Persconferentie: versoepeling kan doorgaan, rest van beleid is mosterd na de maaltijd

Zojuist werd de persconferentie van het kabinet uitgezonden om Nederland bij te praten over de volgende fase in de aanpak van de coronacrisis. Versoepelingen kunnen doorgaan en alle risico’s werden nog eens benadrukt. Oh, en het beleid dat men in februari had moeten invoeren is nu ook eindelijk klaar. Toppie!

Op 1 juni mag de horeca weer open: maximaal 30 bezoekers. Heel Nederland blij natuurlijk, want iedereen rekende op een week of twee later. Gewoon vooropgezet natuurlijk, zodat dit ‘cadeautje’ meer als een welkome verrassing komt.

Verder verandert er eigenlijk vrij weinig. Ja, de scholen en kinderopvanglocaties mogen binnenkort weer open, maar wel met inachtneming van de anderhalve meter afstand en andere voorzorgsmaatregelen.

Rutte wil graag dat kinderen hier ook over meedenken. Want wie kan er beter nadenken over hoe de scholen weer open kunnen dan ‘de volwassenen van de toekomst’? Inderdaad ja, volwassenen van het heden. Die halve persconferentie leek meer op een pr-stunt, of om een beetje good will te kweken. Maar hartstikke leuk dat jongeren mee mogen denken! Net nu de boel weer opengaat en we meer dan 5.000 doden verder zijn…

Ik denk dat het met het tweede deel van de persconferentie, door minister Hugo de Jonge, te maken heeft. Want zo’n beetje alles wat hij daar aan heeft zitten kondigen, had eigenlijk eind februari al uitgerold moeten zijn.

Dat dashboard dat laat zien hoe we ervoor staan? Leuk, maar we hadden pas echt een goed beeld kunnen hebben als we vanaf het begin uitvoerig mensen hadden getest. Iets wat de GGD’s nu pas beginnen te doen. En monitoren wie waar naartoe is gegaan als een nieuwe uitbraak wordt geconstateerd? Hadden we ook al veel eerder mee kunnen beginnen, al was het maar op basis van enquêtes.

En dit zijn niet dingen die we ‘met de kennis van nu’ beter hadden kunnen doen. Dit zijn dingen die men in Aziatische landen al sinds 2004 in hun protocollen hebben opgenomen en die men in februari opnieuw heeft toegepast. Net als mondkapjes trouwens, zijn we ook mooi op tijd mee!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Lugor

  Wout weet precies wat de regering in februari had moeten doen.
  Gelukkig heeft hij dit in februari niet kenbaar gemaakt.
  Wout heeft een ieder 3 maanden in spanning gehouden, maar het hoge woord is er nu gelukkig uit.

  1. Antihedo

   Niet zo frusti, Henkdetank. Je zet jezelf zo voor lul op deze manier.

 2. lotje

  Wat een vreselijke dombo.

  1. Lugor

   Helaas hebben we in Nederland geen minister of politicus welke het niveau van Lotje kan evenaren.
   Haar kwalificatie van anderen is dan ook volkomen juist en terecht.

   1. Volume

    Lodewijk Roggel Raevensburgh?

    1. Rogul

     Het is ingewikkeld maar als ik het goed begrijp heten vieszovies en Maks nu Henkdestank en Volume.

     Het onderwerp is hetzelfde, seks met kinderen, anus en pijn aan het bipsgaatje.

     1. truletwiesje

      Uit alles blijkt dat rogul zijn hom*fiele ped*seksuele frustraties wat betreft s*ks met kinderen maar niet onder cöntröle krijgt, zelfs de verhoging van zijn zeer zware psychose onderdrukkende medicijnen werken averechts..

 3. Bockbeer

  Boetes en handhaving, en wachten op een vaccin. Dat is Rutte.

  1. Original NL

   Tis een gevulde koek bockbeer…geen ballen.

 4. LifeBuddy

  ”Pinokkio Twist” precies wat ik 4 weken al zei, hij gaat over tot de Pinokkio Twist, Eerst de hele hand pakken en dan het topje van de middelvinger teruggeven. Dan jezelf op de Borst slaan en roepen, kijk eens hoe goed dat ik ben.

