Oud CDA-minister Bert de Vries (die euro zelf in heeft gevoerd!) wil gulden terug: ‘europroject is mislukt!’

Auw! Is dat even pijnlijk voor eurofielen in Nederland en op de rest van het continent! De oud-minister van sociale zaken Bert de Vries, die destijds zélf de euro invoerde, roept nu om een terugkeer naar de gulden. “Het europroject is mislukt”, aldus de CDA-coryfee.
Zo’n dertig jaar geleden ging de CDA’er, samen met zijn collega en partijgenoot Koos Andriessen, akkoord met de eenheidsmunt voor Europa. Daar heeft hij spijt van, schrijft hij in zijn boek ‘Ontspoord Kapitalisme’:

“Ik heb er achteraf spijt van dat ik me niet meer verzet heb, ik neem dat mezelf kwalijk. Het was een van de meest ingrijpende beslissingen die we in die kabinetsperiode hebben genomen, met heel grote gevolgen. We hebben daar te gemakkelijk mee ingestemd.”

De spanningen tussen Noord- en Zuid-Europa waren er toen ook al maar zijn, volgens De Vries, door de coronacrisis alleen maar verergerd. En hij is glashelder over die situatie! Hij zegt dat de zuidelijke landen het niet meer gaan redden door hun schulden. Ze vragen (of eisen zelfs) hulp van het noorden, die het ze eigenlijk niet eens mag geven, want het Verdrag van Maastricht verbiedt dat namelijk. En de Europese Centrale Bank (ECB) die daarom bijspringt, gaat volgens de Duitsers ook haar boekje te buiten. De Vries trekt daarom de enige logische conclusie:

“Alles wordt ondergeschikt gemaakt aan het bij mekaar houden van die muntunie, koste wat het kost. We krijgen geen rente meer op ons spaargeld, onze pensioenen worden gekort, bedrijven worden gestimuleerd zich vol te proppen met schulden en dat allemaal om de rente zo laag te houden dat de staatsschuld van Italië nog betaalbaar blijft. Vroeg of laat gaat dit helemaal fout. Dit is niet houdbaar.

De Vries benadrukt wel dat hij niet tegen Europa is. “Integendeel”, zegt hij in een reactie op de vraag of zijn standpunt niet “een godsgeschenk” voor Thierry Baudet en Geert Wilders zal zijn. Hij ziet namelijk nog wel waarde in de Europese Unie, maar niet langer in de euro. En dat is op zich al een behoorlijk bittere pil voor het merendeel van politiek Den Haag!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

42 reacties

 1. AS210854

  Ik word kots misselijk van die achteraf politici. Had toen je werk goed gedaan, hadden we nu deze misère niet gehad.

  1. plakband

   Als Bert de Vries dit nu zegt weet je zeker dat de werkelijkheid nog veel rampzaliger is.
   Stemzeweg zodra het kan.
   Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

   1. hans-e-pans

    Berouw komt altijd na de zonde, neem gerust aan dat het invoeren van de Euro een doodzonde was en in de afgelopen jaren alleen maar een nog grotere doodzonde is geworden.

 2. Rene van der Grijp

  Het was voor mij (als econoom en beleggingsdeskundige) van het begin af aan duidelijk dat de muntunie met de knoflooklanden tot mislukken gedoemd was.

  Onder normale omstandigheden was dat ook nooit gebeurd, maar in die tijd groeiden de bomen tot in de hemel en werd men overmoedig (zowel beleggers als politici). Zo simpel is het eigenlijk.

  Toch had Nederland weinig keus omdat Duitsland voor de Euro opteerde. De gulden was aan de Dmark gekoppeld.

  Terug naar de gulden is niet echt een optie. Een Neuro is dat misschien wel, maar dan moet Duitsland dat ook willen. Daar ben ik niet optimistisch over.

  1. Rene van der Grijp

   Als de Euro klapt…laat ik daar m’n mond maar over houden. Ik wil niemand bang maken.

   1. Brenda Welsh

    Iets wat onder embargo ligt?

    1. CLoVis

     Iets wat onder het mom van embargo liegt?

   2. Rene van der Grijp

    @ Henk. Hyperinflatie en depressie. Net als in de jaren 30.

    Denk niet dat het niet kan gebeuren.

