Tada! Ineens kan het weer: ‘besmetting gebeurt vooral binnen, buitensportwedstrijd is verantwoord’

Volgens epidemioloog Patricia Bruijning mag het coronabeleid prima aangepast worden. Het zou wetenschappelijk zijn aangetoond dat het overgrote deel van de besmettingen binnenshuis plaatsvindt. Genoeg reden voor haar om de buitensportwedstrijden weer toe te staan.

De epidemioloog zegt zich op tientallen studies van bron-en-contactonderzoek in verschillende landen. Daaruit blijkt dat mensen voornamelijk in huis, restaurant, kerk, uitgaansgelegenheid of ergens anders op een binnenlocatie besmet raken. Ook zouden besmettingen bij vluchtig contact nauwelijks hebben plaatsgevonden.

Zou allemaal waar kunnen zijn, ik heb die studies natuurlijk niet allemaal gelezen. Ik vind het echter wel frappant dat men (bij Universiteit Utrecht) hier, zo uit het niets, ineens zeker (genoeg) over denkt te zijn.

Zij zien namelijk ook wel in dat dit de anderhalve meter-regel enigszins ondergraaft. Want waarom nog afstand houden in het park? Ze lijken te willen aansturen op een ‘alleen in gebouwen anderhalve meter-samenleving’, maar dat durven ze nog niet zo stellig te beweren.

Zeg nou zelf, dit is toch raar? Over zo’n beetje ieder aspect van het coronavirus wordt geantwoord met ‘weet ik niet’, ‘kleine kans’ of ‘valt niet uit te sluiten’. En dan nu ineens zo’n zelfverzekerd bericht, blijkbaar gestoeld op een zee aan informatie, over verspreiding binnen- en buitenshuis. Zullen de mensen leuk vinden die zo’n boete hebben gekregen! Konden ze wel eens gezeik mee gaan krijgen bij de Universiteit Utrecht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

19 reacties

 1. lotje

  Maar dat is niet de bedoeling van Rutte.

  1. Adriaanv

   Rutte en co volgt gewoon wat gezegd wordt door het WHO, waar een prive persoon als Gates miljoenen aan uitgeeft.
   Alles duit op een gecreeerd virus uit een lab, omdat het zowel winter als zomer doorstaat en men kan besmetten zonder zelf besmettingsverschijnselen te hebben.
   Trump heeft volkomen gelijk dat er een onderzoek naar gedaan moet worden, want uiteindelijk zal de gewone man de rekening krijgen.

   1. M. Brandenburg

    Dat je blind het WHO volgt zegt al genoeg, eerste week van December hing Taiwan al aan de bel dat het mis was in CHina, het WHO koos ervoor om Taiwan sturtcureel te negeren, eind Decembe0r hing Japan aan de bel, toen Trump op 14 Januari alle vluchten van en naar China verbood, riep het WHO dat er niets aan de hand was en dat men onnodig handelde, zelfs begin Maart wilde het WHO nog steeds niet dat alles volledig dichtging, nee weken na de besmettngen in meer dan 160 landen kwam het WHO eindelijk naar buiten wat de rest van de wereld al wist. Het WHO wilde geen onderzoek in China uitvoeren en acepteerde alles wat de Chinezen hen opdroegen en sprak met het woord van de Chinese communistische partij, Taiwan die al weken bezig was en in het openbaar trad over de uitbraak in China werd door het WHO opzichtig en doorzichtig tegengewerkt. sterker nog ze werkten helemaal niet samen met Taiwan omdat China Taiwan als provincie ziet en het WHO om onbegrijpelijke redenen die gedachte volgt en Taiwan niet erkend als zelfstandig land. Als er iets in de erste weken al duidleijk werd is dat het WHO compleet ontmanteld dient te worden, en wanneer we ermee doorgaan dat de posities absol;uut niet meer door oud=politici mogen worden vervuld, maar door mensen die we persoonlijk aansprakelijk kunnen houden en stellen voor hun bewuste tegenwerkingen.

    1. Cycle25

     Het interview liet dit heel goed zien, de dame werd moedwillig onderbroken toen ze “vervelende” vragen stelde over de aanpak van de regering in Taiwan.

     h*tps://youtu.be/UlCYFh8U2xM

     De WHO zit in de pocket van China.

 2. CLoVis

  @lamlul

  Dat doet pijn, nietwaar?

  Een vrouw met een opleiding
  -waarvoor jijzelf nooit het geestelijk vermogen hebt gehad -,
  die je de waarheid van de praktische realiteit uitlegt?

  Kan ze het misschien goedmaken met een erotisch verhaal?

