RIVM tast compleet in het duister wat betreft immuniteit na coronavirus: “Daar is geen getal aan te hangen”

Debbie van Baarle, hoogleraar immunologie aan het UMC Utrecht en verbonden aan het RIVM, geeft een subtiele update over de stand van zaken bij het RIVM rondom het vraagstuk van weerstand tegen covid-19. Heel kort de samenvatting: ‘we hebben geen flauw idee en weten nog helemaal niks zeker‘.
Het RIVM weet nog steeds niet zeker of men het coronavirus voor een tweede keer kan krijgen. Op zich al vreemd, want er zijn diverse landen die hier al meldingen van hebben gedaan. Maar die onderzoeken zijn dan vaak niet peer-reviewed of geven aan dat het slechts een mogelijkheid en niet een zekerheid is dat mensen het een tweede keer hebben opgelopen. Dat is dus an sich al best wel een probleem, want wat als het wél blijkt te kunnen?

Daarop voortbordurend: het is ook volstrekt onzeker hoeveel van de mensen immuun is geworden nadat zij ziek zijn geworden. Daarover zegt Van Baarle alleen:

“Als iemand niet zo ziek is geweest, dan lijkt de kans klein dat diegene opnieuw ziek kan worden, maar we kunnen het niet uitsluiten.”

Oké, maar dat is ongeveer 75 tot 90 procent van de bevolking die de ziekte al hebben gehad. Nederland telt een slordige 45.000 vastgestelde besmettingen, waarvan er 11.649, 25 procent, zijn opgenomen in het ziekenhuis en waarvan er 5.788 zijn overleden, oftewel net geen 50 procent. Van het totale aantal besmettingen is dus zo’n 13 procent komen te overlijden.

Er zit dus nogal wat druk op de ketel. En al helemaal als blijkt dat men straks alsnog gewoon vatbaar voor een nieuwe coronagolf is. Maar men speculeert geloof ik ook over het werkelijke aantal besmettingen, dat natuurlijk veel hoger ligt. Alleen de ‘ernstige gevallen’ werden namelijk getest.

Ik geloof dat RIVM-baas Jaap van Dissel zei dat het in werkelijkheid om 700.000 besmettingen zou gaan. Dan praten we over 16 procent van de bevolking. En dan zou slechts 1 procent van de besmette mensen zijn te komen overlijden (5.788 van die 700.000).

Klinkt als gesjoemel met cijfers voor een rooskleuriger beeld, maar betekent dus ook dat zo’n 16,3 miljoen mensen in Nederland nog helemaal niks van het virus hebben gemerkt en dus sowieso niet immuun zijn. Ook niet bepaald een geruststellende gedachte…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Cycle25

  RIVM…Rijks Instituut Voor Mistigheid

  1. Adriaanv

   Geef gewoon toe dat ze er te weinig van af weten.. virussen komen en gaan.
   Ook al lijkt dit een gemaakt virus, het kan niet zelfstandig leven.

   1. Cycle25

    Achter deze zit wel iets anders, als straks 7.7 miljard gevaccineerd moeten worden X $$$ is het kassa voor de farmaceuten. Vele biljoenen zijn hiermee gemoeid.

 2. lotje

  Allemaal clowns van circus RIVM en gesponsert de grootste clown Bill Gates.

  1. hans-e-pans

   RIVM-infectiedirecteur Jaap van Dissel is gewoon een soort buikspreekpop van de mensen op de achtergrond, die een geheel ander plan hebben met wat er nu over de wereld rondspookt.

 3. Lodewijk Raevensburgh

  “Klinkt als gesjoemel met cijfers voor een rooskleuriger beeld

  Deze flodderige opmerking informeert ons over het paranoïde wereldbeeld van Wout maar zonder bewijs of logica is het niet meer dan een lasterlijke scheet in een netje.

  Ik word altijd een beetje misselijk van dit soort gewauwel.