    De huidige kartelpolitiek is in de veronderstelling dat steeds maar weer opnieuw lenen en geld bijdrukken de oplossing is om uit de impasse te komen, maar het is juist de kortste weg naar een monetaire catastrofe.

    Deze politici zijn volledig de weg kwijt. Het eerste wat ze zouden moeten doen is de miljarden kostende klimaatplannen in de ijskast zetten. Er zijn nu urgentere problemen, maar kennelijk denken ze dat het geld aan de bomen groeit.

    O ja, en die bomen kappen ze nog om ook…

    1. plakband

     RvdG, de kartelpolitici hopen op een wereldwijde gebeurtenis waarop ze de schuld van hun eigen gepruts kunnen afschuiven. Ze zien liever de wereld vergaan dan dat ze hun eigen falen willen toegeven.
     Stemzeweg zodra het kan.
     Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  2. Heinz

   Waarom Gulden ? Kan gelijk een andere naam krijgen. Maar het wordt wel een heel kleine munt. Mondiaal van een ondergeschikte betekenis.

  3. lotje

   Er is ook een lang onderzoek geweest naar de euro landen voordat de EU bestond en de Conclusie: Alle landen deden voor het bestaan van de EU alles beter dan met de EU.

  4. Lodewijk Raevensburgh

   “Toch had Nederland weinig keus omdat Duitsland voor de Euro opteerde. De gulden was aan de Dmark gekoppeld.
   Terug naar de gulden is niet echt een optie.”

   Precies terugkijken doe je met de wijsheid van de koe in de kont.
   Terug naar de gulden is inderdaad geen optie maar dat zag ik De vries ook niet bepleiten.

   1. CLoVis

    @Henk

    Hij valt voor de zoveelste keer door de mand.

   2. Cootje

    Ja maar onze gulden was in de obligatie markt meer waard dan de Mark toen omdat Duitsland last had van de te korte wegens de Duitsen eenwording maar zalm ons naaide voor 10% te korte op de invoering van die pleuro

    1. M. Brandenburg

     Erhm nee de werkelijke waarde die de Nederlander op de Gulden heeft ingeleverd is maar liefst 20%. Dat was direct de eerste klap, de tweede was de constante inflatie en de gigantische opbouw van staatschuld om de hele boel te financieren. We zijn nu alweer jaren bezig om de staatschuld omlaag te krijgen die elke keer vanwege EU zaken de pan uitrijst. Immers we zaten in 2000 op 30% staatsschuld, gingen naar 81% en hebben het nu weer iets teruggebracht, waarna we weer bakken geld moeten gaan lenen om aan de financieel onverantwoordleijke zuidelijke landen te geven.

     1. Meriadoc Brandebok

      “Immers we zaten in 2000 op 30% staatsschuld, gingen naar 81% en hebben het nu weer iets teruggebracht, waarna we weer bakken geld moeten gaan lenen om aan de financieel onverantwoordleijke zuidelijke landen te geven,” schreef M.Brandenburg.

      Ga je schamen voor deze onzin, Brandenburg.

  5. Meriadoc Brandebok

   In dit opzicht ben ik het eens met Rene van der Grijp.

  6. M. Brandenburg

   Wat ik me afvraag is waarom mensen maar een gezamelijke munt willen, het oude systeem werkte perfect, het werd ook niet voor niets verkocht als nu hoef je geen geld meer te wisselen, want een echt voordeel zit er niet aan en heeft er ook nooit aan gezeten, nu ook weer heb je weer van die figuren die onzin roepen als de Euro is mislukt laten we nu maar een Neuro en een Zeuro beginnen. Het verstandigts wanneer is iets niet werkt is gewoon stoppen met die onzin, en terug gaan wat wel werkt. gewoon de oude situatie, wil je toch een koppeling, dan koppel je een Neuro op de achtergrond maar wel iedereen zijn eigen munt zodat men altijd de baas blijft over de eigen munt en economie. Economen die van gezamelijke munt naar gezamelijke munt willen rollen die kan ik niet serieus nemen, die leren niets van het verleden, en willen dezelfde fouten elk keer weer herhalen.

 3. Kristalix

  Terug naar de EEG.

  Heel snel.

 4. lotje

  Dat vind hij omdat heel Nederland eruit wil behalve deze corrupte regering en de randdebiel Timmermans.