 5. RPML

  In België waren al begin maart grootschalige drive-ins waar iedereen met zijn auto naar toe kon, geregistreerd werd en getest werd, maar ja, toen hadden ze in Nederland nog geen test-kits. In Duitsland kon je gewoon naar de huisarts om getest te worden, voor iedereen die dat wilde… maar ja, in Nederland waren nog geen test-kits, de mondkapjes waren op dat moment op weg náár China…

  1. Lugor

   Belgie heeft meer tests en verhoudingsgewijs veel meer dodelijke slachtoffers.
   Dus wat is het voordeel, buiten betere statistieken.
   Mijn grote vriend Henk zal hier ongetwijfeld een aanvulling op willen geven.

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Wat zegt het feit dat het merendeel van de bijdragen van Henk de Tank over p*edofilie gaan ons over de seksuele problemen van meneer Henk de Tank?

    1. Volume

     Lodewijk Roggel Raevensburgh?

    2. weer woord

     @lauwezeik kampenoelie

     Moet je er wel even bij vermelden dat het in reactie op lamlul lugor is, of is dat teveel gevraagd van je mentale vermogens?

   2. Lugor

    Vriend Henk, bedankt voor de waardevolle aanvulling.

  2. Antihedo

   Had je ook graag zo’n lockdown gehad zoals in België

 6. Bullshit16

  Laat die landverrader rutte en koozoten ter plekke doodvallen als ze gelijk naar fvd en PVV hadden geluisterd dan waren we er al lang afgeweest WANEER word dat eens erkend door die landverraders waneer word fvd en pvv is een keer serieus genomen moet gvd heel Nederland failliet moet al ons geld naar die feestvierende landen gvd word waker klootzakken luister en kijk naar het échte geluid npo die helpt je daar echt niet bij die heult maar met die landverraders partijen die staadszenders zijn bang om hun 800 miljoen kwijt te raken heb je het nog niet door wie betaald pepaalt man word wakker stem fvd of PVV en volg het fvd journaal op YouTube daar hoor en zie je dat zij echt voor Nederland vechten
  Met deze landverraders partijen komen we nog verder en de shit
  Stem fvd of PVV uit de eu

 7. ervi

  Sportscholen blijven nog dicht. Gewichtheffers, powerlifters en bodybuilders (ik behoor daar zelf toe) zijn ondertussen aardig wanhopig. En terecht,want ondanks dat we sport op topniveau bedrijven miskent de regering ons wederom.
  Sportscholen zijn bij uitstek Coronaproof te maken.
  En niet zeiken dat er ergere dingen zijn dan niet kunnen trainen of preppen voor een wedstrijd. De meesten van ons zijn hier, net als onze Nederlandse topschaatsers of atletieksporters elke dag mee bezig .Qua discipline, training, voeding, herstel, methodiek, noem maar op. Ikzelf inmiddels al 35 jaar.
  Het hele zelfgenoegzame gelul van Rutte van vanavond kan rechtstreeks de w.c in.

  1. Bullshit16

   Ervi
   Stem daarom die landverraders weg en stem de volgende keer op fvd of pvv die zijn er voor Nederland

   1. ervi

    @Bull, geen zorg, doe ik al jarenlang.

 8. feitelijk

  Een versoepeling moet georganiseerd worden zegt pinokkio. Wat een onzin

 9. Bolland

  wat mij interesseert is hoe het morgen in Den Haag/Scheveningen gaat morgen, hoop dat de strandtenthouders ballen tonen en Remkes z n vet geven.
  Als hij daar hard gaat handhaven breekt de pleuris uit, ze zijn het gedoe rond oudejaar niet vergeten daar.

  Ook die grapperhaus wat een verschrikking met die fake strenge blik van hem, tov voor hun lijfsbehoud knokkende ondernemers de harde jongen uithangen terwijl de georganiseerde misdaad vrijwel vrij spel heeft, en de straffen voor bijv straattuig max 2 weken voorwaardelijk is bij het slaan van een agent.

  Hoop dat de politieagenten daar ingezet niet zullen vergeten dat dit kabinet ze keer op keer liet vallen, en ze kapot bezuinigd heeft, en consideratie toont met ondernemers die het water aan de lippen staat

  1. Bolland

   1 gaat morgen teveel, ben niet debiel wel stoned

  2. Lugor

   strandtenthouders die het water aan de lippen staat.
   Bij vloed moet je ook op de boulevard blijven, bij hun hummer, rangrover of Ramvan.

 10. Kretoloog

  Heel langzaam zal het tot de bevolking doordringen dat Rutte & Co er een potje van hebben gemaakt in deze coronacrisis. En hopelijk vindt het overgrote deel dat op 17 maart 2021 als we weer naar de stembus mogen.