  P.S. Ze is -tot jouw teleurstelling- wel meerderjarig.

 3. Bullshit16

  Dat was al lang bekend de hond die is hier al weken geleden mee naar buiten gekomen en er waren wel meer arsten die dat zeiden maar die worden doodgezwegen maar nu er meer naar buiten komt nu kunnen en durfen ze niet meer de ándere kant op kijken
  Hoe je het ook wend of keerd de waarheid komt een keer boven
  Ik hoop dat de verantwoordelijken voor de tribunaal komen die er nu zo’n bene van hebben gemaakt
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

  1. JochemX

   Helemaal mee eens Bull, maar het is: je wendt (van wenden) of keert (van keren). Moet je toch wel met een beetje moeite kunnen leren.

  2. Bullshit17

   Aaltijd al gezegt de hond die is hier waren wel meer arsten die dat zijden wand ze durfen ze niet meer de ándere kant op kijken hoe je het ook wend of keerd de zakenwasers moeten voor de tribunaal komen die er nu zo’n bene van hebben gemaakd STEM FVD OF PVV UIT DE EU

   1. Dion Grauss

    Hey, Iemand zei wat tegen je Luisteren dove kwartel

    1. Volume

     Prrrt.

     1. Weerwoord

      En nu peethuh en die andere twee nog.

 4. JochemX

  Het is niet ineens, het kon altijd al.

 5. M. Brandenburg

  Zou allemaal waar kunnen zijn, ik heb die studies natuurlijk niet allemaal gelezen. Ik vind het echter wel frappant dat men (bij Universiteit Utrecht) hier, zo uit het niets, ineens zeker (genoeg) over denkt te zijn.

  Nee het is niet ineens de eerste onderzoeken die dit aantoonden was vorig maand al, statistieken van over de hele werled lieten dit patroon al zien alvorens men tot die conclusies in onderzoeken kwam, men bevestigde dus de staitsieken die mensen zoals Maurice de Hondt al toonden en hij was een van velen die dit was opgevallen. Dus de onzin zomaar uit het niets is keiharde onzin, het was al bekend de vraag is, waarom men het zolang tegenhield en er geen ruchtbaarheid aan heeft gegeven, ik weet het wel, omdat je dan die anderhalve meter buiten er niet doorheen had kunnen drukken en niet allerij wetten en onzin tegen de wil even snel erdoor heeen had kunnen fietsen.

 6. JFU

  Het was allang bekend, dat buiten de besmetting sporadisch voorkomt. Dat is met elke griep het geval. Gesloten ruimten met te veel mensen zijn dan ook de grootste bron, zeker met de airco’s die de binnen lucht circuleren. Virologenwereld wijd die dit al vanaf het begin naar voren brachten worden dood gezwegen door de media, en door de WHO en RIVM niet serieus genomen. Regering leiders volgen blindelings de adviezen van die organisaties, zonder andere onderzoeken er bij te betrekken. Jammer die tunnel visie.

 7. ikweetwatikwil

  In het begin van corona ben je voorzichtig. Veel binnen blijven en het huis veel luchten. Om de 4 dagen boodschappen doen. Zorgen dat je uit de buurt van mensen blijft. Dat kun je een poosje volhouden, maar dan gaat het je strot uithangen. Je hebt mensen die alles precies doen wat Rutte en Co zeggen en dat blijven doen. Moeten zij weten.

  Ik lees veel en hoor veel over deze toestand en kom tot de conclusie, hier klopt iets niet.
  Wetenschappers die elkaar tegen spreken. RIVM en Rutte die te laat ingrijpen. Rutte die nu de Lockdown gaat uitmelken om zolang mogelijk in beeld te blijven. Nog even en het is verkiezingstijd.

  Ik ga me niet in grote groepen mensen bewegen . Die les heeft carnaval en Zweden mij geleerd. Gisteren voor het eerst sinds maanden mijn dochter en kleinzoon omhelsd en dat deed goed. Die anderhalve meter kan de pot op.

  1. Bolland

   ikweetwatikwil@ Gisteren voor het eerst sinds maanden mijn dochter en kleinzoon omhelsd en dat deed goed
   Die anderhalve meter kan de pot op.

   Gelijk heb je smartexit.nu eens bekijken

 8. combat le pelicule

  14 en 15 mei 0 (NUL)) opnames

 9. combat le pelicule

  Twee dagen NUL nieuwe ziekenhuisopnames COVID-19 patienten – waarom zwijgt Rutte daarover?