 5. Bullshit16

  Altijd al gezegt dat het niks werd ben er altijd al tegen geweest alleen het feit al dat de feestvierende landen een heel ander mentaliteit hebben werken kunnen ze niet spreekt geen woord engels maar die hooge oomes die denken dat ze het weten die zijn nog dommer dan de gewone burger
  Kort gezegt wat de gewone burger al jaren ziet en zegt komen die idioten pas jaren achter nu is het te laat althans als er nu goed gestemd word dan is er nog hoop

  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Bullshit17

   Zegt ik toch altijd al gezegt dat het niks werd ben er altijd al tegen geweest volkverlakers zijn ut wand het zijn nsbers dom volk spreek geen woord engels landveraders stempt fvd of pvv uit de eu weg met de hooge oomes en kozooten

 6. Cootje

  Komt meneer de vries vertellen wat ik al jaren roept , en ik zeg het enige positieve van de Corona uitbraak is dat het haarfijn laat zien en uitvergroot wat ons de euro kost , als je met dubieuze zuiderlijken landen te maken hebben en die nu gelukkig hard op hun bek gaan. Zijn gewoon feestvierenden bevolkingen die leven op de zak van een ander. Waar de euro onder zalm is ingevoerd met ons op te zadelen met 10% korting tegen over de Duitse obligaties ,wat Jan modaal met 2400 gulden netto een armoedzaaier maakte met 1130€ . Toen zijn we gelijk de zuid Europese landen gaan subsidiëren , waar na we de multinationals moesten redden , en ons pensioenen en spaargelden zijn weg gedevalueerd om de koopkracht van de zuiderlijken opvreters in stand te houden , misschien gaan we later Corona nog als een zegen zien , want wij gaan toch niet fiat en Renault redden met onze centen

 7. Cootje

  Maar ja er komt nu een zo zware recessie aan van avond op België praat over 15 tot 20 % krimp , Klaver zegt bij Beau van avond dat er een zware recessie aankomt , en nu dan toch maar het mooiste van alles , de zwaarste recessie komt in zuid Europa bij de bedelaars , maar die gaan failliet die banken daar gaan omver daar kan de ECB geen monopolie geld tegen aan drukken , wij gaan terug naar het niveau jaren 2005 , maar die zuiderlijken landen gaan terug naar de jaren 90 , en die hebben geen polderde bevolking

 8. M. Brandenburg

  “De Vries benadrukt wel dat hij niet tegen Europa is.”

  Wederom diemisleiding, want niemand is tegen Europa, echter de EU is alles fout aan, en niet spontaan maar sinds het begin, alles wat de tegenstandrs van toen hebben voorspeld is exact zo uitgekomen, je kan namelijk niet al die landen, met verschillende talen, verschillende culturen,, tradities, waardes en mentaliteit naast de compleet verschillende belastingssytemen en oudedagsvoorzieningen waar in de meeste landen niet voor wordt gespaard op een hoop gooien en dan iedereen verplichten het zelfde te gaan denken, handelen aan te hangen en woorden te spreken.

  1. Meriadoc Brandebok

   Niet alles is fout aan de EU. De interne markt, de gezamenlijke wereldpolitiek en de handelspolitiek zijn inherente voordelen waar Nederland veel profijt van heeft gehad. Ook is de Frans-Duitse verzoening bestendigt binnen EU-kader en is Oost-Europa verder geïntegreerd.

   Er zijn zeker grote fouten binnen de EU, zoals de Euro, maar niet alles is per definitie fout

   1. combat le pelicule

    “Niet alles is fout aan de EU”

    En met name “De interne markt, de gezamenlijke wereldpolitiek en de handelspolitiek zijn inherente voordelen waar Nederland veel profijt van heeft gehad.”

    Zijn de grootste fouten van deze EU, dit kan Nederland namelijk heel goed zonder de eurosleurpende EU

 9. feitelijk

  berouw komt na de zonde

 10. Adriaanv

  Die hele EU is een zeer slecht huwelijk voor de gewone man, waarbij de vrouw ( EU) koopziek en veeleisend is en daarbij schitzofreem lijkt te zijn geworden.
  Ondertussen is Nederland zelf ook volledig versplinterd door het verdeel en heers beleid en het springen van de hak op de tak.
  Alleen God kan ons redden.. maar die hebben we ingeruild voor allah en boedha.

