het kloppend hart van de Europese Unie. Maar er is natuurlijk sprake van een G*dwin-tactiek: als Duitsland in het geweer komt, wordt zij op haar Naz*-verleden gewezen. Zo gebruiken de Fransozen de Duitsers: bijvoorbeeld bij de invoering van de Euro, toen Duitslsnd haar sterkere munt inwisselde voor een zwakkere (maar voor Frankrijk wel voordelige) munteenheid. Maar ook bij de Griekse crisis, toen demonstranten Merkels foto een h*tlersnor opplakten. Het schuldgevoel noopt Duitsland ook steeds tot een eurofederalistische koers, ook al verzwakt dat de positie van Duitsland als nationale staat.

  Duitsland wil Nederland nu dus gebruiken om Frankrijk uit de snoeppot te houden en de eurofederalistische hardliners tevreden te houden. Het land heeft geen andere keuze. Maar soms is het wenselijk dat Duitsland zich uit het lichaam van de bank, de compromismaker, bevrijdt en haar leiderschapsrol terugpakt. Het opknippen van de Euro in een Noordelijke en Zuidelijke plak zou daarbij een goede start zijn. Of het verwerpen van dit, grotendeels Zuid-Europese, herstelfonds.

 7. Pijnstiller

  de 1e en 2e WO samen hebben minder gekost dan het EU project van De Moffen en de Franse gluiperds

 8. Kretoloog

  De beste reactie voor ons land op dit Frans-Duitse voorstel (Eurobonds):

  Nederland moet als de sodemieter zijn staatsschuld laten oplopen. Tot minimaal 1000 miljard. Dat is de enige manier om te voorkomen dat ons geld wegstroomt naar de zuidelijke landen.

  Maar of het kabinet dit aandurft…?

 9. Bullshit16

  Ik mag hopen dat deze regering snel op hun bek donderd ben er helemaal klaar mee om ons geld weg te geven aan die feestvierende landen en dat wij gvd straks op een stok mag kaaien
  Ben ik nu zo slim of zijn jullie nu zo dom dat je het niet wil zien

 10. feitelijk

  N E X I T

  Kies eieren voor uw geld. Het grenswisselkantoor brussel rekent veel te veel kosten in euroland.

  1. Lodewijk Raevensburgh

   Een Nexit kan in beeld komen als een meerderheid van de Nederlandse bevolking dat zou willen. Die situatie lijkt me nog erg ver weg.

   1. Maurits Dekker

    Een Nexit kan in beeld komen als een meerderheid van de Nederlandse bevolking dat zou willen. Die situatie lijkt me steeds dichterbij komen..

 11. Bolland

  Dit ondertekenen is de doodsteek voor Nederlandse economie, als Rutte dit doet, neemt hij een heel groot risico.

  Nu kunnen we gaan zien hoever hij wil gaan, heeft hij net als de afgelopen 10 jaar schijt aan ons en kiest voor een topfunctie EU of denkt hij aan de bevolking en de toekomst, ben er bang voor..

  1. Original NL

   Een strandtent laten openen is een te groot risico…de toekomst van nl uit handen geven een fluitje van een cent voor rubberen rutte.

 12. Original NL

  We stevenen af op een financiële catastrofe van ongekende omvang door dit zooitje politici.

 13. Maurits Dekker

  Als de huidige regering blijft doorgaan met het plunderen van de beurs van de belastingbetaler/kiezer dan zal de reactie van de kiezer, met de komende verkiezing, oorverdovend zijn. Dat wil zeggen; deze regering wordt van de aardbodem weggevaagd.

 14. macsjang

  Mutti Merkel ist eine Ziege, eine Blöde sogar.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.