  1. Maurits Dekker

   Ik word altijd een beetje misselijk van dit soort gewauwel.

   — Wij worden altijd een beetje misselijk van jouw stompzinnig gewauwel. —

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Snap ik, ik confronteer je met je beperktheid.

    Sorry.

    1. Maurits Dekker

     Juist ja, dit soort gewauwel bedoel ik!

    2. Blitzkrieg

     Lodewijk Raevensburgh :
     Quote : “Snap ik, ik confronteer je met je beperktheid. Sorry.”
     Nogal lachwekkende confrontatie 🙂 .

    3. Original NL

     Hoogmoed komt voor de val.

    4. Lodewijk Raevensburgh

     Ik zie dat Henk weer graag over seks met kinderen wil praten.

     Best wel zielig.

    5. Volume

     Lodewijk Ruft Raevensburgh?

    6. combat le pelicule

     lodewijk aytas tengo

    7. combat le pelicule

     Uiteindelijk tast het rivm compleet in het duister…

  2. Volume

   Lodewijk Ruft Raevensburgh?

 4. M. Brandenburg

  “Maar die onderzoeken zijn dan vaak niet peer-reviewed of geven aan dat het slechts een mogelijkheid en niet een zekerheid is dat mensen het een tweede keer hebben opgelopen. Dat is dus an sich al best wel een probleem, want wat als het wél blijkt te kunnen?”

  We hebben nu zoveel besmettingen in de wereld, en in anderen landen en speciaal in de VS wordt aan de lopende bandd getest op een schaal die ongekend is. In Nederland testen wij voor geenmeter, echter wie testen we wel in Nederland?? Juist het verzorgend personeel in ziekenhuizen, op een gegeven moment kwam men met het bericht dat 47% van de positief geteste personen verplegend personeel is, en nu zouden we ons druk moeten maken of je na besmetting en herstel weer besmet kan raken. Het is heel makkelijk filter al dat verzorgend personeel eruit en monitor die, hoeveel dubbele besmettingen komen we daar tegen na herstel, ik gok zo niet één! Immers had dit wil het geval geweets dan hadden we deze alarmistische boodschappen allang van onze achter de feiten aanlopen en paniekerige overheid gehoord. Ook uit het buitenland waar ze heel veel testen en uiteindelijk een paar want we hebben het niet eens over tientallen, personen gevonden die opnieuw besmet waren, maar waar de overkopelende oirganisaties al snel kwamen met het nieuws dat het genezen verklaren waarschijlijk te snel plaat vond na een foutieve test, immers de foutmarge zeker in het begin en nu nog steeds van de diverse tests is belachelijk groot, geen enkel privaat bedrijf zou tests met zulke foutmarges accepteren om mee te werken. Blijft het feit dat na al die maanden het ontbreken van het alarmistische niewus dat besmetten en genezen coronapatienten spontaan weer besmet raakten veel meer zeggen dan de angst dat men weer besmet kan raken, voor dat laatste ontbreekt in de informatie uit meer dan 160 landen elke vorm van bewijs.

 5. Bullshit16

  Ach die heele rivm is een groot beunhaas instituut gesponsord door bill gats onze regering wacht net zo lang dat er een vaccin is van bill gats hij heeft al gezegt er zijn er zo’n 100 bedrijven mee bezig waar uiteindelijk 10 van overblijven 3 keer raden wie er overblijft juist ja 10 bedrijven waarvan 7 en handen is van bill gats dan hoef je niet veel geleerd te hebben om te weten waar dit naar toe leid
  Ik kan nu al tegen die computer verkoper bill gats zeggen hij stopt die naald zelf maar en zijn reet
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. Antihedo

   Probeer je hier het wereldrecord fouten in een klein stukje tekst te verbreken?