  1. Rosasolis

   Adriaan. Ik ken een aantal mannen die “koopziek en veeleisend” zijn!
   Mijn advies aan ieder echtgenoot(e) die met zo’n partner door het leven gaat.
   Zorg dat je een eigen, prive spaarrekening heb. Je kunt ook EU biljetten gebruiken om geldbijdragen op je eigen spaarrekening te zetten.
   Zorg dat je geen bijdragen via het gewone saldo rekening naar je prive rekening zet. Anders komt je koopzieke partner achter dat je een eigen spaarrekening heb. Een tip: ik spaar 2 euro munten in een potje in een geheime plaats. Als ik een volle pot heb, dan breng ik deze munten naar mijn bank voor mij spaarrekening.
   Kortom: gelukkig zijn vele vrouwen en mannen helemaal niet koopziek en veeleisend zijn

   1. Kretoloog

    Dapper hoor, dat u uw persoonlijke huiselijke sores met ons wil delen. En veel sterkte mevr. Rosa, met uw koopzieke echtgenoot.

    Gelukkig bent u wel erg slim: een 2 euro-munten spaarpot op een geheime plek. Daar zou ik zelf nou nooit opgekomen zijn.

    (Proest…mwuhahahahaha).

    1. Rosasolis

     Krekeltje. Ja, dat wist ik al: jullie tr-llen vinden het geweldig om te gaan omdraaien van wat anderen hadden geschreven. Mijn man behoord helemaal niet tot de koopzieke mannen. Wat ik schreef was niet voor jou bestemd.
     Maar voor iemand anders die vrouwen beschuldigt als “koopzieke”. Maar… waar de schoen past trek je hem aan. Wees voorzichtig krekeltje, Hopelijk
     doe jij ook aan het sparen voor een appeltje voor de dorst, voor wanneer je het echt nodig heb.

 11. Duckday

  Stem gewoon PVV of FvD daarna snel uit dit monsterverbond de EU en EURO .

  Breek het kartel en stem gewoon PVV of FvD die opkomen voor landsbelang en de bewoners van dit land .
  Grenzen dicht terug naar de oude EEG.
  We zijn een afvalbak geworden en is de POLITIEK nog wel betrouwbaar hoe meer je leest vult de politiek hun zakken De zg hoogopgeleide asiel zoekers plunderen de sociale kas met Nepinstelling.Stuur al deze gelukszoekers terug en laten ze hun eigenland opbouwen

 12. Piet51

  Laat een aantal deelnemers aan de discussie hier eerst eens nagaan wat precies de EU omvat en wat de Euro-zone is. Er zijn maar 19 van de 27 EU-landen ook lid van de euro-zone. De Vries heeft het met zijn bezwaren tegen de euro dus over deze eurozone. Voor de EU blijft hij veel mogelijkheden zien, zoals bijvoorbeeld het klimaatakkoord. Het zijn gewoon twee verschillende begrippen, weliswaar elkaar beïnvloedend, maar wel verschillend. Als mensen in discussie dit niet mee laten spelen, heeft een discussie weinig zin, omdat men langs elkaar heen praat.

  1. feitelijk

   klimaat akkoord en EU ! HAHAHAHA , 1 btw tarief of 1 brandstoftarief , of 1 inkomenspolitiek is al onmogelijk gebleken

   De EU is letterlijk en figuurlijk failliet door het wanbeleid van het grenswisselkantoor Brussel

   1. Piet51

    @feitelijkj
    Ik had het alleen maar over het verschil tussen de Europese Unie en de eurozone en dat deze begrippen in de discussie hier door elkaar lopen. Maar dat ontging je blijkbaar.

    1. feitelijk

     mij ontgaat niets malle pietje. Ik geef je haar fijn aan dat beide vormen vanaf oprichting NIETS opgeleverd hebben in de harmonisatie van de EU. Maar dat ontgaat je je blijkbaar

 13. Rosasolis

  In Trouw vandaag is er een artikel over B. de Vries. Hij staat helemaal achter de EU,
  maar waarschuwt tegen het achteruit van de economie in alle lidstaten, wegens de
  Corona. Niet dat het beter gaat in andere westerse landen. Maar de EU moeten zorgen dat de economie snel weer op gang komen. Hij heeft gelijk. Enkele dagen geleden was er ook een artikel, met een duidelijk beeld van hoe het gaat met de economie van ieder EU land. Met Nederland gaat het nu niet zo slecht als andere landen; alleen waarschuwt de CDA dat ons land moet zorgen dat niet veel meer bedrijven failliet gaan worden, of worden overnamen door grotere bedrijven. Maar nu al in Duitsland is het een economisch ramp met de auto industrie. Niemand koopt een nieuwe auto, en ook zijn de export cijfers enorm gedaald. De Euro is te redden, als wij blijven zorgen dat onze economie weer gaat groeien. De EU heeft wel goede relaties met vele landen in de wereld, en de Euro is overal een zeer acceptabel betaal middel.