  Chris Hooijkaas 18 mei 2020

  Volgens de informatie van het RIVM zijn er op donderdag 14 en vrijdag 15 mei nul nieuwe opnames in ziekenhuizen geweest voor Corona. (Dit was de situatie aan het eind van 15 mei. De dagen erna zijn er een aantal meldingen bijgekomen voor 14 en 15 mei. Ongetwijfeld komen er nog een paar bij. Ook voor 16 en 17 mei zijn er nu – d.d. 17 mei – nog nul opnames gemeld.)

  Het was die dagen geen weekend. Natuurlijk zullen er nog wel late meldingen binnenkomen, maar we kunnen niet meer over een ‘epidemie’ spreken. Hieronder de RIVM-grafiek van 15 mei.

  (Screenshot van grafiek op de pagina: Ontwikkeling COVID-19 in grafieken. Bron: RIVM. Hier een download [PDF] van de info van de desbetreffende dag.)
  Waarom is dit geen nieuws en noemt Rutte het niet in zijn vrijdagbabbel op 15 mei?

  Omdat dan de vraag komt of het loslaten van maatregelen niet veel te laat komt? Omdat er al is gezegd dat we nog twee weken moeten wachten voor we heel langzaam de wurggreep versoepelen? Omdat Rutte misschien bang is dat zijn populariteit eronder lijdt? Misschien nog het ergste: omdat hij het niet eens weet. Hij hoort het te weten. Hij hoort dit te laten horen aan de bevolking!

  Nog wat meer zaken die met ‘nul’ te maken hebben.

  Als echtpaar mag je dus met nul mensen afspreken. Anders is er een ‘samenscholing’ en riskeer je een boete en een strafblad. Buitenproportioneel, zeker gelet op andere straffen. Rutte vond op vrijdag het straffen van vier mensen die keurig afstand hielden ‘wat de BOA moet doen’ en proportioneel. Opvallend was dat Rutte niet eens wist of een samenscholing begint met 3 of 4 mensen. Wat een trieste vertoning en zielige verdediging van een regeltje.

  Tot nu toe mag je naar nul restaurants of andere gelegenheden. Dat geldt nog weken en daarna zijn de regels zó dat je helemaal niet wil gaan. Een kratje thuis met wat vrienden is leuker en goedkoper.

  Nog ruim drie maanden mogen er nul grotere bijeenkomsten zijn. Zelfs als er al drie maanden nauwelijks Corona bespeurd is. Rutte kennend zal dit niet worden losgelaten. Bye bye voetbal, festivals, concerten, toneel, ballet enz. die allen niet lonend zijn in zijn ‘nieuwe normaal’.

  Bijna alle (99%) in verzorgingshuizen geïnterneerde bejaarden mogen nul bezoekers ontvangen. Als er al iemand mag komen, dan is dat net zoals in de Amerikaanse gevangenissen: achter glas met een microfoon. In Nederlandse gevangenissen wordt dit geacht in strijd met de mensenrechten te zijn. Gelukkig hoeven de bejaarden nog net niet geboeid te worden, maar wel opgesloten. “Leven toevoegen aan dagen, in plaats van dagen aan leven” is nog niet doorgedrongen of toegepast.

  De economie is op weg naar nul. Het instandhouden van twee miljoen banen door staatssubsidie verhult de werkloosheid die de staat zelf creëert. Deze recessie wordt het grootst sinds de crisis in de dertiger jaren en misschien nog groter. De maatregelen spelen hier een belangrijke rol – zij veroorzaken de malaise, niet de ziekte zelf.

  Het aantal toezeggingen dat Rutte op 15 mei deed voor versoepelingen was nul. Bij alles zegt hij dat het kan vriezen en kan dooien en dat hij ook wel op een terrasje zou willen zitten. Nog steeds zegt hij steeds “als het RIVM het toelaat”. Slap. Als een kleuter die uitkijkt naar een ijsje.
  Waarom zitten we in deze rare situatie? Het is aan een regeringsleider om een evenwichtig beleid te voeren dat het beste is voor de bevolking. Dat gebeurt nu niet – niet voor brave burgers, niet voor de horeca of events, niet voor ouderen, niet voor de economie.

  Is dat om gezichtsverlies te vermijden? Omdat het nou eenmaal is afgesproken? Omdat dit de peilingen beïnvloedt? Ik weet het niet, maar het is niet juist.

  Onthoud: Nul ziekenhuisopnames op 15 mei. Nul ziekenhuisopnames op 14 mei. De epidemie is voorbij. Maar, we gaan pas later nadenken of de maatregelen die de economie om zeep helpen misschien op 1 juni iets versoepeld kunnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.