Oef! Belastingdienst erkent etnisch profileren: ‘er was sprake van etnisch profileren’

Na grondig onderzoek van Trouw en RTL, heeft de belastingdienst toch moeten erkennen dat ze wel degelijk aan etnisch profileren deden. Meer dan 11.000 mensen zijn strenger dan normaal gecontroleerd vanwege hun dubbele nationaliteit. Hun tweede nationaliteit was schijnbaar een officieel selectiecriterium om te bepalen of er een verhoogde kans op fraude was. Dit is inmiddels al het zoveelste ‘incident’ binnen de belastingdienst, hoeveel smurrie gaat men nog vinden in de doofpotten van de belastingdienst?


De belastingdienst heeft dus toegegeven dat een tweede nationaliteit een indicator was, en dat er daarmee dus systematisch onderscheid werd gemaakt tussen burgers van verschillende nationaliteit. Een blunder van jewelste natuurlijk, en nogmaals een indicator dat er diepgewortelde problemen zitten bij onze eigen fiscus. Wellicht dat de term ‘problemen’ nog te eufemistisch zijn, het lijkt er meer op dat er sprake is van systeem rot.

Zoals gebruikelijk zit Kamerlid Pieter Omtzigt weer direct op dit onderwerp. De ware bulldog binnen ons parlement speurt al jaren naar alles wat naar rot riekt.

De belastingdienst heeft in alle opzichten jarenlang gefaald, er is ook geen enkele redenen om dit goed te praten. Zoals Omtzigt het ook al omschrijft is het vrij logisch dat mensen met een dubbele nationaliteit vaker frauderen als mensen met maar één nationaliteit niet tot nauwelijks worden gecheckt. De statistieken, en dus ook de modellen van de fiscus zijn dus totaal niet representatief.

Dat het tijd is voor een grootschalige hervorming van onze belastingdienst is duidelijk, maar hoe gaat men dit in Den Haag aanpakken? Het is namelijk niet een probleem dat dient te worden opgelost, het is een heel spinnenweb vol met mankementen…

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

21 reacties

 1. Jack Flash

  Dubbele paspoorten afschaffen, probleem opgelost.

 2. ikweetwatikwil

  Uit ervaring weet ik dat als het om geld gaat, je moet uitkijken met dubbele paspoort houders. 1 van de redenen dat er veel mis kan gaan bij de belasting dienst.

 3. feitelijk

  Er is ook een etnisch probleem in de huidige opbouw van ons sociale systeem. Zoals vele malen aangetoond verdwijnt veel geld uit toeslagen , voorschotten en uitkeringen illegaal naar het buitenland waar het 99.99% niet meer inbaar is.

  De Nederlandse burger zit dan met de strop. Lijkt me vrij normaal dat als de kans op verduistering/ oplichting / onterecht verkrijgen groot wordt er extra geobserveerd word.

  Beter is de achterlijke structuur van toeslagen en belasting kortingen op te heffen en de opbrengsten direct terug te geven aan de burger via de eerste schijf. Dan kan je het gigantische bureau toeslagen te Utrecht opheffen en de ambtenarren aan echt werk helpen. Hoeven we minder arbeids migranten binnen te halen

 4. Adriaen van Bergen

  Statistieken liegen niet.
  Kennelijk zijn er statistisch significante verschillen.

  De gespeelde verontwaardiging is stuitend.

  Als je naar een chinees restaurant gaat ben je toch ook niet verontwaardigd als er alleen maar Chinezen in de bediening zijn en de kok een Chinees is?

 5. ReJa

  Bart Reijmerink. In het artikel omschrijft u kamerlid Pieter Omtzigt als de ware bulldog binnen ons parlement die al jaren speurt naar alles wat naar rot riekt. Dat doet Omtzigt dan toch heel selectief want als er gestemd wordt is wat u omschrijft als de bulldog ineens een mak lammetje dat zonder blikken of blozen met de meerderheid meestemt. In deze dus weer zijn gebruikelijk systeem van luister naar mijn woorden (dan kom ik in beeld) en kijk zeker niet naar mijn daden (want het pluche zit o zo lekker).

  1. ikweetwatikwil

   En zo is het ReJa

 6. Sabreur

  In mijn tienerjaren ben ik met enige regelmaat achterna gezeten en in elkaar geslagen door een groepje jongeren met een noord-afrikaans uiterlijk en alleen maar omdat ik een kk blanke was met kk rood haar. Sindsdien mijd ik dit soort groepjes als de pest en ben nooit meer in elkaar geslagen.

  Doe ik nu ook aan ethnisch profileren of doe ik gewoon verstandig aan lijfsbehoud?

  1. Piet51

   @Sabreur
   Nee hoor, dat is geen etnisch profileren. Maar het is ook niet gelijk aan verstandig doen voor lijfsbehoud. Jij ontneemt je een grote kans om andere mensen te ontmoeten, je aan hen te spiegelen, je te ontwikkelen. Wat je ervoor terugkrijgt is dat je de toch al heel kleine kans om klappen te krijgen, tot nul reduceert. Maar je negeert de kans dat je zulke klappen van anderen dan Noord-Afrikanen krijgt. Jouw redeneerlijn volgend, zou je elk menselijk contact moeten vermijden en eigenlijk ook elk contact met dieren. Want je weet maar nooit.
   Om kort te gaan, moet van Rammstein, je gedraagt je als een angsthaas en daar wordt niemand gelukkig van.

   1. toetssteen

    @Piet51
    U heeft een nogal rare opvatting inzake elkaar ontmoeten. In elkaar geslagen worden komt volgens u omdat het slachtoffer schuldig is oid.