  2. Bullshit17

   Die heele rivim is zakenvulers betaalt door bil gats wand te dom om te poepen stemp FvD en pvv uit de eu stop vacineren in eigen reed landveraders en Rutte en kozooten

 6. RPML

  Rutte heeft het spel vanaf het begin slim gespeeld: door niet of nauwelijks te meten blijft de mortaliteit en het aantal besmettingen een black box. Daardoor kan hij altijd blijven zeggen (ook achteraf) ‘we wisten het niet’ en ‘op 50% van de gegevens moet ik een 100% beslissing nemen’. Er liep toch een onderzoek in Brabant over de invloed van kinderen op de verspreiding? Al een antwoord gehoord 6 weken later? Het is de wetenschap onwaardig dat het RIVM zo slecht en zo weinig meet en gemeten heeft.

 7. kees cup

  Er zijn mensen die positief getest zijn geweest op corona zo’n 45 duizend.
  Ik neem aan dat deze mensen ergens geregistreerd staan.
  Van deze groep zijn er nu, zeg maar ruim 30 duizend die weer genezen zijn.

  Nu nog kijken of er recidive optreed in deze groep van ruim 30 duizend genezen corona patiënten. Zo ja, hoeveel en hoe ernstig.
  Hoe moeilijk kan het zijn.
  Waarschijnlijk te moeilijk voor de heer van Dissel en zijn geleerde clubje.

 8. Mar

  In heel veel landen buigt men zich over deze vraag en er is nog steeds geen eensluidende conclusie.

  Men weet het nog niet. Men is nog zoekende, net zoals naar een vaccin.

  Waarom zou dan het RIVM een slechte uitzondering zijn, typisch weer iets voor het slinkse Nederland?

  1. Willem Bever

   We hebben een helaas gepromote proeftuin het azc met corona lekker bijelkaar laten zitten en kijken of ze weer ziek worden

 9. ervi

  Wat weet het RIVM eigenlijk wel?
  Het groepsimmuniteit idee is in ieder geval een mislukt idioot experiment, waarvan 17 miljoen virologen van tevoren wisten dat dit niet zou werken.

 10. feitelijk

  Nergens is een getal aan te hangen. Alle getallen van het rivm genoemd zaten verre van de waarheid. Net als met sars of de mexicaanse griep heeft het rivm geen cijfer van hun eigen voorspellingen waar gemaakt

  Stop de corona idioterie en geef de mens zijn vrijheid en zelfrespect terug

 11. 56RdK

  Dankzij falen van het RIVM én Rutte die dat als een blind paard volgt zijn de verpleeginrichtingen bijna allemaal geruimd. Met hier en daar ook onder verplegend personeel dat dodelijk is getroffen. (Of zou dat bewust falen zijn gezien de invloed van D66?)

  Aangezien het egocentrisch en dom volk nu begint te morren moet de versoepeling maar verder worden ingezet, zal weer wat duizenden doden kosten maar ruimt lekker op en maakt de weg vrij voor nieuwkomers én voor meer natuur.

  1. feitelijk

   hopelijk kan 56rdk aangeven hoe we de 7m2 economie gaan inrichten in zijn egocentrische domme reactie en hoe de I.C weer op een acceptabel niveau krijgen zodat we bij een volgende keer geen burgers hoeven over te plaatsen naar Duitsland.

   Een stupide gedachte om de verantwoording van deze gegevens te koppelen aan egocentrisch dom volk.

 12. cronewillie@gmail.com

  Wat zou Nederland er mooi opstaan als
  we die incompetente lui, zoals dat macht
  beluste griezeltje van Ab Osterhaus en
  Jaap van dissel een enkeltje richting Bill Gates
  zouden geven en maurice de Hond de baas
  van het RIVM zouden maken.

 13. cronewillie@gmail.com

  laten we die angst hazen die er allemaal
  om schreeuwen om opgesloten te worden
  een handje helpen, maar laat de gezond
  denkende mensen a.u.b met rust.

 14. Paardenmiddel

  Hoeveel geld heeft van Dissel gehad, van Bill gates?
  Dat zou eens onderzocht moeten worden.. Follow the money en je weet genoeg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.