  #stem-Rutte-weg

  1. Lugor

   Niets zo veranderlijk als het weer in Nederland en de mening van Kretoloog.
   Hij behoort nu eenmaal graag tot de klagende minderheid die hier een meerderheid vormt.

   1. Kretoloog

    Nou Lugor, verblijdt ons (de meerderheid) dan eens met jouw standpunt. Want veel verder dan reageren op anderen ben je in al die jaren als kok hier nog niet gekomen.

   2. Meriadoc Brandebok

    Inderdaad, Lugor.

    Een tijdje geleden beweerde hij nog het tegendeel.

  2. truletwiesje

   Leven in een nachtmerrie

   Door Leon de Winter op woensdag 20 mei 2020

   Tienduizend jaar geleden zijn onze verre voorvaderen gemeenschappen gaan vormen van niet door bloed verbonden families. Er ontstonden nederzettingen, dorpen en uiteindelijk, de glorie van de beschaving, steden. Uitgerekend de steden worden momenteel het zwaarst getroffen – niet door het virus maar door de quarantaine die de overheden ons opleggen.

   Pas als de ‘oversterfte’ gezakt is naar normale waarden, weten we of de verwoesting die de quarantaine veroorzaakt heeft een van de grootste vergissingen in de menselijke geschiedenis geweest is, of een verstandige en mensen-reddende ingreep. We leven nu allemaal in holen, wachtend op een teken van de autoriteiten dat we de straat mogen betreden. Het resultaat: we dreigen emotioneel, sociaal, financieel, economisch, te stikken.

   In Nederland zijn er sinds begin maart 9000 meer mensen gestorven dan ‘normaal’. Het is normaal dat er in Nederland 150.000 mensen per jaar sterven: bijna allemaal mensen aan het einde van hun leven, velen met ernstige ziekten, velen die vermoedelijk op korte termijn zouden zijn gestorven, ook zonder Covid-19.

   Hoeveel mensen zouden er gestorven zijn zonder quarantaine? We weten het niet. Dag na dag vertellen virologen ons dat zij het ook niet precies weten. Zij willen veiligheid, zij willen cöntröle, zij willen voorkomen dat de ic’s overbelast raken, en dat kan alleen wanneer 17 miljoen mensen elk direct contact buiten het eigen gezinsverband uitsluiten.
   Vergelijkbaar met een zware griepgolf

   Elk mens in dat oversterftegetal laat geliefden achter en wordt betreurd, maar voor een volk van 17 miljoen mensen met een normaal sterftecijfer van 150.000 per jaar is dat oversterftegetal relatief gering, vergelijkbaar met dat van een zware griepgolf.

   Het wereldwijde sterftecijfer dat samenhangt met Covid-19 is op weg naar 350.000. Dat is de helft van het aantal jaarlijkse malariaslachtoffers. Twee jaar geleden stierven er door complicaties veroorzaakt door tuberculose anderhalf miljoen mensen, ofwel vier keer zoveel als Covid-19 tot nu toe. De mensheid is niet verstoken van massaal lijden en massale sterfte, in tegendeel, elk jaar verliezen we mensen, een continue molen van geboren worden en sterven.

   Er stierven vorig jaar wereldwijd 58 miljoen mensen. Het aantal Covd-19 slachtoffers is in dat kolossale en natuurlijke getal een detail (ik besef, dit klinkt grof). Zou dat detail zonder de enorme inspanningen van overheden uitgegroeid zijn tot een fatale toename van het sterftecijfer? Van 0,6% van het jaarlijkse sterftecijfer naar 6%? We weten het niet.

   Een prof aan het Imperial College in Londen (hij heeft als bijnaam Professor Pantsdown gekregen omdat hij, in weerwil van de door hem gepropageerde anderhalve meter samenleving, toch zijn getrouwde minnares in zijn huis ontving) voorspelde een half miljoen doden alleen al in de UK. Hij zat er dramatisch naast. Het echte cijfer bedraagt momenteel 35.000; overwegend, zoals elders in de wereld, mensen op hoge leeftijd en met ‘onderliggend lijden’, ofwel serieuze ziekten die levensbedreigend kunnen zijn bij longinfecties. Het is dezelfde groep die de oversterftecijfers kenmerkt bij ernstige griepgolven.
   Onaanvaardbare maatschappelijke verschillen

   Ondertussen gaat een groot deel van onze manier van leven ten onder. De verschillen in de samenleving worden nog groter dan ze al waren. Politici en ambtenaren zijn immuun, ook de werknemers van grote bedrijven – maar al die miljoenen mensen die zonder overheidssteun van hun zaak afhankelijk zijn, van hun creativiteit en bevlogenheid, worden door de isolatiemaatregelen naar de afgrond gedreven. Ik kan geen argument bedenken waarom de ene groep dreigt te verhongeren en de andere groep niets voelt – het gaat oorspronkelijk toch om de collectieve bestrijding van een virus? Waarom lijdt die bestrijding tot onaanvaardbare maatschappelijke verschillen?