  1. combat le pelicule

   Ja het gaat economisch ontzettend goed met de EU, de EU is een gedrocht die teert op de meer bedeelde landen…

 14. Bes Tolen

  Een muntunie, die wordt opgezet, moet een evenwichtig gespreide economie hebben of te wel dat regio’s er niet aan kapot gaan. Dat kun je zowel als rijke als arme regio! Je krijgt dan grote werkloosheid, enorme concentratie van de economie en dus van de bevolking. De nadelen zijn veelal verschrikkelijk. Een foutieve denkwijze is dat zulks de welvaart verhoogt. Dat berust dus niet op een juiste analyse. Politieke wensdromen bevorderen zulks.
  Doordat het politici en bestuurders aan voldoende kennis en inzicht ontbreekt, is het steeds rommelen. De mensen met de juiste instelling en die begaafd beter oordelen en met nodige brede ervaring komen er eenvoudig niet aan te pas. Ze worden juist voortijdig op een zijspoor gezet. Door onbegrip van de vele onbekwame leidinggevenden.
  Dat zal uitvloeisel zijn van een verkeerde cultuur of te wel foute opvattingen.
  Het zijn de langdurige heel foute invloeden die het doen. Eentje betreft het volgende.
  Indoctrinerend gelieg en taboes vanuit Amerika al honderdvijftig jaar, is gelieerd aan de grootmacht in bankenwereld. Hierdoor worden geen goede analyses gemaakt van wat voor banken aan na te volgen beleid waar en hoe en waartoe wordt gemaakt en wat de werkelijke gevolgen zijn. Bretton Woods, 1942 bijvoorbeeld. Alles wordt in de bankenwereld en politiek eenvoudig geaccepteerd. Terwijl het niet om de bevorderen van de zakelijke belangen van de mensheid gaat maar om pure macht over mensen, liefst alle mensen. Het uitschakelen van de rente als economische factor, rente is kenmerk van groot belang, heeft de financiële macht geconcentreerd bij de FED vanaf Greenspan. Begeleid door de aanwezigheid van veel bankiers in de regering Clinton. De kredietverschaffing in handen van één centraal gezag met ondermijning van de wezenlijke functie van de banken. De banken die uitgenodigd werden tot het maken van fouten waarvoor ze later gestraft konden worden. Enzovoort. Maar nu klaagt oud minister De Vries. Inderdaad is er nu van alles mis. Verdiend geld van de burgers biedt geen zekerheid meer. De rentefactor, die goed en kwaad bij investeren moet onderscheiden, speelt geen rol meer. De zelfstandige beoordeling van kredieten door de gewone banken is ondermijnd en de risico’s, die ze kunnen of moeten aanvaarden, worden nu door egocentrische besluiten in de politieke machtscentra periodiek bepaald. Dubieus dus. Er kunnen voor miljarden dollars, euro’s meer aan waardeloze investeringen worden gedaan ten opzichte van die niet worden gedaan. Het is nu allemaal veel te veel politiek geworden. De gewone banken leven onder een schrikbewind. Zij worden als veroorzakers van ellende gezien, ja tot crimineel toe. Dan zijn ze dat in ieder geval niet de eersten. Hun bestaan is onzeker. Maar ze zijn zelf niet meer in staat volledig hun belang te verdedigen. Serieuze klanten begrijpen dat nog. En de politiek, wel die leeft van het indoctrinerend gelieg dat inmiddels helemaal is komen bovendrijven. De EU is navolger van de FED. De EU onbekwaam, met een onhandelbaar probleem. Wat zijn dat voor politici? Kap er mee. Maar wie zijn de achterliggende eigenaren van bijvoorbeeld Italië? En van wat al niet meer? En gaat het steeds maar verder?

 15. A.B.

  Aahh, de gulden tijd… Dat was mooi…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.