    1. Piet51

     @toetssteen
     Wat bazel je nou? Leg s.v.p. eens uit, met welke woorden ik suggereer dat niet de dader, maar het slachtoffer schuldig is. Misschien komt dat door het niet hier maar eerder gemelde feit, dat ik heel veel met vluchtelingen, jonge mannen, omga en nog nooit, inderdaad NOOIT, door wie dan ook in elkaar geslagen ben. Misschien is dat mijn manier van omgaan met anderen, zoals ik hierboven schreef. Oh ja, ik ben ook helemaal nooit bang, voor wie dan ook. Dat helpt ook. Je voortdurend slachtoffer voelen en je ook zo gedragen is bijna de garantie voor een pak slaag.

   2. fisufisu

    pietje is een enorme achterlijk imbeciel, pietje nuanceert en vindt dat diegene die klappen krijgt van een groepje zich maar moet aanpassen aan diegene die klappen uitdeelt..

    1. Alfred Bentinck

     Het komt erg dom over iemand voor imbeciel uit te schelden zonder een inhoudelijk argument in te brengen.

     Dat is roepen op het schoolplein. Mogelijk ben je niet tot meer in staat.

     1. ervi

      @Bentinck, het komt imbeciel over om iemand te verwijten niet inhoudelijk te reageren terwijl diegene dit wel degelijk doet.

      Vooral omdat je er zelf niet toe in staat bent.
      Het gaat jou alleen om de afzeik-oneliners die je kunt plaatsen.
      Wat ben je toch een zieke stumper dat je slechts daaraan je enigste pleziertje kunt ontlenen.

     2. Piet51

      @ervi
      Je hebt een klein beetje gelijk, want je reactie heeft wel enige inhoud, hoewel zeer beperkt, maar vooral onjuist.
      Het is namelijk meer dan imbeciel om iemand iets te verwijten, dat hij niet geschreven, gezegd of bedoeld heeft.

      Fisufisu reageert zoals velen hier na terechte tegenwerpingen doen: niets meer van zich laten horen. Analoog aan andere metaforen zou je dit “seagull-blogging” kunnen noemen: laag overvliegen, effe schijten en snel wegwezen. Bekende varianten zijn seagull-management en seagull-politics.

  2. fisufisu

   Maar Saubreur, er is nooit eens opgekomen bij je om dit soort gasten eens aan te pakken?
   Ik zou het wel weten iig..

 7. Rosasolis

  Een dubbele nationaliteit vraagt voor belasting problemen. Wat een nachtmerrie moet dat zijn voor de belasting medewerkers, en ook de mensen die denken te kunnen profiteren met twee belasting aangiften, uit twee landen. Wanneer worden dubbele
  paspoorten niet meer geldig in Nederland? Het zijn niet alleen Marokkanen; ik ken een Amerikaanse immigrant vrouw, die ook twee paspoorten heeft; een Amerikaans en de
  andere Nederlands. Zij kan stemmen dit jaar op de Amerikaanse verkiezing, en enkele maanden later op onze nationale Nederlandse verkiezing… Hoe het met mij zit?…
  Jaren geleden moest ik kiezen; mijn Canadese paspoort blijven gebruiken, of als nieuw Nederlands burger voor een Nederlands paspoort kiezen. En de Canadese niet meer
  geldig hebben. Ik koos voor mijn nieuwe Nederlandse identiteit, en het recht op alleen op een Nederlandse verkiezing te stemmen…Canada is veel eerlijker dan Amerika,
  Marokko, en andere landen die willen dat de dubbele paspoorten doorgaan zodat zij kunnen blijven profeteren van hun landgenoten in het buitenland! Nederlanders in Canada hebben ook dezelfde keuze. Alleen Een Paspoort; Nederlands of Canadees.
  En verbindend alleen Een stemrecht; voor of de Canadese regering als je heb gekozen
  om Canadees burger te worden, of voor de Nederlands regering te blijven stemmen.
  Maar in Canada moet je kiezen waar je als immigrant staat; ben je nieuw Canadees,
  of wil je terug naar Nederland gaan naar een aantal jaren. Mijn instinct zegt blijf waar
  je ben, omdat je je nieuwe land steeds meer leert kennen, en dat je omgaat in de samenleving. En zoals we zeggen in het Engels: bury the past. En niet meer trachten
  te proberen voordeel uit te halen uit een dubbele nationaliteit.

 8. toetssteen

  Oef, dit is natuurlijk het nieuwe normaal:
  h**ps://www.rtlnieuws.nl/nieuws/artikel/2135496/grootschalige-fraude-bulgaren-met-toeslagen

 9. kees cup

  Ja etnisch profileren komt niet zomaar uit de lucht vallen, ervaring uit de praktijk.
  zoiets als een oost europeaan, maar dan met een kleurtje.
  En verder kun je zeggen ” niet alle aabjes zijn boeven ” … niet allemaal.

  Overigens, Wat je in deugland wel mag zeggen is: “alle nederlandse witte mannen zijn racisten”. Dan hoor je van links nog applaus klinken ook.

 10. Original NL

  Doet de belastingdienst eens iets goed..is het weer racistisch….tis ook nooit goed.

 11. fisufisu

  Het is een leugen, punt is natuurlijk dat mensen met een dubbel paspoort extra gecóntröleert moeten worden en getuige de ervaringen met Polen, Marokkanen, Roemene, Hongaren, is het ook terecht natuurlijk, belasting geld moet in Nederland blijven niet naar het buitenland getransporteerd worden…

 12. 56RdK

  Nederland, het land, het paradijs voor de parasieten. Waar je als niet-Nederlander, als niet-westers georienteerde inwoner je fraudeleuze gang kan gaan, want het deug staat daar garant voor.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.