   Alle podiumkunsten sterven, alle binnensteden, winkels, restaurants, bars, cafés, de hele vakantie- en toerisme-industrie, alles wat met grotere groepen mensen te maken heeft, ofwel met het menselijke theater van het moderne leven, dreigt te creperen.

   Er zijn stemmen die vinden dat we van deze crisis gebruik moeten maken om onze samenleving te saneren, en daarmee wordt bedoeld: we moeten groener, stiller, bescheidener, leven. Ofwel: er klinkt een echo van de romantici in de achttiende en negentiende eeuw, die zich verzetten tegen het lawaai van de stoomtrein, de stoommachines, tegen de ambities van de lagere klassen. Ik ergerde me aan de drukte die veroorzaakt werd door massatoeristen, maar, mijn god, wat mis ik ze nu.
   Zekere mate van roekeloosheid

   Het is onmogelijk om een anderhalvemeter samenleving in stand te houden zonder repressie. En dat niet alleen: die anderhalve meter is gebaseerd op angst, maar onze moderne beschaving eist nieuwsgierigheid, de nabijheid van de ander en de vreemdeling, ongehoorzaamheid, rebellie (al is het alleen al in de geest), en een zekere mate van roekeloosheid.

   De stranden zijn verboden gebied. Het openbaar vervoer is strikt gelimiteerd. We bedekken ons gezicht, we trekken handschoenen aan, als we naar buiten gaan. We lezen over mensen die met hun vieren voor de deur op gepaste afstand van elkaar van een taartje willen genieten – en 1600 euro boete krijgen van overheidstirannen.

   Dit is geen antwoord op een ziekte. We leven in een door mensen opgelegde nachtmerrie.

   Telegraaf

   1. Meriadoc Brandebok

    Dat is de prijs die men betalen moet om de zorgcapaciteit niet te overvragen (daarmee ook onze harde werkers te beschermen) en de kwetsbaren in de samenleving te beschermen. Er is geen andere keuze.

    Maar het is verder natuurlijk gelul dat het theater van het moderne leven dreigt af te sterven. Na de afsluiting komt dat gewoon weer op gang.

   2. Reinoud van Gelre

    Trulewiesje kopieerde en plakte:

    “…Tienduizend jaar geleden zijn onze verre voorvaderen gemeenschappen gaan vormen…”

    Hoe kan dat nou, Siemientje?!
    Volgens jouw zandreligie bestaan de aarde en zijn bewoners pas vijfduizend jaar, toch!?

  3. Blitzkrieg

   Kretoloog : Gewoon opsluiten in een hokje van 1.5 bij 1.5 meter.

 11. Heras

  Wat een falen. Volgens mij is dit kabinet her slechtst functionerend kabinet ooit. Wat is nou in de afgelopen vier jaar goed gegaan?
  Op alle vlakken is het een puinhoop geworden.
  Het volgende kabinet zal alleen maar bezig zijn met puinhoop ruimen.

 12. Rosasolis

  Eindelijk wat goede berichten van Rutte, en min. van volksgezondheid H. de Jonge.
  Wij gaan nu zeer geleidelijk, stap voor stap open. Voorzichtigheid is belangrijker, dan achteraf veel spijt krijgen, als het alweer fout gaat. Iedereen is vatbaar voor de corona virus, mensen van alle lijftijden, en niet alleen senioren. Het moet ophouden met alleen oudere mensen die vatbaar zijn: iedereen is vatbaar.
  Hoewel het zeer ouderwets is wordt Hemelvaart nog steeds niet vergeten.
  Vandaag werd Hallelujah uit Handel’s Messiah op radio 4 uitgezonden.
  En nu luisteren wij naar de oude kleurling boodschap: Swing low sweet chariot,
  coming for to carry me home. Morgen is het Hemelvaart, laten we iets leren van deze belangrijke dag. En zuinig zijn met wat we hebben.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.